InfoNu.nl > Sport > Kampioenschappen > Paralympische Spelen 2016 - Rio de Janeiro

Paralympische Spelen 2016 - Rio de Janeiro

Paralympische Spelen 2016 - Rio de Janeiro Van 7 september tot en met 18 september 2016 vinden de Paralympische Spelen plaats in Rio de Janeiro. De Paralympische Spelen zijn de Olympische Spelen voor minder valide sporters. Een recordaantal aan Nederlandse atleten (126) zullen in 2016 aan de start staan van hun Olympische Spelen. De Nederlandse atleten doen mee aan veertien verschillende sporten. Tijdens de openingsceremonie van deze Paralympische Spelen zal de topatlete Marlou van Rhijn de Nederlandse vlaggendraagster zijn.

Inhoudsopgave


Geschiedenis van de Paralympische Spelen

International Wheelchair Games

Na de Tweede Wereldoorlog wilde Sir Lutwig Guttman een manier vinden om de kwaliteit van het leven van de, in de Tweede Wereldoorlog, gewond geraakte soldaten te verbeteren. Hij bedacht daarvoor de International Wheelchair Games. Door te sporten zouden de gewonde soldaten zich beter voelen en weer een doel in hun leven hebben. Deze Wheelchair Games waren op hetzelfde moment als de Olympische Spelen van Londen in 1948 en Guttman probeerde dan ook de omgeving te stimuleren om deze Wheelchair Games (vooral symbolisch) te koppelen aan de Olympische Spelen.

In 1952 gingen de Wheelchair Games internationaal. Ook in dit jaar werden de spelen in Groot-Brittannië gehouden. Niet alleen Britten deden mee aan deze games, maar ook Nederland was aanwezig met hun rolstoelatleten. Dit was het begin van de nu bekende Paralympische Spelen.

Paralympische Spelen

In 1960 was het in Rome voor de eerste keer dat de Paralympische Spelen officieel werden gehouden. Na afloop van de normale Olympische Spelen was het tijd voor de paralympische atleten. Vierhonderd atleten uit drieëntwintig deelnemende landen streden voor de paralympische medailles. De regels van de normale spelen worden nageleefd en omdat het veel lijkt op deze spelen worden deze spelen voor minder valide sporters de Paralympische Spelen genoemd. In het Grieks betekent para dan ook, dichtbij. Deze spelen blijven dichtbij de normale spelen.

Iedere vier jaar worden de Paralympische Spelen gehouden en altijd is dit in hetzelfde jaar als de Olympische Spelen. In 1976 werden voor het eerst de Paralympische Winterspelen gehouden en vanaf 1988 worden de Paralympics in dezelfde stad gehouden als de Olympische Spelen. In 1989 werd het International Paralympic Committee (IPC) opgericht. Zij organiseren de Paralympische Spelen en in 2001 werd er een samenwerking aangegaan met het IOC.

Gehandicaptensport Nederland en NOC*NSF

Gehandicaptensport Nederland en het NOC*NSF werken al jarenlang samen aan de gehandicapte sporten en de Paralympische Spelen. Tijdens de spelen van Athene in 2004 had het NOC*NSF de leiding over de voorbereiding en de uitzending van de minder valide sporters. De rest was in handen van Gehandicaptensport Nederland. In 2005 droeg Gehandicaptensport Nederland de verantwoordelijkheid voor het Nederlands Paralympisch Team over aan NOC*NSF en in 2007 ging het lidmaatschap van het International Paralympisch Committee over van Gehandicaptensport Nederland naar NOC*NSF en zijn zij ook het aanspreekpunt voor het IPC.

Paralympische Spelen 2016, Rio de Janeiro

Van 7 september tot 18 september 2016 zullen de Paralympische Spelen in Rio de Janeiro plaatsvinden. In totaal zullen 4350 atleten uit 176 verschillende landen deelnemen aan deze Paralympische Spelen. In tweeëntwintig verschillende sporten zullen deze atleten het tegen elkaar opnemen in de strijd om de medailles. In vergelijking met de spelen van 2012 zijn dat er twee sporten meer. In Rio zijn de sporten kanovaren en triatlon toegevoegd aan de overige twintig sporten. In elf dagen zullen al deze sporten worden afgelegd en overal medailles zijn uitgereikt. De sporten waar het om gaat zijn:
 • Atletiek
 • Bankdrukken
 • Basketbal
 • Boccia
 • Boogschieten
 • Blindenvoetbal
 • CP-voetbal
 • Goalbal
 • Judo
 • Kanovaren
 • Paardensport
 • Rugby
 • Roeien
 • Schermen
 • Schietsport
 • Tafeltennis
 • Tennis
 • Triatlon
 • Volleybal
 • Wielersport
 • Zeilen
 • Zwemmen

Team NL

Namens TeamNL doet een record aantal van 126 atleten mee aan de Paralympische Spelen in Rio. De vlaggendraagster tijdens de openingsceremonie zal de atletiekatlete Malou van Rhijn zijn. Zij zal tijdens de spelen op de 100 meter en 200 meter voor atleten met amputaties onder de knie, uitkomen. Zij wordt ook wel de Blade Babe genoemd, en is één van Nederlands grootste kanshebbers op een gouden medaille. Een andere grote kanshebber voor goud zijn de dames van het Nederlandse rolstoelbasketbalteam. Tijdens de spelen van 2012 werden ze derde en wonnen dus de bronzen medaille.

Wedstrijdschema

Op woensdag 7 september zal de opening van de Paralympische Spelen plaatsvinden. Vanaf donderdag 8 september zullen de sporters aan de bak moeten om de medailles binnen te halen. Een overzicht van het wedstrijdschema kun je vinden op website van het Paralympisch team. Dit is een algemene website van het paralympisch TeamNL, van hieruit klik je door op het PDF-formulier met het wedstrijdschema. Let op: het kan natuurlijk altijd gebeuren dat het schema wordt aangepast.

Wedstrijdschema Nederlandse atleten
Het paralympische TeamNL doet tijdens de spelen van 2016 mee aan veertien verschillende onderdelen. Hun schema is terug te vinden op Programma TeamNL. Ook dit schema is onder voorbehoud. Er kunnen door onvoorziene omstandigheden natuurlijk altijd wijzigingen plaatsvinden in het wedstrijdschema.

Medaillespiegel

Team NL maakt goede kansen op medailles tijdens de spelen van Rio. In Londen behaalde Nederland tien keer goud, tien keer zilver en negentien keer brons. In Rio wil TeamNL dan ook alles uit de kast halen om meer medailles binnen te halen dan in Londen. Tijdens de spelen zal hier een, regelmatig geüpdate, medaillespiegel komen te staan. De top tien van de Paralympische spelen van 2016:

Top 10 landen Goud Zilver Brons totaal
1: China1078151239
2: Groot-Brittannië643944147
3: Oekraïne413739117
4: VS404431115
5: Australië22302981
6: Duitsland18251457
7: Nederland17192662
8: Brazilië14292972
9: Italië10141539
10: Polen9181239

Paralympische Spelen 2016 in de media

De Paralympische Spelen worden steeds belangrijker voor het publiek. De media doet hier dan ook aan mee om de sporters zo nog meer in de kijker te zetten. Ook het IPC doet er van alles aan om de Paralympische Spelen meer onder de aandacht van het publiek te brengen. Deze sporters verdienen het net zoals de valide sporters om in de schijnwerpers komen te staan. Sinds de spelen van 2012 in Londen wordt er al meer uitgezonden, maar het kan natuurlijk altijd meer.

Televisie

Voor het eerst zal NPO 1 de openingsceremonie van de Paralympische Spelen in Rio uitzenden. Verder wordt er op NPO 2 iedere avond van 19.20 tot 19.50 een samenvatting gegeven van de sporten van die middag. In de ochtend zal NPO 1 om 7.30 en 8.30 een samenvatting geven van de sporten van de voorgaande nacht.

Internet

Vooral online zal heel veel van de Paralympische Spelen te volgen zijn. De NOS heeft vier livestreams die dagelijks live de sporten uit zenden van de Nederlandse atleten. Ook de sluitingsceremonie zal hier te volgen zijn. De IPC heeft via www.paralympic.org vijftien livestream-kanalen waar dertien sporten live zijn te volgen, maar waar ook van alle tweeëntwintig sporten samenvattingen worden geven. In totaal worden er op alle kanalen 680 uur aan live sport uitgezonden.

Radio

NPO radio 1 zal verslag doen van de Paralympische Spelen. In de ochtend zal tijdens het nieuws een samenvatting van de sporten van de afgelopen nacht worden gegeven en 's avonds wordt tijdens het programma Langs de lijn een samenvatting van de middag en avond gegeven.
© 2016 - 2019 Sierd-jan, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
De Paralympische Spelen / Paralympics 2014 in SochiDe Paralympische Spelen / Paralympics 2014 in SochiIedere vier jaar worden er Olympische Spelen georganiseerd. In het land waar de Olympische Spelen worden gehouden, worde…
Paralympics 2018, programma en medailles Nederlandse atletenParalympics 2018, programma en medailles Nederlandse atletenPrecies een maand, na de openingsceremonie van de Olympische Winterspelen 2018 in Pyeongchang, wordt op 9 maart 2018 eve…
De Paralympics 2018, livestreams en de uitzendingen op tvDe Paralympics 2018, livestreams en de uitzendingen op tvWanneer de Olympische Winterspelen 2018 in Pyeongchang met de slotceremonie zijn beëindigd, dan lijkt de sportwinter 201…
Medaillespiegel Paralympics 2018Medaillespiegel Paralympics 2018Van 9 maart tot en met 18 maart 2018 worden de Paralympische Winterspelen gehouden. De Paralympische Spelen, ook wel Par…
Paralympics 2014: Nederlandse deelnemersParalympics 2014: Nederlandse deelnemersIedere vier jaar worden er Olympische Spelen gehouden. Naast de Olympische Spelen voor valide sporters worden er ook Oly…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Stux, Pixabay
 • http://www.nu.nl/sport-overig/4316735/van-rhijn-draagt-vlag-tijdens-openingsceremonie-paralympische-spelen.html
 • http://www.paralympisch.nl/paralympische-spelen/geschiedenis
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Paralympische_Zomerspelen_2016
 • http://www.paralympisch.nl/rio2016
 • https://teamnl.org/artikelen/2016/07/gekwalificeerden-ps
 • https://en.wikipedia.org/wiki/T44_(classification)
 • http://www.tym.nl/cijfers-over-olympische-spelen-paralympische-spelen-rio-2016/
 • https://teamnl.org/artikelen/2016/08/paralympische-spelen-bij-de-nos
 • http://nos.nl/teletekst#860

Reageer op het artikel "Paralympische Spelen 2016 - Rio de Janeiro"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Sierd-jan
Laatste update: 05-04-2018
Rubriek: Sport
Subrubriek: Kampioenschappen
Bronnen en referenties: 10
Schrijf mee!