InfoNu.nl > Sport > Kampioenschappen > EK wielrennen 2018 - live op tv en livestream

EK wielrennen 2018 - live op tv en livestream

EK wielrennen 2018 - live op tv en livestream De Europese kampioenschappen wegwielrennen 2018 vinden plaats in Glasgow (Schotland). Het evenement wordt gehouden van zondag 5 augustus tot en met zondag 12 augustus. De wegwedstrijd van de heren elite (profs) staat op zondag 12 augustus op het programma. Het EK wielrennen 2018 wordt deels live op tv uitgezonden. Ook is dit EK wielrennen online per livestream te volgen. Hoe ziet het programma van dit EK wielrennen 2018 eruit? Hoe ziet het parcours van dit EK wielrennen eruit? Hoe is de geschiedenis van het Europees kampioenschappen verlopen?

Geschiedenis: EK wielrennen

De Europese kampioenschappen wegwielrennen bestaan sinds 1995. Oorspronkelijk stonden er alleen wegritten op het programma voor dames en heren beloften. Sinds 1997 staan er ook tijdritten op het programma. In latere jaren werd het EK onder meer ook uitgebreid met wedstrijden voor junioren. Met ingang van 2016 staan er bij het EK wegwielrennen ook wedstrijden voor heren elite (profs) op het programma.

Erelijst heren beloften

In 1995 won de Italiaan Mirko Celestino de eerste editie van het EK wielrennen voor heren beloften. Tweede werd toen Vainsteins en derde werd Figueras. De wegwedstrijd van het EK voor de heren beloften werd in latere jaren twee keer door een Belg gewonnen: Kris Boeckmans zegevierde in 2009 en Sean de Bie won in 2013. De beloftentijdrit werd in 2013 gewonnen door de Belg Victor Campenaerts. De wegwedstrijd van het EK wielrennen voor beloften werd nog nooit door een Nederlander gewonnen. Wel pakte één keer een Nederlander de zege in het EK tijdrijden voor beloften: Steven Lammertink in 2015.

Erelijst dames

De Nederlandse dames waren vaak succesvol op het EK. Mirella van Melis pakte als eerste Nederlandse renster de Europese titel in 2001. Marianne Vos won de titel in 2006, 2007 en 2017. Chantal Blaak zegevierde in 2009. Noortje Tabak won in 2010 en Sabrianta Stultiens won de Europese kampioenstrui in 2014. In 2016 won Anna van der Breggen de wegrit. Eén keer won een Belgische dame de wegrit op het EK: Evelyn Arys in 2012.

Het EK tijdrijden voor dames werd vijf keer door een Nederlandse renster gewonnen. Ellen van Dijk pakte de zege in 2008, 2009, 2016 en 2017. In 2012 won Anna van der Breggen de Europese titel op het tijdrijden. Twee keer won een Nederlandse dame het EK tijdrijden voor junior-dames: in 2012 pakte Corine van der Zijden de titel en in 2014 zegevierde Aafke Zoet.

Glasgow: locatie en parcours

De stad Glasgow ligt in Schotland (Verenigd Koninkrijk). Glasgow telt anno 2018 circa 580.000 inwoners. Het is daarmee qua inwoneraantal de grootste plaats in Schotland. Tot de toeristische bezienswaardigheden in Glasgow behoren de Glasgow Cathedral, de Hunterian Museum and Art Gallery en het Riverside Museum. In Glasgow worden in augustus 2018 ook diverse andere grote EK's gehouden, waaronder het EK baanwielrennen 2018.

Parcours EK wielrennen 2018 in Glasgow

De start en de finish van de wegritten zijn nabij het People's Palace in het park Glasgow Green. De heren en dames rijden rondjes op een parcours van ruim 14 kilometer. Er zitten wat kleine, korte heuvels in het parcours; het hoogteverschil tussen het hoogste en het laagste punt in het parcours is circa 45 meter.

Programma EK wielrennen 2018

Hieronder vindt u het programma van de wegwedstrijden van het EK wielrennen 2018. Daarnaast wordt vanaf 2 augustus in het Chris Hoy Velodrome te Glasgow ook het EK baanwielrennen gehouden.

Programma wegwedstrijden EK elite (Glasgow)

 • Zondag 5 augustus: EK wielrennen, wegrit dames elite
 • Woensdag 8 augustus: EK tijdrijden dames elite ('s ochtends)
 • Woensdag 8 augustus: EK tijdrijden heren elite ('s middags)
 • Zondag 12 augustus: EK wielrennen, wegrit heren elite

Selecties Nederland

Selectie heren elite (profs)

Welke Nederlandse deelnemers staan in Glasgow op de startlijst? Bij de heren elite (profs) is er heel wat gedoe geweest, voordat er een selectie kon worden samengesteld. De grote Nederlandse sponsorploegen (TEAMLottoNL-Jumbo en Sunweb) hadden aangegeven dat ze het liefst helemaal geen renners beschikbaar stellen voor de wegrit van de heren elite (profs), gezien hun drukke overige wedstrijdprogramma. Hierdoor begon de Nederlandse wielerbond KNWU hardop te twijfelen of het dan überhaupt wel zin zou hebben om met een Nederlandse profselectie deel te nemen aan dit EK wielrennen. Uiteindelijk is bondscoach Thorwald Veneberg er toch in geslaagd om een representatieve selectie samen te stellen, met onder meer Mathieu van der Poel. Voor Nederland is Jos van Emden een deelnemer aan de tijdrit. Hij is daarmee de enige renner van TEAMLottoNL-Jumbo die toestemming heeft gekregen om van start te gaan op dit EK. Bij de dames gaat Nederland overigens wel met een absolute topselectie van start, waarin wereldtoppers zitten zoals Van der Breggen, Blaak, Vos, Van Dijk en Brand.

Oorspronkelijk zat Sebastian Langeveld ook in de selectie voor de wegrit van het EK voor heren elite. Hij moest echter afzeggen vanwege een allergische reactie door een bijensteek, die onder meer voor zwellingen in zijn gezicht zorgde. Bondscoach Veneberg besloot uiteindelijk om geen vervanger op te roepen, zodat Nederland in de wegrit van de heren met zeven in plaats van acht renners op de startlijst staat.

Nederlandse selectie (heren en dames) EK wielrennen 2018

 • Heren elite (profs), wegrit: Moreno Hofland, Mathieu van der Poel, Koen de Kort, Maurits Lammertink, Pieter Weening, Oscar Riesebeek en Dylan van Baarle.
 • Heren elite (profs), tijdrit: Jos van Emden en Dylan van Baarle
 • Dames elite, wegrit: Anna van der Breggen, Chantal Blaak, Lucinda Brand, Marianne Vos, Ellen van Dijk, Janneke Ensing,Sabrina Stultiens en Lorena Wiebes.
 • Dames elite, tijdrit: Anna van der Breggen en Ellen van Dijk.

Selectie België

Welke Belgische deelnemers staan in Glasgow aan de start? Daar was enige tijd onduidelijkheid over. Net als de Nederlandse sponsorploegen hebben ook diverse andere mondiale topploegen aangegeven dat ze hun renners liever niet willen afstaan aan nationale selecties voor dit EK wielrennen. Dit betrof bijvoorbeeld ook Team BMC, terwijl hun renner Greg van Avermaet nochtans reeds aan had gegeven dat hij graag wel dit EK wielrennen rijdt. Uiteindelijk kreeg Van Avermaet echter toch zijn zin en mag hij van start gaan bij dit EK wielrennen. Hieronder vindt u een overzicht van de Belgische deelnemers die op de startlijst staan van dit EK wielrennen.

Belgische selectie (heren en dames) EK wielrennen 2018

 • Heren elite (profs), wegrit: Greg Van Avermaet, Wout van Aert, Jasper Stuyven, Dimitry Claeys, Tosh van der Sande, Xandro Meurisse, Jelle Wallays en Dries Van Gestel.
 • Heren elite (profs), tijdrit: Victor Campenaert en Yves Lampaert.
 • Dames elite, wegrit: Sanne Cant, Sofie de Vuyst, Valerie Demey, Kaat Hannes, Ellen van Loy en Annelies Dom.
 • Dames elite, tijdrit: Anne-Sophie Duyck.

Deelnemers: startlijst met rugnummers

Welke topprofs staan bij het EK wielrennen voor heren elite (profs) in 2018 op de startlijst? Internationale toppers die op de deelnemerslijst staan zijn onder meer Peter Sagan, Greg van Avermaet, Zdenek Stybar, Elia Viviani, Alexander Kristoff, Daniel Martin, Sonny Colbrelli, John Degenkolb, Matteo Trentin en Magnus Cort Nielsen. Ook interessant is natuurlijk dat de crossers Mathieu van der Poel en Wout van Aert op de startlijst staan. Oorspronkelijk zou ook Mark Cavendish deze wedstrijd rijden, maar enkele dagen voor de start moest hij afzeggen 'op medisch advies'.

Startlijsten EK wielrennen 2018


Live op tv: Eurosport, NOS en Sporza

Dit EK wielrennen 2018 wordt deels live op tv uitgezonden door Eurosport, NOS en Sporza. Dit gebeurt deels in gecombineerde live tv-uitzendingen met de andere Europese kampioenschappen (en overige grote sportevenementen) die in deze periode plaatsvinden, waaronder het EK atletiek. Men zendt sowieso de wegritten voor heren en dames live op tv uit. Daarnaast zendt men ook beelden van de tijdritten uit (live via de stream bij o.a. Eurosport en daarnaast sowieso in uitgebreide samenvattingen op tv, doch het is ook mogelijk dat men bij de schakelprogramma's van bijvoorbeeld Sporza ook live naar de tijdrit schakelt).

Eurosport, dat nochtans erg veel live uitzendt van het EK wegwielrennen en het EK baanwielrennen, zendt op tv bijvoorbeeld de tijdritten niet live uit, omdat men die middag de Ronde van Polen en die ochtend het EK atletiek live op tv uitzendt.

5 augustus: wegrit EK dames live op tv

Op zondag 5 augustus is de wegrit van de dames elite live op tv te zien. Sporza zendt de dameswedstrijd live uit als hoofdonderdeel van een gecombineerde uitzending met diverse overige EK's. Deze tv-uitzending begint om 13u35 op de zender VRT één. NOS Studio Sport zendt eveneens de wegrit van dames op zondagmiddag deels live uit in zo'n schakelprogramma (gecombineerd met andere EK's). Die gecombineerde uitzending begint bij de NOS om 13u05 op de zender Nederland 1 (NPO1). In dat programma is de wegrit van de dames vanaf circa 14u15 live te zien.

Op de zender Eurosport 1 begint de live tv-uitzending van de dameswedstrijd om 15u00 (na afloop van de MotoGP), maar Eurosport zendt deze wegrit al wel eerder reeds live uit via hun livestream (Eurosport Player).

8 augustus: EK tijdrijden live - heren bij Sporza, dames op Eurosport

Het Vlaamse Sporza (VRT) zendt de tijdrit van de heren elite (profs) op woensdagmiddag 8 augustus live uit op tv en per livestream. Dit EK tijdrijden is het hoofdonderdeel van hun woensdagmiddaguitzending die om 14u00 begint op de Vlaamse zender VRT één.

Bij Eurosport zendt men het EK tijdrijden voor dames op woensdagochtend vanaf 10u00 live uit op de zender Eurosport 2. Eurosport zendt op woensdagmiddag het EK tijdrijden voor heren wel live uit via een stream, maar niet live op tv, aangezien men die middag de Ronde van Polen live uitzendt. In de namiddag zendt Eurosport op tv wel uitgebreide samenvattingen uit van de tijdritten van de heren en dames. Ook de NOS zendt samenvattingen uit op tv van de EK's tijdrijden voor heren en dames.

12 augustus: wegrit EK heren (profs) live op tv

Op zondag 12 augustus wordt de wegrit van de heren elite (profs) live uitgezonden op tv. Bij de NOS is dit weer een onderdeel van de gecombineerde middaguitzending (met ook andere EK's) op Nederland 1. Bij Sporza is de wegrit van de heren het hoofdonderdeel van de EK-uitzending die om 13u35 op de zender VRT één begint. Op Eurosport 1 begint de live tv-uitzending om 15u00 (na afloop van de MotoGP). Net als bij de dameswegrit begint bij Eurosport echter ook bij de herenwegrit de livestream online al heel wat vroeger dan de tv-uitzending. (Meer info over die livestream: zie verderop.)

Uitzendschema EK wegwielrennen op tv bij Eurosport:

 • Zo. 5 aug: live wegrit dames om 15u00 op Eurosport 1
 • Wo. 8 aug: samenvatting tijdritten om ca. 16u45
 • Zo. 12 aug: live wegrit heren om 15u00 op Eurosport 1

Livestream EK wielrennen 2018

Diverse wedstrijden van dit EK zijn ook live op het internet te volgen via een livestream. Met zo'n livestream kan men dus naar dit EK wielrennen kijken op een computer of smartphone. Er is onder meer een livestream te vinden op de website van de NOS. Deze livestream van het EK wielrennen is wel geo-restricted. Dat houdt in dat deze livestream van de NOS alleen in Nederland bekeken mag worden.

Livestream Sporza

Ook het Vlaamse Sporza (VRT) heeft een livestream bij het EK baanwielrennen 2018, die eveneens geo-restricted is (die stream is alleen in België te bekijken). Op zondag 5 augustus begint de livestream van de wegrit voor de dames elite bij Sporza om 13u35.

Livestream Eurosport

Eurosport heeft een livestream beschikbaar van dit EK wielrennen op hun Eurosport Player App. Om de livestream van Eurosport te bekijken, dient men een betaald abonnement op die app te hebben. De livestream van de dameswedstrijd begint bij hen op 5 augustus al om 13u20 (de live tv-uitzending begint bij hen om 15u00). Behalve de wegritten van de heren en dames, zijn ook de tijdritten via een livestream te volgen. Op woensdagochtend 8 augustus begint om 9u45 de livestream van de tijdrit voor dames elite. Op woensdagmiddag begint om 13u45 de livestream van de tijdrit van de heren.

Uitzendschema EK livestream Eurosport Player:

 • Zo. 5 aug: livestream wegrit dames om 13u20
 • Wo. 8 aug: livestream tijdrit dames om 9u35
 • Wo. 8 aug: livestream tijdrit heren om 13u45
 • Zo. 12 aug: livestream wegrit heren om 11u05

Uitslagen EK wielrennen 2018

Wegrit dames

 1. Marta Bastianelli (Ita) 3.28.15
 2. Marianne Vos (Ned) z.t.
 3. Lisa Brennauer (Dui) z.t.
 4. Elena Checchini (Ita) z.t.
 5. Rasa Leleivyte (Lit) z.t.

Wegrit heren:

 1. Matteo Trentin (Ita) 5.50.02
 2. Mathieu van der Poel (Ned) z.t.
 3. Wout van Aert (Bel) z.t.
 4. José Herrada (Spa) z.t.
 5. Davide Cimolai (Ita) z.t.

Tijdrit dames

 1. Ellen van Dijk (Ned) 41.39
 2. Anna van der Breggen (Ned) op 2 sec.
 3. Trixi Worrack (Dui) op 1.09
 4. Audrey Cordon Ragot (Fra) op 1.56
 5. Pernille Mathiesen (Den) op 2.09

Tijdrit heren

 1. Victor Campenaerts (Bel) 53.38
 2. Jonathan Castroviejo (Spa) op 1 sec.
 3. Maximilian Schachmann (Dui) op 27 sec.
 4. Yves Lampaert (Bel) op 31 sec.
 5. Alex Dowsett (UK) op 35 sec.

Voorgaande editie: utslagen EK wielrennen 2017

Tijdrit dames

 1. Ellen van Dijk (Ned) 32 km in 40.33
 2. Ann-Sophie Duyck (Bel) op 58
 3. Anna van der Breggen (Ned) 1.04
 4. Lucinda Brand (Ned) 1.58
 5. Martina Ritter (Oos) 2.06

Tijdrit heren

 1. Victor Campenaerts (Bel) 46 km in 53'12"
 2. Maciej Bodnar (Pol) op 2 sec.
 3. Ryan Mullen (Ier) 4"
 4. Matthias Brändle (Oos) 9"
 5. Jos van Emden (Ned) 21"

Wegwedstrijd dames

 1. Marianne Vos (Ned)
 2. Giorgia Bronzini (Ita)
 3. Olga Zabelinskaya (Rus)
 4. Roxane Fournier (Fra)
 5. Analie Dideriksen (Den)

Wegwedstrijd heren:

 1. Alexander Kristoff (Noo)
 2. Elia Viviani (Ita)
 3. Moreno Hofland (Ned)
 4. Pascal Ackermannn (Dui)
 5. Luka Mezgec (Slo)

Lees verder

© 2016 - 2018 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Gouden Pijl Emmen 2018 - live op tv en livestreamGouden Pijl Emmen 2018 - live op tv en livestreamOp zondag 5 augustus wordt de Gouden Pijl 2018 verreden. Het is de 41e editie van dit criterium. Het parcours van deze w…
Veldrit: Kleicross Lebbeke 2018 - programma en deelnemersVeldrit: Kleicross Lebbeke 2018 - programma en deelnemersOp zaterdag 24 februari 2018 vindt in Lebbeke (Oost-Vlaanderen) de veertiende editie plaats van de Malheur Kleicross. Di…
Rapencross: Brico Cross Lokeren 2018, live tv en livestreamRapencross: Brico Cross Lokeren 2018, live tv en livestreamOp zaterdag 13 oktober 2018 wordt de Brico Cross Lokeren verreden. Deze Belgische veldrit wordt ook wel de Rapencross Lo…
WK Ploegentijdrit 2018 live op tv - startlijst en parcoursWK Ploegentijdrit 2018 live op tv - startlijst en parcoursDe wereldkampioenschappen ploegentijdrit voor heren en dames worden verreden op zondag 23 september 2018. Dit WK vindt p…
Ster van Zwolle 2018 - live op tvSter van Zwolle 2018 - live op tvOp zaterdag 3 maart wordt de 58 editie verreden van de Ster van Zwolle. Deze Overijsselse wielerwedstrijd is traditionee…
Bronnen en referenties
 • https://www.glasgow2018.com/tickets?sport=cycling&discipline=cycling%20road
 • http://uec.ch/resources/2018%20Events/2018%20Glasgow/Cycling%20Map%20Road%20Race.pdf
 • http://www.wielerflits.nl/nieuws/233874/ek-wielrennen-2018-maakt-deel-uit-van-groots-europees-evenement.html
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Glasgow
 • https://en.wikipedia.org/wiki/2017_European_Road_Championships
 • http://www.cyclingnews.com/news/european-road-cycling-championships-to-feature-elite-events-for-first-time/
 • http://www.wielerupdate.nl/wielernieuws/39250/parcours-ek-in-deense-stad-herning-kans-voor-sprinters/
 • http://uec.ch/en/home-2/item/527-the-road-european-cycling-championships-will-be-organised-in-plumelec-morbihan-bretagne-france-from-14-to-18-september-2016.html
 • http://nos.nl/artikel/2123440-ek-wielrennen-in-nice-afgelast-uit-angst-voor-aanslag.html

Reageer op het artikel "EK wielrennen 2018 - live op tv en livestream"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reactie

Willy Mangelschots, 03-08-2017 12:42 #1
Wordt het EK van de beloften op zaterdagvoormiddag uitgezonden? Zo ja, op welke zenders? Reactie infoteur, 03-08-2017
Pardon, ik had in eerste instantie te snel geantwoord dat dit niet live te zien zou zijn. Het wordt inderdaad niet op de reguliere zenders uitgezonden (Sporza, NOS, Eurosport 1 en 2), maar ik zie dat er wel een livestream van die wedstrijd beschikbaar is op de Eurosport Player en dat het daarnaast ook live wordt uitgezonden door de Deense tv-zender TV2 Sport (zat. 5 Aug 11:00-13:25).

Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 12-08-2018
Rubriek: Sport
Subrubriek: Kampioenschappen
Bronnen en referenties: 9
Reacties: 1
Schrijf mee!