InfoNu.nl > Sport > Kampioenschappen > NK wielrennen 2018 (Brabantse Wal) - live op tv

NK wielrennen 2018 (Brabantse Wal) - live op tv

NK wielrennen 2018 (Brabantse Wal) - live op tv De Nederlandse kampioenschappen wielrennen 2018 worden gehouden in het natuurgebied 'de Brabantse Wal'. Tijdens de NK wielerweken staan er in deze regio diverse NK's en gerelateerde evenemen op het programma. Hoogtepunten zijn de wegwedstrijd voor de dames elite op zaterdag 30 juni en de wegwedstrijd van de heren elite (profs) op zondag 1 juli 2018.

Geschiedenis NK wielrennen

In 1888 werd in het Groningse dorp Muntendam de eerste editie van het Nederlands kampioenschap wielrennen op de weg georganiseerd. Er was toen alleen een NK voor heren. De zege op dat eerste NK ging naar H.W. van Raden. Op de tweede plek eindigde de Baron van Pallandt. In de jaren negentig van de 19e eeuw werd het NK wegwielrennen vaak in Ede verreden. In die periode werd het NK twee keer gewonnen door de beroemde Jaap Eden. Hij maakte mondiaal vooral faam als schaatser en baanwielrenner, maar hij was ook een sterke wegwielrenner.

Jorinus van der Wiel

De succesvolste coureur uit de geschiedenis van de Nederlandse kampioenschappen wielrennen is Jorinus van der Wiel. Hij won het NK vijf keer. Zijn eerste titel pakte hij in 1915. Daarna won hij het NK ook nog in 1917, 1918, 1921 en 1925. In 1926 leek hij voor de zesde keer de titel te pakken. Hij kwam als eerste over de finish, maar de nummer twee, Klaas van Nek, tekende protest aan bij de jury, omdat Van der Wiel hem zou hebben 'aangegrepen'. De jury besloot dat dit protest 'gegrond' was, waarna de titel naar Van Nek ging en Van der Wiel in de uitslag op de tweede plek werd geplaatst.

Erelijst NK heren elite

Recente winnaars van het NK wielrennen op de weg zijn onder meer Pim Ligthart (2011), Johnny Hoogerland (2013), Sebastian Langeveld (2014), Dylan Groenewegen (2016) en Ramon Sinkeldam (2017). De succesvolste renner uit de recente historie is Niki Terpstra. Hij pakte drie keer de Nederlandse wegtitel: in 2010, 2012 en 2015. Het knappe aan de titels van Terpstra is, dat hij ze zowel won op relatief heuvelachtige parcoursen (zijn twee eerste titels in Limburg) en ook op een vlak parcours (zijn derde titel, die hij in Emmen behaalde).

Erelijst NK dames elite

Pas in 1965 werd er voor het eerst een officieel Nederlands kampioenschap wegwielrennen voor vrouwen georganiseerd. Die eerste titel werd gewonnen door Ineke van IJken, voor Bella Hage en Alie Zijlmans. In de daaropvolgende jaren pakte Bella Hage drie maal de titel: in 1966, 1967 en 1968. Vervolgens begon de heerschappij van Keetie van Oosten-Hage. Zij won het NK wielrennen voor dames in de periode 1969-1976 acht keer op rij en in 1976 won zij haar negende en laatste wegtitel. Zij is daarmee de recordhoudster qua aantal zeges bij het NK wegwielrennen voor dames. De nummer twee op die lijst is Leontien van Moorsel, die zeven keer de wegrit van het NK voor dames elite won. Marianne Vos pakte vier keer de Nederlandse titel. Recente winnaars van het NK voor vrouwen zijn Annemiek van Vleuten (2012), Lucinda Brand (2013 en 2015), Iris Slappendel (2014) en Chantal Blaak (2017).

Locatie: Brabantse Wal

De Brabantse Wal bevindt zich in het zuidoosten van de provincie Noord-Brabant. Dit is van oudsher een echt wielergebied. Nabij liggen beroemde wielerplaatsen zoals Rucphen, Sint Willebrord, Hoogerheide en Bergen op Zoom. Uit deze streek komen wielergrootheden zoals Wout Wagtmans, Adrie van der Poel, Rini Wagtmans, Toine Mazairac en Wim van Est. De Brabantse Wal is ook het natuurgebied waarin dikwijls grote veldritten werden georganiseerd, waaronder het EK veldrijden 2015 (Huijbergen). In het nabijgelegen Hoogerheid wordt jaarlijks een wereldbekerveldrit verreden en vond ook meermaals het WK veldrijden plaats.

Programma NK wielersportweken

Op woensdag 27 juni worden in Bergen op Zoom de Nederlandse kampioenschappen tijdrijden verreden voor heren elite, heren beloften en dames elite. Op zaterdag 30 juni wordt het NK voor dames elite verreden. Op zondag 1 juli staat het NK voor heren elite (profs) op het programma. Vanwege het WK voetbal 2018 worden de wedstrijden op zaterdag en zondag wel wat vroeger verreden dan in 2017 het geval was. Zodra het complete programma van dit NK bekend is, wordt het hier geplaatst.

Parcours NK wielrennen 2018

De Brabantse Wal is een heuvelachtig gebied en bij de wedstrijden van dit NK moet daarom ook aardig wat geklommen worden op (relatief korte) heuvels. De finish van de meeste wedstrijden op dit NK ligt in Hoogerheide. De tijdritten finishen echter in Bergen op Zoom. Zodra de definitieve parcoursen van de wedstrijden gepresenteerd zijn, worden hier meer details geplaatst.

Deelnemers: startlijst met rugnummers

Welke renners staan op de startlijst van de wedstrijd voor heren elite met contract? In principe mogen alle profs met een beroesprenners a-licentie of een beroepsrenners b-licentie van start gaan in deze koers. Renners met een a-licentie zijn de coureurs die bij de World Tour Teams en de ProContinentale Teams rijden. Profs met een b-licentie zijn coureurs die bij een profcontract hebben bij een 'gewoon' Continentaal niet (niet ProContinentaal) of coureurs die een individueel profcontract hebben (in het verleden hadden vooral veldrijders en baanwielrenners zon individueel contract, maar die rijden anno 2018 meestal ook voor een Continentaal Team). Op deze plek wordt t.z.t. de startlijst met rugnummers geplaatst van dit NK voor heren elite (profs)

Live op tv

De NOS Studio Sport zendt zowel de wedstrijd van de dames elite (op zaterdag) en de wedstrijd van de heren elite (op zondag) live op tv uit. Deze uitzendingen vinden plaats op de zender Nederland 1 (NPO1). Bij de planning van het programma van dit NK wielrennen is rekening gehouden met het WK voetbal 2018. Op beide dagen is de finish van de wedstrijd gepland rond 15u30. Zodra er meer bekend is over de programmering van deze live tv-uitzendingen, dan wordt het hier gemeld. Op de middag van zondag 1 juli 2018 wordt overigens ook het Belgisch kampioenschap wielrennen] voor heren elite verreden. Dat is live op tv te zien bij Sporza.

Livestream: NK wielrennen live op het internet

De wegritten van de Nederlandse kampioenschappen wielrennen voor dames elite en heren elite m.c. (profs) zijn ook live op het internet te volgen via een livestream. NOS Studio Sport heeft op de website NOS.nl op zaterdagmiddag een livestream van het NK voor dames elite. Op zondag (tijdens de tv-uitzending) hebben ze ook een livestream van het NK voor heren elite met contract (profs).

Voorgaande editie: utslagen NK wielrennen 2017 in Montferland

Wegrit Heren Elite zonder contract (niet-profs):

 1. Hans Dekkers
 2. Jos Koop
 3. Robbert Keus

Tijdrit Heren Beloften:

 1. Julius van den Berg in 30.56
 2. Pascal Eenkhoorn op 3 sec.
 3. Bas Tietema op 25 sec.

Tijdrit Dames Elite:

 1. Annemiek van Vleuten in 32.44
 2. Ellen van Dijk op 4 sec.
 3. Anna van der Breggen op 26 sec.

Tijdrit Heren Elite:

 1. Tom Dumoulin in 59:07
 2. Stef Clement op 24 sec.
 3. Robert Gesink op 58 sec.

Wegrit Heren Beloften:

 1. Fabio Jakobsen
 2. Stef Krul
 3. Harthijs de Vries

Wegrit Dames Elite:

 1. Chantal Blaak
 2. Anouska Koster
 3. Floortje Mackaij

Wegrit Heren Elite:

 1. Ramon Sinkeldam
 2. Wouter Wippert
 3. Dylan Groenewegen

Lees verder

© 2016 - 2018 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
WK wielrennen 2018 Innsbruck, live op tv en livestreamWK wielrennen 2018 Innsbruck, live op tv en livestreamDe wereldkampioenschappen wegwielrennen 2018 worden gehouden van zondag 23 september tot en met zondag 30 september. Dit…
Amstel Gold Race 2018 - parcours, startlijst, live op tvAmstel Gold Race 2018 - parcours, startlijst, live op tvOp zondag 15 april 2018 wordt de 53e editie verreden van de Amstel Gold Race. Deze Nederlandse klassieker is een onderde…
Veldrit: Kleicross Lebbeke 2018 - programma en deelnemersVeldrit: Kleicross Lebbeke 2018 - programma en deelnemersOp zaterdag 24 februari 2018 vindt in Lebbeke (Oost-Vlaanderen) de veertiende editie plaats van de Malheur Kleicross. Di…
Brabantse Pijl 2018 - live op tv en livestreamBrabantse Pijl 2018 - live op tv en livestreamDe 58e editie van de Brabantse Pijl wordt verreden op woensdag 11 april 2018. Deze koers wordt georganiseerd door Flande…
Tour de France 2018 - deelnemers en startlijstTour de France 2018 - deelnemers en startlijstIn 2018 wordt de 105e editie gehouden van de Tour de France. Deze Tour begint op zaterdag 7 juli en eindigt op zondag 29…
Bronnen en referenties
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Jorinus_van_der_Wiel
 • http://www.hetutrechtsarchief.nl/collectie/kranten/un/1926/0625
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Nederlands_kampioenschap_wielrennen_op_de_weg
 • http://www.cyclingonline.nl/artikel/9767_elite-zonder-contract_sluitstuk_nk_goeree-overflakkee.html
 • http://www.knwu.nl/mededelingen/nk-wielrennen-2017-montferland
 • http://www.knwu.nl/wegwielrennen/wedstrijdkalender/evenement/111815

Reageer op het artikel "NK wielrennen 2018 (Brabantse Wal) - live op tv"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

A. Bulten, 15-06-2017 19:47 #2
De elite van wielrennend Nederland wordt goed betaald. Jammer dat dit evenement 80 verkeersregelaars nodig heeft die geen cent voor hun werk ontvangen. Adecco ronselt mensen om dit te doen zonder te vermelden dat het een vrijwilligersbaan is.
Vreemde zaak. Bij Eneco-tour en de Giro in 2016 ontving ik als verkeersregelaar wel een afgesproken uurloon met km-vergoeding.
Zou het evenement zonder die mensen nog wel kunnen starten?

Frans Hoogeveen, 18-05-2016 01:39 #1
Lekker vroeg om half negen wielrennen op de buis live volgen. Beetje vroeg voor een NK wedstrijd, dit i.v.m. na afloop van de course het on-interessante EK voetbalgebeuren wat ook op de buis te volgen is. Laten we hopen dat het mede door de wind vanaf het startschot een levendige en boeiende strijd wordt. Kijken of Terpstra en andere 1lingen in de waaier kunnen rijden die ongetwijfeld gevormd wordt door de 2 grote ploegen. Veel kijkgenot hopelijk voor ons allen.

Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 28-02-2018
Rubriek: Sport
Subrubriek: Kampioenschappen
Bronnen en referenties: 6
Reacties: 2
Schrijf mee!