InfoNu.nl > Sport > Kampioenschappen > WK wielrennen 2017: favorieten wegrit heren elite (profs)

WK wielrennen 2017: favorieten wegrit heren elite (profs)

WK wielrennen 2017: favorieten wegrit heren elite (profs) Op zondag 24 september 2017 staat de wegrit voor de heren elite (profs) op het programma van het WK wielrennen. Dit WK wordt verreden in en rond de plaats Bergen te Noorwegen. Welke renners behoren tot de belangrijkste kanshebbers om de regenboogtrui te winnen? Hoe ziet het parcours van de wegrit voor de heren elite (profs) eruit? Hoe laat begint de wegrit en hoe laat wordt de finish verwacht?

Parcours WK wielrennen 2017: wegrit voor heren elite (profs) in Bergen

De start van dit WK wielrennen is in de plaats Rong. Om te beginnen rijden de renners een lus van ruim 40 kilometer, waarbij ze onder meer over de Sotra Hangbrug komen. Aan het einde van deze lus arriveren ze in Bergen. Daar moeten ze op het plaatselijke circuit 12 ronden afleggen met een lengte van 19,1 kilometer. In dit circuit is de Mount Ulriken opgenomen, een klim van 1,4 kilometer met een gemiddeld stijgingspercentage van 6,5 procent. De klim ligt ongeveer in het midden van de ronde. De totale lengte van het parcours is 276,5 kilometer. De start is om 10u05. De finish wordt verwacht rond 16u50.

Programma WK wielrennen 2017

De wegrit voor heren elite (profs) op zondagmiddag 24 september is de afsluitende wedstrijd van het WK wielrennen 2017. Dit WK begint een week eerder op zondag 17 september met het WK ploegentijdrit. Vervolgens worden van maandag tot en met woensdag de individuele tijdritten verreden van het WK tijdrijden 2017. Vanaf donderdag worden de wegritten verreden, met op zaterdag 23 september de wegrit voor dames elite en dus uiteindelijk op 24 september de wegrit voor de heren. Wie zijn de favorieten op de startlijst van het WK voor heren elite (profs)?

Sagan

Peter Sagan behoort tot de allergrootste sterren van de wielerwereld. Hij heeft ook een imposante erelijst, met vijf eindzeges in het puntenklassement van de Tour de France, twaalf ritzeges in de grote rondes, een overwinning in de Ronde van Vlaanderen, diverse zeges in semi-klassiekers en bovenal de wereldtitel van 2015 en 2016. Bij het WK wielrennen 2017 behoort hij wederom tot de kanshebbers voor de wereldtitel.

Het parcours lijkt hem erg goed te liggen. Het lijkt namelijk net iets te zwaar te zijn voor de echte sprinters (die op een puur vlak parcours mogelijk net wat te snel zouden kunnen zijn voor Sagan). Als het tot een groepssprint komt, dan is hij dus mogelijk de snelste van de overgebleven renners. En daarnaast heeft hij ook de capaciteiten om op de verrassing te spelen en op dit heuvelachtige parcours ten aanval te trekken en solo te zegevieren.

Wielergeschiedenis

Indien Sagan erin slaagt om voor het derde jaar op rij de wereldtitel bij de profs te winnen, dan schrijft hij wielergeschiedenis; nog nooit eerder is een profwielrenner erin geslaagd om drie jaar op rij de regenboogtrui in de wegrit te winnen.

Kwiatkowski

De Pool Michal Kwiatkowski is een generatiegenoot van Sagan. In de jongerencategorieën waren zij de twee beste renners ter wereld. Vaak was Kwiatkowski in die tijd zelfs net wat sterker dan Sagan. Bij de profs lijken de rollen omgekeerd. Beiden zijn wereldtoppers geworden, maar Sagan is toch een grotere ster met een grotere erelijst geworden. Toch heeft ook Kwiatkowski een prachtig palmares, waarop onder één wereldtitel en een zege in Milaan-San Remo staan.

Allround

Kwiatkowski is zeer allround. Hij kan klimmen in grote rondes (onder meer in dienst van Froome bij Sky), maar ook relatief vlakke klassiekers winnen, hij kan tijrijden en ook behoorlijk sprinten (hij is vooral erg sterk in de sprint van een kleine groep). Kwiatkowski kan ook goed focussen richting één doel. Daarom moet hij zeker gerekend worden tot de belangrijke kanshebbers voor de wereldtitel in Bergen.

Van Avermaet en Gilbert

De Belgische ploeg zal in Bergen waarschijnlijk van start gaan met twee kopmannen: Greg van Avermaet en Philippe Gilbert. Zij behoren allebei tot de absolute wereldtop. Van Avermaet is regerend Olympisch kampioen. Gilbert won talloze grote klassiekers. Het enige nadeel is, dat juist deze twee Belgen in het verleden het dikwijls problematisch vonden om met elkaar samen te werken.

Boasson Hagen

De Noor Edvald Boasson Hagen werd ooit beschouwd als een absoluut supertalent. Hoewel hij als prof best een mooie erelijst heeft opgebouwd, heeft hij toch nooit de extreem hoge verwachtingen kunnen waarmaken die men in de begintijd van hem had. Deels komt dit, doordat hij vaak ervoor koos om als luxe-knecht te rijden voor grote kopmannen zoals Cavendish, Wiggins en Froome, en hij ging te weinig voor zijn eigen kansen.

Bij dit WK in zijn thuisland Noorwegen krijgt Boasson Hagen echter een parcours voorgeschoteld dat hem ideaal lijkt te liggen. Boasson Hagen verteert namelijk zeer goed heuvelachtige parcoursen en daarnaast heeft hij ook een scherpe sprint. Hij moet dus zeker gerekend worden tot de kanshebbers voor de wereldtitel. De grote vraag is echter, of hij op dit WK voor eigen kans zal mogen rijden, of zich weg zal moeten cijferen voor zijn landgenoot Kristoff.

Kristoff

De Noor Alexander Kristoff wil zich ook graag focussen op dit WK wielrennen in zijn eigen land. Kristoff is vooral een specialist in massasprints en kasseienklassiekers. Hij presteert doorgaans beter op heuvelachtig terrein dan de doorsnee sprinter. Als dit WK eindigt in de sprint van een grote groep, dan behoort hij tot de belangrijke kanshebbers op de wereldtitel.

Gaviria

Ook de Colombiaan Fernando Gaviria moet in theorie ook tot de belangrijke kanshebbers voor de wereldtitel gerekend worden. Daarbij moet echter wel worden aangetekend, dat hij geen ideale voorbereiding op het WK had, aangezien hij in de zomer eerst sukkelde met een kuitblessure en vervolgens (door een valpartij in een koers eind augustus) een knieblessure opliep.

Gaviria werd geboren op 19 augustus 1994. In z'n jonge jaren heeft hij grote successen als baanwielrenner gehaald, later is hij zich meer op het wegwielrennen gaan focussen. In 2016 won hij de klassieker Parijs-Tours. In 2017 won hij vier etappes in de Giro d'Italia. Gaviria wordt gerekend tot de meest getalenteerde sprinters ter wereld. Hij is echter meer dan een sprinter: Gaviria kan ook goed presteren op geaccidenteerde (heuvelachtige parcoursen). Ook is hij niet puur afhankelijk van z'n sprint, maar kan hij ook door een aanval overwinningen boeken.

Michael Matthews

Ook Michael Matthews moet gerekend worden tot de belangrijke kanshebbers voor de medailles. Hij is op de wegrit van dit WK wielrennen de kopman van de Australische herenselectie. Matthews is vooral op geaccidenteerd (heuvelachtig) terrein een buitengewoon goede sprinter. Zijn grootste succes was het winnen van de groene trui in de Tour de France 2017.

Overige kanshebbers WK wielrennen 2017

Welke overige renners behoren tot de belangrijke kanshebbers voor de medailles in het WK wegwielrennen 2017? Tot de outsiders voor de titel behoren onder meer de Italianen Trentin en Viviani, de Portugees Rui Costa en de Fransman Alaphilippe.

Nederlanders op het WK wielrennen 2017

Tom Dumoulin, Bauke Mollema en Niki Terpstra behoren tot de speerpunten van de Nederlandse ploeg. Dumoulin zal zich vooral focussen op het WK tijdrijden, maar als hij in absolute topvorm is, dan moet hij zeker ook in staat worden geacht om een hoofdrol kunnen spelen in de wegrit van dit WK wielrennen.

Afgemeld: John Degenkolb

Bij dit WK in Noorwegen was John Degenkolb oorspronkelijk aangewezen als kopman van het Duitse team. Hij kreeg van de bondscoach de voorkeur boven andere Duitse sprinters (zoals Greipel en Kittel), aangezien men aanneemt dat het parcours in Noorwegen wat te zwaar is voor die 'pure rassprinters', terwijl Degenkolb daarentegen doorgaans wel goed kan presteren op een dergelijk parcours. Als voorbereiding op het WK ging Degenkolb van start in de Vuelta. Hij had tijdens die koers last van bronchitis en moest daarom reeds in de eerste week opgeven. Uiteindelijk raakte hij echter niet meer op tijd in vorm en moest hij afzeggen voor het WK wielrennen 2017.

Uitslag wegrit heren elite (profs) - WK wielrennen 2017

 1. Peter Sagan (Slowakije) in 6u28'11"
 2. Alexander Kristoff (Noorwegen) z.t.
 3. Michael Matthews (Australië) z.t.
 4. Matteo Trentin (Italië) z.t.
 5. Ben Swift (Groot-Brittannië) z.t.
 6. Greg van Avermaet (België) z.t.
 7. Michael Albasini (Zwitserland) z.t.
 8. Fernando Gaviria (Colombia) z.t.
 9. Alexey Lutsenko (Kazachstan) z.t.
 10. Julian Alaphilippe (Frankrijk) z.t.

Lees verder

© 2015 - 2018 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Favorieten WK wielrennen 2011 - KopenhagenOp zondag 25 september 2011 vindt het wereldkampioenschap wielrennen voor profs plaats in Kopenhagen. Wie zijn de favori…
NK wielrennen 2011 - OotmarsumNet als in 2008, wordt ook in 2011 het NK wielrennen voor elite-renners, dames en beloften gehouden in het Twentse stadj…
WK wielrennen 2012 (Valkenburg) - favorieten wegrit eliteOp zondag 23 september 2012 vindt de wegrit van het wereldkampioenschap wielrennen voor elite-renners (profs) plaats in…
WK wielrennen 2012 - ValkenburgIn september 2012 worden de wereldkampioenschappen wielrennen op de weg georganiseerd in Valkenburg.
WK wielrennen 2018 Innsbruck, live op tv en livestreamWK wielrennen 2018 Innsbruck, live op tv en livestreamDe wereldkampioenschappen wegwielrennen 2018 worden gehouden van zondag 23 september tot en met zondag 30 september. Dit…
Bronnen en referenties
 • http://richmond2015.com/about/courses/road-circuit
 • http://www.uci.ch/road/ucievents/2015-road-uci-road-world-championships/111129015
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Alexander_Kristoff
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Mark_Cavendish

Reageer op het artikel "WK wielrennen 2017: favorieten wegrit heren elite (profs)"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 26-09-2017
Rubriek: Sport
Subrubriek: Kampioenschappen
Bronnen en referenties: 4
Schrijf mee!