Nederlandse selectie - WK vrouwenvoetbal 2019

Nederlandse selectie - WK vrouwenvoetbal 2019 In de zomer van 2019 neemt het Nederlands vrouwenvoetbalteam deel aan het WK voetbal voor vrouwen. De bondscoach van het Nederlands vrouwenelftal is Sarina Wiegman. De bijnaam van de Nederlandse selectie is 'de Oranje Leeuwinnen'. Welke speelsters behoren tot de selectie van het Nederlands vrouwenvoetbalteam?

Geschiedenis Nederlands dameselftal

Op 23 september 1956 vond de eerste officieuze interland plaats van het Nederlands damesteam. De wedstrijd werd gespeeld in de Duitse plaats Essen en de tegenstander was West-Duitsland. De Duitsers wonnen met 2-1. In de officiële statistieken van de KNVB telt deze wedstrijd echter niet mee als interland, aangezien dit nationale vrouwenelftal niet door de KNVB werd erkend. Dit officieuze nationale damesteam was opgezet door de Nederlandse Damesvoetbalbond.

In 1971 vond er voor het eerst een Nederlandse damesinterland plaats, die officieel erkend werd door de FIFA en de UEFA. Op dat moment werd het Nederlandse dameselftal echter nog steeds niet erkend door de KNVB. Pas op 9 november 1973 vond er voor het eerst een Nederlandse damesinterland plaats onder auspiciën van de KNVB. Deze wedstrijd werd met 1-0 verloren van Engeland.

Rond 1990 beleefde het Nederlands dameselftal voor het eerst een behoorlijke succesperiode. Drie keer op rij (in 1989, 1991 en 1993) behaalde het Nederland vrouwenvoetbalteam de laatste acht van het EK voetbal. Nipt (namelijk met slechts één doelpunt verschil) miste Nederland de kwalificatie voor het eerste WK damesvoetbal, dat in 1991 zou worden gespeeld. Na die eerste succesperiode zakte het niveau van het Nederlandse damesvoetbal in de loop van de jaren negentig weer in.

Nieuwe successen

Tijdens het eerste decennium van de 21e eeuw begon het vrouwenvoetbal in Nederland echter aan een grote opmars. Steeds meer meisjes gingen op voetbal. De KNVB ging ook eindelijk zowel het nationale dameselftal als de nationale damescompetitie serieus nemen. In 2007 kwam er een eredivisie voor dames. Met ingang van 2012 kwam er een gezamenlijke Nederlandse en Belgische competitie, de BeNe League. In 2009 behaalde het Nederlands vrouwenelftal het grootste succes uit haar historie: ze haalden de halve finale van het EK damesvoetbal. In 2014 werd er wederom Nederlandse voetbalhistorie geschreven door de voetbaldames: voor het eerst kwalificeerde het Nederlands dameselftal zich voor een wereldkampioenschap. Dat WK werd in Canada georganiseerd. Nederland haalde de achtste finale. Daarin werden de Oranje vrouwen uitgeschakeld door Japan (1-2).

Hoogtepunt: EK vrouwenvoetbal 2017

Een groot hoogtepunt uit de Nederlandse vrouwenvoetbalgeschiedenis was het EK voetbal van 2017. Dat Europees kampioenschap damesvoetbal werd in Nederland georganiseerd. Het thuisland presteerde grandioos op dit toernooi: De Nederlandse dames wonnen de Europese titel.

WK vrouwenvoetbal 2019

Het WK voetbal voor vrouwen 2019 wordt gehouden in Frankrijk. Ter voorbereiding op dat WK speelde Oranje met de WK-selectie een oefenwedstrijd op zaterdag 1 juni in Eindhoven: Nederland-Australië (uitzwaaiwedstrijd). Die wedstrijd werd, na een moeizaam begin, uiteindelijk glansrijk door Nederland gewonnen met 3-0.

Nederland op het WK vrouwenvoetbal 2019

Op het WK damesvoetbal 2019 waren de Nederlandse vrouwen ingedeeld in poule E. Ze speelden op dinsdag 11 juni 2019 hun eerste wedstrijd Nederland - Nieuw-Zeeland. Nederland won met 1-0. Op zaterdag 15 juni speelden ze hun tweede poulewedstrijd: Nederland - Kameroen. Nederland won met 3-1. Op donderdag 20 juni speelden de Oranje Leeuwinnen hun derde en laatste poulewedstrijd Nederland - Canada. Ook die derde poulewedstrijd werd door Nederland gewonnen. Ditmaal was de uitslag 2-1. Vervolgens speelden zij op dinsdag 25 juni de achtste finale: Nederland-Japan 2-1. Daarna speelden ze op 29 juni de kwartfinale Nederland-Italië: 2-0 Op woensdag 3 juli speelden de Oranje Leeuwinnen de halve finale: Nederland-Zweden. Die wedstrijd eindigde in de reguliere speeltijd in 0-0. Uiteindelijk won Nederland na verlenging met 1-0. Op zondag 7 juli speelde Nederland de finale tegen Verenigde Staten. Die wedstrijd werd door Nederland verloren met 0-2.

WK vrouwenvoetbal live op tv

Alle wedstrijden van Nederland op het WK vrouwenvoetbal worden live op tv uitgezonden door de NPO (NOS Studio Sport). Ook is er bij elke wedstrijd van de Oranje Leeuwinnen online een gratis livestream beschikbaar.

Nederlandse selectie WK vrouwenvoetbal 2019 met rugnummers

Hieronder vindt u de selectie van Nederland voor het WK vrouwenvoetbal 2019. Voor elke speelster staat het rugnummer vermeld, achter elke naam staat de club waarvoor de speelster uitkomt. Dit is de officiële, definitieve selectie. In theorie konden er (bijvoorbeeld vanwege blessureleed) nog enkele wijzigingen in plaatsvinden. Spelers die alsnog een plek in die definitieve WK-selectie zouden krijgen, moesten dan wel komen van de 'standy-lijst'. Voor de zekerheid had men als eerste reserve-speelster Aniek Nouwen meegenomen naar Frankrijk. Een wijziging kon tot aan een bepaalde periode voor de eerste wedstrijd worden doorgevoerd. Uiteindelijk was het echter toch niet nodig om nog een wijziging door te voeren in de selectie en was de reeds gepresenteerde selectie daadwerkelijk de definitieve selectie.

Rugnummers: selectie Oranje Leeuwinnen WK vrouwenvoetbal 2019

 • 1. Sari van Veenendaal (Arsenal FC)
 • 2. Desiree van Lunteren (SC Freiburg)
 • 3. Stefanie van der Gragt (Barcelona)
 • 4. Merel van Dongen (Real Betis Sevilla)
 • 5. Kika van Es (AFC Ajax)
 • 6. Anouk Dekker (FC Montpellier)
 • 7. Shanice van de Sanden (Olympique Lyon)
 • 8. Sherida Spitse (Valerenga IF)
 • 9. Vivianne Miedema (Arsenal FC)
 • 10. Daniëlle van de Donk (Arsenal FC)
 • 11. Lieke Martens (Barcelona)
 • 12. Victoria Pelova (ADO Den Haag - AFC Ajax)
 • 13. Renate Jansen (FC Twente)
 • 14. Jackie Groenen (Frankfurt - Manchester United)
 • 15. Inessa Kaagman (Everton FC)
 • 16. Lize Kop (AFC Ajax)
 • 17. Ellen Jansen (AFC Ajax)
 • 18. Danique Kerkdijk (FC Bristol City)
 • 19. Jill Roord (Bayern München - Arsenal FC)
 • 20. Dominique Bloodworth (Arsenal FC - Wolfsburg)
 • 21. Lineth Beerensteyn (Bayern München)
 • 22. Liza van der Most (AFC Ajax)
 • 23. Loes Geurts (Kopparberg)

Eerste reserve-speelster (ging zekerheidshalve mee naar Frankrijk):

Aniek Nouwen (PSV Eindhoven)

Standby-lijst:

Cheyenne van den Goorbergh (Twente), Barbara Lorsheyd (ADO Den Haag), Ashleigh Weerden (Twente), Jennifer Vreugdenhil (Valencia), Siri Worm (Everton FC) en Katja Snoeijs (PSV Eindhoven).

Lees verder

© 2015 - 2020 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
WK 2019: Nederland Nieuw-Zeeland, live op tv en livestreamWK 2019: Nederland Nieuw-Zeeland, live op tv en livestreamOp dinsdag 11 juni 2019 speelt Nederland op het wereldkampioenschap vrouwenvoetbal tegen Nieuw-Zeeland. Dit is voor beid…
Damesvoetbal 2020: Rusland-Nederland, live tv en livestreamDamesvoetbal 2020: Rusland-Nederland, live tv en livestreamHet Nederlands vrouwenvoetbalteam speelt op vrijdag 18 september tegen Rusland. Dit is een kwalificatiewedstrijd voor he…
EK vrouwenvoetbal 2022, live op tv en livestreamEK vrouwenvoetbal 2022, live op tv en livestreamHet EK vrouwenvoetbal 2022 wordt in Engeland georganiseerd. De finale vindt plaats in het Wembley Stadium te Londen. Dit…
Vrouwenvoetbal: Nederland-Brazilië, live tv en livestreamVrouwenvoetbal: Nederland-Brazilië, live tv en livestreamOp woensdag 4 maart 2020 speelt het Nederlandse vrouwenvoetbalteam tegen Brazilië. Deze oefenwedstrijd is het eerste due…

WK Snooker 2020 live op tv en livestreamWK Snooker 2020 live op tv en livestreamDe 83e editie van het World Snooker Championship zou beginnen op zaterdag 18 april. Vanwege het coronavirus is dit kampi…
Darts 2020: Raymond van Barneveld-Martin Adams livestreamDarts 2020: Raymond van Barneveld-Martin Adams livestreamOp maandag 13 april 2020 wordt er in de dartswereld een heel speciale wedstrijd gespeeld. Die gaat tussen twee levende l…
Bronnen en referenties
 • http://sportgeschiedenis.nl/2014/11/22/eerste-interland-van-nederlands-vrouwenelftal-was-in-1956.aspx
 • http://frontpage.fok.nl/nieuws/687031/1/1/50/voetbalster-hoogendijk-terug-bij-oranje.html
 • http://www.onsoranje.nl/nieuws/artikel/6126/reijners-vrouwenbondscoach
 • http://www.vrouwenvoetbalnederland.nl/vvned/
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Nederlands_vrouwenvoetbalelftal
 • http://www.fifa.com/womensworldcup/index.html

Reageer op het artikel "Nederlandse selectie - WK vrouwenvoetbal 2019"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 11-07-2019
Rubriek: Sport
Subrubriek: Kampioenschappen
Special: WK damesvoetbal 2015
Bronnen en referenties: 6
Schrijf mee!