InfoNu.nl > Sport > Kampioenschappen > OKT Volleybal dames 2016 in Ankara, loting, OKT live op tv

OKT Volleybal dames 2016 in Ankara, loting, OKT live op tv

OKT Volleybal dames 2016 in Ankara, loting, OKT live op tv Van 4 tot en met 9 januari 2016 nemen de Nederlandse volleybalsters deel aan het Olympisch Kwalificatietoernooi (OKT). Het Olympisch Kwalificatietoernooi wordt in de Turkse hoofdstand Ankara gespeeld. Het doel van het OKT is om een kwalificatie af te dwingen voor deelname aan de Olympische Zomerspelen. De Olympische Zomerspelen worden gespeeld in Rio de Janeiro in augustus 2016. Alleen het winnende land van het OKT is verzekerd van een ticket voor de Olympische Spelen. De Nederlandse volleybalsters hebben zich geplaatst voor het OKT. De Olympische kwalificatiewedstrijden van de Nederlandse dames worden in Nederland live uitgezonden op tv en internet.

Ankara

In het Turkse Ankara wordt het Olympisch Kwalificatietoernooi georganiseerd. Het Olympisch Kwalificatietoernooi voor volleybalsters wordt gehouden van maandag 4 tot en met zaterdag 9 januari 2016. In Ankara wordt gestreden om een Olympisch startbewijs.

Nederlandse dames

De Nederlandse volleybaldames werden, onder leiding van bondscoach Giovanni Guidetti, tweede op het EK Volleybal 2015 in Rotterdam. Opvallend genoeg is, dat zowel het Nederlandse vrouwenteam als het team van Italië, zich nog niet geplaatst hadden voor de Olympische Spelen van 2016. Italië werd in Rotterdam uiteindelijk Europees Kampioen.

OKT volleybal 2016

Om te mogen deelnemen aan de Olympische Spelen moet een lange weg worden afgelegd. Als eerste voorwaarde geldt dat, om te mogen deelnemen aan de Olympische Zomerspelen, een Europees team bij de top 8 op de Europese ranglijst moet staan. De eerste acht mogen deelnemen aan het OKT. Overigens geldt dan nog steeds dat deelname aan het OKT 2016 in januari in Ankara maar een geringe kans geeft op deelname aan de Olympische Zomerspelen. Alleen de winnaar van het OKT is verzekerd van deelname aan de Olympische Zomerspelen.

OKT 2016 Volleybal dames

Aan het Olympische Kwalificatietoernooi in Ankara, dat wordt gehouden in januari 2016, nemen acht Europese landen deel. De winnaar van dit Olympisch Kwalificatietoernooi weet zich door deze winst dus gelijk te plaatsen voor de Olympische Zomerspelen in Rio. De nummers twee en drie van het OKT in Ankara spelen in mei/juni 2016 opnieuw een OKT. Dit OKT in mei/juni 2016 wordt gehouden in Azië.

Olympische Zomerspelen 2016

Wanneer de Nederlandse vrouwen zich weten te kwalificeren voor de Olympische Zomerspelen in Rio dan is dat de eerste Olympische deelname van het Nederlandse vrouwen volleybalteam sinds 1996. Tijdens de Olympische Spelen van 1996, dat toen in Atlanta werd gehouden, behaalde Nederland de vijfde plaats.

Loting

Op 23 oktober 2015 heeft de Europese volleybalbond CEV de loting voor het Olympisch kwalificatietoernooi in Ankara (Turkije) bekendgemaakt. De Europese landen zijn ingedeeld in twee poules. Het Nederlandse vrouwenteam is ingedeeld in poule A.

Poule A

In poule A moeten de Nederlandse volleybalsters spelen tegen:
 • Turkije
 • Duitsland
 • Kroatië

Poule B

In poule B zijn ingedeeld:
 • Rusland
 • Italië
 • België
 • Polen

De nummers één en twee van elke poule plaatsen zich voor de halve finales van het Olympisch Kwalificatietoernooi.

Gunstige loting

De Oranjedames moeten een top drie klassering weten te behalen willen de volleybalsters uitzicht blijven houden op de Olympische Zomerspelen van 2016. De loting lijkt de Nederlandse volleybal vrouwen erg gunstig gezind. Nederland ontloopt in de poulefase van het OKT de twee beste landen van de Europese ranglijst, Rusland en Italië. Daarnaast treft Nederland Kroatië, dat op papier het zwakste team lijkt te zijn. Ook van het Turkse team wisten de Nederlandse vrouwen tijdens het EK 2015 te winnen. Overigens zal het duel Turkije - Nederland niet eenvoudig voor de Nederlandse volleybalsters worden. De reden hiervoor is dat Turkije het thuisvoordeel heeft. Bij een thuiswedstrijd mag een thuisploeg in de regel rekenen op veel eigen supporters.

Marion Nummerdor-Flier

Een tegenvaller voor het Nederlandse team is dat Manon Nummerdor-Flier tijdens het OKT niet in actie zal kunnen komen. Manon Nummerdor-Flier zal ook, wanneer Nederland zich weet te plaatsen voor de Olympische Zomerspelen, niet van de partij zijn. Ze liet in november weten zwanger te zijn en in juli 2016 haar eerste kindje te verwachten. Ze is met 430 interlands veruit de meest ervaren actieve international van Nederlandse dames.

Nederlandse Volleybal dames live op tv

De NOS heeft de uitzendrechten van het OKT volleybal voor dames opgekocht en zal alle wedstrijden van het Nederlandse team live uitzenden op internet. Daarnaast verzorgt de NOS van alle wedstrijden van het Nederlandse team (behalve van Turkije - Nederland) een live-uitzending op tv.

Speelschema & uitzendschema NOS

Maandag 4 januari: Nederland-Duitsland

 • 12.55-15.00 uur, NPO 2 en NOS.nl

Woensdag 6 januari: Turkije-Nederland

 • 17.55-20.00 uur, NOS.nl

Donderdag 7 januari: Nederland-Kroatië

 • 15.25-17.30 uur, NPO 2 en NOS.nl

Vrijdag 8 januari 2016 Nederland - Italië Halve finale

 • 15.30-18.00 uur, NPO 2 en NOS.nl

Zaterdag 9 januari 2016 Nederland - Rusland Finale

 • 18.25-20.30 uur, NPO 2 en NOS.nl

Update finale Nederland - Rusland

Rusland won de finale van het OKT met 1-3 en heeft zich daardoor geplaatst voor de Olympische Spelen. Nederland zal deelnemen aan het OKT in mei in Japan en proberen zich op deze manier alsnog te plaatsen voor de Zomerspelen in Rio.

Lees verder

© 2016 - 2019 Tekstschrijvert, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
WK volleybal dames 2018: live op tv en livestreamWK volleybal dames 2018: live op tv en livestreamOp zaterdag 29 september 2018 begint het wereldkampioenschap volleybal voor vrouwen in Japan. De finale van dit WK volle…
EK volleybal voor dames 2017 live op tv en livestreamEK volleybal voor dames 2017 live op tv en livestreamOp 22 september 2017 begint het Europees kampioenschap volleybal voor vrouwen. De finale wordt gespeeld op 1 oktober. Di…
Volleybal: het spelVolleybal: het spelIn 1895 bedacht de Amerikaan Morgan volleybal door de spelregels van tennis, basketbal en baseball samen te voegen. Tege…
EK waterpolo vrouwen 2016, speelschema en lotingEK waterpolo vrouwen 2016, speelschema en lotingHet Europees Kampioenschap waterpolo voor dames wordt gehouden van 10 tot en met 23 januari 2016 in de Servische hoofdst…
OKT Waterpolo 2016 voor dames, de loting en speelschemaOKT Waterpolo 2016 voor dames, de loting en speelschemaHet Olympische Kwalificatietoernooi (OKT) waterpolo voor vrouwen wordt gehouden van 21 tot en met 28 maart 2016 in het G…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: JeppeSmedNielsen, Pixabay
 • http://www.volleybal.nl/volleybal/oranje/oranje-dames/nieuws/guidetti-doceert-over-talentontwikkeling
 • http://sportnieuws.nl/overig/volleybal/volleybaldames-jagen-op-europese-titel-maar-das-nog-niet-genoeg-voor-ticket-rio/
 • http://www.ankara2016eq.com/wp-content/uploads/2015/11/COQT-Match-Schedule-Women.jpg

Reageer op het artikel "OKT Volleybal dames 2016 in Ankara, loting, OKT live op tv"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Onno, 07-01-2016 08:07 #2
Hoe worden de wedstrijdpunten verdeeld? Na verlies van D had NL toch nog 1 punt in de poule. Reactie infoteur, 08-01-2016
Beste Onno,

De punten komen als volgt tot stand:

In de rangschikking telt het gewonnen aantal wedstrijden eerst, daarna het aantal punten.

Een 3-0 of 3-1 overwinning is drie punten waard, een 3-2 overwinning twee punten.
Bij een 3-2 eindstand krijgt de verliezende ploeg 1 punt.

TekstSchrijverT

Ria, 06-01-2016 12:24 #1
Waar kan ik het volledige speelschema vinden van de OKT volleybal vrouwen welke nu gespeeld wordt in Ankara? Zowel van poule A als poule B. Bij voorbaat dank. Reactie infoteur, 06-01-2016
Hallo Ria,

In het artikel is nu het speelschema opgenomen.

TekstSchrijverT

Infoteur: Tekstschrijvert
Laatste update: 12-06-2017
Rubriek: Sport
Subrubriek: Kampioenschappen
Bronnen en referenties: 4
Reacties: 2
Schrijf mee!