InfoNu.nl > Sport > Kampioenschappen > Tour de France 2019: de 106e Ronde van Frankrijk

Tour de France 2019: de 106e Ronde van Frankrijk

Tour de France 2019: de 106e Ronde van Frankrijk Ook in 2019 wordt de Tour de France verreden, het is een krachttoer die bijna een maand zal duren. Van 6 tot en met 28 juli 2019. We verzamelen ons als wielerfanaten voor de televisie en als het even kan willen we erbij zijn. Concurrentie tussen de wielrenners, prestatiedrang, geld en commercie voeren hier de boventoon. Maar hoe is die 106e Tour de France eigenlijk ontstaan?

Uitvinding van de fiets in 1865

De fiets werd in 1865 uitgevonden en in 1887 werd de eerste grote wielerwedstrijd georganiseerd, een parcours van 130 kilometer. Nu lijkt dat niet een hele grote afstand, maar in die tijd, met dat materiaal en die wegen was dit een hele klus. Organisator van dit toernooi was Le Vélocipède Illustré, een destijds bekend wielertijdschrift. Maar de fiets moest eerst verder verbeterd worden om grotere tochten mogelijk te maken. Dat gebeurde in 1885 toen de kettingaandrijving voor de fiets werd uitgevonden, in 1988 de luchtband en in 1895 de fiets van aluminium. De fiets werd populairder en populairder.

De allereerste Tour de France in 1903, een beetje Tourgeschiedenis

Het duurde tot 1 juli 1903 voordat de eerste Tour de France werd aangekondigd. Wederom nam een fietstijdschrift hiertoe het voortouw. Fietstijdschrift Le Vélo was weliswaar marktleider maar had nog niet de manier gevonden om heel veel lezers aan zich te binden. Dit terwijl er wel een latente grote doelgroep aan fietsers aanwezig was. Concurrent L’Auto-Vélo trok de stoute schoenen aan en begon met zestig renners een wielerwedstrijd van Parijs naar Lyon, Marseille, Toulouse, Bordeaux en Nantes. De Tour bestond toen nog uit zes ritten, natuurlijk met de slotwedstrijd in Parijs. Daarmee was de eerste Ronde van Frankrijk geboren. Winnaar van de eerste Ronde van Frankrijk was de Fransman Maurice Garin, slechts eenentwintig renners reden de tocht helemaal uit.

Het succes van de Ronde van Frankrijk

De commercie is altijd al een enorme drijfveer geweest om de Tour de France te organiseren. De verkoopcijfers van concurrent L’Auto-Vélo namen sterk toe, iedereen wilde de Tour volgen en zo werd deze fietstocht een enorm succes. Pas in 1948 werd de slotetappe in Parijs voor het eerst rechtstreeks op de televisie uitgezonden.

Vijf keer de Tour winnen, de kampioenschappen

Als we Lance Armstrong om bekende redenen even overslaan zijn er vier coureurs die de tocht der tochten vijf maal wonnen:
 • Jacques Anquetil;
 • Eddy Merckx;
 • Bernard Hinault;
 • Miguel Indurain.

De Tour de France 2019

Ook de Tour de France 2019 start op 6 juli, voor de 106e keer. Het totale parcours is niet langer beperkt tot de Franse steden, de fietsen zijn veel beter en veel lichter geworden, de kleding is onherkenbaar verbeterd en de verzorging van de wielrenners kent geen vergelijk meer, maar het principe van de Tour de France is onveranderd gebleven. De Tourkaravaan wacht op niemand, de reclame die wordt gemaakt voorafgaande aan elke etappe en daarna is alleen maar toegenomen. De Tour was sinds de start al een groot commercieel succes en is dat zal in 2019 natuurlijk wederom het geval zijn. Wat te denken van de media-aandacht die groter dan groot zal zijn. Het is natuurlijk allemaal live te volgen op de televisie, het internet, de radio en vele Nederlanders zullen zorgen dat ze in de maand juli op de juiste wielerplekken in Frankrijk aanwezig zullen zijn. De Tour wacht op niemand, alleen tijdens de Eerste en Tweede Wereldoorlog werd er niet gereden, de Tour dendert voort en velen, wielerfanaten of niet, willen daarbij zijn.

Prominente deelnemers aan de tour 2019

Tom Dumoulin en Chris Froome doen helaas niet mee. Dumoulin door een knieblessure, Froome door meerdere breuken als gevolg van een val. Enkele prominente favoriete deelnemers zullen zijn:
 • Steven Kruijswijk.
 • Dylan Groenewegen.
 • Bauke Mollema.
 • Robert Gesink.
 • Tim Wellens.
 • Greg Van Avermaet.
 • Titelverdediger Geraint Thomas.

Start Tour de France 2019 vanuit Brussel

De Tour de France 2019 start in België, vanuit Brussel om precies te zijn. Ook de tweede dag wordt in België verreden, dan gaar het om een ploegentijdrit. Een start in het buitenland is niet nieuw, in alle Tourjaren gingen we ook al naar Nederland, Duitsland, Zwitserland, Engeland, Ierland, Italië, Spanje, Monaco en Andorra. Wie worden de echte matadoren op de trappers in 2019? We gaan het zien.

Lees verder

© 2016 - 2019 Zeemeeuw, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Het palmares van Tom BoonenAan koosnaampjes geen gebrek voor Tommeke Boonen. Sinds de Bom van Balen in 2005 gans wielerminnend Vlaanderen charmeerd…
Tourheld: Philippe ThysAls er een ranglijst wordt gemaakt van de beste Belgische wielrenners aller tijden, dan zal iedereen Eddy Merckx op numm…
Mathieu HermansDe Brabantse wielrenner Mathieu Hermans was eind jaren tachtig één van de beste sprinters ter wereld.
Christopher FroomeChristopher Froome (wielrenner) is geboren en opgegroeid in Nairobi in Kenia op 20 mei 1985 en is een Britse wielrenner.…
Thierry Marie: proloogspecialistThierry Marie was rond 1990 de beste proloogspecialist ter wereld. Hij won de proloog van de Tour de France in 1986, 199…
Bronnen en referenties

Reageer op het artikel "Tour de France 2019: de 106e Ronde van Frankrijk"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Zeemeeuw
Laatste update: 21-06-2019
Rubriek: Sport
Subrubriek: Kampioenschappen
Special: Ronde van Frankrijk
Bronnen en referenties: 1
Schrijf mee!