InfoNu.nl > Sport > Kampioenschappen > WK wielrennen 2017 in Bergen (Noorwegen)

WK wielrennen 2017 in Bergen (Noorwegen)

WK wielrennen 2017 in Bergen (Noorwegen) Van 17 september tot en met 24 september 2017 wordt het WK wielrennen gehouden in Noorwegen. Eén keer eerder werd het WK in Noorwegen verreden, toen Lance Armstrong wereldkampioen op de weg werd. In 2016 werd het WK in oktober verreden vanwege de hitte in Doha (Qatar) en de Olympische Spelen van Rio. In 2017 worden in de stad Bergen verschillende onderdelen verreden. Van de renners die meedoen aan het WK wielrennen op de weg wordt er verlangd dat ze goed kunnen klimmen vanwege de vele hoogteverschillen.

Bergen (Noorwegen)

Bergen is misschien niet een stad waar menigeen wel eens van gehoord heeft, maar toch is het de één na grootste stad van Noorwegen. De stad telt over de 275.000 inwoners. Een opvallend feitje over Bergen is dat het de stad is in Europa waar het het meeste regent, de renners kunnen dus slecht weer verwachten. Daarnaast zijn er in Bergen een hoop heuvels en bergen te ontdekken.

In Bergen zijn er weinig tot geen mondiale sportieve activiteiten geweest. Men kan de voetbalclub SK Brann kennen van de Champions League-deelname in het seizoen 2008-2009, toen ze uiteindelijk terecht kwam bij de laatste 32 van de Europa League. SK Brann komt in 2017 uit op het hoogste niveau van Noorwegen. In 2017 is Bergen het decor van het WK, dat wordt gehouden van 17 september tot en met 24 september 2017, daarmee komt Bergen goed voor de dag, zodat het een meer mondiale uitstraling krijgt.

WK wielrennen

Algemeen

Voordat er aan het WK wielrennen in 2017 begonnen wordt, zijn er al 83 eerdere edities geweest. De eerste editie van het WK wielrennen was in 1927. De eerste editie werd gehouden in Nürburgring (Duitsland). Als een renner het WK wielrennen op de weg wint, draagt hij het volgende wielerseizoen de regenboogtrui. De regenboogtrui wordt alleen uitgedaan, wanneer de renner een leiderstrui bezit, zoals Peter Sagan. Peter Sagan had in de Tour de France van 2016 een groene trui aan, vanwege de meeste punten die hij kreeg voor de gewonnen sprints. Hij droeg de groene trui dus in plaats van de regenboogtrui, aangezien Peter Sagan wereldkampioen werd in 2015. De renners rijden tijdens een WK altijd voor hun land en niet voor hun ploeg, wat de rest van het wielerseizoen wel het geval is. Er zijn verschillende onderdelen op het WK wielrennen. Zo zijn er wegritten voor de heren en dames (professioneel en junior), maar ook tijdritten voor de heren en de dames elite.

Parcours

Elk jaar vindt het WK in een ander land plaats. Vaak is het parcours te vergelijken met het parcours van de klassiekers, een beetje heuvelachtig, maar geen steile bergen. Per WK kan dit echter wel verschillen. In 2017 is het echter wel duidelijk dat Bergen omringd wordt door zeven bergen.

Feitjes

Alle jaren werd er een WK gehouden, behalve van 1939 tot en met 1945 in verband met de Tweede Wereldoorlog. Alfredo Binda, Eddy Merckx, Óscar Freire en Rik Van Steenbergen hebben allen drie keer de wegrit voor de heren elite gewonnen, daarmee zijn ze recordhouders. Fabian Cancellara werd vier keer kampioen in het tijdrijden.

De wielrenners uit België doen het algemeen beter dan de rest. Van de 83 edities won er 26 keer een Belg. Waaronder Karel Kaers, hij was de jongste wereldkampioen ooit, met 20 jaar, 2 maanden en 15 dagen. De Nederlander Joop Zoetemelk was de oudste wereldkampioen (op het gebied van wegrit heren elite). Hij won in 1985, toen hij bijna 39 jaar oud was.

WK wielrennen 2017

Parcours

De mannen en de vrouwen elite moeten in de wegwedstrijd in 2017 twaalf keer een berg op die anderhalve kilometer lang is en een stijgingspercentage van 6,5 procent heeft. In totaal moeten de mannen en vrouwen dan 276,5 kilometer af leggen. Dat betekent dus flink wat klauterwerk voor de renners. De tijdrit van de mannen en de vrouwen wordt net als de wegwedstrijd in hetzelfde landschap verreden. Het parcours van de de individuele tijdrit bevat een slotklim van 3,4 kilometer met een gemiddeld stijgingspercentage van 9,1 procent.

Programma

Op 17 september begint het WK wielrennen met de ploegentijdrit voor de mannen en de vrouwen. Een aantal dagen later volgen de tijdritten van de mannen en de vrouwen. Tijdens de tijdrit mogen twee renners uit één land deelnemen, dit zorgt ervoor dat de tijdrit niets weg heeft van een ploegentijdrit, waar met de hele ploeg een tijdrit wordt afgewerkt.

Op 23 en 24 september 2017 is de wegwedstrijd voor de vrouwen en de mannen. De mannen leggen maar liefst 276,5 kilometer af, in tegenstelling tot voorgaande jaren, toen er maar 250 kilometer afgelegd werd. De vrouwen leggen daarentegen 152,8 kilometer af.
 • Zondag 17 september 2017:
  • Ploegentijdrit vrouwen (42,5 kilometer)
  • Ploegentijdrit mannen (42,5 kilometer)
 • Dinsdag 19 september 2017:
  • Tijdrit vrouwen (21,1 kilometer)
 • Woensdag 20 september 2017:
  • Tijdrit mannen (31 kilometer)
 • Zaterdag 23 september 2017:
  • Wegwedstrijd vrouwen (152,8 kilometer)
 • Zondag 24 september 2017:
  • Wegwedstrijd mannen (276,5 kilometer)

Kanshebbers wegwedstrijd mannen

Een grote kanshebber om de wedstrijd die 275 kilometer duurt te winnen, is Alejandro Valverde. Hij belandde twee keer op de tweede plek, toen Igor Astarloa en Tom Boonen wereldkampioen werden. Vier keer werd Alejandro Valverde, maar nooit eerste. In 2014 werd hij in zijn eigen land voor het laatst derde.

Peter Sagan is ook een goeie kanshebber, mits hij de bergen overleeft in Noorwegen. In 2016 reed hij een goede Tour met verschillende overwinningen. Sagan werd twee keer wereldkampioen, dat was in 2015 en in 2016. Simon Gerrans werd eenmaal tweede op het WK, evenals zijn Australische landgenoot Michael Matthews.

De laatste Belg die op het podium belandde was Philippe Gilbert. Hij werd in 2012 eerste toen er in Valkenburg gereden werd. De kans dat Gilbert in 2017 nog in goede vorm is voor een podiumplek is nihil. De laatste Nederlandse podiumplek dateert van 1997, toen Léon van Bon derde werd.

Uitslagen

Ploegentijdrit

Op de eerste dag van het WK wielrennen kon het Nederlandse volk direct trots zijn. De dames van Team Sunweb eindigde twaalf seconden voor Boels Dolmans. Boels Dolmans had bij het derde meetpunt nog exact dezelfde tijd, maar de dames konden het laatste stuk flink bijgassen.

Ook de ploegentijdrit voor de heren werd gewonnen door Team Sunweb, met onder andere Dumoulin en Kelderman. Team Sunweb eindigde acht seconden voor BMC. Team Sky moest ruim twintig seconden inleveren op Team Sunweb. BMC stond in het derde meetpunt vier seconden voor op Team Sunweb. Team Sunweb gas dus in de laatste kilometers flink gas en maakte twaalf seconden goed.

Tijdrit

Ook de tijdrit voor de vrouwen was Nederlands getint. Annemiek van Vleuten en Anna van der Breggen eindigden beide respectievelijk één en twee keer eerste op het meetpunt. Annemiek van Vleuten werd uiteindelijk eerste en eindigde twaalf seconden voor Van der Breggen. De Nederlandse Ellen van Dijk eindigde als vijfde.

Drie keer succes in drie grote wedstrijden lijkt al onhaalbaar. Tom Dumoulin presteerde het onwaarschijnlijke door wereldkampioen tijdrijden te worden bij de heren. Hij eindigde maar liefst 57 seconden voor Roglic. Chris Froome eindigde als derde en moest meer dan een minuut toegeven. Dumoulin is de eerste Nederlander die kampioen tijdrijden is geworden.

Wegrit

De winnaars van de wegritten trekken het volgende wielerseizoen altijd de regenboogtrui aan. De Nederlandse Chantal Blaak is in 2018 de gelukkige. Zij was namelijk degene die de wegwedstrijd voor de dames won. Katrin Garfoot eindigde als tweede, terwijl Annemiek van Vleuten als vierde eindigde.

De enige niet-Nederlandse winnaar van een wedstrijd is Peter Sagan. Hij werd in 2015 en 2016 ook al eerste tijdens de wegwedstrijd en deed dat in 2017 weer. Hij eindigde in de sprint voor Kristoff en Matthews.

De editie ervoor (2016)

In 2016 werd het WK in Doha (Qatar) gehouden. Die werd van 9 oktober tot en met 16 oktober verreden. De winnaar in de wegwedstrijd van de heren was Peter Sagan.
© 2016 - 2018 Voetbol, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
UCI WorldTour: wielrennen kalender 2018De UCI WorldTour is de Champions League voor wielrenners. Het zijn de wedstrijden waar de grootste teams en grootste ren…
WK wielrennen 2015: Ploegentijdrit mannenWK wielrennen 2015: Ploegentijdrit mannenWielrennen wordt door steeds meer mensen actief beoefend en belangrijke wedstrijden worden bezocht of via de televisie g…
WK Wielrennen 2016 in Doha (Qatar)WK Wielrennen 2016 in Doha (Qatar)Van 9 oktober 2016 tot en met 16 oktober 2016 zal het WK wielrennen worden gehouden in Doha (Qatar). De renners zullen i…
Sportman en -vrouw van het jaar: erelijst België 1967-2017Jaar na jaar verkiezen de Belgische sportjournalisten de sportman en sportvrouw van het jaar, een prestigieuze titel die…
Tour de France 2017: parcours en rittenschemaTour de France 2017: parcours en rittenschemaDe Tour de France 2017 startte op 1 juli 2017 in Düsseldorf met een tijdrit. In Duitsland dus, maar slechts op 50 kilome…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Skeeze, Pixabay
 • http://www.touretappe.nl/wk-wielrennen-2017/
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Bergen_(Noorwegen)
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/SK_Brann
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Wereldkampioenschappen_wielrennen
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Simon_Gerrans

Reageer op het artikel "WK wielrennen 2017 in Bergen (Noorwegen)"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Voetbol
Laatste update: 28-09-2017
Rubriek: Sport
Subrubriek: Kampioenschappen
Bronnen en referenties: 6
Schrijf mee!