WK wielrennen 2019: favorieten wegrit heren elite (profs)

WK wielrennen 2019: favorieten wegrit heren elite (profs) Op zondag 29 september 2019 staat de wegrit voor de heren elite (profs) op het programma van het WK wielrennen. Het parcours van dit wereldkampioenschap bevindt zich in en rond de plaats Harrogate in de streek Yorkshire (Engeland). Welke renners behoren tot de belangrijkste kanshebbers om de regenboogtrui te winnen?

Programma WK wegwielrennen 2019

Hoe ziet het programma van het WK wielrennen 2019 in Yorkshire eruit? Het wereldkampioenschap begint op zondag 22 september met het WK ploegentijdrit voor vrouwen en mannen. Van maandag 23 september tot en met woensdag 25 september worden vervolgens de individuele tijdritten verreden. Op dinsdagmiddag 24 september vindt de tijdrit voor de dames plaats en op woensdagmiddag 25 september de tijdrit van de heren elite (profs). Vanaf vrijdag 27 september worden bij dit WK de wegritten gehouden. Op zaterdag 28 september wordt de wegrit van het WK voor dames elite verreden. Op zondag 29 september vindt de wegrit voor heren elite (profs) plaats.

Favorieten WK wielrennen 2019 (heren elite: profs)

Bij het WK wielrennen 2019 in Engeland krijgen de renners een heuvelachtig parcours voorgeschoteld. De start is in Lees. De finish is in Harrogate. Het WK wielrennen 2019 wordt live op tv en livestream uitgezonden door onder meer Sporza, Eurosport en de NOS. Welke wereldtoppers staan op de startlijst van dit WK? Wie zijn de belangrijke kanshebbers voor het winnen van de regenboogtrui op dit parcours?

Alaphilippe

De Fransman Julian-Alaphilippe werd geboren op 11 juni 1992. Hij is een explosieve coureur die vooral sterk is als het parcours over heuvelachtig terrein of door het middengebergte gaat. In 2018 rijdt hij een zeer sterk seizoen. Alaphilippe won onder meer twee etappes en de bergtrui in de Tour 2018. Ook zegevierde hij in 2018 in de klassiekers de Waalse Pijl en de Clasica San Sebastian.

In 2019 reed hij een grandioos voorjaar, waarin hij onder meer Milaan-San Remo, Strade Bianche en de Waalse Pijl won. Vervolgens reed Alaphilippe een geweldige Tour de France waarin hij lange tijd in de gele trui reed en uiteindelijk als vijfde eindigde in het algemeen klassement. Bij de wegrit van het WK wielrennen behoort deze Fransman tot de topfavorieten voor de regenboogtrui.

Peter Sagan

Peter Sagan won maar liefst drie keer op rij de regenboogtrui (in 2015, 2016 en 2017). In 2019 behoort deze Slowaak wederom tot de grote favorieten voor de wereldtitel. Hij is immers een sprinter die erg goed kan presteren op heuvelachtige parcoursen, vooral ook als de weg in de slotfase enigszins heuvelop loopt, zoals bij het WK wielrennen 2019.

Valverde

De 39-jarige Spanjaard Alejandro Valverde is al vele jaren een zeer allround wereldtoppers. Hij zegevierde in heel veel eindklassementen van rittenkoersen, hij won talloze etappes en grote eendagswedstrijden en hij won ook één keer een grote ronde (Vuelta 2009). Ook presteerde Valverde vaak sterk op het WK wielrennen. Twee keer won hij zilver op het WK en vier keer won hij brons. In 2018 pakte Valverde voor het eerst goud op het WK wielrennen. Hij behoort in 2019 wederom tot de kanshebbers.

Italië: Matteo Trentin

De kopman van het Italiaanse team op het WK wielrennen 2019 is Matteo Trenti. Hij is een coureur met een sterke sprint, die ook heel goed heuvelachtige parcoursen kan overleven.

Nederland: Mathieu van der Poel

Nederland gaat op dit WK van start met Mathieu van der Poel als kopman. Hij is een gigantisch fenomeen: zowel in het veld, op de mountainbike en op de weg behoort Van der Poel tot de absolute wereldtop. In theorie moet het parcours in Yorkshire hem ook goed liggen. In theorie is zijn voorbereiding echter niet ideaal: hij heeft zich na het voorjaar vooral op het mountainbiken gericht en weinig op de weg gekoerst. Dat dit voor hem geen onoverkomelijk probleem hoeft te zijn, bewees hij echter in het verleden al dikwijls, wanneer hij bijvoorbeeld na het veldritseizoen meteen zijn eerste wegkoers won, of wanneer hij na een periode van wegwedstrijden meteen top presteerde in de eerstvolgende mountainbikewedstrijd.

België: Greg van Avermaet en Philippe Gilbert

In de selectie van België zitten geen absolute topfavorieten, maar wel diverse coureurs die goed kunnen presteren tijdens eendagswedstrijden op een zwaar parcours, waaronder grote namen zoals Greg van Avermaet en Philippe Gilbert. Ook het supertalent Remco Evenepoel zit in deze selectie.

Michael Matthews

De Australiër Michael Matthews is vooral op geaccidenteerd (heuvelachtig) terrein een buitengewoon goede sprinter. Zijn grootste succes was het winnen van de groene trui in de Tour de France 2017. Matthews presteerde ook meermaals erg sterk op het WK wielrennen, op diverse parcoursen. Zo werd hij vierde (2016) en tweede (2015), vierde (2016) en derde (2017). In 2018 werd hij niet geselecteerd voor het wereldkampioenschap omdat de bondscoach dat jaar het parcours (in Oostenrijk) te zwaar vond voor Matthews. In 2019 staat hij weer aan de start en behoort hij weer tot de favorieten.

Sam Bennett

Een andere belangrijke kanshebber is Sam Bennett. Deze Ierse coureur is een goede sprinter, die ook goed kan presteren op heuvelachtige parcoursen. Hij demonstreerde zijn goede vorm in de aanloop naar het WK tijdens de Vuelta 2019.

Loetsenko

Een belangrijke outsider is Loestenko. Hij is de kopman van Kazachstan op het wereldkampioenschap wielrennen in Yorkshire. Loetsenko maakte veel indruk tijdens de Italiaanse najaarswedstrijden voorafgaand aan het WK. Diverse malen pakte hij in die Italiaanse koersen de zege.

Overige kanshebbers WK wielrennen 2019

Welke overige renners behoren tot de belangrijke kanshebbers voor de medailles in het WK wegwielrennen 2019? Tot de outsiders die genoemd worden als kanshebbers voor de podiumplekken behoren onder meer Valgren, Fuglsang, Ben Swift, Pascal Ackermann, Kristoff en Stybar. Hoe zwaar het parcours in Yorkshire in de praktijk is, zal pas blijken tijdens de wegrit. Hoe zwaar de klimmetjes op het parcours doorwegen is ook afhankelijk van het wedstrijdverloop. Daardoor is het dus moeilijk te voorspellen of een echte sprinter zoals Kristoff een medaille kan winnen, of dat men op dit parcours toch echt een betere klimmer dient te zijn.

Afwezig?

Topwielrenners die om verschillende redenen afwezig zijn bij dit WK wielrennen zijn onder meer Vincenzo Nibali, Michal Kwiatkowski, Chris Froome en Egan Bernal.

Resultaat: WK wielrennen 2019

Hoe is de wegrit van het WK wielrennen 2019 in Yorkshire (Engeland) verlopen voor de topfavorieten? Voor velen was het een ontgoochelende ervaring. De Belgische kopman Gilbert kwam ten val en moest opgeven. Mathieu van der Poel leek lange tijd de sterkste in de koers te zijn, maar de Nederlander beleefde in de finale een zware inzinking. Vervolgens leek de Italiaan Matteo Trentin de grote favoriet te worden voor de wereldtitel. In de eindsprint werd hij echter verslagen door de outsider Pedersen en moest Trentin genoegen nemen met zilver.

Lees verder

© 2015 - 2020 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
BK wielrennen 2020, live op tv en livestreamBK wielrennen 2020, live op tv en livestreamOp dinsdag 22 september 2020 wordt het Belgisch Kampioenschap wielrennen voor heren elite met contract (profs) en dames…
NK wielrennen 2020, live op tv en livestreamNK wielrennen 2020, live op tv en livestreamDe Nederlandse kampioenschappen wielrennen 2020 worden gehouden op en rond de VAM-berg. Deze heuvel bevindt zich bij Wij…
BK tijdrijden 2020 in KoksijdeBK tijdrijden 2020 in KoksijdeOp donderdag 20 augustus 2020 worden de Belgische kampioenschappen tijdrijden verreden voor de categorieën heren elite m…
NK tijdrijden 2020 in EmmenNK tijdrijden 2020 in EmmenOp woensdag 7 oktober 2020 worden in Emmen (Drenthe) de Nederlandse kampioenschappen tijdrijden verreden. Er staat op di…

EK darts 2019: European Championship, live tv en livestreamEK darts 2019: European Championship, live tv en livestreamHet PDC European Championship Darts wordt in 2019 gehouden in Göttingen (Duitsland). Het toernooi gaat van start op dond…
WK-kwalificatie 2022 (Europa): speeldata en groepenWK-kwalificatie 2022 (Europa): speeldata en groepenOp 25 maart 2021 start de kwalificatie voor het WK van 2022 dat van 21 november tot en met 18 december 2022 plaatsvindt.…
Bronnen en referenties
  • http://richmond2015.com/about/courses/road-circuit
  • http://www.uci.ch/road/ucievents/2015-road-uci-road-world-championships/111129015
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Alexander_Kristoff
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Mark_Cavendish

Reageer op het artikel "WK wielrennen 2019: favorieten wegrit heren elite (profs)"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 29-09-2019
Rubriek: Sport
Subrubriek: Kampioenschappen
Bronnen en referenties: 4
Schrijf mee!