NK wielrennen 2021, live op tv en livestream

NK wielrennen 2021, live op tv en livestream De Nederlandse kampioenschappen wielrennen 2021 worden gehouden op en rond de VAM-berg. Deze heuvel bevindt zich bij Wijster, in de gemeente Midden-Drenthe. Oorspronkelijk zou daar het NK wielrennen van 2020 verreden worden. Als gevolg van het coronavirus kon dat NK wielrennen in 2020 niet doorgaan. Bij het NK wielrennen 2021 zijn de wegritten van de dames elite en heren elite weer online per livestream te volgen. Daarnaast wordt de wegrit van de heren elite (op zondagmiddag) ook live op tv uitgezonden.

Coronavirus: geen NK in 2020

In april 2020 kwam men tot de conclusie dat er dat jaar, als gevolg van de coronacrisis, in juni niet een NK wielrennen plaats zou kunnen vinden. Men hoopte toen nog dat het NK in augustus 2020 alsnog zou kunnen worden georganiseerd. Het was de bedoeling dat het dan gehouden zou worden van 21 tot en met 23 augustus 2020. Uiteindelijk kwam men in mei tot de conclusie dat dit ook niet haalbaar zou zijn, mede omdat er in Nederland sowieso geen grote evenementen plaats mogen vinden tot 1 september. Omdat de kans klein is dat het nationaal kampioenschap wegwielrennen in oktober of november wel in Nederland plaats zou kunnen vinden, maar ook omdat er in die periode wel allerlei buitenlandse topkoersen gepland staan (waar het NK dan mee zou moeten concurreren), heeft men uiteindelijk op 12 mei het besluit genomen dat het wijzer is om in 2020 helemaal geen NK wegwielrennen te organiseren.

Geschiedenis NK wielrennen

In 1888 werd in het Groningse dorp Muntendam de eerste editie van het Nederlands kampioenschap wielrennen op de weg georganiseerd. Er was toen alleen een NK voor heren. De zege op dat eerste NK ging naar H.W. van Raden. Op de tweede plek eindigde de Baron van Pallandt. In de jaren negentig van de 19e eeuw werd het NK wegwielrennen vaak in Ede verreden. In die periode werd het NK twee keer gewonnen door de beroemde Jaap Eden. Hij maakte mondiaal vooral faam als schaatser en baanwielrenner, maar hij was ook een sterke wegwielrenner.

Jorinus van der Wiel

De succesvolste coureur uit de geschiedenis van de Nederlandse kampioenschappen wielrennen is Jorinus van der Wiel. Hij won het NK vijf keer. Zijn eerste titel pakte hij in 1915. Daarna won hij het NK ook nog in 1917, 1918, 1921 en 1925. In 1926 leek hij voor de zesde keer de titel te pakken. Hij kwam als eerste over de finish, maar de nummer twee, Klaas van Nek, tekende protest aan bij de jury, omdat Van der Wiel hem zou hebben 'aangegrepen'. De jury besloot dat dit protest 'gegrond' was, waarna de titel naar Van Nek ging en Van der Wiel in de uitslag op de tweede plek werd geplaatst.

Erelijst NK heren elite

Recente winnaars van het NK wielrennen op de weg zijn onder meer Pim Ligthart (2011), Johnny Hoogerland (2013), Sebastian Langeveld (2014), Dylan Groenewegen (2016), Ramon Sinkeldam (2017), Mathieu van der Poel (2018) en Fabio Jakobsen (2019). De succesvolste renner uit de recente historie is Niki Terpstra. Hij pakte drie keer de Nederlandse wegtitel: in 2010, 2012 en 2015. Het knappe aan de titels van Terpstra is, dat hij ze zowel won op relatief heuvelachtige parcoursen (zijn twee eerste titels in Limburg) en ook op een vlak parcours (zijn derde titel, die hij in Emmen behaalde).

Erelijst NK dames elite

Pas in 1965 werd er voor het eerst een officieel Nederlands kampioenschap wegwielrennen voor vrouwen georganiseerd. Die eerste titel werd gewonnen door Ineke van IJken, voor Bella Hage en Alie Zijlmans. In de daaropvolgende jaren pakte Bella Hage drie maal de titel: in 1966, 1967 en 1968. Vervolgens begon de heerschappij van Keetie van Oosten-Hage. Zij won het NK wielrennen voor dames in de periode 1969-1976 acht keer op rij en in 1976 won zij haar negende en laatste wegtitel. Zij is daarmee de recordhoudster qua aantal zeges bij het NK wegwielrennen voor dames. De nummer twee op die lijst is Leontien van Moorsel, die zeven keer de wegrit van het NK voor dames elite won. Marianne Vos pakte vier keer de Nederlandse titel. Recente winnaars van het NK voor vrouwen zijn Annemiek van Vleuten (2012), Lucinda Brand (2013 en 2015), Iris Slappendel (2014), Chantal Blaak (2017 en 2018) en Lorena Wiebes (2019).

Programma NK wielrennen 2021

Hoe ziet het programma van dit NK wielrennen 2021 eruit? Zodra het definitieve programma bekend is, wordt het hier geplaatst.

Locatie en parcours wegritten: VAM-berg

De Nederlandse kampioenschappen wielrennen worden gehouden op en rond de VAM-berg (Col du VAM). Dit is een kunstmatige heuvel: het is een oude vuilnisbelt, waarop diverse fietsparcoursen zijn aangelegd. De top van de VAM-berg is de hoogste plek van Drenthe. De start van de wedstrijden voor de heren elite en dames elite is in het dorp Westerbork. In de aanloop naar dit NK worden hier t.z.t. meer details gemeld over de parcoursen.

Deelnemers: startlijst met rugnummers

Welke renners staan op de startlijst van de wedstrijd voor heren elite met contract? Alle profs met een beroepsrenners a-licentie of een beroepsrenners b-licentie mogen van start gaan in deze koers. Renners met een a-licentie zijn de coureurs die bij de World Tour Teams en de ProContinentale Teams rijden. Profs met een b-licentie zijn coureurs die bij een profcontract hebben bij een 'gewoon' Continentaal niet (niet ProContinentaal) of coureurs die een individueel profcontract hebben (in het verleden hadden vooral veldrijders en baanwielrenners zo’n individueel contract, maar die rijden anno 2021 meestal ook voor een Continentaal Team). In het verleden ging doorgaans het overgrote merendeel van de Nederlandse profs van start op het NK wielrennen. Dat is in de loop der jaren echter veranderd. In 2021 ontbreken waarschijnlijk weer diverse toppers op dit NK wielrennen omdat ze het niet goed vinden passen in hun voorbereiding op de Tour de France. T.z.t. vindt u hier links naar de complete startlijsten van het NK.

Live op tv

Dit Nederlands kampioenschap wielrennen is deels live op televisie te volgen. De NOS Studio Sport zendt sowieso de wedstrijd van de heren elite (op zondag) live op tv uit.

NK dames live op tv

De NOS had de gewoonte om het NK wielrennen voor dames ook live op tv uit te zenden. In 2019 was dit helaas niet het geval. Het is nog niet zeker of er in 2021 wel of niet een live tv-utizending is. Zodra hier meer zekerheid over is, wordt het hier gemeld.

NK heren (profs) live op tv

De wegrit van de heren elite (profs) van het NK wielrennen 2021 wordt live uitgezonden door Studio Sport. Deze live tv-uitzending is een onderdeel van de grote zondagmiddaguitzending van Studio Sport op de zender Nederland 1 (NPO1).

Livestream: NK wielrennen live op het internet

Livestream NPO

De wegritten van de Nederlandse kampioenschappen wielrennen voor dames elite en heren elite m.c. (profs) zijn ook deels live op het internet te volgen via een livestream. NOS Studio Sport heeft op zijn website op zaterdagmiddag een livestream van het NK voor dames elite. Op zondag is er ook een livestream van het NK voor heren elite met contract (profs). De livestream van het NK wielrennen 2021 bevindt zich op de website van de NOS. Het is ook mogelijk om de livestream van dit NK te volgen via de NOS-app. De livestream van het NK is geheel gratis. Helaas is de gratis livestream wel geo-restricted. Dit houdt in dat men alleen in Nederland naar de officiële livestream van het NK wielrennen kan kijken. In andere landen is de livestream van de NOS voor het NK wielrennen 'geo-blocked' (geblokkeerd). Wie toch vanuit het buitenland per livestream naar het NK wil kijken, heeft hiervoor wel legale alternatieven, zoals de Go App (van Ziggo, zie hieronder).

De NOS heeft sowieso een groot aanbod (en nog steeds groeiend aanbod) aan sportwedstrijden die zij online per livestream uitzenden op hun website. Zo zenden zij in juli ook elke etappe van de Tour de France via een livestream uit.

Livestream via Go App

De tv-uitzendingen van het NK Wielrennen zijn ook per livestream op de Go App (online tv) te bekijken. Op die app kan men online per livestream naar de tv-zenders kijken, waaronder de zender waarop de NOS het NK uitzendt. Deze app is bedoeld voor klanten van Ziggo en zij kunnen hiermee in de hele EU per livestream naar tv kijken. Zo kan men dus ook op vakantie in een ander EU-land per livestream de live tv-uitzending van het Nederlands kampioenschap wielrennen bekijken.

Voorgaande editie: uitslagen NK wielrennen 2019

Hieronder vindt u de uitslagen van de wegritten van het NK wielrennen 2019. Bij de wedstrijd van de heren elite (profs) kwam Danny van Poppel als tweede over de finish. Hij werd echter gediskwalificeerd wegens 'onreglementair sprinten', waarbij hij met name Ramon Sinkeldam hinderde.

Uitslag Heren Elite (profs)

 1. Fabio Jakobsen
 2. Moreno Hofland
 3. Bas van der Kooij
 4. Martijn Budding
 5. Cees Bol
 6. Bram Welten
 7. Ramon Sinkeldam
 8. Dennis van Winden
 9. Jesper Asselman
 10. Coen Vermeltfoort

Uitslag Heren Beloften (U23):

 1. David Dekker
 2. Nils Eekhoff
 3. Marijn van den Berg

Uitslag Dames Elite:

 1. Lorena Wiebes
 2. Marianne Vos
 3. Amy Pieters

Lees verder

© 2016 - 2020 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Wielrennen: Olympische tijdrit 2021 - live op tvWielrennen: Olympische tijdrit 2021 - live op tvBij de Olympische Spelen van Tokio (Japan) zouden op woensdag 29 juli 2020 de individuele tijdritten voor de heren en da…
Wielrennen: Olympische wegrit 2021, live op tv en livestreamWielrennen: Olympische wegrit 2021, live op tv en livestreamBij de Olympische Spelen van Tokio zou op zaterdag 25 juli 2020 de wegrit van de heren op het programma. Vanwege de coro…
Tour de France 2021: parcours en rittenschemaTour de France 2021: parcours en rittenschemaHet rittenschema van de Tour de France 2021 begint met de start en het vertrek op 2 juli 2021 in de hoofdstad Kopenhagen…
EK hockey 2021 voor heren en dames, live op tv en livestreamEK hockey 2021 voor heren en dames, live op tv en livestreamHet Europees kampioenschap hockey voor mannen en vrouwen wordt in 2021 georganiseerd in Amsterdam (Nederland). Het EK ho…

Olympische Spelen 2016: rugby sevens en golf – programmaOlympische Spelen 2016: rugby sevens en golf – programmaRugby sevens en golf zijn twee 'nieuwe' sporten die zijn toegevoegd aan het programma van de Olympische Spelen 2016. Bei…
EK voetbal 2021 - live op tv en livestreamEK voetbal 2021 - live op tv en livestreamHet EK voetbal zou oorspronkelijk gehouden worden in het jaar 2020. Vanwege de coronacrisis is dit echter uitgesteld naa…
Bronnen en referenties
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Jorinus_van_der_Wiel
 • http://www.hetutrechtsarchief.nl/collectie/kranten/un/1926/0625
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Nederlands_kampioenschap_wielrennen_op_de_weg
 • http://www.cyclingonline.nl/artikel/9767_elite-zonder-contract_sluitstuk_nk_goeree-overflakkee.html
 • http://www.knwu.nl/mededelingen/nk-wielrennen-2017-montferland
 • http://www.knwu.nl/wegwielrennen/wedstrijdkalender/evenement/111815

Reageer op het artikel "NK wielrennen 2021, live op tv en livestream"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

A. Bulten, 15-06-2017 19:47 #2
De elite van wielrennend Nederland wordt goed betaald. Jammer dat dit evenement 80 verkeersregelaars nodig heeft die geen cent voor hun werk ontvangen. Adecco ronselt mensen om dit te doen zonder te vermelden dat het een vrijwilligersbaan is.
Vreemde zaak. Bij Eneco-tour en de Giro in 2016 ontving ik als verkeersregelaar wel een afgesproken uurloon met km-vergoeding.
Zou het evenement zonder die mensen nog wel kunnen starten?

Frans Hoogeveen, 18-05-2016 01:39 #1
Lekker vroeg om half negen wielrennen op de buis live volgen. Beetje vroeg voor een NK wedstrijd, dit i.v.m. na afloop van de course het on-interessante EK voetbalgebeuren wat ook op de buis te volgen is. Laten we hopen dat het mede door de wind vanaf het startschot een levendige en boeiende strijd wordt. Kijken of Terpstra en andere 1lingen in de waaier kunnen rijden die ongetwijfeld gevormd wordt door de 2 grote ploegen. Veel kijkgenot hopelijk voor ons allen.

Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 12-05-2020
Rubriek: Sport
Subrubriek: Kampioenschappen
Bronnen en referenties: 6
Reacties: 2
Schrijf mee!