Rugby Six Nations Championship 2020, live tv en livestream

Rugby Six Nations Championship 2020, live tv en livestream Op zaterdag 1 februari gaat het Zeslandentoernooi 2020 van start. Dit evenement behoort tot de belangrijkste rugbytoernooien ter wereld. De laatste speeldag van het Zeslandentoernooi is op zaterdag 14 maart 2020. Het toernooi is live op tv en online per livestream te volgen. Welke landen doen mee aan het Rugy Six Nations Championship 2020? Hoe zien het programma en het speelschema van dit Zeslandentoernooi eruit? Hoe is de geschiedenis van dit rugbytoernooi verlopen?

Geschiedenis van het evenement

Dit toernooi heeft een buitengewoon lange en rijke geschiedenis. Het werd voor het eerst gehouden in 1883. Oorspronkelijk droeg het evenement de naam de 'Home Nations Cup' en was het een vierlandentoernooi. Hieraan deden mee: Engeland, Ierland, Wales en Schotland. Dit waren in die tijd de landen waar rugby het populairst was en daarom werd dit toernooi ook beschouwd als een soort officieus WK rugby.

Frankrijk: vijflandentoernooi

Aan het begin van de 20e eeuw beleefde rugby een grote opmars in Frankrijk. Daarom besloot men dat de Fransen met ingang van de editie van 1910 ook mee mochten doen aan het officieuze WK. Het werd toen dus een vijflandentoernooi. Met ingang van 1932 mocht Frankrijk echter enige tijd (tot aan de Tweede Wereldoorlog) niet meedoen. Dit kwam doordat de oorspronkelijke vier landen (de Home Lands) in die periode nog strenge amateurregels bij het rugby hadden en zij weigerden om nog langer tegen de Fransen te spelen, die niet zulke strenge amateurregels hadden. Met ingang van de eerste editie na de Tweede Wereldoorlog (1947) werden de Fransen toch weer toegelaten tot het toernooi.

Italië: zeslandentoernooi

Aan het einde van de 20e eeuw beleefde Italië een opmars als rugbynatie. In de jaren negentig wonnen zij regelmatig tijdens oefenwedstrijden van de landen uit het vijflandentoernooi. Zij werden daarom uitgenodigd om met ingang van 2000 ook deel te gaan nemen aan dit evenement, wat sindsdien dus het zeslandentoernooi (Six Nations Championship) heet.

Six Nations versus WK rugby

Zoals hierboven reeds werd vermeld, werd de Nations Cup (Homeland Championship) in het verleden vaak beschouwd als een officieus WK rugby. Pas sinds 1987 bestaat er daarnaast ook een officieel WK rugby, waaraan veel meer landen deel mogen nemen. Opvallend genoeg zijn de succesvolste landen uit de historie van het officiële WK rugby: Nieuw-Zeeland, Australië en Zuid-Afrika. Dit zijn drie landen die nog nooit aan het Zeslandentoernooi deel hebben genomen.

Het officiële WK rugby heeft binnen de rugbywereld daarom ook duidelijk een veel grotere status gekregen dan het Zeslandentoernooi en niemand zal dat laatste toernooi anno 2019 nog een 'officieus WK rugby' durven noemen. Toch heeft het Six Nations Championship, mede vanwege zijn lange, mooie traditie, nog altijd een hoge status binnen wereld van het rugby en kijken jaarlijks miljoenen fans uit naar deze competitie.

The Rugby Championship (Tri Nations)

Dat de absolute toplanden Nieuw-Zeeland, Australië en Zuid-Afrika niet deelnemen aan het Zeslandentoernooi, komt vooral door een praktische reden. Het Zeslandentoernooi is een competitie, waarbij elk land thuiswedstrijden speelt. Als er dus landen van buiten Europa deel zouden nemen, dan zou er tijdens die competitie (die anderhalve maand duurt) te veel moeten worden gereisd. De toplanden van buiten Europa zijn daarom met ingang van 1996 een eigen toernooi gaan organiseren. Dit heette oorspronkelijk het Tri Nations-toernooi, maar sinds 2012 doet ook Argentinië mee aan dit evenement en kreeg het de nieuwe naam: 'The Rugby Championship'.

Deelnemende teams Zeslandentoernooi 2020

Hieronder vindt u een overzicht van de deelnemers aan het Six Nations Rugby Championship 2019. Het team van Ierland bestaat overigens zowel uit spelers uit de Ierse Republiek, als uit Noord-Ierland. In het onderstaande overzicht staat achter elk land vemeld in welk stadion zij hun thuiswedstrijden spelen tijdens de Six Nations 2020.

Landen en stadions Six Nations 2019:

 • Engeland - Twickenham Stadium
 • Schotland - Murrayfield Stadium
 • Wales - Millennium Stadium
 • Frankrijk - Stade de France
 • Ierland - Aviva Stadium
 • Italië - Stadio Olimpico

Opzet van het Zeslandentoernooi

Het zeslandentoernooi (RBS Six Nations) is qua opzet een zogenaamde 'halve competitie'. Dit houdt in dat alle deelnemende landen één keer tegen elkaar spelen (en dus niet twee keer, met een uit- en een thuiswedstrijd, zoals in een zogenaamde 'hele competitie'). Wie een wedstrijd wint krijgt twee punten. Voor een gelijkspel krijgt men één punt. Een verliezer krijgt nul punten. Van 1883 tot en met 1993 was het mogelijk dat meerdere landen gezamenlijk de winnaars waren van het toernooi, omdat ze aan het einde van de competitie evenveel punten hadden. Men keek toen nog niet naar het doelsaldo of onderlinge resultaten. Met ingang van 1994 is dit veranderd.

Erelijst: Rugby Six Nations

Het succesvolste land uit de historie van dit toernooi is Engeland. Zij wonnen het toernooi 28 keer. Wales slaagde er 27 keer in om de eindoverwinning te pakken. De Fransen wonnen het toernooi 17 keer, de Ieren wonnen het 14 keer en de Schotten wonnen het ook 14 keer. De Italianen zijn de enige deelnemers die het toernooi nog nooit hebben gewonnen.

Programma, speelschema, uitslagen en eindstand - RBS Six Nations 2020

Hieronder vindt u het wedstrijdprogramma van het Six Nations Championship 2020. De tijden in dit tijdschema zijn de tijden CET (Central European Time), oftewel de tijden in Nederland en België. (Het tijdsverschil met Groot-Brittannië is dus in het onderstaande schema verrekend.) De officiële naam van het evenement is overigens '2020 RBS 6 Nations', aangezien de Royal Bank of Scotland (RBS) de hoofdsponsor is.

Zaterdag 1 februari

 • 15u15: Wales- Italië 42-0
 • 17u45: Ierland - Schotland 19-12

Zondag 2 februari

 • 16u00: Frankrijk - Engeland 24-17

Zaterdag 8 februari

 • 15u15: Ierland - Wales 24-14
 • 17u45: Schotland - Engeland 6-13

Zondag 9 februari

 • 16u00: Frankrijk - Italië 35-22

Zaterdag 22 februari

 • 15u15: Italië - Schotland 0-17
 • 17u45: Wales - Frankrijk 23-27

Zondag 23 februari

 • 16u00: Engeland - Ierland 24-12

Zaterdag 7 maart

 • 15u15: Ierland - Italië, afgelast (*)
 • 17u45: Engeland - Wales 33-30

Zondag 8 maart

 • 16u00: Schotland - Frankrijk 28-17

Stand Rugby Six Nations 2020

 1. Engeland 4-13 (87-72)
 2. Frankrijk 4-13 (103-90)
 3. Schotland 4-10 (63-49)
 4. Ierland 3-9 (55-50)
 5. Wales 4-7 (109-84)
 6. Italië 3-0 (22-94)

Zaterdag 14 maart

 • 15u15: Wales - Schotland, afgelast (*)
 • 17u45: Italië - Engeland, afgelast (*)
 • 21u00: Frankrijk - Ierland, afgelast (*)

(*) De wedstrijden Ierland-Italië, Italië-Engeland, Wales-Schotland en Frankrijk-Ierland zijn afgelast vanwege de uitbraak van het corona-virus. Deze wedstrijden worden in het najaar van 2020 echter alsnog gespeeld.

Nieuwe data

Programma zaterdag 24 oktober:

 • Ierland-Italië

Programma zaterdag 31 oktober:

 • Wales-Schotland
 • Italië-Engeland
 • Frankrijk-Ierland

Live op tv: BBC, ITV en Ziggo Sport

Welke zenders?

Door welke zenders wordt het Rugby Six Nations Championship op tv uitgezonden? De uitzendrechten van het Six Nations Championship zijn in Groot-Brittannië in handen van de BBC en ITV. De live tv-uitzendingen van de wedstrijden zijn onderling verdeeld tussen deze twee Britse omroepen. Voor de meeste Nederlanders zit de BBC wel in hun tv-pakket, maar ITV niet. Wedstrijden die niet live bij de BBC worden uitgezonden, zijn doorgaans later op die dag in een samenvatting alsnog bij die Britse publieke omroep op tv te zien. Met name bij wedstrijden van Engeland is er op de BBC vaak een uitgebreide voorbeschouwing te zien. Op 2 februari begint bijvoorbeeld hun live-uitzending reeds om 14u55 met een voorbeschouwing, maar is de wedstrijd zelf pas vanaf 16u00 te zien.

Rugby bij Ziggo Sport Totaal

In Nederland worden wedstrijden van dit toernooi live uitgezonden door Ziggo Sport Totaal (het voormalige Sport1). Een aantal wedstrijden wordt live uitgezonden op kanaal 14 van Ziggo Sport (dat is het open net dat iedereen die digitale tv van Ziggo heeft gratis kan bekijken). Het merendeel van de wedstrijden wordt waarschijnlijk helaas bij Ziggo Sport Totaal live uitgezonden op hun abonneezenders, zoals Ziggo Sport Extra. Men dient een abonnement op het tv-pakket van Ziggo Sport Totaal te hebben om die zenders te kunnen bekijken. Het is overigens ook mogelijk om dit pakket als een gratis bonus te kiezen wanneer men bepaalde Ziggo-abonnementen combineert met Vodafone.

Eerste live tv-uitzending van Ziggo Sport: 1 februari 2020

De eerste live tv-uitzending van de Six Nations 2020 bij Ziggo Sport Totaal vindt plaats op zaterdag 1 februari. Op die zaterdagmiddag wordt de wedstrijd Wales-Italië vanaf 15u05 live uitgezonden op de abonneezender Ziggo Sport Extra. Op die zaterdag wordt op dezelfde abonneezender vanaf 17u35 ook de wedstrijd Ierland-Schotland live uitgezonden.
Beide wedstrijden zijn ook online te bekijken via de livestream van Ziggo Sport Totaal.

Uitzendschema: Rugby Six Nations op tv in Nederland (Ziggo Sport en BBC)

Hoe laat beginnen de uitzendingen van de Rugby Six Nations 2020 voor de Nederlandse tv-kijkers? En op welke zenders vinden de uitzendingen van het rugby plaats? In de loop van deze competitie vind u hieronder steeds het uitzendschema.

Zaterdag 1 februari: Rugby Six Nations live

 • Wales- Italië: om 14u40 op BBC One, om 15u05 op Ziggo Sport Extra en livestream
 • Ierland - Schotland: om 17u35 op Ziggo Sport Extra en livestream

Zondag 2 februari: Rugby Six Nations live

 • Frankrijk - Engeland: reeds vanaf 14u55 is er een voorbeschouwing te zien op BBC One (de wedstrijd begint pas om 16u00), om 15u50 begint in Nederland de live-uitzending op Ziggo Sport Extra en livestream

Zaterdag 8 februari: Rugby Six Nations live

 • Ierland - Wales: om 15u50 op Ziggo Sport Docu en de livestream
 • Schotland - Engeland: live op BBC One vanaf 17u00 de voorbeschouwing, om 17u45 de wedstrijd. Om 17u35 begint in Nederland de live-uitzending op Ziggo Sport Docu en op hun livestream.

Zondag 9 februari: Rugby Six Nations live

 • Frankrijk - Italië: om 15u30 op BBC One, om 15u50 op Ziggo Sport Docu en hun livestream

Zaterdag 22 februari: Rugby Six Nations live

 • Italië - Schotland: 15u05 op Ziggo Sport Extra en livestream
 • Wales - Frankrijk: om 17u00 op BBC1, om 17u35 op Ziggo Sport Extra en livestream

Zondag 23 februari: Rugby Six Nations live

 • Engeland - Ierland: 15u50 op Ziggo Sport Extra en livestream

Zaterdag 7 maart: Rugby Six Nations live

 • Engeland - Wales: 17u35 op Ziggo Sport Extra en livestream
 • Ierland - Italië: afgelast (uitgesteld) wegens coronavirus

Zondag 8 maart: Rugby Six Nations live

 • 16u00: Schotland - Frankrijk: voorbeschouwing op BBC vanaf 15u00 (om 16u00 begint de wedstrijd), om 15u50 begint de live-uitzending op Ziggo Sport Extra en hun livestream

Livestream Six Nations Rugby

Livestream in Nederland van de Six Nations: Ziggo Sport

Behalve live op tv zijn de wedstrijden ook te volgen via een livestream van Ziggo Sport Totaal. Met zo'n livestream kan men de wedstrijden van de Six Nations Rugby Championship bijvoorbeeld op een smartphone, tablet of computer bekijken. De livestream is per wedstrijd van 'The Six' te vinden op de Ziggo Sport Totaal Go App. De livestream is toegankelijk voor abonnees van deze app. Voor mensen die geen abonnement hebben, is het mogelijk om middels 'pay per view' een wedstrijd via de livestream op de Ziggo Sport Go App te bekijken. De livestream van elke wedstrijd van 'The Six' begint doorgaans op hetzelfde tijdstip als de tv-uitzending.

Livestream rugby bij BBC? Geo-restricted (alleen UK)

BBC zendt z'n uitzendingen van het Rugby Six Nations Championship ook online via een livestream uit. Deze livestream is puur voor Britse kijkers bedoeld. In verband met de uitzendrechten is de officiële livestream van de BBC echter geo-restricted. Dit houdt in dat de livestream van de BBC bij deze uitzendingen voor kijkers in Nederland en België 'geo-blocked' (geblokkeerd). Dat is jammerlijk, aangezien het nochtans een gratis livestream is. De BBC heeft echter officieel alleen de uitzendrechten voor het Britse grondgebied. Dat geldt eveneens voor de livestream van ITV bij dit rugby-toernooi van 'The Six'. Die Britse livestream van de Rugby Six Nations 2020 is eveneens officieel alleen voor kijkers in Groot-Brittannië bedoeld.

Go App: livestream?

Het is ook mogelijk om het Six Nations Rugby Championship via een livestream op de Go App (online tv) te bekijken. Via die app kan men namelijk per livestream naar televisiezenders kijken. Het is een dienst van Ziggo. Mensen die een standaard-abonnement bij Ziggo hebben (en geen aanvullend zenderpakket), kunnen via die app per livestream kijken naar de wedstrijden die live worden uitgezonden op de tv-zender Ziggo Sport (kanaal 14). Ook kan men via die app als abonnee van Ziggo (zonder aanvullend abonnement) per livestream naar de wedstrijden van de Rugby Six Nations op de BBC kijken. Ook die Britse publieke omroep behoort namelijk tot het standaardpakket van zenders die men per livestream via die app kan bekijken. Voor kijkers die een aanvullend abonnement hebben op het complete zenderpakket van Ziggo Sport Totaal, is het echter ook mogelijk om de overige wedstrijden per livestream te bekijken, die live worden uitgezonden op de abonneezenders (zoals Ziggo Sport Extra).

Livestream iTV? Alleen bij aanvullend abonnement

Is het ook mogelijk om de wedstrijden van deze rugbycompetitie te bekijken via een livestream op de iTV-app van KPN? Via die app kunnen klanten van KPN wel per livestream naar de live-uitzendingen van BBC kijken. Om de livestream van Ziggo Sport te kunnen ontvangen, dient men echter een aanvullend abonnement te hebben. Die sportzenders behoren namelijk niet tot het standaardpakket dat men bij KPN op tv of via een livestream kan bekijken.

Livestream Rugby Six Nations op NLziet? Neen

Is het ook mogelijk om de Rugby Six Nations per livestream te bekijken op de NLziet-app? Neen, op die populaire tv-app kan men niet per livestream naar de tv-uitzendingen van deze rugbycompetitie kijken. BBC en Ziggo Sport Totaal zijn immers niet per livestream op die app te bekijken.

Voorgaande editie: Eindstand Rugby Six Nations Championship 2019

 1. Wales 5-20 (114-65)
 2. Engeland 5-18 (184-101)
 3. Ierland 5-14 (101-100)
 4. Frankrijk 5-10 (93-118)
 5. Schotland 5-9 (105-125)
 6. Italië 5-0 (79-167)
© 2016 - 2020 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Voetbal 2020: Nederland-Italië, live op tv en livestreamVoetbal 2020: Nederland-Italië, live op tv en livestreamOp maandag 7 september 2020 voetbalt Nederland tegen Italië. Deze wedstrijd wordt gespeeld in het kader van de UEFA Nati…
EK handbal voor dames 2020, live op tv en livestreamEK handbal voor dames 2020, live op tv en livestreamOp donderdag 3 december begint het Europees kampioenschap handbal voor vrouwen. Dit EK handbal vindt plaats in Noorwegen…
Formule 1: GP Emilia op Imola 2020, live tv en livestreamFormule 1: GP Emilia op Imola 2020, live tv en livestreamOp zondag 1 november 2020 wordt de Formule 1 GP van Emilia verreden in Imola (Italië). De race vindt plaats op het Autod…
RB Leipzig-Atletico Madrid, live tv en livestream (2020)RB Leipzig-Atletico Madrid, live tv en livestream (2020)Op donderdag 13 augustus 2020 speelt Atletico Madrid tegen RB Leipzig. Dit is een wedstrijd in de kwartfinales van de UE…

WK baanwielrennen 2020, live tv en livestream: het programmaWK baanwielrennen 2020, live tv en livestream: het programmaOp woensdag 26 februari beginnen de wereldkampioenschappen baanwielrennen 2020. De slotdag van dit WK baanwielrennen is…
Olympische Spelen Rio de Janeiro 2016Olympische Spelen Rio de Janeiro 2016De Olympische Zomerspelen en de Paralympische Spelen in 2016 vinden plaats in de Braziliaanse stad Rio de Janeiro. Het i…
Bronnen en referenties
 • http://www.rbs6nations.com/en/home.php#TF3cvqoLDyEpc4dD.97
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Six_Nations_Championship
 • https://en.wikipedia.org/wiki/2016_Six_Nations_Championship
 • http://www.sportuitslagen.org/rugby-vi-nations-2016-epr64598.html
 • http://www.rugbystream.net/rugby-six-nations-championship-2017-fixtures-tv-schedule-guide/
 • https://www.ziggogo.tv/nl/tv-kijken/live-channel.html/675503655063/1486250100000

Reageer op het artikel "Rugby Six Nations Championship 2020, live tv en livestream"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 31-07-2020
Rubriek: Sport
Subrubriek: Kampioenschappen
Bronnen en referenties: 6
Schrijf mee!