NK wielrennen 2020, live op tv en livestream

NK wielrennen 2020, live op tv en livestream De Nederlandse kampioenschappen wielrennen 2020 worden gehouden op en rond de VAM-berg. Deze heuvel bevindt zich bij Wijster, in de gemeente Midden-Drenthe. Oorspronkelijk zou daar het NK wielrennen in juni verreden worden, maar vanwege het coronavirus is het naar augustus verplaatst. Op vrijdag 21 augustus wordt de wegrit van de heren beloften (u23) verreden, op zaterdag 22 augustus staat de wegrit van de dames op het programma en op zondag 23 augustus rijden de heren profs hun kampioenschap. Bij het NK wielrennen 2020 zijn de wegritten van de dames elite en heren elite weer online per livestream te volgen. Daarnaast wordt de wegrit van de heren elite (op zondagmiddag) ook live op tv uitgezonden.

Coronavirus: Uiteinddelijk toch een NK in 2020

In april 2020 kwam men tot de conclusie dat er dat jaar, als gevolg van de coronacrisis, in juni niet een Nederlands kampioenschap wielrennen plaats zou kunnen vinden. Men had toen de hoop dat het Nederlands kampioenschap in augustus 2020 alsnog zou kunnen worden georganiseerd. In mei kwam de wielerunie tot de conclusie dat dit toch niet haalbaar zou zijn, mede omdat er in Nederland sowieso geen grote evenementen plaats mogen vinden tot 1 september. Men nam daarom op 12 mei het besluit om in 2020 helemaal geen Nederlands kampioenschap wegwielrennen te organiseren. Eind juni is de wielerunie echter op dat besluite teruggekomen, omdat men toen tot de conclusie kwam dat het, binnen de versoepelde coronamaatregelen, toch mogelijk zou zijn om een Nederlands kampioenschap in 2020 te organiseren. Dat Nederlands kampioenschap vindt dus plaats van 19 tot en met 21 augustus 2020 in Wijster.

Geschiedenis NK wielrennen

In 1888 werd in het Groningse dorp Muntendam de eerste editie van het Nederlands kampioenschap wielrennen op de weg georganiseerd. Er was toen alleen een nationaal kampioenschap voor heren. De zege op dat eerste Nederlands kampioenschap ging naar H.W. van Raden. Op de tweede plek eindigde de Baron van Pallandt. In de jaren negentig van de 19e eeuw werd het Nederlands kampioenschap wegwielrennen vaak in Ede verreden. In die periode werd het NK twee keer gewonnen door de beroemde Jaap Eden. Hij maakte mondiaal vooral faam als schaatser en baanwielrenner, maar hij was ook een sterke wegwielrenner.

Jorinus van der Wiel

De succesvolste coureur uit de geschiedenis van de Nederlandse kampioenschappen wielrennen is Jorinus van der Wiel. Hij won het NK vijf keer. Zijn eerste titel pakte hij in 1915. Daarna won hij de nationale wegtitel ook nog in 1917, 1918, 1921 en 1925. In 1926 leek hij voor de zesde keer de titel te pakken. Hij kwam als eerste over de finish, maar de nummer twee, Klaas van Nek, tekende protest aan bij de jury, omdat Van der Wiel hem zou hebben 'aangegrepen'. De jury besloot dat dit protest 'gegrond' was, waarna de titel naar Van Nek ging en Van der Wiel in de uitslag op de tweede plek werd geplaatst.

Erelijst NK heren elite

Recente winnaars van het Nederlands kampioenschap wielrennen op de weg zijn onder meer Pim Ligthart (2011), Johnny Hoogerland (2013), Sebastian Langeveld (2014), Dylan Groenewegen (2016), Ramon Sinkeldam (2017), Mathieu van der Poel (2018) en Fabio Jakobsen (2019). De succesvolste renner uit de recente historie is Niki Terpstra. Hij pakte drie keer de Nederlandse wegtitel: in 2010, 2012 en 2015. Het knappe aan de titels van Terpstra is, dat hij ze zowel won op relatief heuvelachtige parcoursen (zijn twee eerste titels in Limburg) en ook op een vlak parcours (zijn derde titel, die hij in Emmen behaalde).

Erelijst NK dames elite

Pas in 1965 werd er voor het eerst een officieel Nederlands kampioenschap wegwielrennen voor vrouwen georganiseerd. Die eerste titel werd gewonnen door Ineke van IJken, voor Bella Hage en Alie Zijlmans. In de daaropvolgende jaren pakte Bella Hage drie maal de titel: in 1966, 1967 en 1968. Vervolgens begon de heerschappij van Keetie van Oosten-Hage. Zij won het nationaal kampioenschap wielrennen voor dames in de periode 1969-1976 acht keer op rij en in 1976 won zij haar negende en laatste wegtitel. Zij is daarmee de recordhoudster qua aantal zeges bij het nationaal kampioenschap wegwielrennen voor dames. De nummer twee op die lijst is Leontien van Moorsel, die zeven keer de wegrit voor dames elite won. Marianne Vos pakte vier keer de Nederlandse titel. Recente winnaars van het NK voor vrouwen zijn Annemiek van Vleuten (2012), Lucinda Brand (2013 en 2015), Iris Slappendel (2014), Chantal Blaak (2017 en 2018) en Lorena Wiebes (2019).

Programma NK wielrennen 2020

Hoe ziet het programma van de Nederlands kampioenschappen wielrennen 2020 eruit? Hieronder vindt u u het globale programma. Zodra definitief is vastgesteld hoe laat de ritten beginnen, wordt dit schema geüpdatet. Bij dit kampioenschap in augustus worden alleen de wegritten verreden. Het NK tijdrijden 2020 wordt in oktober in Emmen verreden.

Programma:

 • Vrijdag 21 augustus: wegrit heren beloften
 • Zaterdag 22 augustus: wegrit dames elite
 • Zondag 23 augustus: wegrit heren elite (profs)

Locatie en parcours wegritten: VAM-berg

De Nederlandse kampioenschappen wielrennen worden gehouden op en rond de VAM-berg (Col du VAM). Dit is een kunstmatige heuvel: het is een oude vuilnisbelt, waarop diverse fietsparcoursen zijn aangelegd. De top van de VAM-berg is de hoogste plek van Drenthe. Vanwege de coronamaatregelen rijdt men waarschijnlijk niet op het oorspronkelijk geplande parcours, maar op een beperkter parcours (een afgesloten circuit van circa 7,3 kilometer, op en rond de 'Col du VAM'). In de aanloop naar dit NK worden hier t.z.t. meer details gemeld over de parcoursen.

Deelnemers: startlijst met rugnummers

Welke renners staan op de startlijst van de wedstrijd voor heren elite met contract? Alle profs met een beroepsrenners a-licentie of een beroepsrenners b-licentie mogen van start gaan in deze koers. Renners met een a-licentie zijn de coureurs die bij de World Tour Teams en de ProContinentale Teams rijden. Profs met een b-licentie zijn coureurs die bij een profcontract hebben bij een 'gewoon' Continentaal niet (niet ProContinentaal) of coureurs die een individueel profcontract hebben (in het verleden hadden vooral veldrijders en baanwielrenners zon individueel contract, maar die rijden anno 2021 meestal ook voor een Continentaal Team). In het verleden ging doorgaans het overgrote merendeel van de Nederlandse profs van start op het NK wielrennen. Dat is in de loop der jaren echter veranderd. In 2021 ontbreken waarschijnlijk weer diverse toppers op dit NK wielrennen omdat ze het niet goed vinden passen in hun voorbereiding op de Tour de France. Zo heeft Tom Dumoulin reeds om die reden aangegeven dat hij dit kampioenschap niet gaat rijden. T.z.t. vindt u hier links naar de complete startlijsten van het NK.

Live op tv

Dit Nederlands kampioenschap wielrennen is deels live op televisie te volgen. De NOS Studio Sport zendt sowieso de wedstrijd van de heren elite (op zondag) live op tv uit.

NK dames live op tv

De NOS had de gewoonte om het NK wielrennen voor dames ook live op tv uit te zenden. In 2019 was dit helaas niet het geval. Het is nog niet zeker of er in 2020 wel of niet een live tv-utizending is. Zodra hier meer zekerheid over is, wordt het hier gemeld.

NK heren (profs) live op tv

De wegrit van de heren elite (profs) van het NK wielrennen 2020 wordt live uitgezonden door Studio Sport. Deze live tv-uitzending is een onderdeel van de grote zondagmiddaguitzending van Studio Sport op de zender Nederland 1 (NPO1).

Livestream: NK wielrennen live op het internet

Livestream NPO

De wegritten van de Nederlandse kampioenschappen wielrennen voor dames elite en heren elite m.c. (profs) zijn ook deels live op het internet te volgen via een livestream. NOS Studio Sport heeft op zijn website op zaterdagmiddag een livestream van het NK voor dames elite. Op zondag is er ook een livestream van het NK voor heren elite met contract (profs). De livestream van het NK wielrennen 2020 bevindt zich op de website van de NOS. Het is ook mogelijk om de livestream van dit NK te volgen via de NOS-app. De livestream van het NK is geheel gratis. Helaas is de gratis livestream wel geo-restricted. Dit houdt in dat men alleen in Nederland naar de officiële livestream van het NK wielrennen kan kijken. In andere landen is de livestream van de NOS voor het NK wielrennen 'geo-blocked' (geblokkeerd). Wie toch vanuit het buitenland per livestream naar het NK wil kijken, heeft hiervoor wel legale alternatieven, zoals de Go App (van Ziggo, zie hieronder).

De NOS heeft sowieso een groot aanbod (en nog steeds groeiend aanbod) aan sportwedstrijden die zij online per livestream uitzenden op hun website. Zo zenden zij ook elke etappe van de Tour de France via een livestream uit.

Livestream via Go App

De tv-uitzendingen van het NK Wielrennen zijn ook per livestream op de Go App (online tv) te bekijken. Op die app kan men online per livestream naar de tv-zenders kijken, waaronder de zender waarop de NOS het NK uitzendt. Deze app is bedoeld voor klanten van Ziggo en zij kunnen hiermee in de hele EU per livestream naar tv kijken. Zo kan men dus ook op vakantie in een ander EU-land per livestream de live tv-uitzending van het Nederlands kampioenschap wielrennen bekijken.

Livestream NPO Start

Via een gratis livestream van NPO Start kan men ook naar de herenwedstrijd op zondag 23 augustus kijken.

Livestream NLZIET

Het is ook mogelijk om de herenwedstrijd op zondag 23 augustus 2020 via een livestream van NLZIET te bekijken. Om online tv te kunnen kijken via zo'n livestream van hen, dient men wel een abonnement op die dienst te hebben.

Livestream iTV-app

Klanten van KPN kunnen de herenwedstrijd via een livestream op de iTV-app bekijken.

Voorgaande editie: uitslagen NK wielrennen 2019

Hieronder vindt u de uitslagen van de wegritten van het NK wielrennen 2019. Bij de wedstrijd van de heren elite (profs) kwam Danny van Poppel als tweede over de finish. Hij werd echter gediskwalificeerd wegens 'onreglementair sprinten', waarbij hij met name Ramon Sinkeldam hinderde.

Uitslag Heren Elite (profs)

 1. Fabio Jakobsen
 2. Moreno Hofland
 3. Bas van der Kooij
 4. Martijn Budding
 5. Cees Bol
 6. Bram Welten
 7. Ramon Sinkeldam
 8. Dennis van Winden
 9. Jesper Asselman
 10. Coen Vermeltfoort

Uitslag Heren Beloften (U23):

 1. David Dekker
 2. Nils Eekhoff
 3. Marijn van den Berg

Uitslag Dames Elite:

 1. Lorena Wiebes
 2. Marianne Vos
 3. Amy Pieters

Lees verder

© 2016 - 2020 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
WK wielrennen 2020: wegrit dames, live tv en livestreamWK wielrennen 2020: wegrit dames, live tv en livestreamDe wereldkampioenschappen wielrennen 2020 worden verreden in Zwitserland. Op zaterdag 26 september staat de wegwedstrijd…
BK tijdrijden 2020 in KoksijdeBK tijdrijden 2020 in KoksijdeOp donderdag 20 augustus 2020 worden de Belgische kampioenschappen tijdrijden verreden voor de categorieën heren elite m…
EK wielrennen 2020 - live op tv en livestreamEK wielrennen 2020 - live op tv en livestreamDe Europese kampioenschappen wegwielrennen 2020 vinden plaats in Frankrijk. Het evenement wordt van maandag 24 augustus…
Tour 2020: 20e etappe, tijdrit - live op tv en livestreamTour 2020: 20e etappe, tijdrit - live op tv en livestreamOp zaterdag 19 september wordt de 20e etappe verreden van de Tour de France 2020. Dit is een individuele tijdrit. De sta…

Wielrennen: Olympische wegrit 2021, live op tv en livestreamWielrennen: Olympische wegrit 2021, live op tv en livestreamBij de Olympische Spelen van Tokio zou op zaterdag 25 juli 2020 de wegrit van de heren op het programma. Vanwege de coro…
EK voetbal 2021 - live op tv en livestreamEK voetbal 2021 - live op tv en livestreamHet EK voetbal zou oorspronkelijk gehouden worden in het jaar 2020. Vanwege de coronacrisis is dit echter uitgesteld naa…
Bronnen en referenties
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Jorinus_van_der_Wiel
 • http://www.hetutrechtsarchief.nl/collectie/kranten/un/1926/0625
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Nederlands_kampioenschap_wielrennen_op_de_weg
 • http://www.cyclingonline.nl/artikel/9767_elite-zonder-contract_sluitstuk_nk_goeree-overflakkee.html
 • http://www.knwu.nl/mededelingen/nk-wielrennen-2017-montferland
 • http://www.knwu.nl/wegwielrennen/wedstrijdkalender/evenement/111815

Reageer op het artikel "NK wielrennen 2020, live op tv en livestream"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

A. Bulten, 15-06-2017 19:47 #2
De elite van wielrennend Nederland wordt goed betaald. Jammer dat dit evenement 80 verkeersregelaars nodig heeft die geen cent voor hun werk ontvangen. Adecco ronselt mensen om dit te doen zonder te vermelden dat het een vrijwilligersbaan is.
Vreemde zaak. Bij Eneco-tour en de Giro in 2016 ontving ik als verkeersregelaar wel een afgesproken uurloon met km-vergoeding.
Zou het evenement zonder die mensen nog wel kunnen starten?

Frans Hoogeveen, 18-05-2016 01:39 #1
Lekker vroeg om half negen wielrennen op de buis live volgen. Beetje vroeg voor een NK wedstrijd, dit i.v.m. na afloop van de course het on-interessante EK voetbalgebeuren wat ook op de buis te volgen is. Laten we hopen dat het mede door de wind vanaf het startschot een levendige en boeiende strijd wordt. Kijken of Terpstra en andere 1lingen in de waaier kunnen rijden die ongetwijfeld gevormd wordt door de 2 grote ploegen. Veel kijkgenot hopelijk voor ons allen.

Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 07-07-2020
Rubriek: Sport
Subrubriek: Kampioenschappen
Bronnen en referenties: 6
Reacties: 2
Schrijf mee!