InfoNu.nl > Sport > Kampioenschappen > Wedstrijden Nederland op het WK damesvoetbal 2015

Wedstrijden Nederland op het WK damesvoetbal 2015

Wedstrijden Nederland op het WK damesvoetbal 2015 Op zaterdag 6 juni speelt het Nederlands dameselftal tegen Nieuw-Zeeland haar eerste wedstrijd op het WK vrouwenvoetbal 2015. Daarna speelt het Nederlands vrouwenteam in de groepsfase nog tegen China en Canada. Hoe ziet het wedstrijdprogramma van de 'Oranje Leeuwinnen' er precies uit? In welke steden spelen zij hun wedstrijden en hoe laat beginnen die matches? Wat hebben de tegenstanders van de Oranje voetbaldames in het verleden gepresteerd? Op welke zender en hoe laat worden de WK-wedstrijden van het Nederlands dameselftal live op tv uitgezonden?

WK vrouwenvoetbal 2015

De zevende editie van het WK damesvoetbal vindt in juni 2015 plaats in Canada. Dit zal het eerste wereldkampioenschap voor dames zijn, waaraan het Nederlands dameselftal deel zal nemen. De Oranje Leeuwinnen zijn ingedeeld in groep A. Ze spelen tijdens dit WK achtereenvolgens tegen Nieuw-Zeeland (6 juni), China (11 juni) en het thuisland Canada (15 juni). Nederland won de eerste wedstrijd van Nieuw-Zeeland, vervolgens verloren ze van China en de laatste groepswedstrijd speelden ze gelijk tegen Canada. Met vier punten werd Nederland derde in poule A en zo plaatsten ze zich voor de achtste finale van het WK vrouwenvoetbal.

Nieuw-Zeeland - Nederland (6 juni 2015)

Geschiedenis Nieuw-Zeelands dameselftal

Het Nieuw-Zeelands damesvoetbalteam deed reeds drie keer mee aan het WK voetbal: in 1991, 2007 en 2011. Iedere keer werd dit team uitgeschakeld in de eerste ronde. Succesvoller waren de Nieuw-Zeelandse dames op de Olympische Spelen van 2012, waar ze tijdens het voetbaltoernooi de kwartfinales haalden en toen werden uitgeschakeld.

Haar grootste successen heeft het Nieuw-Zeelandse team in het verleden behaald op continentale toernooien: in 1975 won Nieuw-Zeeland de Asian Cup, en daarnaast wonnen de Nieuw-Zeelandse voetbaldames vier keer het Oceanische voetbalkampioenschap. In 1993 werd Nieuw-Zeeland eenmalig uitgenodigd om mee te doen aan het toernooi om de CONCACAF Gold Cup in de Verenigde Staten. Op dit internationale toernooi behaalden de Nieuw-Zeelandse dames een mooie tweede plek.

Voorbeschouwing: Nieuw-Zeeland - Nederland

In juni 2014 stond het Nederlands dameselftal 14e op de FIFA-ranking. Het Nieuw-Zeelandse damesvoetbalteam staat doorgaans rond de 20e plek. Puur sportief gezien is Nederland dus licht de favoriet voor de zege in deze wedstrijd. Nieuw-Zeeland is echter zeker niet kansloos, mede gezien het feit dat het Nieuw-Zeelandse nationale damesteam over wat meer internationale ervaring beschikt dan het Nederlandse vrouwenteam.

Datum, locatie, tijdstip

De wedstrijd Nieuw-Zeeland - Nederland wordt op 6 juni 2015 gespeeld in het Commonwealth Stadium, in de plaats Edmonton. Deze stad ligt in het westen van Canada en telt ruim 800.000 inwoners. Het Commonwealth Stadium werd in 1978 geopend, ter ere van de Commonwealth Games (Britse Gemenebest Spelen). Het stadion heeft een capaciteit van circa 60.000 toeschouwers. Het wordt vaak voor grote concerten gebruikt. Onder meer The Rolling Stones, Pink Floyd, David Bowie en U2 traden in het verleden op in het Commonwealth Stadium. Ook werd dit stadion gebruikt voor het WK atletiek 2001.

Een opvallend feit is, dat de wedstrijd tussen Nieuw-Zeeland en Nederland de tweede wedstrijd is, die op 6 juni 2015 in het Commonwealth Stadium plaatsvindt. Eerder op die dag wordt daar namelijk de openingswedstrijd van het WK damesvoetbal 2015 gespeeld, tussen Canada en China. Die openingswedstrijd begint om 16u00 plaatselijke tijd. De wedstrijd van Nederland en Nieuw-Zeeland begint om 19u00 plaatselijke tijd (MDT). In Edmonton is het 8 uur vroeger dan in Nederland, dus deze wedstrijd zal om 3u00 's nachts Nederlandse tijd beginnen.

Statistieken: Nieuw-Zeeland - Nederland 0-1

 • Doelpunt Nederland: Martens (33)

Opstelling Nieuw-Zeeland:

 • Nayler, Percival, Stott, Erceg, Riley, Longo, Bowen (Hassett/72), Duncan, Wilkinson, Hearn en Gregorius (Pereira/67).

Opstelling Nederland:

 • Geurts, van Lunteren, v.d.Gragt, v.d.Berg, Hogewoning, v.d.Donk, Spitse, Dekker (Middag/84), Melis, Miedema (v.d.Sanden/81) en Martens (v.d.Ven/90+2).

China - Nederland (11 juni 2015)

Geschiedenis Chinees damesvoetbalteam

Jarenlang heeft het Chinese dameselftal tot de wereldtop behoort. In 1986 debuteerden de Chinese dames op de Asian Cup en pakten ze meteen de eindzege. In totaal zouden zij acht keer dit sterk bezette toernooi winnen. Bij het eerste officiële WK damesvoetbal in 1991 werd China vijfde. In 1995 werden ze vierde, in 1999 waren ze de verliezende finalist. In 2003 en 2007 strandde het Chinese damesteam in de kwartfinales van het WK vrouwenvoetbal. In 1996 werd het Chinese damesteam tweede op het voetbaltoernooi van de Olympische Spelen.

Dit team heeft dus grote glorietijden beleefd, maar rond 2010 ging het enige tijd duidelijk bergafwaarts met het Chinese damesvoetbal. Men kwalificeerde zich niet voor zowel het WK van 2011 en niet voor de Olympische Spelen van 2012. De voormalige grootmacht in het damesvoetbal, zakte weg op de FIFA-wereldranglijst, met als dieptepunt de 19e plek in augustus 2012. Hierna is het team wel weer wat opgekrabbeld. In juni 2014 stonden de Chinese voetbaldames 13e op de FIFA-ranking.

Voorbeschouwing: China-Nederland

Hoewel China dus jarenlang een grootmacht was binnen het mondiale damesvoetbal, terwijl Nederland in 2015 pas voor het eerst actief is op een WK damesvoetbal, moet Nederland zeker niet kansloos worden geacht tegen de Chinese dames. Ter vergelijking: Nederland stond op de FIFA-ranking van juni 2014 op de 14e plek en China stond toen op de 13e plaats.

Datum, locatie, tijdstip

Net als de wedstrijd tegen Nieuw-Zeeland, wordt ook de tweede wedstrijd van het Nederlands damesvoetbalteam op dit WK voetbal gespeeld in het Commonwealth Stadium, in de plaats Edmonton. De datum van de wedstrijd China-Nederland is donderdag 11 juni. De match begint om 16u00 plaatselijke tijd (MDT), dus voor de tv-kijkers in Nederland zal de wedstrijd 's avonds om 0u00 beginnen. Later op de dag wordt in hetzelfde stadion de wedstrijd Canada - Nieuw-Zeeland gespeeld.

Statistieken: China-Nederland

De scheidsrechter bij deze wedstrijd was Martinez (Colombia). Er werden door haar geen kaarten uitgedeeld. Hieronder vindt u de statistieken van deze wedstrijd (de scores, de opstellingen en de wissels).

Uitslag: China-Nederland 1-0

 • Doelpunt van China: Wang Lisi (90e minuut)

Opstelling China:

 • Wang Fei, Wu Haiyan, Li Dongna, Wang Shanshan (Wang Shuang/57), Tan Ruyin, Liu Shanshan, Ren Guixin (Ma Jun/71), Wang Lisi, Tang Jiali (Lou Jiahui/86), Han Peng en Zhao Rong.

Opstelling Nederland:

 • Van Veenendaal, Van Lunteren, Van der Gragt, Van den Berg, Hogewoning (v.Dongen/59), Middag (Dekker/70), Spitse,Van de Donk, Melis, Miedema en Martens

Nederland - Canada (15 juni)

Geschiedenis Canadees damesvoetbalteam

De Canadese dames misten slechts één WK voetbal: het eerste WK, dat in 1991 werd georganiseerd. Bij alle andere WK's deden zij mee. Het grootste WK-succes van Canada was het behalen van de vierde plek op het WK damesvoetbal van 2003. Een ander groot internationaal succes was het behalen van de bronzen medaille op het damesvoetbaltoernooi van de Olympische Spelen 2012. Canada won twee keer het continentale kampioenschap van Noord- en Centraal-Amerika (CONCACAF Cup), namelijk in 1998 en 2010.

Voorbeschouwing: Nederland-Canada

Het thuisland Canada is absoluut de grote favoriet voor deze wedstrijd tegen Nederland. Canada is al jaren een mondiale subtopper (doorgaans staan zij rond de 7e plek op de FIFA-ranking) en daarnaast heeft Canada bij dit WK Voetbal 2015 natuurlijk het grote thuisvoordeel.

Datum, locatie, tijdstip

Deze derde wedstrijd van Nederland in de groepsfase van het WK damesvoetbal 2015 wordt gespeeld in het Olympisch Stadion te Montreal. Dit stadion werd indertijd gebouwd voor de Olympische Zomerspelen van 1976. Het stadion heeft een capaciteit van circa 66.000 toeschouwers. De wedstrijd Canada-Nederland begint op maandag 15 juni om 19u30 plaatselijke tijd (tijdzone: EDT). Dat betekent dat de wedstrijd om 1u30 Nederlandse tijd begint. Hyan Ok uit Noord-Korea is de scheidsrechter.

Uitslag: Nederland - Canada 1-1

 • Doelpunt Nederland: v.d.Ven (87e minuut)
 • Doelpunt Canada: Lawrence (10e minuut)

Opstelling Nederland:

 • Geurts, Van Lunteren (Janssen/13e minuut), Van der Gragt, Van den Berg, Van Dongen, Dekker, Spitse, v.d. Donk (v.d. Ven/72), Melis, Miedema en Martens.

Opstelling Canada

 • Mcleod, Buchanan, Moscato, Kyle (Tancredi/61), Belanger, Chapman, Sinclair, Schmidt (Wilkinson/81), Fleming (Scott/61), Leon en Lawrence

Gele kaarten:

 • Nederland: van der Gragt
 • Canada: Belanger

Eindstand Groep A

 1. Canada 3- 5 ( 2- 1) (geplaatst voor de achtste finales)
 2. China 3- 4 ( 3- 3) (geplaatst voor de achtste finales)
 3. Nederland 3- 4 ( 2- 2) (geplaatst voor de achtste finales)
 4. Nieuw-Zeeland 3- 2 ( 2- 3)

Achtste Finale: Japan-Nederland

De eerste twee van de eindstand in de poule (Canada en China) plaatsen zich automatisch voor de volgende ronde (achtste finales) van dit WK damesvoetbal. De vier beste nummers drie van de (zes) poules plaatsen zich echter ook nog voor die volgende ronde. Aangezien Nederland tot die beste nummers drie behoort, heeft ook Nederland zich geplaatst voor de achtste finales. De tegenstander is Japan, dat in 2011 het WK damesvoetbal won. Nederland - Japan begon om 4u00 (Nederlandse tijd) in de nacht van 23 op 24 juni.
De scheidsrechter bij deze wedstrijd was Venegas (Mexico). Hieronder vindt u de opstellingen van beide teams en de andere belangrijke statistieken van deze match: wissels, doelpuntenmakers, kaarten, enzovoort. Japan won deze wedstrijd en speelt in de kwartfinale (op 27 juni) tegen Australië.

Eindstand: Japan-Nederland 2-1

 • Doelpunten Japan: Ariyoshi (10e minuut) en Sakaguchi (78e minuut)
 • Doelpunt Nederland: Kirsten van de Ven (92e minuut)

Kaarten

 • Gele kaarten Japan: Ariyoshi
 • Gele kaarten Nederland: ---

Opstelling Japan:

 • Kaihori, Ariyoshi, Iwashimizu, Sameshima, Kumagai, Kawasumi (Sawa/80), Utsugi, Sakaguchi, Miyama, Ogimi en Ohno (Iwabuchi/66).

Opstelling Nederland:

 • Geurts, Van Lunteren, Van den Berg, Van der Gragt, van Dongen (Middag/86), Van de Donk (v.d.Ven/53), Spitse, Dekker, Melis, Miedema en Martens.

Live op tv

NOS Studio Sport zendt de wedstrijden van het Nederlands vrouwenelftal op het WK damesvoetbal 2015 live op tv uit. Hieronder vindt u een overzicht van de live-uitzendingen. Daarnaast zendt ook Eurosport nog een aantal wedstrijden van het WK live uit.

WK damesvoetbal live op tv bij NOS Studio Sport

 • Canada - China, zaterdag 6 juni, vanaf 23.45 uur, NPO 3
 • Nieuw-Zeeland - Nederland, zaterdag 6 juni, vanaf 2.45 uur, NPO 3
 • China - Nederland, donderdag 11 juni, vanaf 23.45 uur, NPO 3
 • Nederland - Canada, maandag 15 juni, vanaf 1.15 uur, NPO 3
 • Nederland-Japan, in de nacht van 23 op 24 juni vanaf 3u45 live op NPO 3

Lees verder

© 2015 - 2017 Fjodorboekanski, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
WK vrouwenvoetbal 2015 live volgen via tv en internetWK vrouwenvoetbal 2015 live volgen via tv en internetDe zevende editie van het Wereldkampioenschap voetbal voor vrouwen zal worden gehouden van 6 juni tot en met 5 juli 2015…
Loting en poule indeling WK damesvoetbal 2015Loting en poule indeling WK damesvoetbal 2015Veel sportliefhebbers genieten van voetbal. Jarenlang was er alleen het mannenvoetbal. De laatste jaren neemt in de spor…
WK voetbal dames 2015 speelschema en programmaWK voetbal dames 2015 speelschema en programmaVan zaterdag 6 juni tot en met zondag 5 juli 2015 wordt het wereldkampioenschap voetbal voor vrouwen gehouden in Canada.…
Vrouwenvoetbal steeds populairderVrouwenvoetbal steeds populairderSinds het bestaan van voetbal wordt deze sport al door vrouwen beoefend. Toch werd deze sport jarenlang gezien als een e…
WK-kwalificatie damesvoetbal: Nederland-ItaliëWK-kwalificatie damesvoetbal: Nederland-ItaliëIn november 2014 speelt het Nederlands vrouwenelftal twee wedstrijden tegen Italië. Dit zijn de finale-wedstrijden van d…
Bronnen en referenties
 • http://www.fifa.com/womensworldcup/index.html
 • http://en.wikipedia.org/wiki/2015_FIFA_Women%27s_World_Cup
 • http://www.dewereldklok.nl/tijd/canada/edmonton/

Reageer op het artikel "Wedstrijden Nederland op het WK damesvoetbal 2015"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 24-06-2015
Rubriek: Sport
Subrubriek: Kampioenschappen
Special: WK damesvoetbal 2015
Bronnen en referenties: 3
Schrijf mee!