InfoNu.nl > Sport > Kampioenschappen > Nederlandse selectie - WK vrouwenvoetbal 2019

Nederlandse selectie - WK vrouwenvoetbal 2019

Nederlandse selectie - WK vrouwenvoetbal 2019 In de zomer van 2019 neemt het Nederlands vrouwenvoetbalteam deel aan het WK voetbal voor vrouwen. De bondscoach van het Nederlands vrouwenelftal is Sarina Wiegman. De bijnaam van de Nederlandse selectie is 'de Oranje Leeuwinnen'. Welke speelsters behoren tot de selectie van het Nederlands vrouwenvoetbalteam?

Geschiedenis Nederlands dameselftal

Op 23 september 1956 vond de eerste officieuze interland plaats van het Nederlands damesteam. De wedstrijd werd gespeeld in de Duitse plaats Essen en de tegenstander was West-Duitsland. De Duitsers wonnen met 2-1. In de officiële statistieken van de KNVB telt deze wedstrijd echter niet mee als interland, aangezien dit nationale vrouwenelftal niet door de KNVB werd erkend. Dit officieuze nationale damesteam was opgezet door de Nederlandse Damesvoetbalbond.

In 1971 vond er voor het eerst een Nederlandse damesinterland plaats, die officieel erkend werd door de FIFA en de UEFA. Op dat moment werd het Nederlandse dameselftal echter nog steeds niet erkend door de KNVB. Pas op 9 november 1973 vond er voor het eerst een Nederlandse damesinterland plaats onder auspiciën van de KNVB. Deze wedstrijd werd met 1-0 verloren van Engeland.

Rond 1990 beleefde het Nederlands dameselftal voor het eerst een behoorlijke succesperiode. Drie keer op rij (in 1989, 1991 en 1993) behaalde het Nederland vrouwenvoetbalteam de laatste acht van het EK voetbal. Nipt (namelijk met slechts één doelpunt verschil) miste Nederland de kwalificatie voor het eerste WK damesvoetbal, dat in 1991 zou worden gespeeld. Na die eerste succesperiode zakte het niveau van het Nederlandse damesvoetbal in de loop van de jaren negentig weer in.

Nieuwe successen

Tijdens het eerste decennium van de 21e eeuw begon het vrouwenvoetbal in Nederland echter aan een grote opmars. Steeds meer meisjes gingen op voetbal. De KNVB ging ook eindelijk zowel het nationale dameselftal als de nationale damescompetitie serieus nemen. In 2007 kwam er een eredivisie voor dames. Met ingang van 2012 kwam er een gezamenlijke Nederlandse en Belgische competitie, de BeNe League. In 2009 behaalde het Nederlands vrouwenelftal het grootste succes uit haar historie: ze haalden de halve finale van het EK damesvoetbal. In 2014 werd er wederom Nederlandse voetbalhistorie geschreven door de voetbaldames: voor het eerst kwalificeerde het Nederlands dameselftal zich voor een wereldkampioenschap. Dat WK werd in Canada georganiseerd. Nederland haalde de achtste finale. Daarin werden de Oranje vrouwen uitgeschakeld door Japan (1-2).

Ultiem hoogtepunt: EK vrouwenvoetbal 2017

Het ultieme hoogtepunt uit de Nederlandse vrouwenvoetbalgeschiedenis was het EK voetbal van 2017. Dat Europees kampioenschap damesvoetbal werd in Nederland georganiseerd. Het thuisland presteerde grandioos op dit toernooi: De Nederlandse dames wonnen de Europese titel.

WK vrouwenvoetbal 2019

Het WK voetbal voor vrouwen 2019 wordt gehouden in Frankrijk. Ter voorbereiding op dat WK speelt Oranje met de WK-selectie een oefenwedstrijd op zaterdag 1 juni in Eindhoven: Nederland-Australië (uitzwaaiwedstrijd).

Nederland op het WK vrouwenvoetbal 2019

Op het WK damesvoetbal 2019 zijn de Nederlandse vrouwen ingedeeld in poule E. Ze spelen opp dinsdag 11 juni 2019 hun eerste wedstrijd Nederland - Nieuw-Zeeland. Op zaterdag 15 juni spelen ze hun tweede poulewedstrijd: Nederland - Kameroen. Op donderdag 20 juni spelen de Oranje Leeuwinnen hun derde en laatste poulewedstrijd Nederland - Canada.

WK vrouwenvoetbal live op tv

Alle wedstrijden van Nederland op het WK vrouwenvoetbal worden live op tv uitgezonden door de NPO (NOS Studio Sport). Ook is er bij elke wedstrijd van de Oranje Leeuwinnen online een gratis livestream beschikbaar.

Nederlandse selectie WK vrouwenvoetbal 2019

Hieronder vindt u de selectie van Nederland voor het WK vrouwenvoetbal 2019. Officieel is dit de definitieve selectie. In theorie kunnen er (bijvoorbeeld vanwege blessureleed) nog enkele wijzigingen in plaatsvinden. Spelers die alsnog een plek in die definitieve WK-selectie krijgen, moeten dan wel komen van de 'standy-lijst'. Zodra bekend is welk rugnummers de Nederlandse speelsters hebben op het WK vrouwenvoetbal 2019, dan wordt dat hier gemeld.

Selectie Oranje Leeuwinnen:

Anouk Dekker (FC Montpellier), Merel van Dongen (Real Betis Sevilla), Renate Jansen (Twente), Stefanie van der Gragt (FC Barcelona), Daniëlle van de Donk (Arsenal FC), Kika van Es (Ajax), Lineth Beerensteyn (FC Bayern München), Dominique Bloodworth (Arsenal FC), Loes Geurts (Kopparbergs), Jackie Groenen (1. FFC Frankfurt), Ellen Jansen (Ajax), Inessa Kaagman (Everton FC), Danique Kerkdijk (Bristol City), Lize Kop (Ajax), Desiree van Lunteren (SC Freiburg), Lieke Martens (FC Barcelona), Vivianne Miedema (Arsenal FC), Liza van der Most (Ajax), Victoria Pelova (ADO Den Haag), Jill Roord (FC Bayern München), Shanice van de Sanden (Olympique Lyon), Sherida Spitse (Vålerenga) en Sari van Veenendaal (Arsenal FC).

Standby-lijst:

Aniek Nouwen (PSV Eindhoven), Cheyenne van den Goorbergh (Twente), Barbara Lorsheyd (ADO Den Haag), Ashleigh Weerden (Twente), Jennifer Vreugdenhil (Valencia), Siri Worm (Everton FC) en Katja Snoeijs (PSV Eindhoven).

Lees verder

© 2015 - 2019 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Vrouwenvoetbal 2019: Nederland-Kameroen live tv & livestreamVrouwenvoetbal 2019: Nederland-Kameroen live tv & livestreamOp zaterdag 15 juni 2019 spelen de Oranje Leeuwinnen op het WK vrouwenvoetbal tegen het nationale vrouwenvoetbalteam van…
WK 2019: Nederland  Nieuw-Zeeland, live op tv en livestreamWK 2019: Nederland Nieuw-Zeeland, live op tv en livestreamOp dinsdag 11 juni 2019 speelt Nederland op het wereldkampioenschap vrouwenvoetbal tegen Nieuw-Zeeland. Dit is voor beid…
Vrouwenvoetbal: Nederland-Australië, live tv en livestreamVrouwenvoetbal: Nederland-Australië, live tv en livestreamOp zaterdag 1 juni 2019 spelen de Oranje Leeuwinnen tegen het nationale vrouwenvoetbalteam van Australië. Deze oefenweds…
WK vrouwenvoetbal 2019 live op tv en livestreamWK vrouwenvoetbal 2019 live op tv en livestreamHet wereldkampioenschap vrouwenvoetbal wordt in 2019 georganiseerd in Frankrijk. De openingswedstrijd wordt gespeeld op…
Vrouwenvoetbal 2019: Nederland-Mexico, live tv en livestreamVrouwenvoetbal 2019: Nederland-Mexico, live tv en livestreamOp vrijdag 5 april 2019 speelt het Nederlands vrouwenvoetbalteam een wedstrijd tegen Mexico. De interland Nederland-Mexi…
Bronnen en referenties
  • http://sportgeschiedenis.nl/2014/11/22/eerste-interland-van-nederlands-vrouwenelftal-was-in-1956.aspx
  • http://frontpage.fok.nl/nieuws/687031/1/1/50/voetbalster-hoogendijk-terug-bij-oranje.html
  • http://www.onsoranje.nl/nieuws/artikel/6126/reijners-vrouwenbondscoach
  • http://www.vrouwenvoetbalnederland.nl/vvned/
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Nederlands_vrouwenvoetbalelftal
  • http://www.fifa.com/womensworldcup/index.html

Reageer op het artikel "Nederlandse selectie - WK vrouwenvoetbal 2019"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 10-04-2019
Rubriek: Sport
Subrubriek: Kampioenschappen
Special: WK damesvoetbal 2015
Bronnen en referenties: 6
Schrijf mee!