InfoNu.nl > Sport > Kampioenschappen > Voetbal 2019: Nederland-Engeland, live op tv en livestream

Voetbal 2019: Nederland-Engeland, live op tv en livestream

Voetbal 2019: Nederland-Engeland, live op tv en livestream Op donderdag 6 juni 2019 speelt het Nederlands elftal in de halve finale van het eindtoernooi van de UEFA Nations League. De tegenstander is Engeland. Het eindtoernooi vindt plaats in Portugal. De wedstrijden van dit toernooi zijn live op tv te zien. Ook kan men online via een livestream naar de wedstrijden van het eindtoernooi van de Nations League 2019 kijken.

Geschiedenis: het Nederlands elftal

Hoe heeft Nederland in de loop der jaren gepresteerd op het WK voetbal? In 1934 kwalificeerde Nederland zich voor het eerst voor het WK. Dit toernooi werd geen groot succes voor Oranje: reeds in de eerste ronde werd Nederland met 2-3 uitgeschakeld door Zwitserland. In 1938 werd Nederland wederom al in de eerste ronde uitgeschakeld. Tsjecho-Slowakije won na verlenging met 3-0 van Oranje. Voor de WK-kwalificaties van 1950 en 1954 schreef de KNVB het Nederlands elftal niet in. Bij de WK's van 1958, 1962, 1966 en 1970 deed Oranje wel mee aan het kwalificatietoernooi, maar slaagden ze er niet in om het eindtoernooi te bereiken.

Successen in de jaren 70

In 1974 keerde Nederland na 36 jaar eindelijk weer terug op het WK voetbal. Het werd meteen één van de meest succesvolle toernooien uit de Nederlandse voetbalgeschiedenis. Nederland behaalde met swingend voetbal (totaalvoetbal) de finale. Daarin werd verloren van het gastland West-Duitsland. In 1978 werd wederom de finale gehaald. Ook ditmaal werd van het gastland (Argentinië) verloren.

Bij de WK's voetbal van 1982 en 1986 slaagde Nederland er niet in om zich te kwalificeren voor het eindtoernooi. In 1990 stond Oranje wel weer op het WK. Het Nederlands elftal was op dat moment de regerend Europees kampioen en werd tot de favorieten voor de wereldtitel gerekend. Het WK werd echter een ontgoocheling. Nederland werd in de poulefase derde (van vier teams) en werd vervolgens in de volgende ronde (de achtste finale) uitgeschakeld door West-Duitsland. Het WK van 1994 verliep iets succesvoller: in de kwartfinale werd Nederland uitgeschakeld door de latere wereldkampioen Brazilië.

Successen in 1998, 2010 en 2014

In 1998 behaalde het Nederlandse elftal onder leiding van Guus Hiddink een prachtige plek in de halve finale. Vervolgens slaagde Oranje er echter niet in om zich voor het WK van 2002 te plaatsen. In 2006 deed Oranje wel weer mee aan het WK. Het team stond toen onder leiding van bondscoach Marco van Basten. In de achtste finale van het WK voetbal werd het Nederlands elftal uitgeschakeld door Portugal. In 2010 werd onder leiding van Bert van Marwijk een prachtige finaleplek gehaald op het WK in Zuid-Afrika. Uiteindelijk won Spanje die finale in de verlenging met 0-1.

Op het WK voetbal van 2014 haalde Nederland onder leiding van Louis van Gaal de halve finale. Daarin verloor Oranje na strafschoppen van Argentinië. Vervolgens won het Nederlands elftal nog wel op glansrijke wijze de wedstrijd om de derde plaats (de troostfinale) met 0-3 van Brazilië.

WK 2018

Nederland heeft zich niet geplaatst voor het WK voetbal 2018. Dit is al het tweede grote toernooi op rij waar Nederland zich niet voor heeft gekwalificeerd. Oranje plaatste zich ook al niet voor het EK voetbal 2016. Sinds het voorjaar van 2018 is Ronald Koeman de bondscoach van Nederland. Hij hoopt te gaan bouwen aan een nieuw Oranje, dat zich wel kan kwalificeren voor het EK voetbal 2020.

Historie: Oranje op het EK voetbal

Nederland heeft negen keer deelgenomen aan het eindtoernooi van de Europese kampioenschappen voetbal. Eén keer slaagde Oranje erin om dit toernooi te winnen; dat was in 1988. Vier keer verloor Nederland in de halve finale van het EK voetbal: in 1976, 1992, 2000 en 2004.

UEFA Nations League 2018-2019

De Nations League is een toernooi dat de UEFA in het leven heeft geroepen. Deze competitie vervangt deels de vriendschappelijke interlands die voorheen veelvuldig werden gespeeld. Het doel ervan is dat er, naast de eindtoernooien en reguliere kwalificatietoernooien, meer interlands op hoog niveau worden gespeeld. De eerste editie van de Nations League begon in 2018.

Nederland in de UEFA Nations League

Oranje zat tijdens de poulefase van deze eerste editie van de Nations League in Groep 1, samen met Frankrijk en Duitsland. Gezien de matige prestaties van Nederland in de voorgaande jaren verwachtten velen vooraf dat Oranje roemloos laatste zou worden in deze poule. Tot verrassing van velen beleefde Oranje echter een grote wederopstanding tijdens deze competitie.

Het begon in september 2018 nog wel met een 2-1 nederlaag van Oranje tegen Frankrijk. Vervolgens won Nederland in oktober echter met 3-0 van Duitsland. Daarna won Nederland in november de thuiswedstrijd van Frankrijk met 2-0. In de laatste poulewedstrijd tegen Duitsland speelde Nederland uiteindelijk 2-2. Zo werd Nederland de eindwinnaar in deze poulefase van de Nations League.

Oranje in de finaleronde van de Nations League te Portugal

Als poulewinnaar plaatste Nederland zich voor de finaleronde van de UEFA Nations League. Daaraan doen in totaal vier teams mee: Nederland, Engeland, Portugal en Zwitserland. Dit eindtoernooi vindt plaats in Portugal van 5 tot en met 9 juni 2019. De halve finales worden op 5 en 6 juni gespeeld. De finale vindt plaats op 9 juni 2019.

Loting van de Nations League via livestream

De loting voor het eindtoernooi van de Nations League vond op 3 december 2018 plaats. Deze loting was online te volgen via een livestream op de website van de UEFA. Dit was een geheel gratis, openbare livestream. De livestream van de loting begon om 14u30. Hieronder vindt u het resultaat van deze loting.

Resultaat van de loting: halve finales Nations League 2019

  • Woensdag 5 juni: Portugal-Zwitserland
  • Donderdag 6 juni: Nederland-Engeland

Statistieken en opstelling: Nederland-Engeland (6 juni 2019)

Met welke opstelling speelt Nederland in de halve finale van de Nations League 2019? En met welke opstelling staat Engeland aan de aftrap? Voorafgaand aan deze halve finale worden hier de opstellingen van Nederland en Engeland geplaatst. De opstellingen van beide ploegen zijn op z'n laatst ongeveer een uur voor de wedstrijd bekend, maar meestal al wel wat eerder. Na afloop van de wedstrijd tussen Nederland en Engeland worden hier de statistieken en de uitslag geplaatst.

Live op tv: Nederland-Engeland (Halve finale UEFA Nations League)

De wedstrijden van de slotronde van de UEFA Nations League worden live op tv uitgezonden door de Nederlandse publieke omroep NPO (NOS Studio Sport). De halve finale van Nederland wordt op donderdag 6 juni gespeeld. Zodra bekend hoe laat de live tv-uitzending van de halve finale van Nederland begint en op welke zender die plaatsvindt, wordt die informatie hier gemeld.

Livestream Nederland-Engeland op 6 juni 2019

Gratis livestream (NOS)

De wedstrijden van de slotronde van de UEFA Nations League 2019 worden ook online via een livestream uitgezonden. Dit is een gratis livestream. Hij bevindt zich op de wedstrijddagen op de site van de NOS. Ook kan men de livestream van de Nations League bekijken via de NOS-app. De livestream die de NOS aanbiedt van de UEFA Nations League is wel geo-restricted. Dat houdt in dat men de NOS-livestream van de UEFA Nations League officieel alleen in Nederland mag bekijken.

Alternatief: livestream Ziggo Go

Voor klanten van Ziggo bestaat er de mogelijkheid om via de Ziggo Go App op een smartphone of computer via een livestream naar de zenders van het tv-pakket van de klant te bekijken. Via zo'n livestream kan men dus ook op 6 juni 2019 naar Nederland-Engeland kijken. Zo'n livestream van de Ziggo Go App kan men behalve in Nederland ook in alle andere EU-landen gebruiken.

Livestream Sporza?

Waarschijnlijk zendt de Vlaamse publieke omroep VRT (Sporza) deze wedstrijd ook live op tv en online via de livestream uit. Indien zij een livestream van deze wedstrijd produceren, dan is deze stream echter wel geo-restricted. Dat houdt in dat men deze livestream van Sporza bij Nederland-Engeland alleen in België mag bekijken.

Lees verder

© 2015 - 2018 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
WK voetbal 2018: Engeland-Kroatië, live tv en livestreamWK voetbal 2018: Engeland-Kroatië, live tv en livestreamOp woensdag 11 juli 2018 wordt de tweede halve finale gespeeld van het wereldkampioenschap voetbal. Deze wedstrijd gaat…
Ek voetbal 19921992 is het jaar dat het EK voor de 9e keer word gehouden. Dit jaar is Zweden het gastland om het EK te mogen organisere…
WK 2018: troostfinale België-Engeland live tv en livestreamWK 2018: troostfinale België-Engeland live tv en livestreamOp zaterdag 14 juli 2018 wordt 's middags de troostfinale gespeeld van het wereldkampioenschap voetbal. De wedstrijd vin…
EK vrouwenvoetbal 2017: halve finale Nederland-EngelandEK vrouwenvoetbal 2017: halve finale Nederland-EngelandOp donderdag 3 augustus 2017 speelt Nederland in de halve finale van het EK vrouwenvoetbal tegen Engeland. Deze halve fi…
Voetbal 2019: Nederland-Duitsland, live op tv en livestreamVoetbal 2019: Nederland-Duitsland, live op tv en livestreamOp zondag 24 maart 2019 speelt Nederland tegen Duitsland. Dit is een interland in het kader van de kwalificatie voor het…
Bronnen en referenties
  • https://www.onsoranje.nl/teams/185184/programma/wedstrijd/30415
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Wereldkampioenschap_voetbal_2018_(kwalificatie)
  • http://www.voetbalprimeur.nl/nieuws/441337/oranje-in-pot-1-voor-kwalificatie-wk-2018-loodzwaar-karwei-dreigt-alsnog.html
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Nederlands_voetbalelftal_tijdens_kwalificaties_en_eindronden
  • http://nos.nl/artikel/2046090-oranje-geplaatst-bij-wk-loting.html

Reageer op het artikel "Voetbal 2019: Nederland-Engeland, live op tv en livestream"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 03-12-2018
Rubriek: Sport
Subrubriek: Kampioenschappen
Bronnen en referenties: 5
Schrijf mee!