InfoNu.nl > Sport > Kampioenschappen > EK voetbal 2020 - live op tv en livestream

EK voetbal 2020 - live op tv en livestream

EK voetbal 2020 - live op tv en livestream Het EK voetbal 2020 begint op 12 juni 2020. De finale wordt gespeeld op 12 juli 2020. De Nederlandse publieke omroep NPO (NOS Studio Sport) en de Vlaamse publieke omroep VRT (Sporza) hebben de uitzendrechten voor dit voetbaltoernooi. NOS Studio Sport en Sporza zenden alle wedstrijden van dit toernooi live op tv uit. Ook is dit EK voetbal per livestream op het internet te bekijken.

EK voetbal 2020

Het EK voetbal van 2020 is de 16e editie van dit toernooi. In tegenstelling tot de voorgaande edities wordt dit EK voetbal niet in één of twee landen georganiseerd, maar worden de wedstrijden van dit eindtoernooi in 12 verschillende landen gespeeld. Er doen 24 landen mee aan het EK voetbal 2020. In de eerste ronde zijn de landen ingedeeld in zes poules van vier teams. Er staan bij het Europees kampioenschap voetbal 2020 in totaal 51 wedstrijden op het programma.

Live op tv bij NOS Studio Sport (NPO)

De uitzendrechten van het EK voetbal 2020 zijn gekocht door de European Broadcast Union (EBU). De EBU is het samenwerkingsverband van een groot aantal Europese publieke omroepen, waaronder de NOS en Sporza. Deze omroepen beschikken door dit contract niet alleen over de live uitzendrechten voor tv en radio, maar ook voor internet (livestream) en On Demand.

Uitzendingen EK voetbal - NOS Studio Sport

Alle 51 wedstrijden van het EK voetbal worden live op tv uitgezonden door NOS Studio Sport. Dat geldt dus ook voor de laatste poulewedstrijden van dit EK, wanneer er telkens twee wedstrijden tegelijk zijn; die wedstrijden zullen door de NOS dus allebei tegelijk op twee verschillende zenders worden uitgezonden.

De meeste wedstrijden van het EK voetbal 2020 worden op de zender Nederland 1 (NPO1) uitgezonden. De enige uitzonderingen daarop zijn de helft van de laatste (derde) poulewedstrijden, aangezien de teams uit een poule dan tegelijk moeten spelen. De helft van die laatste poulewedstrijden wordt wel 'gewoon' op NPO1 uitgezonden en de andere helft tegelijk op een andere zender (afwisselend op NPO2 of NPO3).

Omkadering

Behalve de live-uitzendingen van de wedstrijden verzorgt de NOS (NPO) ook dagelijks een magazineprogramma over het EK voetbal. Het is qua opzet vergelijkbaar met bijvoorbeeld het programma Studio Brasil dat tijdens het WK voetbal van 2014 door de NOS werd uitgezonden en het programma NOS Studio France dat tijdens het EK voetbal 2016 te zien was.

Livestream NOS - EK voetbal 2020

Alle wedstrijden van dit EK voetbal zijn in Nederland ook live op het internet te bekijken via een openbare stream op de website van de NOS. Ook is die livestream te vinden op de NOS-app. Met zo'n livestream kan men alle wedstrijden van de Europese kampioenschappen voetbal 2020 live online bekijken op bijvoorbeeld een smartphone, laptop, tablet of desktopcomputer. Elke livestream van de Nederlandse publieke omroep bij dit EK voetbal is geheel gratis.

Stream van de NOS is geo-restricted

De officiële livestream van de NOS voor het EK voetbal is echter wel geo-restricted. Dit houdt in dat de wedstrijden van dit EK voetbal alleen binnen Nederland via de livestream van de NOS zijn te bekijken. In andere landen is de livestream van de NOS voor deze voetbalwedstrijden officieel geblokkeerd ('geo-blocked'). De Nederlandse publieke omroep heeft namelijk alleen de online uitzendrechten voor deze voetbalmatches binnen Nederland.

Kwalificatiewedstrijden Oranje live op tv en per livestream

Niet alleen het eindtoernooi wordt live uitgezonden door de NOS. Ook alle kwalificatiewedstrijden zijn live op tv en per livestream bij hen te zien. Tegenstanders zijn daarbij Duitsland, Noord-Ierland, Wit-Rusland en Estland.

Sporza (VRT)

Ook de Vlaamse publieke omroep VRT heeft, als onderdeel van de European Broadcasting Union (EBU), de uitzendrechten verworven van het EK voetbal 2020. Net als de andere sportuitzendingen van de VRT, worden ook de uitzendingen van het EK voetbal geproduceerd onder de merknaam Sporza. Het EK voetbal 2010 wordt door Sporza live uitgezonden op tv, radio en per livestream ook op het internet. Vanzelfsprekend heeft Sporza in haar uitzendingen een grote focus op het Belgische nationale team, de Rode Duivels, dat tot de belangrijke kanshebbers voor de wereldtitel behoort.

Het overgrote merendeel van de live tv-uitzendingen van Sporza vindt bij dit EK voetbal plaats op de Vlaamse zender één. Er is echter ook een deel van dit toernooi live te zien op de zenders Canvas en Ketnet. Bij sommige wedstrijden is het zelfs zo, dat de eerste helft live op één wordt uitgezonden en de tweede helft live op Canvas. Dit komt onder meer doordat op de Vlaamse zender één doorgaans het zeven uur journaal ('s avonds om 19u00) voorrang heeft boven het EK voetbal. Op zaterdag 16 juni zendt men bijvoorbeeld de eerste helft van Peru-Zwitserland live uit op de zender één. Daarna begint op die zender echter het zeven uur journaal, waardoor de tweede helft live wordt uitgezonden op Canvas.

Van maandag 25 juni tot en met donderdag 28 juni wordt ook een deel van de wedstrijden door Sporza live uitgezonden op de zender Ketnet. Tijdens de derde (laatste) poulewedstrijden speelt men op het EK per poule immers per poule twee wedstrijden tegelijk. De ene match wordt dan live uitgezonden op VRT één en de andere op Ketnet of Canvas.

Livestream EK voetbal 2020 bij Sporza

Net als bij NOS Studio Sport worden ook bij het Vlaamse Sporza (VRT) de wedstrijden ook live op het internet uitgezonden via een stream. Elke livestream van de VRT voor dit EK voetbal is op de wedstrijddag te vinden op de website van Sporza. Deze Vlaamse livestream is ook geheel gratis (net als de stream van de Nederlandse publieke omroep). De livestream van Sporza begint doorgaans tegelijk met de live tv-uitzending; dit houdt in dat deze stream omstreeks 10 minuten voor de aftrap van de match begint.

Geo-restricted livestream van Sporza

Vanwege de contracten met betrekking tot de online uitzendrechten geldt echter eveneens voor elke livestream van Sporza bij dit EK voetbal 2020, dat die 'geo-restricted' is. Buiten België is de livestream van Sporza dus geblokkeerd ('geo-blocked'). Vanuit Nederland mag men dus officieel niet naar de livestream van Sporza kijken. Als men dit EK in Nederland online wil bekijken op een smartphone of computer, dan dient men dat dus te doen via een livestream van de NOS.

Programma en speelschema EK voetbal 2020: de live uitzendingen (tv en livestream)

In de aanloop naar het EK voetbal 2020 wordt hier het uitzendschema geplaatst van alle live-uitzendingen van de wedstrijden bij de NPO (NOS Studio Sport) en VRT (Sporza).

Lees verder

© 2016 - 2019 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
WK voetbal 2018: België-Brazilië, live op tv en livestreamWK voetbal 2018: België-Brazilië, live op tv en livestreamOp vrijdag 6 juli 2018 vindt op het wereldkampioenschap voetbal de kwartfinale plaats tussen België en Brazilië. Deze ma…
WK 2019: Nederland  Nieuw-Zeeland, live op tv en livestreamWK 2019: Nederland Nieuw-Zeeland, live op tv en livestreamOp dinsdag 11 juni 2019 speelt Nederland op het wereldkampioenschap vrouwenvoetbal tegen Nieuw-Zeeland. Dit is voor beid…
Olympisch vrouwenvoetbal 2020, live op tv en livestreamOlympisch vrouwenvoetbal 2020, live op tv en livestreamOp woensdag 22 juli begint het vrouwenvoetbaltoernooi op de Olympische Spelen 2020. De finale van dit damesvoetbaltoerno…
WK voetbal 2018: Frankrijk-Uruguay live op tv en livestreamWK voetbal 2018: Frankrijk-Uruguay live op tv en livestreamOp vrijdag 6 juli 2018 wordt 's middags de eerste kwartfinale gespeeld van het wereldkampioenschap voetbal 2018. Deze kw…
Voetbal 2019: PSV-Ajax, live op tv en livestreamVoetbal 2019: PSV-Ajax, live op tv en livestreamOp zondag 22 september 2019 spelen PSV en AFC Ajax tegen elkaar in de Nederlandse eredivisie. Deze competitiewedstrijd w…
Bronnen en referenties
  • http://sporza.be/cm/sporza/voetbal/1.2375155
  • http://nos.nl/artikel/2075085-het-complete-speelschema-van-het-ek-voetbal-2016.html
  • http://www.nu.nl/mixed-zone/3382084/nos-koopt-uitzendrechten-ek-2016.html
  • http://www.totaaltv.nl/nieuws/nos-behoudt-uitzendrechten-wk-voetbal/

Reageer op het artikel "EK voetbal 2020 - live op tv en livestream"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 22-03-2019
Rubriek: Sport
Subrubriek: Kampioenschappen
Bronnen en referenties: 4
Schrijf mee!