WK handbal voor dames 2019, live op tv en livestream

WK handbal voor dames 2019, live op tv en livestream Op zaterdag 30 november 2019 begint het wereldkampioenschap handbal voor vrouwen. Dit WK handbal vindt plaats in Japan. De finale staat op zondag 15 december 2019 op het programma. Er doen 24 landen mee aan dit WK dameshandbal, waaronder Nederland. Het WK handbal 2019 voor dames is live op tv en online per livestream te volgen.

Historie: Handbal

Verschillende balspelen zijn als mogelijke historische voorlopers van de handbalsport te beschouwen. In de Middeleeuwen werden in Frankrijk en Engeland balspelen beoefend, die door sommige sporthistorici als oervormen van handbal worden beschouwd. In de 19e eeuw bestonden er in Noord-, Midden- en Oost-Europa diverse, uiteenlopende balspelen, die eveneens mogelijk voorlopers van de handbalsport waren.

De echte basis voor het moderne handbal werd echter pas in de eerste decennia van de 20e eeuw gelegd. Het spel werd in die tijd mede beschouwd als een balspel voor dames; het was bedoeld als een soort vrouwelijke tegenhanger van het voetbal. In de loop van de 20e eeuw hebben er nog heel wat wijzigingen in het handbalspel plaatsgevonden. In 1936 was het voor het eerst een Olympisch sport, maar dit betrof het zogenaamde veldhandbal (oftewel: handbal dat buiten op een veld werd gespeeld). Pas in 1972 keerde handbal terug op het Olympische programma, maar nu in een andere vorm: zaalhandbal. Sindsdien is zaalhandbal altijd een Olympisch onderdeel gebleven.

Handbal is in de laatste decennia van de 20e eeuw uitgegroeid tot één van de populairste mondiale zaalsporten. Met name in Scandinavië, Duitsland en Oost-Europa is zaalhandbal een zeer grote sport. Het WK handbal voor heren bestaat sinds 1938. Het WK handbal voor dames wordt sinds 1957 georganiseerd.

Historie: Nederland op het WK handbal voor dames

Het Nederlands team won twee keer een medaille op het wereldkampioenschap dameshandbal. Bij het wereldkampioenschap van 2015 wonnen de Nederlandse dames de zilveren medaille. In 2017 wonnen de Nederlandse handbalvrouwen brons.

Selectie Nederland WK handbal dames 2019

Hoe ziet de selectie van Nederland eruit bij dit WK handbal voor vrouwen? In oktober had bondscoach Mayonnade een voorselectie van 28 dames. In november werd de definitieve selectie van 16 dames bekend voor dit WK handbal. Die vindt u hieronder.

Nederlandse selectie voor het WK vrouwenhandbal 2019:

 • Tess Wester (Odense)
 • Inger Smeets (Borussia Dortmund)
 • Rinka Duijndam (Borussia Dortmund)
 • Merel Freriks (Borussia Dortmund)
 • Kelly Dulfer (Borussia Dortmund)
 • Angela Malestein (Bietigheim)
 • Laura van der Heijden (Bietigheim)
 • Dione Housheer (Nykobing)
 • Jessy Kramer (Toulon)
 • Annick Lipman (Byasen Trondheim)
 • Estavana Polman (Team Esbjerg)
 • Debbie Bont (Kobenhavn Handbold)
 • Martine Smeets (Molde)
 • Danick Snelder (Ferencvaros)
 • Lois Abbingh (Rostov Don)
 • Bo van Wetering (Metzingen)
 • Delaila Amega (Metzingen)
 • Larissa Nusser (Kobenhavn)

Deelnemers, speelschema en programma WK handbal 2019 (dames)

Hoe zien het speelschema en programma van dit WK handbal (dames) eruit? Er doen 24 landen mee aan dit toernooi. In de eerste ronde zijn deze landen ingedeeld in vier poules van zes teams. Hieronder vindt u de groepsindeling van die eerste ronde, die middels loting tot stand is gekomen. De beste drie teams uit de eindstanden van de poules gaan verder naar de tweede ronde.

Loting: groepsindeling eerste ronde WK dameshandbal 2019

Groep AGroep BGroep DGroep E
Nederland
Noorwegen
Slovenië
Servië
Cuba
Angolo
Frankrijk
Duitsland
Denemarken
Brazilië
Zuid-Korea
Australië
Roemenië
Montenegro
Hongarije
Spanje
Kazachstan
Senegal
Rusland
Zweden
Japan
Argentinië
China
Congo (Kin.)

Speelschema en programma van Nederland op het wereldkampioenschap handbal (dames)

Op welke data en hoe laat staan de wedstrijden van Nederlandse dames hun wedstrijden tijdens dit WK vrouwenhandbal 2019 op het programma? Hieronder vindt u het speelschema van de Nederlandse handbalvrouwen. De tijden in dit schema zijn de tijdstippen waarop de wedstrijden voor de kijkers (live op tv of per livestream) in Nederland te zien zijn. Hierin is dus het tijdsverschil met Japan verrekend. Vanwege dat tijdsverschil zijn de meeste wedstrijden van dit wereldkampioenschap 's ochtends (Nederlandse tijd) live te zien. De finale en troostfinale van dit toernooi worden op zondag 15 december gespeeld.

Programma Nederland: WK handbal voor dames 2019

 • Za. 30 november, 10u00: Nederland-Slovenië 26-32
 • Ma. 2 december, 7u00: Nederland-Angola 35-28
 • Di. 3 december, 7u00: Nederland-Cuba 51-23
 • Do. 5 december, 10u00: Nederland-Servië 36-23
 • Vr. 6 december, 12u30: Nederland-Noorwegen 30-28
 • Zo. 8 december, 10u00: Nederland-Duitsland 23-25
 • Ma. 9 december, 10u00: Nederland-Denemarken 24-27
 • Wo. 11 december, 7u00: Nederland - Zuid-Korea 40-33
 • Vr. 13 december 9u30, halve finale: Nederland - Rusland 33-32
 • Zo. 15 december 12u30, finale WK handbal voor dames: Nederland-Spanje 30-29

Live op tv bij Ziggo Sport Totaal

Door de goede prestaties van de Nederlandse handbaldames sinds het WK handbal van 2015, is de populariteit van handbal in Nederland enorm gestegen. Daarom zendt Ziggo Sport Totaal alle wedstrijden van Nederland op het WK handbal 2019 (dames) live op tv. De meeste wedstrijden van de Nederlandse dames zendt Ziggo Sport live uit op hun open net (kanaal 14, dat automatisch gratis te ontvangen is voor alle abonnees van digitale tv bij Ziggo). Ook wordt mogelijk om praktische redenen een aantal wedstrijden van de Nederlandse dames uitgezonden op Ziggo Tv (kanaal 13, dat eveneens gratis te ontvangen is door iedereen die digitale tv heeft bij Ziggo. Een deel van dit WK wordt echter live uitgezonden op de betaalzenders (abonneezenders) van Ziggo Sport Totaal. De wedstrijden die live worden uitgezonden op de tv-zender Ziggo Sport (kanaal 14, het 'open net') zijn automatisch ook live te zien op de abonneezender Ziggo Sport Select. Hieronder vindt u het schema van de live-uitzendingen van de Nederlandse dames.

Eerste live tv-uitzending: Nederland-Slovenië op 30 november 2019

De eerste wedstrijd van de Nederlandse dames op dit WK handbal is op zaterdag 30 november 's ochtends om 9u50 te zien op Ziggo Tv. Die zender bevindt zich op kanaal 13 bij mensen met digitale tv bij Ziggo. Eveneens wordt die wedstrijd van de Oranje dames live uitgezonden op de abonneezender Ziggo Sport Extra. Het duel is ook per livestream te zien (op de Ziggo Sport Go App en de reguliere Go App). Deze wedstrijd van het WK handbal voor vrouwen wordt daarentegen niet live uitgezonden op de reguliere sportzender Ziggo Sport 14, aangezien men op die ochtend op die zender de vrije training uitzendt voor de Formule 1 GP van Abu Dhabi. Bij dit WK handbal zendt men vooral de wedstrijden van de Nederlandse dames uit, maar daarnaast zendt men ook de andere halve finale (Noorwegen-Spanje) op 13 december live op tv en per livestream uit.

Finale WK handbal (dames) 2019 live op tv en via de livestream

Op zondag 15 december zou de live-uitzending van de finale oorspronkelijk volgens de tv-gidsen om 12u20 beginnen. Aangezien Nederland zich echter voor die finale van het WK handbal voor dames heeft geplaatst, begint men met de live-uitzending op tv en per livestream al wat eerder: er is reeds vanaf circa 12u00 een live voorbeschouwing te zien. De finale zelf begint om 12u30.

Uitzendschema: WK handbal 2019 (dames) live bij Ziggo Sport

 • Za. 30 november, 9u50: Nederland-Slovenië op Ziggo Tv (13), Ziggo Sport Extra en livestream
 • Ma. 2 december, 6u50: Nederland-Angola op Ziggo Sport 14 en livestream
 • Di. 3 december, 6u50: Nederland-Cuba op Ziggo Sport 14 en livestream
 • Do. 5 december, 9u50: Nederland-Servië op Ziggo Sport 14 en livestream
 • Vr. 6 december, 12u20: Nederland-Noorwegen op Ziggo Sport 14 en livestream
 • Zo. 8 december, 9u50: Nederland-Duitsland op Ziggo Sport 14 en livestream
 • Ma. 9 december, 9u50: Nederland-Denemarken op Ziggo Sport 14 en livestream
 • Wo. 11 december, 6u50: Nederland - Zuid-Korea op Ziggo Sport 14 en livestream
 • Vr. 13 december 9u15, halve finale: Nederland - Rusland op Ziggo Sport 14 en livestream
 • Vr. 13 december 12u20, halve finale WK handbal (dames): Noorwegen-Spanje live op Ziggo Sport 14 en livestream
 • Zo. 15 december 12u00, finale WK handbal (dames): Nederland-Spanje live op Ziggo Sport 14 en livestream

Livestream WK handbal voor dames 2019

De wedstrijden van het Nederlands vrouwenhandbalteam op dit WK handbal zijn ook online te volgen via een livestream. De officiële Nederlandse livestream wordt beschikbaar gesteld door Ziggo Sport Totaal. Met deze livestream kan men naar het WK handbal 2019 voor dames kijken op bijvoorbeeld een smartphone, tablet, laptop of een ander type computer.

Ziggo Sport Totaal Go App

De livestream van dit WK handbal (dames) bevindt zich online op de Ziggo Sport Totaal Go App. De livestream van het WK dameshandbal begint tegelijkertijd met live tv-uitzending. Om zo'n livestream van het WK dameshandbal 2019 te kunnen bekijken, dient men een betaald abonnement op die dienst te hebben. Daarnaast is het ook mogelijk om zo'n livestream van het WK handbal (dames) bij Ziggo Sport Totaal via PPV (Pay Per View) te kopen. Wie geen abonnement op die app heeft, kan zo alsnog voor enkele euro's de officiële livestream van een wedstrijd van de Oranje dames op het WK handbal verkrijgen.

Voorgaande edities: acties m.b.t. de livestream

In het verleden is het meermaals voorgekomen dat Ziggo Sport Totaal, als een soort reclamestunt, een livestream gratis maakte. Dat was in het verleden ook weleens het geval bij de handbaldames. (Zo was de livestream bij het EK dameshandbal 2016 diverse malen geheel openbaar en gratis toegankelijk. Ook bij diverse Europese voetbalwedstrijden van Ajax bood Ziggo zo'n gratis livestream aan.) In 2019 wordt er bij het WK handbal voor dames echter niet wederom zo'n reclame-actie uitgehaald met een 'gratis livestream'.

Livestream Ziggo Go App

Hoe kan men verder via officiële kanalen per livestream naar de wedstrijden van Nederland op het WK handbal voor vrouwen 2019 kijken? Wie geen abonnement heeft op de livestream-app van Ziggo Sport Totaal Go App, maar wel de beschikking heeft over een livestream op de reguliere 'Go App' (online tv), kan de wedstrijden van Nederland op het WK handbal 2019 die op kanaal 14 uitgezonden worden sowieso online via een stream bekijken. Ook de wedstrijden die op kanaal 13 worden uitgezonden, kan men per livestream op die app bekijken. Met de Ziggo Go App kan men immers tv kijken per livestream. De Ziggo Go App is beschikbaar voor alle klanten van digitale tv bij VodafoneZiggo. Zo kan men bijvoorbeeld dus ook op de ochtend van 30 november per livestream naar de eerste wedstrijd van de Oranje dames kijken. De meeste overige poulewedstrijden van de Oranje dames uit de eerste ronde worden sowieso live uitgezonden op kanaal 14 en zijn dus eveneens op die manier via de livestream te bekijken. Via de Go App kan men overigens in de hele EU per livestream naar tv kijken. Ook wie dus in december 2019 op vakantie is in een ander land van de Europese Unie kan alsnog per livestream via die app (als klant van Ziggo) naar het wereldkampioenschap vrouwenhandbal kijken.

Livestream iTV-app? Alleen met aanvullend abonnement

Is het ook mogelijk om het wereldkampioenschap dameshandbal te bekijken via een livestream op de iTV-app van KPN? Het is alleen mogelijk om als klant van KPN per livestream naar dit WK handbal van de dames te kijken, indien men een aanvullend abonnement heeft op Ziggo Sport Totaal. De zenders waarop de wedstrijden van dit WK handbal (dames) te zien zijn, behoren namelijk niet tot de standaard zenders die op de iTV-app per livestream bekeken kunnen worden.

Livestream NLziet? Neen

Is het ook mogelijk om dit wereldkampioenschap vrouwenhandbal te bekijken via een livestream op de populaire tv-app NLziet? Neen, hierop kan men niet per livestream naar dit dameshandbalkampioenschap kijken. De zenders van Ziggo Sport Totaal behoren namelijk niet tot de zenders die op deze app per livestream bekeken kunnen worden.

Lees verder

© 2014 - 2020 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Handbal: de basisregelsHandbal: de basisregelsHandbal is een onbekende sport in Nederland. Veel mensen weten niet wat handbal precies is. In dit artikel de algemene h…
WK 2019: Nederland Nieuw-Zeeland, live op tv en livestreamWK 2019: Nederland Nieuw-Zeeland, live op tv en livestreamOp dinsdag 11 juni 2019 speelt Nederland op het wereldkampioenschap vrouwenvoetbal tegen Nieuw-Zeeland. Dit is voor beid…
Schaatsen: WK sprint 2019, live op tv en livestreamSchaatsen: WK sprint 2019, live op tv en livestreamOp zaterdag 23 februari en zondag 24 februari 2019 wordt het WK sprint (schaatsen) gehouden. Dit wereldkampioenschap wor…
Hockey Pro League dames 2020 live op tv en livestreamHockey Pro League dames 2020 live op tv en livestreamIn 2020 wordt de Hockey Pro League gehouden. Dit is een competitie voor landenteams. De damesteams van Nederland en Belg…

EK volleybal voor dames 2019 live op tv en livestreamEK volleybal voor dames 2019 live op tv en livestreamOp vrijdag 23 augustus 2019 begint het Europees kampioenschap volleybal voor vrouwen. De finale wordt gespeeld op zondag…
WK vrouwenvoetbal 2019 live op tv en livestreamWK vrouwenvoetbal 2019 live op tv en livestreamHet wereldkampioenschap vrouwenvoetbal wordt in 2019 georganiseerd in Frankrijk. De openingswedstrijd wordt gespeeld op…
Bronnen en referenties
 • http://huncro2014.ehf-euro.com/home/
 • http://nos.nl/artikel/714743-visser-niet-in-handbalselectie.html
 • http://www.youtube.com/user/ehfeuro
 • http://nl.wikipedia.org
 • http://en.wikipedia.org
 • http://www.handbal.nl/
 • http://www.eurohandball.com/

Reageer op het artikel "WK handbal voor dames 2019, live op tv en livestream"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 15-12-2019
Rubriek: Sport
Subrubriek: Kampioenschappen
Bronnen en referenties: 7
Schrijf mee!