InfoNu.nl > Sport > Kampioenschappen > WK veldrijden 2017 in Luxemburg: programma en live op tv

WK veldrijden 2017 in Luxemburg: programma en live op tv

WK veldrijden 2017 in Luxemburg: programma en live op tv Het WK veldrijden is de belangrijkste wedstrijd voor de veldrijders. Vooral omdat het veldrijden geen Olympische sport is. Het WK veldrijden wordt jaarlijks verreden. De editie van 2017 wordt georganiseerd op zaterdag 28 en zondag 29 januari 2017. Er staan vijf wedstrijden op het programma. Alle vijf de wedstrijden worden afgewerkt op Luxemburgs grondgebied. Het WK veldrijden wordt namelijk verreden in het Luxemburgse Bieles. De officiële naam van één van de grotere sportevenementen in Luxemburg is: “2017 UCI Cyclo-cross World Championships Bieles”. Het WK veldrijden 2017 is zowel live te volgen op tv als via livestreams op internet.

Op 26 t/m 29 januari 2017 is in Bieles het WK veldrijden

WK veldrijden

Het WK veldrijden is een kampioenschap dat jaarlijks wordt georganiseerd door de internationale Wielerunie, ICU. Het eerste WK veldrijden werd georganiseerd in 1950 in Parijs. Destijds werd het WK alleen nog voor mannen georganiseerd. De Fransman Jean Robic wist het eerste WK te winnen. Zijn landgenoten Roger Rondeaux en Pier Jodet werden in 1950 respectievelijk tweede en derde.

Vrouwen

Hoewel de junioren al in 1996 voor het eerst om de Wereldtitel veldrijden streden, werd het WK veldrijden voor vrouwen pas in 2000 aan het WK-programma toegevoegd. Het eerste WK veldrijden werd in Sint Michielsgestel georganiseerd. De eerste WK-titel bij de vrouwen ging in 2000 in Sint Michielsgestel naar de Duitse Hanka Kupfernagel. De Nederlandse Daphne van den Brand won in 2000 tijdens het eerste WK veldrijden voor vrouwen het brons. Drie jaar later in 2003 in het Italiaanse Monopli wist Daphne van den Brand alsnog de felbegeerde wereldtitel te winnen.

WK veldrijden 2017 in Luxemburg

Bron: Flowizm / FlickrBron: Flowizm / Flickr
Het WK veldrijden 2017 wordt verreden in het Luxemburgse dorp Bieles. Bieles is één van de vier dorpen die onderdeel uitmaken van de gemeente Sanem en telt ruim 5.000 duizend inwoners. Het dorp is gelegen in zuiden van het Groothertogdom Luxemburg, vlakbij de Belgische grens. Luxemburg kreeg het WK veldrijden in 2014 door de ICU toegewezen. Het is de tweede keer in de geschiedenis van het WK veldrijden dat Luxemburg het mondiale titeltoernooi mag organiseren. Eerder was Luxemburg-stad gastheer van het WK veldrijden in 1968. De Belgische veldrijder Erick de Vlaeminck won tijdens deze editie zijn tweede wereldtitel. In totaal zou Erick de Vlaeminck in zijn wielercarrière maar liefst zevenmaal wereldkampioen veldrijden worden. Hiermee heeft de Belg de meeste WK-overwinningen van het veldrijden op zak.

Weinig WK-ervaring

De beslissing van de ICU om het WK veldrijden 2017 in Luxemburg te gaan verrijden, was enigszins opvallend. Voorgaande jaren werd er steevast gekozen voor een locatie met veel WK-ervaring. De voorgaande drie jaren werd het WK verreden in Hoogerheide 2014, Tabor 2015 en Zolder 2016.

ICU

De internationale wielerunie (ICU) organiseert jaarlijks het WK veldrijden. Er zijn drie categorieën die deelnemen aan het WK veldrijden. De drie categorieën zijn de jongeren onder de 18 jaar, vrouwen en mannen. Het eerste WK voor mannen werd georganiseerd in 1950 en in de periode 1968 tot en met 1992 werd er ook een kampioenschap voor amateurs en liefhebbers georganiseerd.

België

België is het land met de meeste kampioenen WK veldrijden. Zo wonnen drie Belgen in 1971, 2002 tot en met 2005 en ook in 2012.

Nederland

Hennie Stamsnijder was in 1981 de eerste Nederlander die een WK veldrijden wist te winnen. In 1990 was het Henk Baars en in 1996 Adri van der Poel. Richard Groenendaal werd kampioen WK veldrijden in 2000 en in 2007 was het Lars Boom die het WK veldrijden wist te winnen. De laatste Nederlander die het WK veldrijden bij de mannen wist te winnen was Mathieu van der Poel in 2015.

ICU programma in Bieles

Bron: Flowizm / FlickrBron: Flowizm / Flickr
Hoewel alle wedstrijden van het WK veldrijden worden gehouden op zaterdag 28 en zondag 29 januari 2017, duurt het WK veldrijden eigenlijk vier dagen. Het WK veldrijden begint eigenlijk al op donderdag 26 januari met de parcours inspectie van de ICU. Daarnaast staan er op donderdag 26 januari en vrijdag 27 januari officiële trainingen op het programma. Op het wedstrijdprogramma staat het WK veldrijden voor elite mannen en vrouwen, beloften en junioren. Traditioneel is de eerste wedstrijd van het WK-programma het WK veldrijden voor junioren.

Wedstrijdprogramma

Datumwedstrijden
Zaterdag 28 januari 2017
 • 11.00 uur: junioren
 • 13.00 uur: dames espoirs (onder 23 jaar)
 • 15.00 uur: dames elite
Zondag 29 januari 2017
 • 11.00 uur: mannen espoirs (onder 23 jaar)
 • 15.00 uur: mannen elite

Belgische deelnemers WK veldrijden

Op dinsdag 17 januari werd de Belgische selectie bekend gemaakt door de Belgische bondscoach.

Selectie

Elite mannenElite dames
 • Wout van Aert (Crelan-Charles)
 • Tom Meeusen
 • Tim Merlier
 • Kevin Pauwels
 • Laurens Sweeck
 • Michael Vanthourenhout
 • Gianni Vermeersch
 • Alicia Franck
 • Sanne Cant
 • Loes Sels
 • Ellen Van Loy
 • Jolien Verschueren

Toon Aerts

Toon Aerts moet het WK veldrijden in Luxemburg missen door blessures die hij opliep tijdens de wereldbekerwedstrijd in het Italiaanse Fiugi. De Belg liep bij een valpartij twee breuken op in zijn linker sleutelbeen en schouder. De 23-jarige Aerts veroverde in oktober verrassend de Europese titel, voor de topfavorieten Mathieu van der Poel en Wout van Aert. Door het winnen van de Europese titel kreeg Toon Aerts een wildcard voor het WK in Bieles. Dit ticket is persoonsgebonden, waardoor de Belgen geen vervanger voor Toon Aerts kunnen aanwijzen.

Wout van Aert

In aanloop naar het WK veldrijden 2017 kampt Wout van Aert met een knieblessure. Uit voorzorg heeft hij besloten niet deel te nemen aan de wereldbekerwedstrijd in Hoogerheide, die het weekend voorafgaande aan het WK wordt verreden.

Nederlandse deelnemers WK veldrijden 2017

Selectie

Elite mannenElite dames
 • Mathieu van der Poel
 • Corne van Kessel
 • Lars van der Haar
 • David van der Poel
 • Stan Godrie
 • Lars Boom
 • Sophie de Boer
 • Thalita de Jong
 • Maud Kaptheijns
 • Marianne Vos
 • Lucinda Brand

Thalita de Jong

Hoewel Thalita de Jong wel in de WK-selectie werd opgenomen, zal de winnares van 2016, niet deelnemen aan het WK veldrijden 2017. De Jong liep een spierscheuring op tijdens de wereldbekerwedstrijd in Hoogerheide en zal niet op tijd hersteld zijn.

WK veldrijden live op tv

Bron: Flowizm / FlickrBron: Flowizm / Flickr
Het WK veldrijden zal zowel in Nederland als in België live op tv worden uitgezonden. Daarnaast is het WK veldrijden ook te volgen via livestreams op internet.

NOS

De NOS zal het gehele WK-weekend aandacht besteden aan het WK veldrijden tijdens haar reguliere uitzendingen. Daarnaast zal de NOS de wedstrijden van de mannen elite en de vrouwen elite live op tv uitzenden. Herbert Dijkstra zal tijdens de WK-wedstrijden optreden als commentator. Herbert Dijkstra zal worden bijgestaan door ex-profwielrenner Maarten Ducrot. Het WK veldrijden zal worden uitgezonden op NPO1. Naast de uitzendingen op tv zal de NOS van alle wedstrijden live op het internet livestreams verzorgen op de website van de NOS.

Sporza

In België is het veldrijden veel populairder dan in Nederland. Omdat het veldrijden in België heel erg populair is, heeft Sporza, in tegenstelling tot de NOS in Nederland, er wel voor gekozen om alle vijf wedstrijden van het WK veldrijden 2017 live op tv uit te zenden.

Uitslagen WK Veldrijden 2017

DisciplineGoudZilverBrons
WK Junioren mannenThomas PidcockDaniel TulettBen Turner
WK Beloften vrouwenAnnemarie WorstEllen NobleEvie Richards
WK Elite vrouwenSanne CantMarianne VosKaterina Nash
WK Beloften mannenJoris NieuwenhuisFelipe OrtsSieben Wouters
WK Elite mannenWout van AertMathieu van der PoelKevin Pauwels
© 2016 - 2017 Tekstschrijvert, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Superprestige Veldrijden 2017-2018, kalenderSuperprestige Veldrijden 2017-2018, kalenderOp zondag 1 oktober 2017 wordt in de Drentse plaats Gieten de openingswedstrijd gehouden van de Telenet Superprestige Ve…
Belgisch Kampioenschap Veldrijden 2012Op zaterdag 7 en zondag 8 januari 2012 vinden in Hooglede-Gits de Belgische kampioenschappen veldrijden plaats.
WK veldrijden 2015 Heren: deelnemers, live op tv, favorietenWK veldrijden 2015 Heren: deelnemers, live op tv, favorietenOp zaterdag 31 januari en zondag 1 februari 2015 wordt in het Tsjechische Tábor het WK veldrijden verreden. De Elite Man…
WK veldrijden 2015 Dames: deelnemers, live op tv, favorietenWK veldrijden 2015 Dames: deelnemers, live op tv, favorietenHet WK veldrijden 2015 wordt verreden op zaterdag 31 januari en zondag 1 februari 2015 in het Tsjechische Tábor. De weds…
Veldrit Gieten 2017 – programma, deelnemers en live op tvVeldrit Gieten 2017 – programma, deelnemers en live op tvOp zondag 1 oktober 2017 wordt de 42e editie gehouden van de veldrit van Gieten. Dit is de openingswedstrijd van de Supe…
Bronnen en referenties

Reageer op het artikel "WK veldrijden 2017 in Luxemburg: programma en live op tv"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Infoteur: Tekstschrijvert
Laatste update: 29-01-2017
Rubriek: Sport
Subrubriek: Kampioenschappen
Bronnen en referenties: 5
Schrijf mee!