NK wielrennen 2020, live op tv en livestream

NK wielrennen 2020, live op tv en livestream De Nederlandse kampioenschappen wielrennen 2020 worden gehouden op en rond de VAM-berg. Deze heuvel bevindt zich bij Wijster, in de gemeente Midden-Drenthe. De wegwedstrijd voor de dames elite vindt plaats op zaterdag 20 juni 2020 op het programma. De wegwedstrijd van de heren elite (profs) wordt verreden op zondag 21 juni. De wegritten van de dames elite en heren elite zijn online per livestream te volgen. Daarnaast wordt de wegrit van de heren elite (op zondagmiddag) ook live op tv uitgezonden.

Geschiedenis NK wielrennen

In 1888 werd in het Groningse dorp Muntendam de eerste editie van het Nederlands kampioenschap wielrennen op de weg georganiseerd. Er was toen alleen een NK voor heren. De zege op dat eerste NK ging naar H.W. van Raden. Op de tweede plek eindigde de Baron van Pallandt. In de jaren negentig van de 19e eeuw werd het NK wegwielrennen vaak in Ede verreden. In die periode werd het NK twee keer gewonnen door de beroemde Jaap Eden. Hij maakte mondiaal vooral faam als schaatser en baanwielrenner, maar hij was ook een sterke wegwielrenner.

Jorinus van der Wiel

De succesvolste coureur uit de geschiedenis van de Nederlandse kampioenschappen wielrennen is Jorinus van der Wiel. Hij won het NK vijf keer. Zijn eerste titel pakte hij in 1915. Daarna won hij het NK ook nog in 1917, 1918, 1921 en 1925. In 1926 leek hij voor de zesde keer de titel te pakken. Hij kwam als eerste over de finish, maar de nummer twee, Klaas van Nek, tekende protest aan bij de jury, omdat Van der Wiel hem zou hebben 'aangegrepen'. De jury besloot dat dit protest 'gegrond' was, waarna de titel naar Van Nek ging en Van der Wiel in de uitslag op de tweede plek werd geplaatst.

Erelijst NK heren elite

Recente winnaars van het NK wielrennen op de weg zijn onder meer Pim Ligthart (2011), Johnny Hoogerland (2013), Sebastian Langeveld (2014), Dylan Groenewegen (2016), Ramon Sinkeldam (2017), Mathieu van der Poel (2018) en Fabio Jakobsen (2019). De succesvolste renner uit de recente historie is Niki Terpstra. Hij pakte drie keer de Nederlandse wegtitel: in 2010, 2012 en 2015. Het knappe aan de titels van Terpstra is, dat hij ze zowel won op relatief heuvelachtige parcoursen (zijn twee eerste titels in Limburg) en ook op een vlak parcours (zijn derde titel, die hij in Emmen behaalde).

Erelijst NK dames elite

Pas in 1965 werd er voor het eerst een officieel Nederlands kampioenschap wegwielrennen voor vrouwen georganiseerd. Die eerste titel werd gewonnen door Ineke van IJken, voor Bella Hage en Alie Zijlmans. In de daaropvolgende jaren pakte Bella Hage drie maal de titel: in 1966, 1967 en 1968. Vervolgens begon de heerschappij van Keetie van Oosten-Hage. Zij won het NK wielrennen voor dames in de periode 1969-1976 acht keer op rij en in 1976 won zij haar negende en laatste wegtitel. Zij is daarmee de recordhoudster qua aantal zeges bij het NK wegwielrennen voor dames. De nummer twee op die lijst is Leontien van Moorsel, die zeven keer de wegrit van het NK voor dames elite won. Marianne Vos pakte vier keer de Nederlandse titel. Recente winnaars van het NK voor vrouwen zijn Annemiek van Vleuten (2012), Lucinda Brand (2013 en 2015), Iris Slappendel (2014), Chantal Blaak (2017 en 2018) en Lorena Wiebes (2019).

Programma NK wielrennen 2020

Hoe ziet het programma van dit NK wielrennen 2020 eruit? Op zaterdag 20 juni staan de wegritten op het programma van de dames elite. Op zondag 21 juni wordt de wegrit van de heren elite (profs) verreden. Hieronder vindt u het volledige programma.

Programma vrijdag 19 juni

 • 09u00: Heren Elite zonder contract 159,7 km
 • 13u30: Heren Beloften (U23) 145 km
 • 17u45: Junioren 115,6 km

Programma zaterdag 20 juni

 • 10u45: Dames Elite 142,2 km
 • 15u30: Junior-dames 86,2 km
 • 15u35: Nieuweling-meisjes 56,8 km
 • 18u00: Nieuwelingen 71,5 km

Programma zondag 21 juni

 • 11u00: Heren Elite (profs) 230,4 km

Locatie en parcours wegritten: VAM-berg

De Nederlandse kampioenschappen wielrennen worden gehouden op en rond de VAM-berg (Col du VAM). Dit is een kunstmatige heuvel: het is een oude vuilnisbelt, waarop diverse fietsparcoursen zijn aangelegd. De top van de VAM-berg is de hoogste plek van Drenthe. De start van de wedstrijden voor de heren elite en dames elite is in het dorp Westerbork. In de aanloop naar dit NK worden hier t.z.t. meer details gemeld over de parcoursen.

Deelnemers: startlijst met rugnummers

Welke renners staan op de startlijst van de wedstrijd voor heren elite met contract? Alle profs met een beroepsrenners a-licentie of een beroepsrenners b-licentie mogen van start gaan in deze koers. Renners met een a-licentie zijn de coureurs die bij de World Tour Teams en de ProContinentale Teams rijden. Profs met een b-licentie zijn coureurs die bij een profcontract hebben bij een 'gewoon' Continentaal niet (niet ProContinentaal) of coureurs die een individueel profcontract hebben (in het verleden hadden vooral veldrijders en baanwielrenners zo’n individueel contract, maar die rijden anno 2020 meestal ook voor een Continentaal Team). In het verleden ging doorgaans het overgrote merendeel van de Nederlandse profs van start op het NK wielrennen. Dat is in de loop der jaren echter veranderd. In 2020 ontbreken waarschijnlijk weer diverse toppers op dit NK wielrennen omdat ze het niet goed vinden passen in hun voorbereiding op de Tour de France. T.z.t. vindt u hier links naar de complete startlijsten van het NK.

Live op tv

Dit Nederlands kampioenschap wielrennen is deels live op televisie te volgen. De NOS Studio Sport zendt sowieso de wedstrijd van de heren elite (op zondag) live op tv uit.

NK dames: zaterdag 20 juni online live (livestream), mogelijk ook live op tv

De NOS had de gewoonte om het NK wielrennen voor dames ook live op tv uit te zenden. In 2019 was dit helaas niet het geval. Het is nog niet zeker of er in 2020 wel of niet een live tv-utizending is. Zodra hier meer zekerheid over is, wordt het hier gemeld.

NK heren (profs) live op tv: zondag 21 juni 202

Op zondag 21 juni wordt de wegrit van de heren elite (profs) van het NK wielrennen 2020 live uitgezonden door Studio Sport. Deze live tv-uitzending is een onderdeel van de grote zondagmiddaguitzending van Studio Sport op de zender Nederland 1 (NPO1). De live tv-uitzending van het NK wielrennen begint om circa 15u20.

Livestream: NK wielrennen live op het internet

Livestream NPO

De wegritten van de Nederlandse kampioenschappen wielrennen voor dames elite en heren elite m.c. (profs) zijn ook deels live op het internet te volgen via een livestream. NOS Studio Sport heeft op zijn website op zaterdagmiddag een livestream van het NK voor dames elite. Op zondag is er ook een livestream van het NK voor heren elite met contract (profs). De livestream van het NK wielrennen 2020 bevindt zich op de website van de NOS. Het is ook mogelijk om de livestream van dit NK te volgen via de NOS-app. De livestream van het NK is geheel gratis. Helaas is de gratis livestream wel geo-restricted. Dit houdt in dat men alleen in Nederland naar de officiële livestream van het NK wielrennen kan kijken. In andere landen is de livestream van de NOS voor het NK wielrennen 'geo-blocked' (geblokkeerd). Wie toch vanuit het buitenland per livestream naar het NK wil kijken, heeft hiervoor wel legale alternatieven, zoals de Go App (van Ziggo, zie hieronder).

De NOS heeft sowieso een groot aanbod (en nog steeds groeiend aanbod) aan sportwedstrijden die zij online per livestream uitzenden op hun website. Zo zenden zij in juli ook elke etappe van de Tour de France via een livestream uit.

Livestream via Go App

De tv-uitzendingen van het NK Wielrennen zijn ook per livestream op de Go App (online tv) te bekijken. Op die app kan men online per livestream naar de tv-zenders kijken, waaronder de zender waarop de NOS het NK uitzendt. Deze app is bedoeld voor klanten van Ziggo en zij kunnen hiermee in de hele EU per livestream naar tv kijken. Zo kan men dus ook op vakantie in een ander EU-land per livestream de live tv-uitzending van het Nederlands kampioenschap wielrennen bekijken.

Middag 21 juni: livestream BK

Op de middag van zondag 21 juni wordt ook het Belgisch kampioenschap wielrennen 2020 online uitgezonden via een livestream. De officiële livestream van dat BK wordt geproduceerd door Sporza (VRT). Dit is een gratis livestream, die echter wel geo-restricted is. Men mag die livestream van het BK op de site van Sporza alleen in België bekijken. Dat geldt ook voor de gratis livestream op de Sporza-app. Toch zijn er wel legale mogelijkheden om deze wedstrijd online via een livestream te bekijken. Dat kan bijvoorbeeld via een livestream op de Go App (online tv). Ook bestaan er dergelijke mogelijkheden via InteractieveTV (KPN).

Voorgaande editie: uitslagen NK wielrennen 2019

Hieronder vindt u de uitslagen van de wegritten van het NK wielrennen 2019. Bij de wedstrijd van de heren elite (profs) kwam Danny van Poppel als tweede over de finish. Hij werd echter gediskwalificeerd wegens 'onreglementair sprinten', waarbij hij met name Ramon Sinkeldam hinderde.

Uitslag Heren Elite (profs)

 1. Fabio Jakobsen
 2. Moreno Hofland
 3. Bas van der Kooij
 4. Martijn Budding
 5. Cees Bol
 6. Bram Welten
 7. Ramon Sinkeldam
 8. Dennis van Winden
 9. Jesper Asselman
 10. Coen Vermeltfoort

Uitslag Heren Beloften (U23):

 1. David Dekker
 2. Nils Eekhoff
 3. Marijn van den Berg

Uitslag Dames Elite:

 1. Lorena Wiebes
 2. Marianne Vos
 3. Amy Pieters

Lees verder

© 2016 - 2020 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Wielrennen: Olympische tijdrit, Tokio 2021 - live op tvWielrennen: Olympische tijdrit, Tokio 2021 - live op tvBij de Olympische Spelen van Tokio (Japan) zouden op woensdag 29 juli 2020 de individuele tijdritten voor de heren en da…
Giro d'Italia 2020 - deelnemers en startlijstGiro d'Italia 2020 - deelnemers en startlijstDe Giro d’Italia 2020 gaat van start in Hongarije. Het is de 103e editie van deze Italiaanse wielerkoers. De laatste eta…
WK wielrennen 2020 live op tv en livestreamWK wielrennen 2020 live op tv en livestreamDe wereldkampioenschappen wegwielrennen 2020 worden gehouden van zondag 20 september tot en met zondag 27 september. Dit…
Tour de France 2020 - deelnemers en startlijstTour de France 2020 - deelnemers en startlijstIn 2020 wordt de 107e editie gehouden van de Tour de France. Deze Tour begint op zaterdag 27 juni en eindigt op zondag 1…

Olympische Spelen 2016: rugby sevens en golf – programmaOlympische Spelen 2016: rugby sevens en golf – programmaRugby sevens en golf zijn twee 'nieuwe' sporten die zijn toegevoegd aan het programma van de Olympische Spelen 2016. Bei…
EK voetbal 2021 - live op tv en livestreamEK voetbal 2021 - live op tv en livestreamHet EK voetbal zou oorspronkelijk gehouden worden in het jaar 2020. Vanwege de coronacrisis is dit echter uitgesteld naa…
Bronnen en referenties
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Jorinus_van_der_Wiel
 • http://www.hetutrechtsarchief.nl/collectie/kranten/un/1926/0625
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Nederlands_kampioenschap_wielrennen_op_de_weg
 • http://www.cyclingonline.nl/artikel/9767_elite-zonder-contract_sluitstuk_nk_goeree-overflakkee.html
 • http://www.knwu.nl/mededelingen/nk-wielrennen-2017-montferland
 • http://www.knwu.nl/wegwielrennen/wedstrijdkalender/evenement/111815

Reageer op het artikel "NK wielrennen 2020, live op tv en livestream"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

A. Bulten, 15-06-2017 19:47 #2
De elite van wielrennend Nederland wordt goed betaald. Jammer dat dit evenement 80 verkeersregelaars nodig heeft die geen cent voor hun werk ontvangen. Adecco ronselt mensen om dit te doen zonder te vermelden dat het een vrijwilligersbaan is.
Vreemde zaak. Bij Eneco-tour en de Giro in 2016 ontving ik als verkeersregelaar wel een afgesproken uurloon met km-vergoeding.
Zou het evenement zonder die mensen nog wel kunnen starten?

Frans Hoogeveen, 18-05-2016 01:39 #1
Lekker vroeg om half negen wielrennen op de buis live volgen. Beetje vroeg voor een NK wedstrijd, dit i.v.m. na afloop van de course het on-interessante EK voetbalgebeuren wat ook op de buis te volgen is. Laten we hopen dat het mede door de wind vanaf het startschot een levendige en boeiende strijd wordt. Kijken of Terpstra en andere 1lingen in de waaier kunnen rijden die ongetwijfeld gevormd wordt door de 2 grote ploegen. Veel kijkgenot hopelijk voor ons allen.

Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: Februari 2020
Rubriek: Sport
Subrubriek: Kampioenschappen
Bronnen en referenties: 6
Reacties: 2
Schrijf mee!