InfoNu.nl > Sport > Kampioenschappen > WK handbal voor dames 2019, live op tv en livestream

WK handbal voor dames 2019, live op tv en livestream

WK handbal voor dames 2019, live op tv en livestream Op zaterdag 30 november 2019 begint het wereldkampioenschap handbal voor vrouwen. Dit WK handbal vindt plaats in Japan. De finale staat op zondag 15 december 2019 op het programma. Er doen 24 landen mee aan dit WK dameshandbal, waaronder Nederland. Het WK handbal 2019 voor dames is live op tv en online per livestream te volgen.

Historie: Handbal

Verschillende balspelen zijn als mogelijke historische voorlopers van de handbalsport te beschouwen. In de Middeleeuwen werden in Frankrijk en Engeland balspelen beoefend, die door sommige sporthistorici als oervormen van handbal worden beschouwd. In de 19e eeuw bestonden er in Noord-, Midden- en Oost-Europa diverse, uiteenlopende balspelen, die eveneens mogelijk voorlopers van de handbalsport waren.

De echte basis voor het moderne handbal werd echter pas in de eerste decennia van de 20e eeuw gelegd. Het spel werd in die tijd mede beschouwd als een balspel voor dames; het was bedoeld als een soort vrouwelijke tegenhanger van het voetbal. In de loop van de 20e eeuw hebben er nog heel wat wijzigingen in het handbalspel plaatsgevonden. In 1936 was het voor het eerst een Olympisch sport, maar dit betrof het zogenaamde veldhandbal (oftewel: handbal dat buiten op een veld werd gespeeld). Pas in 1972 keerde handbal terug op het Olympische programma, maar nu in een andere vorm: zaalhandbal. Sindsdien is zaalhandbal altijd een Olympisch onderdeel gebleven.

Handbal is in de laatste decennia van de 20e eeuw uitgegroeid tot één van de populairste mondiale zaalsporten. Met name in Scandinavië, Duitsland en Oost-Europa is zaalhandbal een zeer grote sport. Het WK handbal voor heren bestaat sinds 1938. Het WK handbal voor dames wordt sinds 1957 georganiseerd.

Historie: Nederland op het WK handbal voor dames

Het Nederlands team won twee keer een medaille op het wereldkampioenschap dameshandbal. Bij het wereldkampioenschap van 2015 won het team de zilveren medaille. In 2017 wonnen de Nederlandse handbalvrouwen brons.

Selectie Nederland WK handbal dames 2019

Hoe ziet de selectie van Nederland eruit bij dit WK handbal voor vrouwen? Hieronder vindt u de voorselectie. In november wordt de definitieve selectie bekend. Zodra die bekend is, wordt die hier geplaatst.

Voorselectie Nederland voor het WK vrouwenhandbal 2019:

 • Debbie Bont (Kobenhavn Handbold)
 • Rinka Duijndam (Borussia Dortmund)
 • Lois Abbingh (Rostov-Don)
 • Tamara Haggerty (TuS Metzingen)
 • Laura van der Heijden (SG BBM Bietigheim)
 • Yara ten Holte (Borussia Dortmund)
 • Delaila Amega (TuS Metzingen)
 • Danick Snelder (Ferencvaros)
 • Zoë Sprengers (VOC)
 • Nikita van der Vliet (VOC)
 • Kelly Vollebregt (Borussia Dortmund)
 • Tess Wester (Odense)
 • Bo van Wetering (TuS Metzingen)
 • Tessa van Zijl (HSG Blomberg-Lippe)
 • Estavana Polman (Esbjerg)
 • Charris Rozemalen (Toulon)
 • Martine Smeets (Molde)
 • Inger Smeets (Borussia Dortmund)
 • Dione Housheer (Nykobing)
 • Jasmina Jankovic (Frisch Auf Goppingen)
 • Lynn Knippenborg (Neckarsulmer)
 • Jessy Kramer (Toulon)
 • Annick Lipman (Byasen Trondheim)
 • Angela Malestein (SG BBM Bietigheim)
 • Larissa Nusser (Kobenhavn Handbold)
 • Merel Freriks (Borussia Dortmund)
 • Kelly Dulfer (Borussia Dortmund)
 • Michelle Goos (Neckarsulmer)

Deelnemers, speelschema en programma WK handbal 2019 (dames)

Hoe zien het speelschema en programma van dit WK handbal eruit? Er doen 24 landen mee aan dit toernooi. In de eerste ronde zijn deze landen ingedeeld in vier poules van zes teams. Hieronder vindt u de groepsindeling van die eerste ronde, die middels loting tot stand is gekomen. De beste drie teams uit de eindstanden van de poules gaan verder naar de tweede ronde.

Loting: groepsindeling eerste ronde WK dameshandbal 2019

Groep AGroep BGroep DGroep E
Nederland
Noorwegen
Slovenië
Servië
Cuba
Angolo
Frankrijk
Duitsland
Denemarken
Brazilië
Zuid-Korea
Australië
Roemenië
Montenegro
Hongarije
Spanje
Kazachstan
Senegal
Rusland
Zweden
Japan
Argentinië
China
Congo (Kin.)

Speelschema en programma van Nederland

Op welke data en hoe laat staan de wedstrijden van Nederlandse dames hun wedstrijden tijdens dit WK vrouwenhandbal op het programma? Hieronder vindt u het (voorlopige) speelschema van de Nederlandse handbalvrouwen voor de eerste ronde. In theorie is het mogelijk dat er nog kleine wijzigingen plaatsvinden in dit programma. Tijdens het toernooi worden in het onderstaande schema de uitslagen ingevuld; ook wordt dit programma van de Oranje handbalvrouwen tijdens dit WK handbal telkens aangevuld en geüpdatet. De tijden in dit schema zijn de tijdstippen waarop de wedstrijden voor de kijkers (op tv of per livestream) in Nederland te zien zijn. Hierin is dus het tijdsverschil met Japan verrekend. Vanwege dat tijdsverschil zijn de meeste wedstrijden 's ochtends (Nederlandse tijd) live te zien.

Programma Nederland: WK handbal voor dames 2019, eerste ronde

 • Za. 30 november, 10u00: Nederland-Slovenië
 • Ma. 2 december, 7u00: Nederland-Angola
 • Di. 3 december, 7u00: Nederland-Cuba
 • Do. 5 december, 10u00: Nederland-Servië
 • Vr. 6 december, 12u30: Nederland-Noorwegen

Live op tv bij Ziggo Sport Totaal

Door de goede prestaties van de Nederlandse handbaldames sinds het WK handbal van 2015, is de populariteit van handbal in Nederland enorm gestegen. Daarom zendt Ziggo Sport Totaal alle wedstrijden van Nederland op dit WK handbal 2019 live op tv. De meeste wedstrijden van Nederland zendt Ziggo Sport live uit op hun open net (kanaal 14, dat automatisch gratis te ontvangen is voor alle abonnees van digitale tv bij Ziggo). Een deel van dit WK wordt echter live uitgezonden op de betaalzenders (abonneezenders) van Ziggo Sport Totaal. De wedstrijden die live worden uitgezonden op de tv-zender Ziggo Sport (kanaal 14, het 'open net') zijn automatisch ook live te zien op de abonneezender Ziggo Sport Select. T.z.t. vindt u hier het schema van de live-uitzendingen.

Livestream WK handbal voor dames 2019

De wedstrijden van het Nederlands vrouwenhandbalteam op dit WK handbal zijn ook online te volgen via een livestream. De officiële Nederlandse livestream wordt beschikbaar gesteld door Ziggo Sport Totaal. Met deze livestream kan men naar het WK handbal 2019 kijken op bijvoorbeeld een smartphone, tablet, laptop of een ander type computer.

Ziggo Sport Totaal Go App

De livestream van dit WK handbal bevindt zich online op de Ziggo Sport Totaal Go App. Om zo'n livestream van het WK dameshandbal 2019 te kunnen bekijken, dient men doorgaans wel een betaald abonnement op die dienst te hebben. Daarnaast is het ook mogelijk om zo'n livestream van Ziggo Sport Totaal via PPV (Pay Per View) te kopen. Wie geen abonnement op die app heeft, kan zo alsnog voor enkele euro's de officiële livestream van een wedstrijd van de Oranje dames op het WK handbal verkrijgen. De livestream van het WK dameshandbal begint doorgaans tegelijk met live tv-uitzending.

Voorgaande edities: acties m.b.t. de livestream

In het verleden is het meermaals voorgekomen dat Ziggo Sport Totaal, als een soort reclamestunt, een livestream gratis maakte. Dat was in het verleden ook weleens het geval bij de handbaldames. (Zo was de livestream bij het EK dameshandbal 2016 diverse malen geheel openbaar en gratis toegankelijk. Ook bij diverse Europese voetbalwedstrijden van Ajax bood Ziggo zo'n gratis livestream aan.) In 2019 wordt er bij het WK handbal echter niet wederom zo'n reclame-actie uitgehaald met de livestream.

Livestream Ziggo Go App

Hoe kan men verder via officiële kanalen per livestream naar de wedstrijden van Nederland op het WK handbal voor vrouwen 2019 kijken? Wie geen abonnement heeft op de livestream-app van Ziggo Sport Totaal Go App, maar als klant van Ziggo wel de beschikking heeft over hun reguliere 'Go App', kan de wedstrijden van Nederland op het WK handbal 2019 die op kanaal 14 uitgezonden worden sowieso online via een stream bekijken. Met de Ziggo Go App kan men immers tv kijken per livestream. Zo kan men bijvoorbeeld dus ook op de middag van 1 december per livestream naar de eerste wedstrijd van de Oranje dames kijken. Ook de overige poulewedstrijden uit de eerste ronde worden sowieso live uitgezonden op kanaal 14 en zijn dus eveneens op die manier via de livestream te bekijken.

Lees verder

© 2014 - 2019 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Handbal: de basisregelsHandbal: de basisregelsHandbal is een onbekende sport in Nederland. Veel mensen weten niet wat handbal precies is. In dit artikel de algemene h…
NK schaatsen 2019 allround en sprint - live tv en livestreamNK schaatsen 2019 allround en sprint - live tv en livestreamOp zaterdag 26 januari en zondag 27 januari 2019 wordt het NK schaatsen gehouden. Bij dit evenement staan zowel de Neder…
EK schaatsen 2019 - live op tv en livestreamEK schaatsen 2019 - live op tv en livestreamVan vrijdag 11 januari tot en met zondag 13 januari 2019 wordt het EK schaatsen gehouden. Dit EK vindt plaats in Colalbo…
WK 2019: Nederland Nieuw-Zeeland, live op tv en livestreamWK 2019: Nederland Nieuw-Zeeland, live op tv en livestreamOp dinsdag 11 juni 2019 speelt Nederland op het wereldkampioenschap vrouwenvoetbal tegen Nieuw-Zeeland. Dit is voor beid…
WK allround schaatsen 2019, live op tv en livestreamWK allround schaatsen 2019, live op tv en livestreamOp zaterdag 2 maart en zondag 3 maart 2019 worden de wereldkampioenschappen allround schaatsen gehouden. Het WK allround…
Bronnen en referenties
 • http://huncro2014.ehf-euro.com/home/
 • http://nos.nl/artikel/714743-visser-niet-in-handbalselectie.html
 • http://www.youtube.com/user/ehfeuro
 • http://nl.wikipedia.org
 • http://en.wikipedia.org
 • http://www.handbal.nl/
 • http://www.eurohandball.com/

Reageer op het artikel "WK handbal voor dames 2019, live op tv en livestream"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 18-10-2019
Rubriek: Sport
Subrubriek: Kampioenschappen
Bronnen en referenties: 7
Schrijf mee!