Darts: PDC Autumn Series 2020 via een livestream

Darts: PDC Autumn Series 2020 via een livestream Van zaterdag 12 september 2020 tot en met woensdag 16 september 2020 worden de PDC Autumn Series gehouden. Het evenement vindt plaats in Niedernhausen (Duitsland). In die Duitse plaats wordt op 11 september ook het kwalificatietoernooi voor de World Series Finals gespeeld. De wedstrijden van de Autumn Series in Niedernhausen zijn op het internet te volgen via een livestream.

Summer Series: Comeback van het 'echte' darts in juli 2020

Op 8 juli 2020 werd er voor het eerst sinds de coronabreak weer 'echt' darts gespeeld bij de PDC: de Summer Series. Vanwege het coronavirus konden er maandenlang alleen maar 'Home Tour'-wedstrijden plaatsvinden. In Milton Keynes, waar de Summer Series plaatsvonden, zijn allerlei maatregelen tegen het coronavirus getroffen. Op deze locatie werden daarom vervolgens ook de twee volgende grote evenementen uit de dartswereld gehouden: het World Matchplay en de Premier League Darts.

Autumn Series in Niedernhausen

Om de profdarters van de PDC in het 'coronaseizoen' 2020 toch nog behoorlijk wat wedstrijden te kunnen gunnen, worden in deze herfst de Autumn Series georganiseerd. Hierbij wordt in een reeks van vijf dagen elke dag een groot toernooi georganiseerd, waaraan 128 darters mogen deelnemen. Oorspronkelijk zouden de Autumn Series in Hildesheim plaatsvinden, maar uiteindelijk koos men voor een locatie in Niedernhausen, omdat dit praktisch gezien beter uitkwam in de coronacrisis, zowel qua reismogelijkheden als qua voorzieningen waarmee men één 'bubble' kan creeëren.

Darts in de herfst van 2020

Op 11 september worden in Niedernhausen ook de kwalificaties voor de World Series Finals Darts gehouden. Dat stottoernooi van de Word Finals wordt gespeeld van 18 tot en met 20 september. Dat World Finals-toernooi is geheel per livestream te volgen; de slotdag is ook deels live op tv te zien.

Een ander groot toernooi dat in het najaar van 2020 live op tv en per livestream bekeken kan worden is de World Grand Prix Darts (6 tot en met 12 oktober). Ook het EK is live op tv en per livestream te zien in het najaar. Eveneens kan men live op tv en via een livestream kijken naar de Grand Slam. Het hoogtepunt van het seizoen is natuurlijk weer het WK darts dat medio december begint. Van dat wereldkampioenschap zijn alle wedstrijden live op tv en via de livestream bijn RTL7 te zien.

Historie: Darts bij de PDC

Jarenlang was de BDO (British Darts Organisation) veruit de machtigste bond binnen de dartswereld. Zij organiseerden sinds eind jaren zeventig het Lakeside WK darts (Frimley Green). Dit evenement werd live op tv uitgezonden door de Britse publieke omroep BBC. Mede daardoor kon darts in het Verenigd Koninkrijk uitgroeien tot een sport met een grote populariteit.

World Darts Council

Rond 1990 groeide er echter ontevredenheid binnen de wereld van de profdarters. Men begon zich te ergeren aan het beleid van de BDO. Die organisatie werd tamelijk autoritair geleid en gaf veel te weinig inspraak aan de spelers. Protesten van topspelers tegen de opstelling van de BDO zorgden voor steeds grote spanningen. De spelers richtten toen een soort vakbond op, de World Darts Council (WDC).

Oorspronkelijk was het de bedoeling dat die WDC een organisatie zou worden, die de gezamenlijke belangen van de profsporters zou verdedigen bij onderhandelingen met de BDO. Al snel bleek echter dat de BDO beslist niet van plan was om mee te doen aan dit democratiseringsproces. Daarop kwamen de topdarters tot het ingrijpende besluit om te breken met de BDO. Hun vakbond WDC werd omgevormd tot een alternatieve bond, die eigen toernooien ging organiseren en ook een eigen WK darts.

Concurrentiestrijd BDO versus PDC

Er ontstond een felle concurrentiestrijd tussen de BDO en de WDC (in 1997 werd de naam WDC overigens veranderd in PDC). De BDO verbood spelers die voor de WDC kozen, om nog deel te nemen aan toernooien van de BDO. Desondanks waren veruit de meeste topspelers toch solidair met elkaar en kozen voor de WDC (PDC).

Puur financieel gezien was de BDO nog jarenlang sterker dan de PDC, het prijzengeld op het WK van de BDO was ook vele jaren hoger dan het prijzengeld op de PDC. Sportief gezien was het niveau van de PDC (en eerst dus de WDC) vanaf het begin al veel hoger dan dat van de BDO. Later heeft de PDC ook op financieel gebied de BDO duidelijk ingehaald. Anno 2020 is de PDC zowel sportief als commercieel de allesoverheersende bond in de profdartswereld. De BDO wordt in de wereld van het darts door velen nog slechts beschouwd als een soort opleidingsinstituut.

2020: PDC en het coronavirus: darts vanuit de huiskamer

Darts At Home

Vanwege het coronavirus zijn in het voorjaar van 2020 een groot aantal evenementen van de PDC afgelast of verzet. Daaronder zijn de speelrondes van de Premier League of Darts en de Pro Tour Darts. Als alternatief organiseerde stond in de eerste weken van april twee keer de competitie Darts At Home op het programma, waarbij elke deelnemer als het ware 'vanuit zijn huiskamer' speelt. 'Darts At Home' was een relatief kleinschalige competitie, waar een beperkt aantal darters aan deelnam. Dit was via een gratis livestream op YouTube te volgen. Ook was er een gratis livestream op de Facebook-pagina van de PDC. Tot de deelnemers van Darts At Home behoorde de Nederlander Jelle Klaasen. Hij werd op 8 april 2020 tweede in het tweede Darts At Home-toernooi.

Het vervolg: PDC Home Tour

Als gevolg van dat succes heeft de PDC besloten om een grootschalige 'darts at home-competitie' te organiseren: de Home Tour. Die was via een livestream bij PDC Tv te volgen. Speciaal hiervoor was de livestream in die periode gratis. Hieraan mochten alle darters meedoen die een PDC Pro Tour-kaart hebben. Daaronder zijn alle topprofs van deze bond. Niet alle toppers deden mee. Michael van Gerwen heeft bijvoorbeeld al aangegeven dat hij niet meedoet aan deze grote 'Darts At Home Tour'. Ook de Nederlandse subtoppers Vincent van der Voort en Wesley Harms hebben besloten op niet deel te nemen aan deze 'Huiskamer Dartscompetitie'. De Noord-Ierse wereldtopper Daryl Gurney wilde graag tot de deelnemers aan deze 'Huiskamer Tour' behoren, maar hij bleek huis niet te beschikken over een internetverbinding die goed en betrouwbaar genoeg was, om deze partijen via de livestream te kunnen spelen. Gary Anderson behoorde oorspronkelijk vanwege technische problemen (met zijn internetverbinding) niet tot de deelnemers aan deze 'online huiskamer competitie'. Later is dit toch nog goed gekomen en heeft hij besloten om alsnog mee te doen aan deze Unibet Home Tour. Daarin presteerde hij zeer sterk.

De eindwinnaar van de Home Tour was Nathan Aspinall. Gary Anderson eindigde als tweede. Jonny Clayton werd derde. De Nederlander Jelle Klaasen eindigde als vierde bij deze 'huiskamercompetitie'.

Autumn Series: programma, speelschema, wedstrijden en deelnemers

Deelnemers Autumn Series?

Wie zijn de deelnemers aan de Autumn Series? Iedereen met een PDC Tour Card voor het seizoen 2020 mag in principe deelnemen aan de Autumn Series. Mede vanwege de reisrestricties die wereldwijd in het coronatijdperk gelden, verwacht men dat zeker niet alle profdarters van de PDC daadwerkelijk naar Duitsland zouden reizen om deel te nemen aan de Autmumn Series. Hieronder vindt u de deelnemerslijst van de Autumn Series.

Deelnemers PDC Autumn Series Darts 2020
Michael van Gerwen (Ned)
James Wade
Adrian Lewis
Jamie Lewis
Rob Cross
Joe Cullen
Max Hopp
Daryl Gurney
Jeffrey de Zwaan (Ned)
Jan Dekker (Ned)
Nathan Derry
Chris Dobey
Brendan Dolan
Lisa Ashton
Glen Durrant
Matthew Edgar
Mike De Decker (Bel)
Jose De Sousa
Steve Beaton
Aaron Beeney
Ricky Evans
Ted Evetts
Andrew Gilding
Adrian Gray
Andy Hamilton
John Henderson
Toni Alcinas
William Borland
Andy Boulton
Bradley Brooks
Keegan Brown
Nathan Aspinall
Scott Baker
Barrie Bates
Gary Blades
Gabriel Clemens
Robert Collins
Steve Brown
Christian Bunse
Joe Murnan
Ryan Murray
Kai Fan Leung
Jason Lowe
Stephen Bunting
Gavin Carlin
Damon Heta
Devon Petersen
Justin Pipe
Gerwyn Price
Ryan Hogarth
Boris Krcmar
Maik Kuivenhoven (Ned)
Darius Labanauskas
Jelle Klaasen (Ned)
Justin Hood
Dave Chisnall
Michael Smith
Ross Smith
Mensur Suljovic
Matt Clark
Jonny Clayton
Jamie Hughes
Luke Humphries
Adam Hunt
Kim Huybrechts (Bel)
Peter Jacques
Wayne Jones
Marko Kantele
Krzysztof Kciuk
Nick Kenny
Steve Lennon
Mervyn King
Martijn Kleermaker (Ned)
Arjan Konterman (Ned)
Harald Leitinger
Yordi Meeuwisse (Ned)
Ryan Meikle
Ron Meulenkamp (Ned)
John Michael
Ryan Joyce
Mark McGeeney
Geert Nentjes (Ned)
Jesus Noguera
Danny Noppert (Ned)
Richard North
William O'Connor
Brian Raman
Krzysztof Ratajski
Madars Razma
Scott Mitchell
Daniel Larsson
Mickey Mansell
Reece Robinson
Callan Rydz
Martin Schindler
Steffen Siepmann
Jeff Smith
Ryan Searle
David Pallett
Josh Payne
Nathan Rafferty
Karel Sedlacek
Kirk Shepherd
Alan Tabern
Scott Taylor
Derk Telnekes (Ned)
Simon Whitlock
Carl Wilkinson
James Wilson
Luke Woodhouse
Rowby-John Rodriguez
Peter Wright
Niels Zonneveld (Ned)
Robert Thornton
Graham Usher
Benito van de Pas (Ned)
Dimitri Van den Bergh (Bel)
Vincent van der Meer (Ned)
Vincent van der Voort (Ned)
Jitse van der Wal
Dirk van Duijvenbode (Ned)
Conan Whitehead
Harry Ward
Jermaine Wattimena (Ned)
Scott Waites
Darren Webster
Steve West
Ian White

Programma Autumn Series: Players Championship

Welke wedstrijden staan er wanneer op het programma bij deze Autumn Series? De sessies beginnen om circa 11u00. Elke dag wordt er als het ware een 'Players Championship'-toernooi gespeeld. Er wordt gespeeld volgens het knock-outsysteem. De 32 best geplaatste spelers op de ProTour Order of Merit hebben bij de loting een beschermde status op de plaatsingslijst. Tijdens elke wedstrijddag zijn er in principe zeven speelrondes. De eerste vijf rondes gaan over 11 legs. Daarna gaat de halve finale over 13 legs. Tot slotte gaat de finale over 15 legs.

Prijzengeld Autumn Players Championships telt mee voor wereldranglijst

Het prijzengeld dat de spelers op deze vijf dagen (van 12 september tot en met 16 september) verdienen tijdens deze vijf 'Players Championships', telt mee voor de wereldranglijst en is dus ook belangrijk voor de plaatsing van de spelers voor de toptoernooien die in de tweede helft van 2020 worden gespeeld, zoals het WK darts.

Livestream darts: Autumn Series 2020

De wedstrijden van de Autumn Series zijn te bekijken via een livestream van PDC Tv. Deze livestream is onder meer te vinden op de website van de PDC. Ook kan men de officiële livestream van de Autumn Series vinden op de app van die dartsbond. Eveneens bieden diverse Britse goksites een officiële livestream aan van de Autumn Series. Niet elke wedstrijd van deze Autumn Players Championships zijn via de livestream te volgen. Tijdens elke ronde zijn echter steeds tegelijkertijd wel minstens twee partijen per livestream te volgen.

Account PDC Tv bij Darts Autumn Series 2020?

Doorgaans dient men een abonnement op hun streamingdienst te hebben om een livestream bij hen te kunnen bekijken (op de site of de app). Tijdens de coronacrisis was dat enige tijd niet nodig. Het 'darts in tijden van corona' was bij hen via een geheel gratis livestream te bekijken. Helaas geldt dat niet voor de Autumn Series. Om dan hun officiële livestream te kunnen bekijken, dient men weer een abonnement te hebben. Zo'n account om hun officiële livestream te kunnen bekijken kost in 2020 voor kijkers uit Nederland 4,99 Britse ponden per maand. Een jaarabonnement op hun livestream kost 49,99 pond.

Livestream Autumn Player Championships: hoe laat?

Hoe laat begint de livestream? De livestream van de Autumn Series begint dagelijks rond 11u00. Wie niet via de streamingdienst van de dartsbond dit evenement wil volgen, kan als legaal alternatief ervoor kiezen om de Autumn Players Championships te volgen via een site van één van de Britse wedkantoren.

Livestream DAZN? O.a. Duitsland en USA

In diverse landen zijn de Autumn Series ook te bekijken via een livestream van de streamingdienst DAZN. Tot die landen behoren onder meer Duitsland, Spanje, Italië, Oostenrijk, Verenigde Staten, Zwitserland en Japan. Is deze streamingdienst ook bedoeld voor Nederland en België? In de zomer van 2020 heeft men Nederland en België officieel (nog) geen toegang tot deze streamingdienst en kan men daarop dus ook niet de livestream van deze dartscompetitie volgen. De streamingdienst DAZN heeft overigens wel de ambitie uitgesproken om in de loop van 2020 in Nederland en België openbaar beschikbaar te worden. (Er schijnt hiervoor reeds geëxperimenteerd te worden met de site van DAZN voor een beperkte 'testgroep' in de lage landen.) Het openbaar gaan van die sportstreamingdienst gebeurt in de lage landen echter pas later (sowieso pas na de Autumn Series). In Nederland staat er waarschijnlijk ook in de rest van 2020 overigens geen livestream van darts op het programma bij DAZN, aangezien RTL7 een exclusief contract voor de stream van grote toernooien van de PDC in Nederland heeft. In België staat er waarschijnlijk in de toekomst wel darts op het programma bij DAZN (zodra die streamingdienst in België beschikbaar is). Zo'n stream van de Autumn Series is bij hen dan overigens niet gratis. Men dient een abonnement op DAZN te hebben, om een livestream van de Autumn Series bij hen te kunnen bekijken.

Darts live op tv en livestream bij RTL7?

Veel andere topevenementen van de PDC zijn in Nederland live op tv vij RTL7 en via de livestream van Videoland te volgen. Tot de evenementen die zij live uitzenden op tv en via de livestream behoren onder meer het WK darts en de Premier League of Darts. Zenden zij ook de PDC Autumn Series Darts live online uit middels een livestream? Helaas zenden zij de wedstrijden van de Autumn Series niet live uit op tv of via hun livestream. Indien zij die Autumn Series alsnog deels gaan uitzenden, dan wordt het hier gemeld. De kans is echter niet groot dat zij alsnog de Autmn Series live uitzenden. Dat RTL7 deze Autumn Series niet live op tv of via de livestream uitzendt, kan overigens soms een voordeel voor dartsfans die graag online (via een livestream) naar evenementen kijken. Indien RTL7 een evenement op tv uitzendt, kan men dat bij hen via de officiële livestream alleen bekijken indien men een abonnement heeft op Videoland. Darts At Home werd echter niet door RTL7 uitgezonden, vandaar dat dit online via een gratis livestream bij de PDC kon worden bekeken. De PDC At Home Tour werd ook weer niet door hen live op tv of via de livestream uitgezonden en kan dus ook via de gratis livestream bekeken worden. Bij veel andere evenementen is de livestream van de PDC voor Nederlandse geo-blocked, zodat men die stream dus vanuit Nederland niet kan bekijken. Bij het evenement Darts At Home en de competitie PDC Home Tour was dat gelukkig dus niet het geval en kan men die wel een gratis livestream vanuit Nederland bekijken. Men hoopte dat dit ook voor de Autumn Series zou gelden. Helaas geldt dat 'gratis account' hoogstwaarschijnlijk echter niet voor de Autumn Series.

Uitslagen

Het eerste Players Championship-toernooi van deze herfstserie werd gewonnen door Peter Wright. In de halve finale versloeg hij Van Gerwen met 7-6. In de finale won hij met 8-1 van Razma. Op de tweede dag ging de dagzege naar Heta. Op de derde dag ging de overwinning naar Michael van Gerwen. Op de vierde dag won Gerwyn Price in de finale nipt van Devon Petersen: 8-7. Ook op de vijfde (en laatste) dag ging de zege naar Price.

Uitslagen Summer Series

Op woensdag 8 juli werd het eerste Players Championship van deze reeks van vijf evenementen in Milton Keynes gehouden. Op die eerste dag pakte Michael van Gerwen de dagzege. Hij won in de finale met 8-7 van Peter Wright. Op donderdag 9 juli ging de dagzege van het Players Championship verrassend naar Ryan Joyce. In de finale versloeg hij Dave Chisnall met 8-7. Op vrijdag ging de eindzege wederom naar Van Gerwen. In de finale won hij met 8-3 van De Sousa. Op zaterdag ging de zege naar James Wade. Hij won in de finale met 8-2 van Rob Cross. Op zondag won Peter Wright de dagfinale met 8-2 van Gerwyn Price. Wright pakte ook de eindzege van deze zomercompetitie, voor Michael van Gerwen.

Lees verder

© 2016 - 2020 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Darts: World Series Finals 2020, live op tv en livestreamDarts: World Series Finals 2020, live op tv en livestreamDe zesde editie van de World Series of Darts Finals wordt gehouden van vrijdag 18 september tot en met zondag 20 septemb…
Snooker: Champion of Champions 2020, live tv en livestreamSnooker: Champion of Champions 2020, live tv en livestreamVan maandag 2 november tot en met zondag 8 november 2020 wordt het Champion of Champions snookertoernooi gespeeld. Het e…
World Cup of Darts 2020, live op tv en livestreamWorld Cup of Darts 2020, live op tv en livestreamVan vrijdag 6 november tot en met zondag 8 november 2020 wordt in Graz (Oostenrijk) de PDC Betvictor World Cup of Darts…
Darts 2020: Raymond van Barneveld-Martin Adams livestreamDarts 2020: Raymond van Barneveld-Martin Adams livestreamOp maandag 13 april 2020 wordt er in de dartswereld een heel speciale wedstrijd gespeeld. Die gaat tussen twee levende l…

EK wielrennen 2020 - live op tv en livestreamEK wielrennen 2020 - live op tv en livestreamDe Europese kampioenschappen wegwielrennen 2020 vinden plaats in Frankrijk. Het evenement wordt van maandag 24 augustus…
Olympische Spelen 2021: mountainbiken, live tv en livestreamOlympische Spelen 2021: mountainbiken, live tv en livestreamOp 27 en 28 juli 2020 zouden de Olympische mountainbikewedstrijden gehouden worden. Vanwege het coronavirus is dit verze…
Bronnen en referenties
  • http://www.pdc.tv/news/article/13cqf8fepl6xw1js186gxya86i/title/2016-17-william-hill-world-darts-championship-tickets
  • http://en.wikipedia.org/wiki/Split_in_darts
  • https://en.wikipedia.org/wiki/2017_PDC_World_Darts_Championship
  • https://en.wikipedia.org/wiki/PDC_World_Darts_Championship

Reageer op het artikel "Darts: PDC Autumn Series 2020 via een livestream"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reactie

Birgit Ente, 18-12-2018 17:52 #1
Als Van Gerwen doorstoomt naar de kwartfinale. Speelt hij in de middag of wordt hij gezet op het avond programma? Reactie infoteur, 19-12-2018
Normaal gesproken wordt zijn kwartfinale dan in de avondsessie gespeeld (doch dit is niet 100 procent zeker, in theorie is het mogelijk dan men die wedstrijd toch in de middagsessie laat plaatsvinden).
Met vriendelijke groet, Fjodor

Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 17-09-2020
Rubriek: Sport
Subrubriek: Kampioenschappen
Bronnen en referenties: 4
Reacties: 1
Schrijf mee!