InfoNu.nl > Sport > Kampioenschappen > WK wielrennen 2018: favorieten wegrit heren elite (profs)

WK wielrennen 2018: favorieten wegrit heren elite (profs)

WK wielrennen 2018: favorieten wegrit heren elite (profs) Op zondag 30 september 2018 staat de wegrit voor de heren elite (profs) op het programma van het WK wielrennen. Het parcours van dit wereldkampioenschap bevindt zich in en rond de plaats Innsbruck in de streek Tirol (Oostenrijk). Welke renners behoren tot de belangrijkste kanshebbers om de regenboogtrui te winnen?

Programma WK wegwielrennen 2018

Het WK wielrennen 2018 begint op zondag 23 september met het WK ploegentijdrit voor vrouwen en mannen. Van maandag 24 september tot en met woensdag 26 september worden vervolgens de individuele tijdritten verreden. Op dinsdagmiddag 25 september vindt de tijdrit voor de dames plaats en op woensdagmiddag 26 september de tijdrit van de heren elite (profs). Vanaf vrijdag 28 september worden bij dit WK de wegritten gehouden. Op zaterdag 29 september wordt de wegrit van het WK voor dames elite verreden. Op zondag 30 september vindt de wegrit voor heren elite (profs) plaats.

Favorieten WK wielrennen 2018 (heren elite: profs)

Bij het WK wielrennen 2018 in Innsbruck (Oostenrijk) krijgen de renners een zwaar parcours voorgeschoteld, waarop men heel wat moet klimmen. De start is in Endach. De finish is in Innsbruck. De wegrit heeft een lengte van 259,4 kilometer. Het WK wielrennen 2018 wordt live op tv en livestream uitgezonden door onder meer Sporza, Eurosport en de NOS. Welke wereldtoppers staan op de startlijst van dit WK? Wie zijn de belangrijke kanshebbers voor het winnen van de regenboogtrui op dit parcours?

Kwiatkowski

De Pool Michal Kwiatkowski is zeer allround. Hij kan klimmen in grote rondes (onder meer in dienst van Froome bij Sky), maar ook relatief vlakke klassiekers winnen, hij kan tijdrijden en ook behoorlijk sprinten (hij is vooral erg sterk in de sprint van een kleine groep). Kwiatkowski kan ook goed focussen richting één doel. Daarom moet hij zeker gerekend worden tot de belangrijke kanshebbers voor de wereldtitel in Oostenrijk. Kwiatkowski won al een keer de regenboogtrui bij de profs: in 2014 won hij het WK in het Spaanse Ponferrada.

Valverde

De 38-jarige Spanjaard Alejandro Valverde is al vele jaren een zeer allround wereldtoppers. Hij zegevierde in heel veel eindklassementen van rittenkoersen, hij won talloze etappes en grote eendagswedstrijden en hij won ook één keer een grote ronde (Vuelta 2009). Ook presteerde Valverde vaak sterk op het WK wielrennen. Twee keer won hij zilver op het WK en vier keer won hij brons. Valverde is er zeer op gefocust om in 2018, nu er een WK-parcours ligt dat zeer geschikt voor hem, eindelijk goud te winnen.

Alaphilippe

De Fransman Julian-Alaphilippe werd geboren op 11 juni 1992. Hij is een explosieve coureur die vooral sterk is als het parcours over heuvelachtig terrein of door het middengebergte gaat. In 2018 rijdt hij een zeer sterk seizoen. Alaphilippe won onder meer twee etappes en de bergtrui in de Tour 2018. Ook zegevierde hij in 2018 in de klassiekers de Waalse Pijl en de Clasica San Sebastian. In de aanloop richting het WK wielrennen 2018 toonde hij zijn goede vorm onder meer door in september de eindzege te behalen in de Ronde van Groot-Brittannië.

Nederlanders op het WK wielrennen 2018

Tom Dumoulin, Bauke Mollema en Wout Poels behoren tot de speerpunten van de Nederlandse ploeg. Dumoulin zal zich vooral focussen op het WK tijdrijden, maar als hij in absolute topvorm is, dan moet hij zeker ook in staat worden geacht om een hoofdrol kunnen spelen in de wegrit van dit WK wielrennen.

Colombia

Op papier heeft Colombia ook een zeer sterke selectie op de startlijst van het WK wielrennen 2018. Speerpunten van deze ploeg zijn Quintana, Uran en Lopez. Hierbij moet wel worden aangetekend dat zij vooral gespecialiseerd zijn in rittenkoersen en minder in eendagswedstrijden. Desondanks kunnen deze Colombianen ook uitblinken in grote eendagswedstrijden, zo heeft van het hierboven genoemde drietal met name Uran al meerdere malen bewezen.

Italië

Italië verschijnt op papier met een ijzersterke ploeg aan de start op het WK wielrennen in Tirol (Oostenrijk). In hun selectie zitten grote namen zoals Nibali en Moscon. In theorie moeten ze alle drie gerekend worden tot de kandidaten voor de podiumplekken. Toch zijn er bij deze coureurs ook vraagtekens te plaatsen. Is Nibali na z'n blessureleed wel voldoende hersteld om nog goed te kunnen pieken naar het WK? En heeft Moscon als gevolg van z'n schorsing misschien te weinig wedstrijdritme in de aanloop naar het WK? Het is af te wachten op zondag 30 september hoe deze topcoureurs zullen presteren in de wegrit van het WK wielrennen 2018. Oorspronkelijk zat ook Aru in de selectie voor dit WK, maar hij heeft besloten niet van start te gaan wegens een 'vormcrisis'.

Sagan?

Peter Sagan won maar liefst drie keer op rij de regenboogtrui (in 2015, 2016 en 2017). Hij is anno 2018 zonder twijfel de grote ster van het mondiale wielrennen. Sagan is zeer allround, maar toch wordt hij door veel mensen niet tot de favorieten voor het WK wielrennen 2018 gerekend. Men vermoedt dat dit parcours net wat te zwaar voor hem is. Hoewel dit inderdaad het geval lijkt, moet men een renner zoals Sagan, die in staat is tot allerlei verrassende acties en die al zo'n rijke erelijst heeft, toch niet helemaal kansloos achten in deze wegrit te Oostenrijk.

Overige kanshebbers WK wielrennen 2018

Welke overige renners behoren tot de belangrijke kanshebbers voor de medailles in het WK wegwielrennen 2018? Toppers die zich op dit WK willen focussen zijn onder meer Daniel Martin en Romain Bardet. In de aanloop naar het WK wielrennen 2018 wordt dit overzicht van kanshebbers en outsiders voor de regenboogtrui uitgebreid.

België?

In de selectie van België zitten geen absolute topklimmers, maar wel diverse coureurs die goed kunnen presteren tijdens eendagswedstrijden op een zwaar parcours, zoals Wellens, Benoot en Teuns. Olympisch kampioen Greg van Avermaet zit ook in de selectie. In theorie lijkt volgens veel wielerkenners het parcours in Tirol te zwaar voor hem te zijn, maar in het verleden heeft hij al vaker laten zien dat hij, indien hij zich erop focust, toch sterke dingen kan laten zien op zware parcoursen.

Afwezig

Opvallende afwezigen op de wegrit van het WK wielrennen 2018 zijn de winnaars van de Giro d'Italia 2018 en de Tour de France 2018: Chris Froome en Geraint Thomas. Hoewel er in Tirol een WK-parcours ligt dat uitstekend geschikt is voor dergelijke klimmers, hebben beide Britten toch besloten om niet van start te gaan.

Afwezig: Michael Matthews

Een opvallend afwezige in de Australische selectie is Michael Matthews. Hij is vooral op geaccidenteerd (heuvelachtig) terrein een buitengewoon goede sprinter. Zijn grootste succes was het winnen van de groene trui in de Tour de France 2017. Matthews presteerde ook meermaals erg sterk op het WK wielrennen, op diverse parcoursen. Zo werd hij vierde (2016) en tweede (2015), vierde (2016) en derde (2017). Voor het WK 2018 waren de verwachting met betrekking tot Matthews oorspronkelijk zeer uiteenlopend. Zou hij dit parcours aankunnen of zou het te zwaar voor hem zijn? Tot verrassing van velen, waaronder Matthews zelf, heeft de bondscoach van Australië uiteindelijk besloten om Matthews niet te selecteren voor de wegrit van het WK wielrennen 2018.

Uitslag: resultaten van de favorieten

Hoe is het WK wielrennen 2018 voor de favorieten verlopen? Valverde heeft zijn favorietenrol glansrijk waargemaakt. Na vele ereplaatsen op WK's heeft hij op 38-jarige leeftijd eindelijk de wereldtitel behaald. Hij won in de sprint van een kopgroep van vier renners, voor Bardet, Woods en Dumoulin.

Een andere favoriet, Kwiatkowski, reed een ontgoochelend WK. Reeds vroeg in de finale moest hij lossen. Nibali hield het wat langer vol, maar moest ook relatief vroeg lossen. De Fransman Alaphilippe was voor velen de grote favoriet en hij leek lange tijd ook best sterk te rijden, maar uiteindelijk was het parcours (en met name de laatste klim) toch net wat te zwaar voor hem en kon hij niet mee met de voorste groep. Op 43 seconden van winnaar Valverde werd Alaphilippe uiteindelijk nog wel achtste. Voor titelverdediger Peter Sagan bleek het parcours in Tirol toch echt veel te zwaar te zijn; hij moest al vroeg lossen. Later stond hij nog wel op het podium om, als een zeer sportieve verliezer, de nieuwe wereldkampioen Valverde te feliciteren.

Voorgaande editie: uitslag wegrit profs WK wielrennen 2017

 1. Peter Sagan (Slowakije) in 6u28'11"
 2. Alexander Kristoff (Noorwegen) z.t.
 3. Michael Matthews (Australië) z.t.
 4. Matteo Trentin (Italië) z.t.
 5. Ben Swift (Groot-Brittannië) z.t.
 6. Greg van Avermaet (België) z.t.
 7. Michael Albasini (Zwitserland) z.t.
 8. Fernando Gaviria (Colombia) z.t.
 9. Alexey Lutsenko (Kazachstan) z.t.
 10. Julian Alaphilippe (Frankrijk) z.t.

Lees verder

© 2015 - 2019 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
WK wielrennen 2015 - Richmond (USA) - programma en parcoursWK wielrennen 2015 - Richmond (USA) - programma en parcoursVan zondag 20 september tot en met zondag 27 september 2015 wordt in en rond de Amerikaanse stad Richmond het WK wielren…
NK wielrennen 2011 - OotmarsumNet als in 2008, wordt ook in 2011 het NK wielrennen voor elite-renners, dames en beloften gehouden in het Twentse stadj…
WK wielrennen 2012 - ValkenburgIn september 2012 worden de wereldkampioenschappen wielrennen op de weg georganiseerd in Valkenburg.
WK wielrennen 2012 (Valkenburg) - favorieten wegrit eliteOp zondag 23 september 2012 vindt de wegrit van het wereldkampioenschap wielrennen voor elite-renners (profs) plaats in…
Favorieten WK wielrennen 2013 - wegrit heren elite (profs)Op zondag 29 september 2013 wordt in en rond Firenze (Florence) de wegwedstrijd voor de elite mannen (profs) verreden va…
Bronnen en referenties
 • http://richmond2015.com/about/courses/road-circuit
 • http://www.uci.ch/road/ucievents/2015-road-uci-road-world-championships/111129015
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Alexander_Kristoff
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Mark_Cavendish

Reageer op het artikel "WK wielrennen 2018: favorieten wegrit heren elite (profs)"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 30-09-2018
Rubriek: Sport
Subrubriek: Kampioenschappen
Bronnen en referenties: 4
Schrijf mee!