InfoNu.nl > Sport > Kampioenschappen > WK wielrennen 2019: wegrit dames, live tv en livestream

WK wielrennen 2019: wegrit dames, live tv en livestream

WK wielrennen 2019: wegrit dames, live tv en livestream De wereldkampioenschappen wielrennen 2019 worden verreden in Yorkshire (Engeland). Op zaterdag 29 september staat de wegwedstrijd voor de dames elite op het programma. Dit WK voor dames elite wordt live op tv uitgezonden. Daarnaast is het WK dameswielrennen ook via een livestream online te volgen. Op de startlijst staan diverse prominente Nederlandse deelnemers, die behoren tot de favorieten voor de wereldtitel. Het parcours van de wegrit gaat van start in Bradford. De finish van dit WK ligt in Harrogate.

Geschiedenis van het WK dameswielrennen

De oertijd: officieuze WK’s voor dames

Voor de Tweede Wereldoorlog werden er al wereldkampioenschappen vrouwenwielrennen gehouden, maar deze hadden slechts een 'officieuze' status. Veel wielerbonden, waaronder de Nederlandse KNWU en de internationale wielerunie UCI, waren indertijd zeer conservatief en weigerden om het dameswielrennen officieel te erkennen. In de jaren dertig werd het officieuze WK vier maal gewonnen door de Belgische Elvire de Bruyn en twee maal door de Nederlandse Mien van Bree.

Het officiële WK wielrennen voor dames

Pas in de loop van de jaren vijftig werd het vrouwenwielrennen erkend door de KNWU en konden ook dames officiële KNWU-licenties aanvragen. Eind jaren vijftig ging ook de internationale wielerunie UCI overstag. In 1958 werden er voor het eerst officiële wereldkampioenschappen wielrennen voor dames georganiseerd op zowel de weg als de baan. De Luxemburgse Elsly Jacobs was dat jaar in de Franse stad Reims de eerste officiële wereldkampioene op de weg.

Erelijst: succesvolste dames

De recordhouder qua aantal zeges op de wegrit van het WK dameswielrennen is de Française Jeannie Longo. Zij won vijf keer de regenboogtrui op de weg. Tweede in deze ranglijst is de Belgische Yvonne Reynders, die vier maal de titel won. De Nederlandse Marianne Vos staat derde met drie wereldtitels op de wegrit.

Programma WK wielrennen 2019

Op zondagmiddag 22 september wordt de eerste wedstrijd van dit wereldkampioenschap verreden: het WK ploegentijdrit (Mixed relay) voor heren elite en dames elite. Vervolgens wordt van 23 tot en met 25 september het WK tijdrijden (de individuele tijdritten) gehouden. De wegritten vinden plaats van 27 tot en met 29 september. De laatste wedstrijd van dit kampioenschap is de wegrit voor heren elite (profs) op zondagmiddag 29 september.

Parcours WK wielrennen 2019: wegrit dames

Hoe ziet het parcours van de wegrit van de dames elite eruit? Het parcours heeft in totaal een lengte van 149,5 kilometer. De start is in Bradford. Eerst leggen de dames een lus van ruim 100 kilometer in de regio Yorkshire. Daarin zijn een paar heuvels opgenomen, waaronder Norwood Edge en Lofthouse. Na die lus van ruim 100 kilometer komen de deelnemers op het circuit in Harrogate. Dat heeft een lengte van 14 kilometer. In dat circuit zitten een paar hellingen. De hoogste helling van dat circuit komt na circa 2 kilometer op dat rondje. De steilste helling (en in theorie de beste plek voor aanvallen) komt na 9 kilometer. De finishstraat van de wegrit van dit WK wielrennen voor vrouwen loopt enigszins heuvelop.

Deelnemers: startlijst met rugnummers wegrit dames, WK 2019

Nederlandse selectie WK wielrennen voor dames

Wie staan op de deelnemerslijst van dit WK wielrennen voor vrouwen? Hoe ziet de Nederlandse selectie eruit? De volgende rensters zitten in de Nederlandse selectie: Anna van der Breggen, Annemiek van Vleuten, Marianne Vos, Chantal Blaak, Demi Vollering, Lucinda Brand, Floortje Mackaij en Amy Pieters.

Belgische selectie WK wielrennen voor dames

Hoe ziet de Belgische selectie van dit WK wielrennen voor dames eruit? De selectie van België bestaat uit: Sofie de Vuyst, Valerie Demey, Kaat Hannes, Julie van de Velde en Kelly van den Steen. De Belgische toprenster Jolien D'Hoore rijdt dit WK niet; zij is herstellende van blessureleed.

Complete startlijst met rugnummers WK dameswielrennen 2019

Welke deelnemers staan allemaal op de complete startlijst met rugnummers van dit WK voor dames elite? Zodra de complete startlijst bekend is, wordt hier een link geplaatst. Het eerste land dat haar officiële selectie bekendmaakte was Australië. Zij gaan met de volgende selectie van start in deze wegrit voor dames elite: Amanda Spratt (Mitchelton-Scott), Grace Brown (Mitchelton-Scott), Lucy Kennedy (Mitchelton-Scott), Lauren Kitchen (FDJ), Sarah Roy (Mitchelton-Scott), Brodie Chapman (Tibco–Silicon Valley Bank) en Tiffany Cromwell (Canyon–SRAM)

Live op tv: wegrit WK wielrennen voor dames 2019

Live bij de NOS

De wegrit voor de dames elite wordt op de middag van zaterdag 28 september 2018 ook live op tv uitgezonden door de Vlaamse publieke omroep VRT (Sporza), door het Nederlandse NOS Studio Sport en door Eurosport. De live tv-uitzending van de NOS begint om 14u00 op de zender Nederland 1 (NPO1).

Live bij Sporza

Hoe laat begint de live tv-uitzending van het Vlaamse Sporza? De Vlaamse publieke omroep begint op zaterdag 28 september reeds om 12u00 op de zender één met de live tv-uitzending van de wegrit voor de dames op het WK wielrennen 2019. Om 13u00 wordt deze live tv-uitzending op die zender echter circa een half uur onderbroken voor het één uur journaal. Daarna wordt vanaf circa 13u30 tot aan de finish dit WK voor vrouwen live uitgezonden op die zender.

Live bij Eurosport

Hoe laat begint de live tv-uitzending van Eurosport bij dit WK vrouwenwielrennen? Hun live tv-uitzending van de wegrit voor vrouwen begint op die middag om 14u00 (net als de uitzending van de NOS). Eurosport zendt echter al wel vroeger dit WK live uit via de livestream (zie verderop).

Livestream WK wielrennen: wegrit vrouwen

Livestream Eurosport

Het WK wielrennen is ook online te volgen via livestream. Er wordt onder meer zo'n livestream van dit WK beschikbaar gesteld door Eurosport. Met zo'n livestream kan men op 28 september de wegrit van de vrouwen dus online bekijken. Deze livestream van Eurosport is echter alleen te bekijken door abonnees van de Eurosport Player App.

Livestream Sporza

Ook de Vlaamse publieke omroep Sporza (VRT) biedt een livestream aan van dit WK wielrennen voor vrouwen. Deze livestream begint om 12u00. Dit is een gratis livestream. De livestream van Sporza voor deze wereldkampioenschappen wielrennen mag helaas officieel alleen in België bekeken worden; voor andere landen is deze stream 'geo-blocked'. De livestream is voor Belgische kijkers op de middag van deze koers onder meer te vinden via het menu 'nu live'.

Livestream NOS

Net als Sporza (VRT) biedt ook het Nederlandse NOS Studio Sport een gratis livestream aan van de wegrit voor de dames elite op dit WK wielrennen. Maar net als die livestream van Sporza is ook de stream van de NOS bij het WK dameswielrennen 'geo-restricted'. Dat houdt in de praktijk in dat men deze livestream van het WK vrouwenwielrennen bij de NOS alleen in Nederland mag bekijken. De livestream van Studio Sport bij dit WK dameswielrennen bevindt zich op de middag van zaterdag 28 september op de website van de NOS.

Ook is er een Engelstalige livestream beschikbaar op het YouTube-channel van de UCI. Deze livestream is echter eveneens 'geo-restricted', men die stream in verband met uitzendrechtenkwesties in de meeste landen niet bekijken.

Voorgaande editie: uitslag wegrit WK wielrennen voor dames 2018

 1. Anna van der Breggen (Ned) in 4:11:04
 2. Amanda Spratt (Aus) op 3:42
 3. Tatiana Guderzo (Ita) op 5:26
 4. Emilia Fahlin (Zwe) op 6:13
 5. Malgorzata Jasinska (Pol) z.t.
 6. Karol-Ann Canuel (Can) op 6:17
 7. Annemiek van Vleuten (Ned) op 7:05
 8. Amy Pieters (Ned) z.t.
 9. Lucinda Brand (Ned) op 7:17
 10. Ruth Winder (USA) z.t.

Lees verder

© 2015 - 2019 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
BK wielrennen 2019, live op tv en livestreamBK wielrennen 2019, live op tv en livestreamOp zondag 30 juni 2019 wordt het Belgisch Kampioenschap wielrennen voor heren elite met contract (profs) en dames verred…
Ronde van Drenthe 2019, live op tv en livestreamRonde van Drenthe 2019, live op tv en livestreamDe stichting Ronde van Drenthe organiseert medio maart 2019 een reeks wielerevenementen. De twee grootste wedstrijden op…
BK tijdrijden 2019 in MiddelkerkeBK tijdrijden 2019 in MiddelkerkeOp donderdag 27 juni 2019 worden de Belgische kampioenschappen tijdrijden verreden voor de categorieën heren elite met c…
WK wielrennen 2019: favorieten wegrit heren elite (profs)WK wielrennen 2019: favorieten wegrit heren elite (profs)Op zondag 29 september 2019 staat de wegrit voor de heren elite (profs) op het programma van het WK wielrennen. Het parc…
Primus Classic 2019, live op tv en livestreamPrimus Classic 2019, live op tv en livestreamOp zaterdag 21 september 2019 wordt de Primus Classic Impanis - van Petegem verreden. In het verleden heette deze wedstr…
Bronnen en referenties
 • http://www.mariskatjoelker.nl/oude-helden/de-gesmoorde-hartstochten-van-mien-van-bree-de-muur/
 • https://de.wikipedia.org/wiki/Mien_van_Bree
 • http://www.uci.ch/road/ranking/
 • http://richmond2015.com/about/courses/road-circuit/

Reageer op het artikel "WK wielrennen 2019: wegrit dames, live tv en livestream"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reactie

Leyns Jackie, 14-10-2016 22:51 #1
Kan ik te weten komen waar morgen de wedstrijd, elite dames, wordt uitgezonden?
Graag zender en uur van uitzending op 15/10/2016. Hartelijk dank voor een concreet antwoord!

Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 09-09-2019
Rubriek: Sport
Subrubriek: Kampioenschappen
Bronnen en referenties: 4
Reacties: 1
Schrijf mee!