InfoNu.nl > Sport > Kampioenschappen > Vrouwenvoetbal 2017: Nederland-Noorwegen, live op tv

Vrouwenvoetbal 2017: Nederland-Noorwegen, live op tv

Vrouwenvoetbal 2017: Nederland-Noorwegen, live op tv Op dinsdag 24 oktober 2017 speelt het Nederlandse vrouwenvoetbalteam haar eerste kwalificatiewedstrijd voor het WK vrouwenvoetbal 2019. De tegenstander is Noorwegen. Deze kwalificatiewedstrijd vindt plaats in het stadion van FC Groningen. Nederland-Noorwegen wordt live op tv uitgezonden. Ook is deze damesinterland van de Oranje Leeuwinnen via een livestream online te bekijken.

Kwalificatie WK vrouwenvoetbal 2019

Het WK vrouwenvoetbal vindt in 2019 plaats in Frankrijk. De Nederlandse voetbalvrouwen zijn bij de kwalificatiecyclus voor dit WK voetbal ingedeeld in Groep 3. De sterkste tegenstander van de Nederlandse voetbalvrouwen in deze poule is Noorwegen. Verder speelt Nederland kwalificatiewedstrijden tegen Ierland, Noord-Ierland en Slowakije. De winnaar van de poule kwalificeert zich automatisch voor het WK vrouwenvoetbal 2019. De nummer twee in de eindstand kan zich nog plaatsen via playoffs.

Noorwegen

Noorwegen heeft van oudsher een grote reputatie in de wereld van het vrouwenvoetbal. Jarenlang heeft het Noors damesteam tot de toplanden van de wereld behoord. De eerste internationale hoofdprijs door het Noorse vrouwenteam werd gewonnen was het Europees kampioenschap voetbal in 1987. De Noorse voetbaldames wonnen in 1993 voor de tweede keer het EK. Verder was Noorwegen op het EK ook vier maal de verliezende finalist.

WKs en Olympische Spelen

Ook op de wereldkampioenschappen vrouwenvoetbal heeft Noorwegen grote prestaties geleverd. In 1991, bij het eerste WK vrouwenvoetbal, behaalden de Noorse dames de finale. Die verloren ze echter van de Amerikaanse voetbalvrouwen. In 1995 haalde Noorwegen wederom de finale en ditmaal pakten ze wel de wereldtitel. De Noorse voetbalvrouwen hebben eveneens grote prestaties geleverd op de Olympische Spelen. In 1996 wonnen ze de bronzen medaille. In 2000 pakte Noorwegen Olympisch goud bij het vrouwenvoetbal.

Neergang van een topland?

Van oudsher is Noorwegen dus absoluut een topland in het vrouwenvoetbal. Dat is in de loop der jaren echter wel wat minder geworden. Het team dat in het verleden (in 2003) op de tweede plek stond van de FIFA-wereldranglijst, stond anno 2016 nog maar op de elfde plek van die ranglijst. In 2017 zakte het team naar de veertiende plek.

EK vrouwenvoetbal 2017

Het EK voetbal voor vrouwen 2017 verliep dramatisch voor de Noorse voetbalvrouwen. In de poulefase (eerste ronde) eindigde Noorwegen als vierde en laatste in haar poule. Alle drie de poulewedstrijden werden verloren. De Noorse dames verloren achtereenvolgens de openingswedstrijd van het gastland Nederland (1-0), de tweede wedstrijd van debutant België (2-0) en de derde match van Denemarken (1-0). Het Noorse damesteam, dat jarenlang tot de absolute wereldtop had behoort, was er niet in geslaagd om zelfs maar één doelpunt op dit eindtoernooi te maken.

Historie: feiten, cijfers, records

Hege Riise is met 188 interlands de recordinternational van Noorwegen. Zij zette in 2006 een punt achter haar carrière. Marianne Pettersen is met 66 goals (in 98 wedstrijden) de topscorer aller tijden van de Noorse dames. Zij zette in 2003 een punt achter haar voetballoopbaan. Het Noorse nationale damesvoetbalteam speelde op 7 juli 1978 pas haar eerste officiële interland. Buurland Zweden was de tegenstander. Zweden won met 2-1. De grootste overwinning die het Noorse vrouwenvoetbalteam ooit behaalde vond plaats op 19 september 1995. Men versloeg toen Slowakije met 17-0. De twee grootste verliespartijen uit de geschiedenis van het Noorse voetbalteam waren een nederlaag van 5-0 tegen Zweden (in 1985) en eveneens een 5-0 nederlaag tegen China (in 1999).

Nederland

In tegenstelling tot Noorwegen behoort Nederland van oudsher niet de wereldtop van het vrouwenvoetbal. Slechts één keer deden de Nederlandse vrouwen mee aan het WK voetbal voor vrouwen. Dat was in 2015. De Nederlandse voetbalvrouwen haalden toen de achtste finales.

Drie keer deden de Nederlandse vrouwen mee aan het EK vrouwenvoetbal. De eerste keer was in 2009. Dat EK was voor Nederland een groot succes. De Nederlandse voetbalvrouwen (de Oranje Leeuwinnen) behaalden toen de halve finale. Daarin verloren ze met 2-1 van Engeland. Deze wedstrijd werd door maar liefst 1,6 miljoen Nederlandse tv-kijkers bekeken. In 2013 deed Nederland wederom mee aan het EK voetbal voor vrouwen. Ditmaal boekten de Oranje Leeuwinnen heel wat minder succes. Ze haalden in de eerste ronde één punt en werden daarmee vierde (en laatste) in hun poule en waren daardoor uitgeschakeld.

EK vrouwenvoetbal 2017

In 2017 deden de Nederlandse voetbalvrouwen voor de derde keer mee aan het EK vrouwenvoetbal. Dat EK voetbal werd toen in Nederland georganiseerd. De Nederlandse vrouwen presteerden geweldig op dit EK voetbal. In de openingswedstrijd versloegen ze Noorwegen. Daarna wonnen ze ook hun poulewedstrijden van Denemarken en België. In de kwartfinales versloegen de Nederlandse vrouwen Zweden en in de halve finales wonnen ze van Engeland. De finale van dit EK voetbal werd door de Oranje Leeuwinnen op grandioze wijze met 4-2 gewonnen van Denemarken.

Selectie Nederland

Zodra de selectie van Nederland voor deze WK-kwalificatiewedstrijd bekend is, wordt die hier geplaatst.

Historie: Nederland versus Noorwegen

De vrouwenvoetbalteams van Nederland en Noorwegen hebben in de loop der jaren 23 keer tegen elkaar gespeeld. Daarvan heeft Noorwegen twaalf wedstrijden gewonnen. Vijf keer pakte Nederland de zege. Zes keer eindigde een wedstrijd tussen deze twee landen in een gelijkspel.

Locatie: Stadion FC Groningen

De WK-kwalificatiewedstrijd Nederland-Noorwegen wordt gespeeld in het stadion van FC Groningen. In 2006 werd dit stadion geopend. De eerste tien jaar droeg het de naam 'het Euroborg Stadion'. Sinds 2016 heet het officieel het NoordLease Stadion, maar in de volksmond wordt het door de meeste voetballiefhebbers nog altijd het Euroborg Stadion genoemd. Het stadion ligt aan de zuidoostkant van de stad Groningen. Het heeft een capaciteit van 22.500 toeschouwers. De tickets voor de wedstrijd Nederland-Noorwegen waren al binnen drie dagen uitverkocht. Dit was in Nederland absoluut een record in het vrouwenvoetbal. Het bewijst weer hoe groot de populariteit van de Oranje Leeuwinnen is geworden dankzij de successen op het EK vrouwenvoetbal 2017.

Voorbeschouwing Nederland Noorwegen

Als regerend Europees kampioen en met thuisvoordeel moeten de Oranje Leeuwinnen beschouwd worden als de favorieten voor de zege in de WK-kwalificatiewedstrijd Nederland-Noorwegen. Toch moeten de Nederlandse voetbalvrouwen zeker niet de Noorse voetbalvrouwen onderschatten. Die zullen na hun mislukte EK voetbal zeker azen op revanche.

De historie heeft bewezen dat de Oranje Leeuwinnen het vaak erg moeilijk hebben tegen het spel van de Noorse dames. Een opvallend voorbeeld daarvan was de wedstrijd Nederland-Noorwegen op het Olympisch kwalificatietoernooi van 2016. Nederland had toen het thuisvoordeel, maar verloor toch met 1-4 van de Noorse vrouwen. De Oranje Leeuwinnen zijn dus goed gewaarschuwd voor de kracht van de Noorse voetbalvrouwen.

Opstellingen en statistieken van Nederland - Noorwegen

Hoe laat is de aftrap van deze wedstrijd? Nederland-Noorwegen begint om 19u00. Voorafgaand aan de wedstrijd worden hier de opstellingen van Nederland en Noorwegen geplaatst. Na afloop worden hier de statistieken gemeld.

Live op tv: Nederland Noorwegen

De uitzendrechten van deze wedstrijd zijn in handen van FOX Sports. Zij zullen deze match ook uitzenden op hun betaalzenders. Mogelijk zullen ze daarnaast echter, vanwege de populariteit van de Oranje Leeuwinnen, ook een sublicentie verkopen aan een andere zender, zodat de WK-kwalificatiewedstrijd ook live te zien is op een 'open net'. Zodra definitief bekend is op welke zender (of zenders) deze wedstrijd live te zien is en hoe laat de uitzending begint, dan wordt die info hier gemeld.

Livestream Nederland - Noorwegen

De wedstrijd Nederland-Noorwegen wordt ook live op het internet uitgezonden door FOX Sports via een stream. Deze livestream is te vinden op de FOX Sports Go App. Deze livestream van Nederland-Noorwegen is sowieso te bekijken door abonnees van FOX Sports. Daarnaast kunnen mensen zonder abonnement een dagpas kopen bij FOX Sports, zodat ze 24 uur alle livestreams van FOX Sports kunnen bekijken, waaronder dus ook deze vrouwenvoetbalwedstrijd.

Programma van Nederland in de kwalificatie voor het WK vrouwenvoetbal

In totaal moet Nederland tijdens de poulefase van de WK-kwalificatie acht wedstrijden spelen. De tweede wedstrijd is Slowakije-Nederland op 24 november 2017. De laatste poulewedstrijd is op 4 september 2018 Noorwegen-Nederland. Nederland en Noorwegen zijn de twee favorieten voor de eindzege in deze poule.

Lees verder

© 2016 - 2017 Fjodorboekanski, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Nederlands elftal (mannen-vrouwen): tv-uitzendingen/internetNederlands elftal (mannen-vrouwen): tv-uitzendingen/internetDe NOS zendt de WK kwalificatie wedstrijden van Oranje voor het WK 2018 rechtstreeks uit. Nederland speelt de volgende w…
WK voetbal 2014: Kwalificatie Europa Groep EWK voetbal 2014: Kwalificatie Europa Groep EVan de 53 deelnemende Europese landen aan de kwalificatie voor het Wereldkampioenschap voetbal 2014 zullen er uiteindeli…
EK Damesvoetbal 2017, loting, poule-indeling en live op tvEK Damesvoetbal 2017, loting, poule-indeling en live op tvHet Europees kampioenschapvoetbal (EK) voor vrouwen wordt in 2017 gehouden van 16 juli tot en met 6 augustus. Nederland…
Vrouwenvoetbal: Nederland-Noorwegen (OKT 2016), live op tvVrouwenvoetbal: Nederland-Noorwegen (OKT 2016), live op tvOp zaterdag 5 maart 2016 speelt Nederland tegen Noorwegen op het OKT (Olympisch kwalificatietoernooi) Vrouwenvoetbal. Di…
Kwalificatie WK voetbal 2014: speelschema groep E EuropaKwalificatie WK voetbal 2014: speelschema groep E EuropaKwalificatie WK voetbal 2014: speelschema groep E Europa. De landen Albanië, Cyprus, IJsland, Noorwegen, Slovenië en Zwi…
Bronnen en referenties
  • http://nos.nl/artikel/2117522-ek-vrouwenvoetbal-2017-live-bij-de-nos.html
  • https://en.wikipedia.org/wiki/UEFA_Women%27s_Championship
  • http://www.onsoranje.nl/nieuws/artikel/21441/pittige-loting-oranjeleeuwinnen
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Norway_women%27s_national_football_team
  • http://www.onsoranje.nl/nieuws/nederlands-vrouwenelftal/70613/nederland-noorwegen-na-drie-dagen-uitverkocht
  • http://www.fifa.com/fifa-world-ranking/ranking-table/women/index.html

Reageer op het artikel "Vrouwenvoetbal 2017: Nederland-Noorwegen, live op tv"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 11-09-2017
Rubriek: Sport
Subrubriek: Kampioenschappen
Special: EK vrouwenvoetbal
Bronnen en referenties: 6
Schrijf mee!