InfoNu.nl > Sport > Kampioenschappen > EK darts 2019: European Championship, live tv en livestream

EK darts 2019: European Championship, live tv en livestream

EK darts 2019: European Championship, live tv en livestream Het PDC European Championship Darts wordt in 2019 gehouden in Göttingen (Duitsland). Het toernooi gaat van start op donderdag 24 oktober en eindigt op zondag 27 oktober. Hoe zien het speelschema en het programma van het PDC European Championship Darts eruit? Welke darters zijn de deelnemers aan dit EK en hoeveel prijzengeld kunnen zij winnen? Door welke zenders wordt dit EK darts live op tv uitgezonden en waar is een livestream van dit toernooi te vinden?

Erelijst European Championship Darts

Het 'PDC European Championship Darts' vond voor het eerst plaats in 2008. Hoewel de naam van dit evenement anders doet vermoeden, mogen ook niet-Europeanen meedoen aan dit toernooi. Zo werd het EK in 2012 gewonnen door de Australische darter Simon Whitlock. De recordhouders qua aantal eindzeges op het EK darts zijn de Engelse dartlegende Phil Taylor en de Nederlander Michael van Gerwen. Phil Taylor won het European Championship vier jaar op rij in de periode 2008-2011. Michael van Gerwen won het toernooi vier maal op rij in de periode 2014-2017. Adrian Lewis won het toernooi in 2013.

Uitslagen European Championship Darts 2014

In 2014 deden er zes Nederlandse darters mee aan het Europees kampioenschap: Michael van Gerwen, Raymond van Barneveld, Vincent van der Voort, Jelle Klaassen, Benito van de Pas en Christian Kist. Van de Pas en Kist werden reeds in de eerste ronde uitgeschakeld. Van der Voort verloor in de tweede ronde. Klaassen werd uitgeschakeld in de kwartfinale. Van Barneveld verloor in de halve finale van Michael van Gerwen. In die wedstrijd gooide Van Gerwen overigens een sensationele 9-darter. (Dit is de enige nine-dart-finish die ooit tijdens het EK is gegooid.) Van Gerwen won uiteindelijk het Europees Kampioenschap door in de finale Terry Jenkins met 11-4 te verslaan. Er deden in 2014 ook twee Belgen mee aan het EK darts: de gebroeders Huybrechts. Zij werden beiden uitgeschakeld in de tweede ronde.

Uitslagen European Championship Darts 2015

In 2015 deden er acht Nederlanders mee aan het EK darts: Michael van Gerwen, Jeffrey de Zwaan, Christian Kist, Jelle Klaassen, Raymond van Barneveld, Benito van de Pas, Dirk van Duijvenbode en Vincent van der Voort. Slechts twee van hen overleefden de eerste ronde: Jelle Klaassen en Michael van Gerwen. Klaassen werd in de kwartfinale uitgeschakeld door Gary Anderson. Van Gerwen won het toernooi door in de finale Anderson te verslaan. Er deed één Belg mee aan dit EK: Kim Huybrechts. Hij werd in de tweede ronde uitgeschakeld door Peter Wright.

Uitslagen European Championship Darts 2016

In 2016 deden er vier Nederlanders mee aan het EK darts: Michael van Gerwen, Jelle Klaasen, Benito van de Pas en Jermaine Wattimena. Van de Pas en Wattimena werden reeds in de eerste ronde uitgeschakeld. Klaasen haalde de halve finale, maar werd daarin uitgeschakeld door zijn landgenoot Van Gerwen. Uiteindelijk pakte Van Gerwen de eindzege in dit toernooi. Hij versloeg in de finale Suljovic met 11-1. Er deed in 2016 één Belg mee aan dit EK: Kim Huybrechts. Hij verloor reeds in de eerste ronde van de Engelsman James Wilson.

Uitslagen European Championship Darts 2017

In 2017 deden er zes Nederlanders mee aan dit EK darts. Opvallend genoeg speelden alle Nederlandse deelnemers op dat toernooi in de eerste ronde tegen een landgenoot. Jelle Klaasen won op dat toernooi in de eerste ronde van Christian Kist. In de tweede ronde werd Klaasen uitgeschakeld door Kyle Anderson. Benito van de Pas won in de eerste ronde van Vincent van der Voort. In de tweede ronde werd Van de Pas uitgeschakeld door Michael Smith. Michael van Gerwen won in de eerste ronde van Jan Dekker. Uiteindelijk zou Van gerwen ook de eindzege in dit EK behalen. In de finale van dit EK darts won hij met 11-7 van Rob Cross.

Uitslagen European Championship 2018

In 2018 deden er vier Nederlanders mee aan dit European Championship. Danny Noppert, Jelle Klaasen en Jermain Wattimena werden reeds in de eerste ronde uitgeschakeld. Michael van Gerwen werd in de tweede ronde uitgeschakeld (door Steve West). Het toernooi werd gewonnen door James Wade. In de finale won hij met 11-8 van Simon Whitlock.

Locaties van het EK darts

In 2008 werd de eerste editie van het PDC European Championship gespeeld in Frankfurt. In 2009 werd dit toernooi in Nederland gehouden, namelijk in het Claus Event Center te Hoofddorp. Daarna keerde het evenement weer terug naar Duitsland, waar het in 2010 gehouden werd in Dinslaken. In 2011 vond het plaats in Düsseldorf. Van 2012 tot en met 2014 werd het evenement gespeeld in de RWE-Sporthalle te Mülheim. Van 2015 tot en met 2017 vond het plaats in de Belgische stad Hasselt. In 2018 verhuisde het European Championship wederom terug naar Duitsland. Daar werd het gehouden in de stad Dortmund. Het EK darts 2018 vond daar plaats in de Westfalenhallen.

Locatie 2019: Göttingen

In 2019 wordt het EK wederom in Duitsland gespeeld. Deze editie vindt plaats in de Lokhalle te Göttingen.

Prijzengeld EK darts 2019

Het totale prijzengeld van het PDC European Championship Darts 2019 bedraagt 500.000 Britse ponden. De winnaar van het European Darts Championship 2019 ontvangt 120.000 pond, de verliezende finalist krijgt 60.000 pond. Wie in de halve finales verliest krijgt nog 32.000 pond mee. De darters die in de kwartfinales uitgeschakeld worden ontvangen 20.000 pond. Wie in de tweede ronde wordt uitgeschakeld krijgt nog 10.000 pond prijzengeld. De spelers die al in de eerste ronde worden uitgeschakeld, krijgen nog 6000 pond prijzengeld.

Deelnemers European Darts Championship 2019

In totaal zullen 32 spelers deelnemen aan het European Championship 2019. Wie mogen deelnemen aan het EK darts? De regels zijn sinds 2016 veranderd vergeleken met de voorgaande jaren. In het verleden kon men zich onder meer via de PDC-wereldranglijst en de ProTour-ranglijst kwalificeren. Daarnaast waren er nog een paar speciale kwalificatietoernooien voor dit EK. Dit is allemaal echter veranderd. Sinds 2016 kan men zich voor dit EK plaatsen via de European Tour Order of Merit, wat een ranglijst is op basis van 10 toernooien die samen de 'PDC European Tour' vormen.

In het verleden (tot 2016) was dit EK automatisch verzekerd van deelname van alle wereldtoppers. Door het nieuwe kwalificatiesysteem is dit echter niet meer het geval; diverse toppers focussen zich namelijk helemaal niet op de toernooien van de European Tour (ze nemen vaak zelfs helemaal niet deel aan die toernooien en ze scoren dan dus ook geen punten voor die ranking).

Wie zijn de prominente deelnemers in 2019? Aan dit toernooi doen toppers mee zoals Michael van Gerwen, Daryl Gurney, Mensur Suljovic, Rob Cross, Dave Chisnall, Adrian Lewis, Simon Whitlock, Mansur Suljovic, Keegan Brown en Joe Cullen. Behalve Van Gerwen doen er nog een aantal Nederlanders mee, waaronder Wattimena, Van der Voort en De Zwaan.

Programma en speelschema

Hoe ziet het programma van het EK darts 2019 eruit? Op donderdag 24 oktober en vrijdagmiddag 25 oktober 2019 wordt de eerste ronde gespeeld. Op vrijdagavond begint de tweede ronde. Ook op de zaterdag worden er partijen van de tweede ronde gespeeld. Op zondagmiddag 27 oktober worden de kwartfinales gespeeld. De halve finales en de finale worden op de zondagavond gespeeld. Het speelschema is middels loting tot stand is gekomen. Hieronder vindt u het programma van de wedstrijden.

Donderdag 24 oktober, avondsessie:

 • Joe Cullen - Mervyn King
 • Dave Chisnall - Dimitri Van den Bergh (Bel)
 • Glen Durrant - Ricky Evans
 • Simon Whitlock - Adrian Lewis
 • Rob Cross - Darren Webster
 • James Wade - Jonny Clayton
 • Michael van Gerwen (Ned) - Ross Smith
 • Daryl Gurney - William O'Connor

Vrijdag 25 oktober, middagsessie:

 • Jamie Hughes - Jermaine Wattimena (Ned)
 • Stephen Bunting - Keegan Brown
 • Chris Dobey - Krzysztof Ratajski
 • Nathan Aspinall - Steve Beaton
 • Mensur Suljovic - Vincent van der Voort (Ned)
 • Ian White - Michael Smith
 • Peter Wright - Jeffrey de Zwaan (Ned)
 • Gerwyn Price - Ted Evetts

Live op tv: RTL7

Het EK darts 2019 wordt in Engeland live op tv uitgezonden door de zender ITV4 (ITV Sport). In Nederland wordt het toernooi deels door RTL7 live op tv uitgezonden. RTL7 heeft in Nederland immers alle uitzendrechten (live tv en livestream) van de grote tv-toernooien van de PDC. Hieronder vindt u een overzicht van de live tv-uitzendingen op RTL7 van dit EK darts.

Uitzendschema: EK darts 2019 op tv bij RTL7 en RTLZ

 • Do. 24 oktober: live om 20u00 op RTL7
 • Vr. 25 oktober: live om 20u00 op RTL7
 • Za. 26 oktober: live om 20u00 RTL7
 • Zo. 27 oktober: samenvatting om 18u00 RTL7
 • Zo. 27 oktober: live om 20u00 RTL7

Livestream EK darts 2019

Het PDC European Darts Championship 2019 is ook live op het internet te volgen via een stream. Op zo'n livestreams zijn bijvoorbeeld ook de partijen live te volgen van de middagsessies, die niet live op tv worden uitgezonden. De officiële livestream van het EK darts voor Nederland bevindt zich op de website van RTL7 Darts. Is dit een gratis livestream? Voor deze livestream dient men een betaald abonnement te hebben op RTL XL Premium, dus neen, dit is niet een gratis livestream. Hieronder vindt u het (voorlopige) uitzendschema van de livestream van het EK darts bij RTL7 Darts.

EK darts 2019: livestream RTL7

 • Do. 24 oktober: livestream om 20u00
 • Vr. 25 oktober: livestream 14u00-18u00
 • Vr. 25 oktober: livestream 20u00-23u30
 • Za. 26 oktober: livestream 20u00-23u30
 • Zo. 27 oktober: livestream 13u45-17u30
 • Zo. 27 oktober: livestream 20u00-23u30

Lees verder

© 2015 - 2019 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Darts: UK Open 2019 live op tv en livestreamDarts: UK Open 2019 live op tv en livestreamVan vrijdag 1 maart tot en met zondag 3 maart 2019 wordt het PDC Ladbrokes UK Open georganiseerd. Dit is de zestiende ed…
World Matchplay Darts 2019, programma: live tv en livestreamWorld Matchplay Darts 2019, programma: live tv en livestreamVan zaterdag 20 juli tot en met zondag 28 juli 2019 wordt het World Matchplay Darts Championship georganiseerd door de d…
Prijzengeld WK darts 2020 PDC en LakesidePrijzengeld WK darts 2020 PDC en LakesideDarten is de afgelopen tientallen jaren enorm in populariteit gestegen. Dit is dan ook terug te zien in het prijzengeld.…
Lakeside WK darts 2019 (BDO), live op tv en livestreamLakeside WK darts 2019 (BDO), live op tv en livestreamDe 42e editie van het Lakeside World Professional Darts Championship begint op zaterdag 5 januari 2019. De finale van di…
Snooker Masters 2019, programma - live op tv en livestreamSnooker Masters 2019, programma - live op tv en livestreamVan zondag 13 januari tot en met zondag 20 januari 2019 worden de Dafabet Snooker Masters gespeeld in Londen. Dit is de…
Bronnen en referenties
 • http://www.pdc-europe.tv/index.php/turniere/european-darts-championship-2015
 • http://www.rtl7darts.nl/tvgids
 • http://www.pdc.tv/order-of-merit
 • https://en.wikipedia.org/wiki/European_Championship_(darts)

Reageer op het artikel "EK darts 2019: European Championship, live tv en livestream"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 18-10-2019
Rubriek: Sport
Subrubriek: Kampioenschappen
Bronnen en referenties: 4
Schrijf mee!