InfoNu.nl > Sport > Kampioenschappen > EK volleybal voor dames 2017 live op tv en livestream

EK volleybal voor dames 2017 live op tv en livestream

EK volleybal voor dames 2017 live op tv en livestream Op 22 september 2017 begint het Europees kampioenschap volleybal voor vrouwen. De finale wordt gespeeld op 1 oktober. Dit evenement vindt plaats in Georgië en Azerbeidzjan. Er doen zestien landen mee aan dit EK volleybal voor dames, waaronder Nederland en België. Hoe zien het programma en het speelschema van Nederland en België op dit EK eruit? Via welke zender kan men dit Europees kampioenschap vrouwenvolleybal live op tv volgen? Welke landen hebben in de loop der jaren de Europese volleybaltitel bij de dames gewonnen?

Historie: EK volleybal voor dames

Het eerste Europees kampioenschap volleybal voor dames werd in 1949 georganiseerd. (Eén jaar eerder was het eerste EK voor heren georganiseerd.) Dat eerste EK damesvolleybal vond plaats in Tsjecho-Slowakije. De Sovjet-Unie won het toernooi, het gastland werd tweede en Polen werd derde. Daarmee was de toon gezet voor de daaropvolgende decennia, waarin het Europese volleybal beheerst werd door Oost-Europese landen. Veruit het succesvolste land was de Sovjet-Unie, dat in de periode 1949-1991 maar liefst dertien van de zeventien Europese kampioenschappen volleybal voor dames won. Op de vier EKs die de Sovjet-Unie in deze periode niet won, behaalde het land toch nog de tweede plek in de eindstand.

Nadat de Sovjet-Unie in 1991 officieel uiteen viel, pakte Rusland, wat de grootste erfgenaam van de Sovjet-Unie was, nog zes keer de Europese volleybaltitel bij de dames. Andere succesvolle Oost-Europese landen uit de geschiedenis van het EK volleybal voor vrouwen waren onder meer Polen en de DDR, die allebei twee keer het EK wonnen. In 1995 was Nederland pas het eerste land dat niet in Oost-Europa lag, dat erin slaagde om het EK vrouwenvolleybal te winnen. Het enige andere niet-Oost-Europese land dat sindsdien de Europese titel won was Italië, dat in 2007 en 2008 de eindzege pakte.

Historie: Nederland versus België

Hoe verhouden de niveaus van de damesvolleybalteams van Nederland en België zich tot elkaar? Historisch gezien is het Nederlandse team in de loop der jaren succesvoller geweest dan het Belgische damesteam. Nederland won op de Europese kampioenschappen één keer goud, twee keer zilver en één keer brons. Het Belgische team heeft slechts één keer een medaille behaald op het EK (brons in 2013).

Op het WK volleybal van 2014 ontliepen beide landen elkaar qua spelniveau niet erg veel. De Belgen eindigden bij dit WK op een gedeelde elfde plaats en de Nederlanders eindigden het WK op een gedeelde dertiende plaats. Op het Ek volleybal voor dames van 2015, dat in Nederland en België werd georganiseerd, had Nederland het sterkste team van de lage landen: Oranje won zilver, terwijl de Belgische dames in de kwartfinales werden uitgeschakeld.

EK volleybal voor dames 2017: steden en locaties

Het Europees kampioenschap volleybal voor vrouwen 2017 wordt gehouden in twee steden te Azerbeidzjan (Bakoe en Ganca) en één stad in Georgië (Tblisi). In de eerste ronde (de groepsfase) zullen alle wedstrijden van elke poule in één vaste speelstad plaatsvinden. De wedstrijden van groep A en groep C vinden plaats in Bakoe. De wedstrijden van groep B in Tblisi en van groep D in Gance. Nederland en België zitten in groep D. Zij spelen dus de eerste drie wedstrijden die op hun programma staan in ieder geval in Ganca.

EK volleybal voor dames - programma, groepsindeling en speelschema

In het onderstaande schema vindt u de groepsindeling van de eerste ronde van dit EK volleybal; deze indeling kwam via loting tot stand. Verderop vindt u het programma van Nederland en België. De speelschema's van Nederland en België worden tijdens dit toernooi telkens geüpdatet en aangevuld met de uitslagen van de wedstrijden.

Loting: groepsindeling eerste ronde EK volleybal voor vrouwen 2017
Poule A
Duitsland
Azerbeidzjan
Hongarije
Polen
Poule B
Italië
Georgië
Wit-Rusland
Kroatië
Poule C
Rusland
Bulgarije
Turkije
Oekraïne
Poule D
Servië
Nederland
Tsjechië
België

Speelschema's van Nederland en België

Hieronder worden de programma's bijgehouden van de twee teams uit de lage landen: Nederland en België. De tijdstippen die bij de wedstrijden vermeld staan, zijn de tijdstippen in Nederland en België (Central European Time). Het tijdsverschil met de locaties waar de wedstrijden gespeeld worden, is in dit schema dus al verrekend. Dit tijdschema is vooral bedoeld door de volleybalfans die vanuit Nederland en België de wedstrijden live op het internet of op tv willen bekijken.

Poulefase

België verloor alle drie haar wedstrijden in de poulefase en werd daarom vierde in de poule. De Belgische dames waren dus al na de eerste ronde uitgeschakeld. In de poulefase won Nederland twee wedstrijden en verloor er één. De Nederlandse vrouwen werden daardoor tweede in de eindstand van de poule. Ze kwalificeerden zich hiermee voor de tussenronde. Hierin speelde Nederland tegen Kroatië. De Oranje dames wonnen met 3-0 en gingen door naar de kwartfinales.

Knock-outfase

Nederland speelde op donderdag 28 september tegen Italië in de kwartfinale. Nederland won wederom met 3-0. Zo plaatsten de Oranje dames zich voor de halve finale die op zaterdag 30 september om 16u00 wordt gespeeld. Deze wedstrijd is ook live op tv te zien, als onderdeel van de zaterdagmiddaguitzending van Studio Sport op NPO1 (Nederland 1), die om 15u55 begint. De tegenstander is dan Azerbeidzjan, dat in de halve finale Duitsland versloeg. De winnaar van de halve finale Nederland-Azerbeidzjan speelt op zondag 1 oktober om 17u00 de finale. De verliezer speelt op die zondag om 14u00 de 'troostfinale' (de wedstrijd om de bronzen medaille). Nederland won deze halve finale met 3-2 en speelt dus de finale op zondagmiddag om 17u00. De tegenstander in de finale is Servië. Nederland verloor de finale met 1-3.

Programma Nederland:

 • Vr. 22 sept om 18u00: Nederland-België 3-1
 • Za. 23 sept om 18u00: Nederland-Servië 0-3
 • Zo. 24 sept om 18u00: Nederland-Tsjechië 3-1
 • Di. 26 sept om 18u55: Nederland-Kroatië (tussenronde) 3-0
 • Do. 28 sept om 16u00: Nederland-Italië (kwartfinale) 3-0
 • Za. 30 sept om 16u00: Nederland-Azerbeidzjan (halve finale) 3-2
 • Zo. 1 okt om 17u00: Nederland-Servië (finale) 1-3

Programma België:

 • Vr. 22 sept om 18u00: België-Nederland 1-3
 • Za. 23 sept om 15u00: België-Tsjechië 1-3
 • Zo. 24 sept om 15u00: België-Servië 1-3 (België is uitgeschakeld)

Livestream EK volleybal voor vrouwen 2017: NOS en Sporza

De Nederlands en Vlaamse publieke omroepen, respectievelijk NOS (Studio Sport) en de VRT (Sporza) hebben de uitzendrechten van dit EK volleybal. De NOS zendt alle wedstrijden van Nederland via een livestream uit op hun website. Sporza zendt alle wedstrijden van de Belgische dames op zijn website uit via een livestream. Mogelijk zijn de livestreams echter wel geo-restricted (wat inhoudt dat men de Belgische livestreams alleen in België kan bekijken en de Nederlandse alleen in Nederland).

Livestreams EK volleybal 2017 in Nederland en België

 • Vr. 22 sept: Nederland-België om 17u50 op NOS.nl en Sporza.be
 • Za. 23 sept: België-Tsjechië om 14u50 op Sporza.be
 • Za. 23 sept: Nederland-Servië om ca. 17u55 op NOS.nl
 • Zo. 24 sept: België-Servië om 14u50 op Sporza.be
 • Zo. 24 sept: Nederland Tsjechië om ca. 17u58 op NOS.nl
 • Di. 26 sept: Nederland-Kroatië om ca 18u50 op NOS.nl
 • Do. 28 sept: Nederland-Italië om ca. 15u58 op NOS.nl
 • Za. 30 sept: halve finale Nederland-Azerbeidzjan om ca. 15u58 op NOS.nl
 • Zo. 1 okt: finale Nederland-Servië om ca. 16u55 op NOS.nl

Livestream CEV?

Zoals bij veel grote sporttoernooien zijn er mogelijk ook weer officiële livestreams van de organiserende bond, in dit geval de CEV (Confederation Européenne Volleyball), die bijvoorbeeld via YouTube of Facebook worden aangeboden. Hoogstwaarschijnlijk zijn die livestreams echter sowieso geo-blocked (geblokkeerd) voor landen waarvan de omroepen de uitzendrechten op dit toernooi bezitten (waaronder dus Nederland en België).

Live op tv: Sporza

Het Vlaamse Sporza (VRT) zendt alle wedstrijden van het Belgische team live op tv uit. Doorgaans vinden die uitzendingen plaats op de zender Canvas; dat geldt sowieso voor alle wedstrijden uit de eerste ronde (poulefase). Als zij voor eventuele wedstrijden in de tweede ronde geen plek hebben in de programmering van de zenders één en Canvas, dan wijkt Sporza uit naar de zender Ketnet.

Nederland-België live op tv

Voor de teams uit de lage landen begint dit toernooi op vrijdag 22 september met de poulewedstrijd Nederland-België. Deze wedstrijd wordt door Sporza (VRT) op vrijdag 22 september live op tv uitgezonden op de Vlaamse zender Canvas, met commentaar van Marc Willems. Deze uitzending zou om 17u50 beginnen, maar aangezien de uitzending van het WK wielrennen voor beloften uitloopt, begint de uitzending van de volleybalwedstrijd wat later (rond vijf over zes).

Door de NOS wordt de wedstrijd Nederland-België niet live op tv uitgezonden, maar de Nederlandse volleybalfans kunnen de wedstrijd gelukkig op Canvas bekijken, aangezien deze Vlaamse zender in het standaardpakket van de meeste Nederlandse tv-aanbieders zit. (De NOS zendt de wedstrijd overigens wel live op het internet uit via een stream.)

Uitzendschema EK volleybal live op tv bij Sporza (VRT)

 • Vr. 22 sept: Nederland-België, om ca. 18u05 op Canvas (na WK wielrennen)
 • Za. 23 sept: België-Tsjechië, 14u50 op Canvas
 • Zo. 24 sept: België-Servië, 14u50 op Canvas

NOS: EK volleybal voor dames 2017 op tv

In tegenstelling tot Sporza had de NOS aparte live-uitzendingen op tv voor de poulewedstrijden van dit EK volleybal. De NOS zendt wel alle Nederlandse poulewedstrijden live op het internet uit via een stream. Daarnaast zenden ze tijdens hun reguliere sportuitzendingen ook samenvattingen van de wedstrijden uit. Toen de volleydames echter succesvol presteerden op het EK, werd er besloten om de halve finale wel live op tv uit te zenden. Dat live-verslag is op zaterdagmiddag 30 september te zien op Nederland 1, in een uitzendzending die ook deels over het WK roeien gaat.

Uitzendschema EK volleybal live op tv bij NOS Studio Sport:

 • Za. 30 sept: Nederland-Azerbeidzjan (halve finale) om 15u55 op NPO1
 • Zo. 1 okt: Nederland-Servië (finale) om 17u00 op NPO1

Voorgaande editie: uitslagen EK volleybal voor vrouwen 2015

Het EK Volleybal voor dames van 2015 werd gezamenlijk georganiseerd door de volleybalbonden van Nederland en België. De Nederlandse vrouwen presteerden opvallend sterk. Ze haalden de finale. Daarin verloren ze echter kansloos met 0-3 van de ultieme grootmacht binnen de vrouwenvolleybalwereld: Rusland. Het Belgische damesteam haalde bij het EK volleybal 2015 de kwartfinale. Daarin verloren ze echter met 1-3 van Servië.

Lees verder

© 2014 - 2019 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
WK volleybal dames 2018: live op tv en livestreamWK volleybal dames 2018: live op tv en livestreamOp zaterdag 29 september 2018 begint het wereldkampioenschap volleybal voor vrouwen in Japan. De finale van dit WK volle…
EK hockey 2019 voor heren en dames, live op tv en livestreamEK hockey 2019 voor heren en dames, live op tv en livestreamHet Europees kampioenschap hockey voor mannen en vrouwen wordt in 2019 georganiseerd in Antwerpen (België). Het EK hocke…
WK volleybal 2018 (heren), live op tv en livestreamWK volleybal 2018 (heren), live op tv en livestreamIn september 2018 wordt de 19e editie gehouden van het WK volleybal voor mannen. Dit wereldkampioenschap volleybal wordt…
WK wielrennen 2019 live op tv en livestream (Yorkshire)WK wielrennen 2019 live op tv en livestream (Yorkshire)De wereldkampioenschappen wegwielrennen 2019 worden gehouden van zondag 22 september tot en met zondag 29 september. Dit…
Volleybal: het spelVolleybal: het spelIn 1895 bedacht de Amerikaan Morgan volleybal door de spelregels van tennis, basketbal en baseball samen te voegen. Tege…
Bronnen en referenties
 • http://www.cev.lu/Competition-Area/competition.aspx?ID=701&PID=1333
 • http://www.cev.lu/News.aspx?NewsID=13578&ID=1
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Europees_kampioenschap_volleybal_vrouwen
 • http://www.volleybal.nl/volleybal/oranje/oranje-dames/nieuws/oranje-loot-italie-polen-en-frankrijk-of-slovenie
 • http://en.wikipedia.org/wiki/2014_FIVB_Volleyball_Women%27s_World_Championship
 • http://www.sportuitslagen.org/volleybal-europees-kampioenschap-dames-2017-epr73875.html

Reageer op het artikel "EK volleybal voor dames 2017 live op tv en livestream"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 01-10-2017
Rubriek: Sport
Subrubriek: Kampioenschappen
Bronnen en referenties: 6
Schrijf mee!