InfoNu.nl > Sport > Kampioenschappen > WK boksen 2017: Anthony Joshua-Wladimir Klitschko live op tv

WK boksen 2017: Anthony Joshua-Wladimir Klitschko live op tv

WK boksen 2017: Anthony Joshua-Wladimir Klitschko live op tv Op zaterdag 29 april 2017 wordt het grote wereldtitelgevecht boksen in de categorie zwaargewicht gehouden tussen de Engelsman Anthony Joshua en de Oekraïner Wladimir Klitschko. Dit gevecht vindt plaats in het Wembley Stadium te Londen. De partij tussen Joshua en Klitschko wordt onder meer door Sky Sports en RTL7 live op tv uitgezonden.

Wladimir Klitschko

Klitschko broers

Wladimir Klitschko is de jongste van de twee 'Klitschko broers'. Waldimir werd geboren op 25 maart 1976. Zijn ouder broer Vitali werd geboren op 19 juli 1971. Jarenlang waren zij de twee sterkste zwaargewichten in de wereld van het profkboksen. Vitali had onder meer de wereldtitel bij de boksbond WBC. Wladmir had onder meer de wereldtitels van de WBA, IBF, WBO, IBO en The Ring.

Wie was de sterkste van deze twee boksende broers? Dat zal nooit iemand zeker weten. Beide broers hadden immers aan hun moeder beloofd dat ze nooit een officiële partij tegen elkaar zouden vechten en daar hebben ze zich keurig aan gehouden. In december 2013 zette de oudste van de twee broers, Vitali Klitschko, definitief een punt achter zijn bokscarrière, omdat hij zich toen volledig wilde gaan focussen op zijn politieke carrière. De familienaam van de Klitschko-broers wordt overigens in de Westerse media op verschillende manier gespeld. Zo schrijft men ook weleens Klytsjko, Klitsjko of Klichko.

Carrière van Wladimir

Wladimir Klitschko werd geboren in de plaats Semipalatinsk (Semey). In 1996 won hij de gouden medaille op het Olympische bokstoernooi van Atlanta, in de categorie superzwaargewicht. Kort daarna begon hij aan een glansrijke profcarrière. In de loop der jaren vocht hij 68 profpartijen. Daarvan won hij er 64 (waarvan 53 via knock-out) en verloor hij er 4. Wladimir Klitschko heeft een lengte van 198 centimeter en heeft een reach van 206 cm.

Tyson Fury?

Jarenlang heerste Wladimir Klitschko op grootse wijze in de profbokswereld. Van oktober 2004 tot november 2015 was hij ongeslagen. Op zaterdag 28 november 2015 kwam er echter een einde aan de heerschappij van Klitschko. Op die dag stond Klitschko in de Esprit Aren (Düsseldorf) tegenover de ongeslagen Engelsman Tyson Fury. Het werd een merkwaardige en gedenkwaardige wedstrijd tussen wereldkampioen Klitschko en zijn excentrieke uitdager Fury.

Klitschko kon niet voldoende grip krijgen op het uitdagende gedrag van Fury. De Engelsman danste door de ring, hield veelvuldig z´n armen op z´n rug en was veel aan het praten en aan het sarren richting de Oekraïner. Pas in de slotfase van de wedstrijd, toen Fury moe was geworden, slaagde Klitschko erin om via een aantal rake stoten zijn bokskwaliteiten te tonen. Dat wanhopige slotoffensief was niet sterk genoeg om Fury werkelijk te laten wankelen; het offensief van Klitschko kwam te laat en duurde ook te kort om de juryleden qua scores nog te overtuigen. Het resultaat van de wedstrijd was dat Fury door de juryleden werd uitgeroepen tot de nieuwe wereldkampioen boksen in het zwaargewicht.

Problemen

Fury had geschiedenis geschreven. Hij had een einde gemaakt aan het Klitschko-tijdperk. Volgens het contract dat Fury en Klitschko met elkaar hadden getekend, zou de Oekraïner echter wel recht hebben op een rematch (herkansingswedstrijd), zodat Klitschko dus de kans zou krijgen om zijn wereldtitels te heroveren. Door een grote reeks problemen rondom Fury (waaronder psychische problemen, maar ook drugs- en dopinggebruik) zou die tweede wedstrijd tussen Klitschko en Fury, die meermaals werd uitgesteld, uiteindelijk nooit plaatsvinden.

Anthony Joshua

Anthony Joshua is een Engelse bokser met Nigeriaanse roots. Hij werd op 15 oktober 1989 geboren in Watford (Engeland), maar bracht een groot deel van zijn jeugd door in Nigeria, het land van zijn voorouders. Toen hij naar de middelbare school moest keerde hij echter terug naar Engeland. Daar was hij als tiener een actieve sporter die zich vooral op voetbal en atletiek focuste. Als 18-jarige ging hij boksen. In 2012 werd hij Olympisch kampioen in het superzwaargewicht.

Anthony Joshua heeft een lengte van 198 centimeter. Hij heeft een reach van 208 centimeter. In 2013 debuteerde Anthony Joshua in het profboksen. Zijn professionele bokscarrière verloopt sindsdien buitengewoon glansrijk. De 18 profwedstrijden die hij heeft gevochten, heeft hij allemaal gewonnen en hij zegevierde elke keer via een knock-out.

IBF-wereldtitel

Een hoogtepunt in zijn carrière was zijn zege op 9 april 2016 tegen de regerende Amerikaanse IBF-wereldkampioen Charles Martin. Door zijn zege in dit titelgevecht werd Joshua dus de wereldkampioen zwaargewicht bij de IBF. Later verdedigde hij die titel nog tegen Breazeale en Molina. Lange tijd werd er verwacht dat hij in 2016 een partij zou gaan vechten tegen de winnaar van de rematch van de titanenstrijd tussen Klitschko en Fury. Die wedstrijd Klitschko-Fury stond op verschillende data in 2016 gepland, maar ging uiteindelijk elke keer niet door.

Welke wereldtitels?

Tyson Fury heeft voor enige verwarring gezorgd binnen de profbokswereld. Door zijn problemen heeft hij afscheid moeten nemen van al zijn profwereldtitels (onder meer van de WBA, The Ring en WBO), maar er is vervolgens enige tijd onenigheid geweest over de vraag wie er recht zouden hebben op die titels of op titelgevechten voor die titels. Mede daardoor was het ook lange tijd onduidelijk welke titels wel en niet op het spel zouden staan bij het gevecht 'Joshua vs Klitschko'.

IBF

Toen de wedstrijd 'Joshua vs Klitschko' werd georganiseerd, was wel sowieso meteen duidelijk dat deze wedstrijd een titelgevecht zou zijn om de IBF-wereldtitel, die Joshua immers inmiddels in zijn bezit had. Die IBF-titel had Fury indertijd al heel snel vrijwillig ingeleverd, vlak nadat hij hem op Kitschko had veroverd. Hij koos hiervoor aangezien de IBF-regels in strijd waren met andere contractuele verplichtingen van Fury. (De IBF wilde bijvoorbeeld dat Fury zijn volgende titelgevecht niet tegen Klitschko zou vechten, maar tegen een andere bokser die hoog op de IBF-ranking stond.)

Nadat Fury afstand van deze IBF-titel deed, was deze titel enige tijd vacant. Vervolgens werd er een titelgevecht door de IBF georganiseerd tussen de Amerikaan Martin en de Oekraïner Glazkov. Martin won deze match en pakte dus de titel. Vervolgens versloeg Anthony Joshua hem in april 2016 en was hij dus de nieuwe wereldkampioen. In zijn twee daaropvolgende gevechten in 2016 verdedigde Joshua met succes deze titel. Het was dus ook logisch dat sowieso deze wereldtitel van Anthony Joshua bij het gevecht met Klitschko op 29 april 2017 op het spel zou staan. Maar welke andere wereldtitels zouden er te verdienen zijn bij de titanenstrijd 'Joshua vs Klitschko'?

WBA Super en IBO

Uiteindelijk is er bepaald dat er bij het gevecht tussen Klitschko en Joshua drie wereldtitels op het spel staan. Behalve de IBF-wereldtitel van Joshua, gaat deze wedstrijd ook om twee vacante wereldtitels: de WBA Super-titel en 'heavyweight'-titel van de IBO. Net als de IBF zijn ook de WBA en de IBO topbonden binnen de bokswereld. WBA is een afkorting van World Boxing Association. IBO is een afkorting van International Boxing Organization.

Voorbeschouwing titelgevecht Klitschko-Joshua

Wie is de favoriet voor de zege bij dit wereldkampioenschap boksen? Anthony Joshua is de Rising Star van de bokswereld, puur fysiek gezien is hij een absolute topper en een ongekend talent. Klitschko is op het moment van dit gevecht al 41 jaar en lijkt dus al enige jaren over zijn top heen te zijn. Joshua is dus zeker de favoriet voor de zege. Toch heeft Klitsckho één groot voordeel: zijn ervaring. Joshua heeft, mede door zijn enorme kracht en talent, nog nooit een erg lange profpartij gebokst. Hij sloeg zijn tegenstanders doorgaans al snel knock-out. Als het echter Joshua niet zou lukken om Klitschko snel te verslaan en het een lange partij wordt, dan zou Klitschko misschien wel een kans krijgen om, dankzij zijn grote ervaring, de jonge Joshua te verslaan.

Live op tv: Sky Sports en RTL7 Fight Night

In Engeland wordt de wedstrijd Joshua-Klitschko live uitgezonden door Sky Sports, zowel op tv (via Sky Box Office) als ook via een livestream (waarschijnlijk is die stream alleen beschikbaar via 'pay per view'). In Nederland wordt deze wedstrijd om het WK boksen in de categorie zwaargewicht live op tv uitgezonden op de zender RTL7. De uitzending van RTL7 Fight Night begint op zaterdag 29 april om 22u00. Eerst worden er een voorbeschouwing op het titelgevecht getoond en enkele andere gevechten die op deze avond in Wembley plaatsvinden. Aan het einde van deze Fight Night is live het hoofdgevecht te zien, de titelstrijd 'Klitschko vs Joshua'.

Kickboksen: titelgevecht Nederlander Wilnis

De avond van zaterdag 29 april 2017 is sowieso een mooie tv-avond voor veel vechtsportliefhebbers. Op diezelfde avond wordt door Ziggo Sport Totaal namelijk op tv en via een livestream het kickboksgala Glory 40 - Kopenhagen live uitgezonden. De hoofdwedstrijd van dat kickboksgala is het titelgevecht van de Nederlander Jason Wilnis tegen Simon Marcus (Canada). Dat gevecht gaat om de Glory Kickboxing World Title in het middengewicht.

Joshua-Klitschko nogmaals op tv bij RTL7

RTL7 heeft besloten om het titanengevecht tussen Anthony Joshua en Wladimir Klitschko op maandag 1 mei nogmaals op tv uit te zenden. Deze uitzending begint om 23u00 op RTL7.

Verslag en uitslag van de titanenstrijd: Anthony Joshua wint

De langverwachte titanenstrijd tussen Joshua en Klitschko werd een geweldig gevecht, waar in de bokswereld nog jaren over zal worden nagepraat. Het merendeel van de wedstrijd leek Klitschko met het meeste zelfvertrouwen en de meeste allure in de ring te staan. Toch was juist de Oekraïner in de vijfde ronde de eerste bokser van de twee die neerging. Hij stond echter op en hierna volgde er een grandioze wederopstanding van hem. In de zesde ronde ging Joshua neer en hoewel hij opkrabbelde, leek de Brit toen nog lange tijd te wankelen. Klitschko leek dus op weg te zijn om zijn wereldtitels te heroveren, maar uiteindelijk herpakte Joshua zich toch nog op een wonderbaarlijk sterke wijze. In de elfde ronde ging Klitschko meermaals neer en moest de scheidsrechter een einde aan het gevecht maken. Anthony Joshua behield dus zijn titel bij de IBF en won de titels van de IBO en de WBA (Super).

Volgende titelgevecht: Joshua - Pulev

Wladimir Klitschko had contractueel het recht op een 'rematch' (een tweede wedstrijd) tegen Anthony Joshua. Hij heeft dat enige tijd in overweging genomen, maar besloot uiteindelijk toch om daar geen gebruik van te maken en z'n bokscarrière te beëindigen. Het eerstvolgende titelgevecht van Joshua is daarom op 28 oktober 2017 de wedstrijd Anthony Joshua - Kubrat Pulev. Dat wereldtitelgevecht vindt plaats in Cardiff (Wales).

Lees verder

© 2016 - 2017 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Boksen: Wladimir Klitschko - Francesco Pianeta. TitelgevechtWereldkampioen Wladimir Klitschko verdedigt op zaterdag 4 mei 2013 zijn wereldtitels in het zwaargewicht (bij de bonden…
WK boksen 2016: Tyson Fury - Wladimir KlitschkoWK boksen 2016: Tyson Fury - Wladimir KlitschkoEr zou op 29 oktober 2016 in Manchester (UK) een wereldtitelgevecht plaatsvinden tussen de Oekraïner Wladimir Klitschko…
Boksen: Wladimir Klitschko - Alexander PovetkinOp zaterdag 5 oktober 2013 verdedigt Wladimir Klitchko in Moskou zijn wereldtitels in het zwaargewicht (bij de bonden IB…
WK boksen 2016: Charles Martin - Anthony Joshua, live op tvWK boksen 2016: Charles Martin - Anthony Joshua, live op tvDe Amerikaan Charles Martin verdedigt op zaterdag 9 april 2016 zijn IBF-wereldtitel in de categorie zwaargewicht (heavyw…
Boksen 2015: Wladimir Klitschko - Tyson Fury, live op tvOp zaterdag 28 november 2015 bokst zwaargewicht wereldkampioen Wladimir Klitschko (Oekraïne) tegen de Brit Tyson Fury. K…
Bronnen en referenties
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Anthony_Joshua
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Klitschko_brothers
  • https://en.wikipedia.org/wiki/%C3%89ric_Molina
  • https://en.wikipedia.org/wiki/International_Boxing_Federation
  • http://www.ibfusbaregistration.com/ibfusba_02APR2014/index.php/ratings/ibf-ratings

Reageer op het artikel "WK boksen 2017: Anthony Joshua-Wladimir Klitschko live op tv"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 03-09-2017
Rubriek: Sport
Subrubriek: Kampioenschappen
Bronnen en referenties: 5
Schrijf mee!