InfoNu.nl > Sport > Kampioenschappen > WK handbal voor dames 2017, live op tv - het programma

WK handbal voor dames 2017, live op tv - het programma

WK handbal voor dames 2017, live op tv - het programma Het WK dameshandbal 2017 wordt gehouden in Duitsland. Het toernooi begint op vrijdag 1 december. De finale wordt gespeeld op zondag 17 december. Het WK handbal voor vrouwen wordt in Nederland live op tv uitgezonden door de zender Ziggo Sport. Ook is dit WK vrouwenhandbal online te bekijken via een livestream. Hoe zien het programma en het speelschema van Nederland eruit op het WK handbal voor dames 2017?

Geschiedenis: WK handbal voor dames

Het WK handbal voor vrouwen werd voor het eerst georganiseerd in 1957. Het WK van 2017 is de 22e editie van het WK. Sinds 1993 wordt dit WK standaard eens in de twee jaar gehouden. Historisch gezien komen de meeste toplanden in het handbal uit Oost- en Noord-Europa. Veruit het succesvolste land is Rusland. De Sovjet-Unie won het WK handbal drie keer en haar opvolger Rusland won het vier keer, dus in totaal won dit land zeven keer de wereldtitel bij het dameshandbal. De DDR (communistisch Oost-Duitsland) won het WK handbal voor vrouwen vier keer.

Naast deze twee Oost-Europese landen is er ook nog één Noord-Europees land dat erin slaagde om het WK meermaals te winnen: Noorwegen werd drie keer wereldkampioen handbal bij de vrouwen. Dameshandbal is vooral een Europese sport. Slechts twee niet-Europese landen slaagden erin om medailles te winnen op het WK handbal voor vrouwen. Zuid-Korea won één keer goud en één keer brons. Brazilië pakte goud op het WK vrouwenhandbal van 2013.

Geschiedenis: Nederland op het WK handbal (vrouwen)
In 2017 neemt het Nederlands damesteam voor de elfde keer deel aan het WK handbal. De eerste deelname van Nederland aan het WK vrouwenhandbal was in 1971. Dat jaar behaalde Nederland de achtste plek. Een mooie prestatie leverde het Nederlandse dameshandbalteam tijdens het WK van 2005. Op dat toernooi werd Nederland vijfde van de 24 deelnemende ploegen. Absoluut het meest succesvolle WK uit de geschiedenis van het Nederlandse vrouwenhandbal was het WK handbal van 2015. Nederland haalde toen de finale. Daarin verloren ze van de Noorse dames.

Dat WK handbal van 2015 zorgde voor een grote doorbraak van het vrouwenhandbal bij het grote publiek in Nederland. Massaal keek men live op tv naar deze wedstrijden. De Nederlandse handbalvrouwen groeiden tijdens dit WK uit tot bekende Nederlanders. Het succes van de Nederlandse handbaldames op dat WK van 2015 bleek zeker niet een eenmalige uitschieter te zijn. Op het EK handbal van 2016 behoorden de Nederlands vrouwen wederom tot de absolute topploegen. Opnieuw haalden ze de finale tegen Noorwegen en wederom verloren ze die. Vanzelfsprekend zijn de Nederlandse handbalvrouwen er zeer op gebrand om bij het WK handbal 2017 eindelijk wel de eindwinst van het toernooi te behalen.

WK dameshandbal 2017 in Duitsland

Het WK handbal voor dames 2017 wordt onder auspiciën van de International Handball Federation (IHF) georganiseerd in Duitsland.
Het EK wordt in zes speelsteden gehouden: Bietighem-Bissingen, Hamburg, Maagdenburg, Oldenburg, Leipzig en Trier. De poulewedstrijden van Nederland vinden plaats in de Arena Leipzig. Dit is een hal met een capaciteit van 6250 toeschouwers. De halve finales en de finale worden gespeeld in de Barclaycard Arena te Hamburg. Die hal heeft een capaciteit van 12500 toeschouwers.

Selectie Nederland voor het WK dameshandbal 2017

In de voorbereiding richting dit WK vrouwenhandbal werkte bondscoach Thomsen in eerste instantie met een grote voorselectie van 28 speelsters. Daarna werd dit uitgedund tot een voorlopige selectie van 14 speelsters. Deze voorlopige selectie werd kort voor het toernooi nog uitgebreid met twee speelsters (Lynn Knippenborg en Charris Rozemalen), zodat de uiteindelijk WK-selectie dus uit 16 speelsters bestaat. Hieronder vindt u de definitieve selectie van Nederland voor dit WK handbal.

Selectie Nederland - WK handbal voor dames 2017

Tess Wester, Martine Smeets, Jasmina Jankovic, Angola Malestein, Angela Steenbakkers, Lois Abbingh, Debby Bont, Laura van der Heijden, Yvette Broch, Kelly Dulfer, Estavana Polman, Nycke Groot, Danick Snelder, Jessy Kramer, Lynn Knippenborg en Charris Rozemalen

Programma Nederland WK dameshandbal 2017

Nederland is in de eerste ronde van het WK vrouwenhandbal 2017 ingedeeld in Groep D. Hieronder vindt u het speelschema van Nederland. In dit schema worden de uitslagen bijgehouden. Wanneer Nederland de tweede ronde van dit WK dameshandbal haalt, zal dit schema worden aangevuld.

Wedstrijden Nederland op het WK handbal voor vrouwen:
 • Za. 2 december 18u00: Nederland - Zuid-Korea 22-24
 • Zo. 3 december 18u00: Nederland - China 40-15
 • Di. 5 december 15u30: Nederland - Kameroen 29-22
 • Wo. 6 december 15u30: Nederland - Servië 27-27
 • Vr. 8 december 18u00: Nederland - Duitsland 31-23 (Nederland eindigt 2e in de poule)
 • Ma. 11 december 20u30, achtste finale: Nederland-Japan 26-24 (winst na verlenging)
 • Wo. 13 december 17u30, kwartfinale: Nederland-Tsjechië 30-26
 • Vr. 15 december 17u30, halve finale: Nederland-Noorwegen 23-32
 • Zo. 17 december 14u30, troostfinale van Nederland-Zweden 24-21 (Nederland wint brons)

Finale WK dameshandbal 2017:
 • Frankrijk-Noorwegen 23-21

Deelnemers en groepsindeling

Er doen 24 landen mee aan het WK dameshandbal. De eerste ronde is de poulefase. De 24 landen zijn dan ingedeeld in 4 poules van 6 teams. Hieronder vindt u de indeling die middels loting tot stand is gekomen. De beste vier teams van elke poule gaan door naar de tweede ronde (de laatste zestien, oftewel de achtste finales).

Groepsindeling eerste rond WK dameshandbal 2017
Poule APoule BPoule CPoule D
Frankrijk
Roemenië
Spanje
Slovenië
Paraguay
Angola
Noorwegen
Zweden
Hongarije
Tsjechië
Polen
Argentinië
Denemarken
Rusland
Montenegro
Brazilië
Tunesië
Japan
Nederland
Duitsland
Servië
Zuid-Korea
China
Kameroen

Live op tv: Ziggo Sport Totaal

Het WK dameshandbal wordt live op tv uitgezonden door Ziggo Sport Totaal. De meeste uitzendingen van wedstrijden van het Nederlands team vinden plaats op de zender Ziggo Sport. Dat is hun 'open net', dat automatisch te ontvangen is door alle klanten van digitale tv van Ziggo (op kanaal 14).

Let op: kanaal 13 is ook openbaar voor digitale tv-klanten van Ziggo

Als gevolg van de drukke programmering van Ziggo Sport in december, worden niet alle wedstrijden van dit WK handbal uitgezonden op kanaal 14. Vanwege de grote populariteit van de handbaldames heeft Ziggo Sport er echter voor gekozen om die overige wedstrijden live uit te zenden op hun digitale kanaal 13. Dit is net als kanaal 14 een 'open net' dat 'gratis' te ontvangen is voor iedereen die digitale tv bij Ziggo heeft. Het kanaal 13 wordt gewoonlijk gebruikt als informatiekanaal voor Ziggo Tv, maar voor speciale evenementen zoals dit WK handbal gebruikt men het ook als kanaal voor live-uitzendingen.

Daarnaast worden de wedstrijden tegelijk ook telkens uitgezonden op een andere zender van Ziggo Sport Totaal. Dat zijn abonneezenders (zoals Ziggo Sport Extra 2). Dit extra pakket van de betaalzenders van Ziggo Sport Totaal behoort overigens ook tot de 'gratis' opties die men kan kiezen wanneer men Ziggo combineert met Vodafone.

Uitzendingen WK handbal bij Ziggo (op kanaal 13 en 14)

De eerste wedstrijd wordt op zaterdag 2 december live uitgezonden op het digitale kanaal 13 van Ziggo, dat dus te bekijken is voor iedereen met een abonnement op digitale tv bij Ziggo (net als het bekendere kanaal 14). Ook wordt die eerste wedstrijd tegelijk uitgezonden op de abonneezender Ziggo Sport Extra 2. De tweede wedstrijd, op zondag 3 december, is live te zien op de zender Ziggo Sport (kanaal 14). Er wordt op die tweede wedstrijd voorbeschouwd tijdens het programma Ziggo Sport Live, dat om 17u25 begint. De uitzending van de kwartfinale op 13 december begint al om 17u00 met een voorbeschouwing, de wedstrijd begint zelf pas om 17u00. De halve finale van vrijdag 15 december stond oorspronkelijk gepland om 20u30, maar het begintijdstip van de wedstrijd is uiteindelijk verhuisd naar 17u30. De voorbeschouwing op Nederland-Noorwegen begint om 17u00 op Ziggo Sport (kanaal 14).

De wedstrijden van de Nederlandse handbaldames zijn niet alleen live op tv te zien, maar zijn ook allemaal live online te volgen via de livestream van Ziggo Sport Totaal (zie verderop).

Uitzendschema: WK handbal voor vrouwen live op tv
 • Za. 2 december 17u45: Nederland - Zuid-Korea op Kanaal 13 ('open net') en Ziggo Sport Extra 2
 • Zo. 3 december 18u00: Nederland - China op Ziggo Sport (kanaal 14, voorbeschouwing om 17u25)
 • Di. 5 december 15u15: Nederland - Kameroen op Ziggo Sport (kanaal 14)
 • Wo. 6 december 15u15: Nederland - Servië op Ziggo Sport (kanaal 14)
 • Vr. 8 december 17u45: Nederland - Duitsland op Ziggo Sport (kanaal 14)
 • Ma. 11 december 20u25, achtste finale: Nederland-Japan op Ziggo Sport (kanaal 14)
 • Wo. 13 december 17u00, kwartfinale: Nederland-Tsjechië op Ziggo Sport (kanaal 14) (wedstrijd begint om 17u30)
 • Vr. 15 december 17u00, halve finale: Nederland-Noorwegen op Ziggo Sport (kanaal 14) (wedstrijd begint om 17u30)
 • Vr. 15 december 20u30, halve finale: Zweden-Frankrijk op Ziggo Sport (kanaal14)
 • Zo. 17 december 14u30, troostfinale Nederland-Zweden (wedstrijd om brons) op Ziggo Sport (kanaal 14)
 • Zo. 17 december 17u20, finale: Frankrijk-Noorwegen op Ziggo Sport op Ziggo Sport Extra 2

Livestream WK handbal voor dames 2017

De wedstrijden van het Nederlandse vrouwenteam op het WK handbal 2017 zijn ook live op het internet te volgen via een stream. Van elke wedstrijd van de Nederlandse handbaldames is een livestream beschikbaar op de Ziggo Sport Totaal Go App. Via zo'n livestream kan men de wedstrijden bekijken op een smartphone, laptop, tablet, enzovoort. De livestreams van het WK dameshandbal zijn automatisch te bekijken voor iedereen met een abonnement op deze app. Doorgaans begint de stream tegelijk met de tv-uitzending.

Het is ook altijd mogelijk om als niet-abonnee middels 'pay per view' (PPV, tegen betaling) een livestream van Ziggo Sport Totaal te bekijken. Zowel via de website van Ziggo Sport Totaal als ook via hun Ziggo Sport Totaal Go App kan men zo'n livestream bestellen. Bij sommige grote evenementen is het echter in het verleden ook wel gebeurd dat Ziggo Sport Totaal (als een soort reclamestunt) besloot dat de livestream op de app geheel gratis was, ook voor mensen zonder abonnement. Dat is ook weleens gebeurd bij grote wedstrijden van de handbaldames (bij het EK handbal voor dames in 2016 maakte Ziggo bijvoorbeeld als reclamestunt alle livestreams gratis). Dit is echter zeker niet de standaardprocedure bij Ziggo Sport. Mocht zo'n reclamestunt toch weer gebeuren bij de livestream van een wedstrijd van de handbaldames op dit WK, dan wordt het hier gemeld.

Voorgaande editie: uitslagen wedstrijden Nederland WK dameshandbal 2015:

 • Zaterdag 5 december, 16u15: China-Nederland 21-42
 • Zondag 6 december, 18u30: Angola-Nederland 24-37
 • Dinsdag 8 december, 20u45: Zweden-Nederland 28-28
 • Woensdag 9 december, 16u15: Cuba-Nederland 23-45
 • Vrijdag 11 december, 18u30: Polen-Nederland 20-31 (Nederland is hierdoor poulewinnaar geworden)
 • Zondag 13 december, 20u45, achtste finale: Nederland-Servië 36-20
 • Woensdag 16 december, 17u45, kwartfinale: Nederland-Frankrijk 28-25
 • Vrijdag 18 december, 18u00, halve finale: Nederland-Polen 30-25
 • Zondag 20 december, 17u15, finale: Nederland-Noorwegen 23-31 (Noorwegen = wereldkampioen)

Lees verder

© 2015 - 2018 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Sport in december 2016 - live op tv en/of via livestreamSport in december 2016 - live op tv en/of via livestreamDe laatste maand van het jaar staan er genoeg internationale topsportevenementen op de planning. Het aanbod is divers. S…
EK handbal voor dames 2018, live op tv en livestreamEK handbal voor dames 2018, live op tv en livestreamOp vrijdag 30 november 2018 begint het Europees kampioenschap handbal voor vrouwen. Dit EK handbal vindt plaats in Frank…
Sport in januari 2017 - live op tv en/of via livestreamSport in januari 2017 - live op tv en/of via livestreamHet jaar 2017 begint goed met verschillende sportevenementen die plaatsvinden in de maand januari. Liefhebbers van sport…
WK wielrennen 2018 live op tv en livestream (Innsbruck)WK wielrennen 2018 live op tv en livestream (Innsbruck)De wereldkampioenschappen wegwielrennen 2018 worden gehouden van zondag 23 september tot en met zondag 30 september. Dit…
EK vrouwenvoetbal 2017: halve finale Nederland-EngelandEK vrouwenvoetbal 2017: halve finale Nederland-EngelandOp donderdag 3 augustus 2017 speelt Nederland in de halve finale van het EK vrouwenvoetbal tegen Engeland. Deze halve fi…
Bronnen en referenties
 • http://www.handbal.nl/nieuws/16/oranje/wk-dameshandbal-in-december-te-volgen-via-ziggo-sport/
 • https://en.wikipedia.org/wiki/2015_World_Women%27s_Handball_Championship
 • http://www.denmark2015.com/

Reageer op het artikel "WK handbal voor dames 2017, live op tv - het programma"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 18-12-2017
Rubriek: Sport
Subrubriek: Kampioenschappen
Bronnen en referenties: 3
Schrijf mee!