InfoNu.nl > Sport > Kampioenschappen > Wielrennen: Olympische wegrit voor dames, Rio 2016

Wielrennen: Olympische wegrit voor dames, Rio 2016

Wielrennen: Olympische wegrit voor dames, Rio 2016 Bij de Olympische Spelen van Rio de Janeiro 2016 staat op zondag 7 augustus de wegwedstrijd voor dames op het programma. Deze wegrit is live op tv te volgen. Namens Nederland staan onder meer Marianne Vos en Anna van der Breggen op de startlijst. Hoe ziet het parcours van deze wegrit eruit? Wie zijn de favorieten voor de medailles op de wegrit bij de vrouwen? Hoe is de geschiedenis verlopen van de Olympische wegrit voor de dames?

Historie: wegritten voor vrouwen op de Olympische Spelen

Al sinds de eerste editie van de Olympische Spelen (in 1896 in Athene) is wielrennen een Olympische sport. Opvallend genoeg gold dit heel lang echter alleen maar voor de heren. Pas sinds 1984 staan er ook wielerwedstrijden voor vrouwen op het Olympische programma. In 1984, tijdens de Olympische Spelen van Los Angeles, pakte de Amerikaanse Connie Carpenter de zege in de allereerste Olympische wegrit voor dames. Later zou zij trouwen met een andere wielrenner: Davis Phinney. Hun zoon is de bekende wielrenner Taylor Phinney, een tijdritspecialist die sinds 2011 profwielrenner is.

Monique Knol

In 1988 vonden de Olympische Zomerspelen plaats in de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul. De wegrit bij de vrouwen eindigde in een massasprint. Die werd gewonnen door de Nederlandse Monique Knol, voor de Niehaus uit West-Duitsland en Zilporyté uit de Sovjet Unie. De wegrit vond plaats op het Tongil-ro Circuit. In 1992 werd de Olympische wegrit gewonnen door de Australische Kathryn Watt. Op de tweede plek finishte de Française Jeannie-Longo Ciprelli. De Nederlandse Monique Knol won wederom een medaille op de Olympische wegrit; zij werd ditmaal derde. In 1996 werd de Olympische wegtitel gewonnen door de Française Jeannie Longo-Ciprelli.

Leontien van Moorsel

In 2000 werden de Olympische Spelen in het Australische Sydney gehouden. De Olympische wegtitel werd gewonnen door de Nederlandse Leontien van Moorsel. Zij was buitengewoon indrukwekkend op die Olympische Spelen. Behalve goud op de wegrit, behaalde ze ook goud op de tijdrit, goud op de achtervolging en zilver op de puntenkoers. In 2004 ging in Athene de Olympische titel op de wegrit voor de vrouwen naar de Australische Sara Carrigan. In 2008 werd in Beijing de Olympische titel op de wegrit gewonnen door de Britse Nicole Cooke.

Marianne Vos

In 2012 werden de Olympische Spelen gehouden in Londen. De start en de finish van de wegrit waren bij 'The Mall'. Een belangrijke hindernis in het parcours was Box Hill, een heuvel die twee maal beklommen moest worden. De wedstrijd werd gewonnen door de Nederlandse Marianne Vos, voor de Britse Elizabeth Armitstead en de Russische Olga Zabelinskaya. Marianne Vos was al de derde Nederlandse die de gouden medaille won op de Olympische wegrit. Hiermee is Nederland het succesvolste land uit de historie van de wegrit voor vrouwen. Nederland won drie keer goud en één keer brons. Tweede staat Australië, dat twee keer goud won.

Parcours Olympische wegrit dames 2016

De start van de wedstrijd is om 17u15 CET (de tijdzone van Nederland en België). Het parcours van de wegrit voor de vrouwen heeft een lengte van 130,3 kilometer. De route lijkt grotendeels op het parcours van de heren, maar de dames hoeven de lussen met het klimwerk in het binnenland slechts één keer af te leggen. De top van de zwaarste beklimming ligt op ongeveer 26 kilometer van de finish. Deze klim bestaat uit twee delen, die gezamenlijk bijna 9 kilometer lang zijn. De steilste stukken hebben een stijgingspercentage van bijna 12 procent. Hierna volgt er een afdaling van circa 6 kilometer. De ultieme slotfase van de koers is relatief vlak.

Deelnemers: startlijst met rugnummers

De Nederlandse selectie voor deze wedstrijd bestaat uit vier rensters: Marianne Vos, Anna van der Breggen, Annemiek van Vleuten en Ellen van Dijk. Voor België mogen er bij de Olympische wegwedstrijd voor vrouwen drie rensters op de deelnemerslijst staan: Ann-Sophie Duyck, Anisha Vekemans en Lotte Kopecky. Hieronder staat de complete startlijst met rugnummers van de wegwedstrijd voor vrouwen.

Startlijst Olympische wegrit dames 2016
1 VOS Marianne (Ned)
2 BREGGEN Anna van der (Ned)
3 DIJK Ellen van (Ned)
4 VLEUTEN Annemiek van (Ned)
5 ABBOTT Mara (USA)
6 ARMSTRONG Kristin (USA)
7 GUARNIER Megan (USA)
8 STEVENS Evelyn (USA)
9 BRONZINI Giorgia (Ita)
10 CECCHINI Elena (Ita)
11 GUDERZO Tatiana (Ita)
12 LONGO BORGHINI Elisa (Ita)
13 ELVIN Gracie (Aus)
14 GARFOOT Katrin (Aus)
15 NEYLAN Rachel (Aus)
16 SPRATT Amanda (Aus)
17 BRENNAUER Lisa (Dui)
18 KASPER Romy (Dui)
19 LICHTENBERG - HÄUSLER Claudia (Dui)
20 WORRACK Trixi (Dui)
21 CANUEL Karol-Ann (Can)
22 KIRCHMANN Leah (Can)
23 WHITTEN Tara (Can)
24 JASINSKA Malgorzta (Pol)
25 NIEWIADOMA Katarzyna (Pol)
26 PLICHTA Anna (Pol)
27 ARMITSTEAD Elisabeth (UK)
28 HARRIS-BRAMMEIER Nikki (UK)
29 POOLEY Emma (UK)
30 FAHLIN Emilia (Zwe)
31 JOHANSSON Emma (Zwe)
32 MUSTONEN Sara (Zwe)
33 CORDON-RAGOT Audrey (Fra)
34 FERRAND PREVOT Pauline (Fra)
35 DUYCK Ann Sophie (Bel)
36 KOPECKY Lotte (Bel)
37 VEKEMANS Anisha (Bel)
38 PRETORIUS - KACHELHOFFER An-Li (ZAf)
39 MOOLMAN - PASIO Ashleigh (ZAf)
40 HOFFMANN Chantal (Lux)
41 MAJERUS Christine (Lux)
42 SOLOVEY Hanna (Oek)
43 AMIALIUSIK Alena (Wru)
44 LEPISTÖ Lotta (Fin)
45 NEFF Jolanda (Zwi)
46 SIERRA Arlenis (Cub)
47 VILLUMSEN Linda (NZe)
48 SANTESTEBAN Ane (Spa)
49 HEINE PETERSONE Vita (Noo)
50 RODRIGUEZ Carolina (Mex)
51 HUANG Ting Ying (Tai)
52 FERNANDES Clemilda (Bra)
53 OLIVEIRA Flavia (Bra)
54 TUSLAITE Daiva (Lit)
55 BLOCH Shani (Isr)
56 CESAR Yennifer (Ven)
57 MUNOZ GRANDON Paola (Chi)
58 PAVLUKHINA Olena (Aze)
59 YONAMINE Eri (Jap)
60 SANABRIA SANCHEZ Ana Cristina (Col)
61 MANEEPHAN Jutatip (Thai)
62 BATAGELJ Polona (Slov)
63 CHRISTOFOROU Antri (Cyp)
64 RITTER Martina (Oos)
65 NA Ah Reum (Zko)
66 ADRIAN Vera (Nam)
67 MENA Milagro (Cos)
68 ZABELINSKAYA Olga (Rus)

Favorieten

Wie zijn de belangrijkste kanshebbers voor de zege op de Olympische wegrit bij de dames? Hoewel titelverdedigster Marianne Vos een zwaar jaar (2015) achter de rug heeft, met zowel fysieke als mentale problemen, moet zij in 2016 toch weer tot de kanshebbers voor de gouden medaille gerekend worden. Andere kanshebbers zijn onder meer Evelyn Steven, Elizabeth Armitstead, Megan Guarnier en de Nederlandse Anna van der Breggen.

Uitslag Olympische Wegwedstrijd Dames 2016

 1. Anna van der Breggen (Ned) 3u51m27
 2. Emma Johansson (Zwe) z.t.
 3. Elisa Longo-Borghini (Ita) z.t.
 4. Mara Abbott (VS) op 0.04 sec.
 5. Elizabeth Armitstead (UK) z.t.
 6. Katarzyna Niewiadoma (Pol) op 0.20
 7. Flavia Oliveira (Bra) z.t.
 8. Jolanda Neff (Zwi) z.t.
 9. Marianne Vos (Ned) op 1.14
 10. Ashleigh Moolman-Pasio (ZAf) z.t.

Live op tv - NOS en Sporza

De Olympische wegrit van de vrouwen wordt live op tv uitgezonden door zowel de Nederlandse publieke omroep (NOS Studio Sport), de Vlaamse publieke omroep VRT (Sporza) en het Britse BBC. De start van de wegrit is op zondag 7 augustus om 17u15 CET (de tijdzone van Nederland en België). Vanwege de vele andere sportwedstrijden op de Olympische Spelen van Rio de Janeiro, zal de wegrit van de dames mogelijk op tv niet integraal worden uitgezonden, maar zal men tussendoor ook naar andere evenementen zappen. Via een livestream op de website NOS.nl kan men vanaf 17u05 integraal (en dus ook ononderbroken) de wegrit van de vrouwen live op het internet volgen.

Lees verder

© 2016 - 2019 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
WK wielrennen 2019: wegrit dames, live tv en livestreamWK wielrennen 2019: wegrit dames, live tv en livestreamDe wereldkampioenschappen wielrennen 2019 worden verreden in Yorkshire (Engeland). Op zaterdag 29 september staat de weg…
WK wielrennen 2019: favorieten wegrit heren elite (profs)WK wielrennen 2019: favorieten wegrit heren elite (profs)Op zondag 29 september 2019 staat de wegrit voor de heren elite (profs) op het programma van het WK wielrennen. Het parc…
NK wielrennen 2019 (Ede), live op tv en livestreamNK wielrennen 2019 (Ede), live op tv en livestreamDe Nederlandse kampioenschappen wielrennen 2019 worden gehouden in en rond Ede (Gelderland). Op woensdag 26 juni staan d…
Wielrenster: Marianne VosDe ware top in de vrouwelijke wielersport: Marianne Vos. Al op vroege leeftijd was Marianne actief in de wielersport, bi…
NK tijdrijden 2019 in EdeNK tijdrijden 2019 in EdeOp woensdag 26 juni 2019 worden in Ede (Gelderland) de Nederlandse kampioenschappen tijdrijden verreden. Er staat op die…
Bronnen en referenties
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Wielersport_op_de_Olympische_Zomerspelen_2012_%E2%80%93_Wegwedstrijd_vrouwen
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Leontien_van_Moorsel
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Wielersport_op_de_Olympische_Zomerspelen_%E2%80%93_Wegwedstrijd_vrouwen
 • http://www.touretappe.nl/olympische-spelen-2016/deelnemers-wegwedstrijd-os-2016-vrouwen/

Reageer op het artikel "Wielrennen: Olympische wegrit voor dames, Rio 2016"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 07-08-2016
Rubriek: Sport
Subrubriek: Kampioenschappen
Bronnen en referenties: 4
Schrijf mee!