InfoNu.nl > Sport > Kampioenschappen > Super Bowl 2020 (American Football) live op tv en livestream

Super Bowl 2020 (American Football) live op tv en livestream

Super Bowl 2020 (American Football) live op tv en livestream Op zondag 2 februari wordt de Super Bowl 2020 gespeeld. Het is de 54e editie van dit evenement. De Super Bowl is de finale van het NFL American Football-seizoen. In deze wedstrijd spelen de winnaars van de American Football Conference (AFC) en de National Football Conference (NFC) tegen elkaar. Tijdens de traditionele halftime show treden Jennifer Lopez en Shakira op. De Super Bowl 2020 wordt wereldwijd door veel zenders live op tv uitgezonden. Ook is de Super Bowl 2020 online via een livestream te volgen.

Geschiedenis van American Football

Deze sport is ontstaan als een variant op rugby. De eerste officiële American Footballwedstrijd werd in november 1869 gespeeld in New Jersey door twee universiteitsteams. Het spel had in die begintijd echter wel veel andere spelregels. Zo was het in de oertijd van het American Football verboden om met de bal in de hand te lopen. Met name in de laatste decennia van de 19e eeuw hebben er buitengewoon veel spelregelwijzigingen plaatsgevonden, zodat uiteindelijk het moderne American Football ontstond.

Populariteit van American Football

In de loop van de 20e eeuw groeide het uit tot één van de populairste sporten van Amerika. Velen beschouwen het zelfs als de ultieme nationale sport van de Verenigde Staten. Sociologen, psychologen en historici hebben op allerlei manieren geprobeerd om te verklaren waarom juist deze sport zo extreem populair is in Amerika, terwijl American Football buiten de Verenigde Staten, ondanks veel pogingen om het ook daar op grootse wijze te promoten, toch nooit buitengewoon populair is geworden.

Frontier mentaliteit?

Eén van de verklaringen voor de populariteit in de verenigde Staten is, dat American Football volgens sociologen qua mentaliteit goed zou aansluiten bij de 'Frontier mentality', die van oudsher bij de Amerikaanse cultuur hoort. Dit is de harde mentaliteit van kolonisten, die nieuwe stukken grondgebied voor zichzelf moesten veroveren. In het American Football gaat het (figuurlijk gezien) voor een belangrijk gedeelte ook om het veroveren van 'yards' grondgebied op de vijand.

Ontstaan NFL

Van oorsprong was American Football officieel een amateursport. Mede door de enorme populariteit van dit spel werden de amateurregels echter al snel grootschalig in het geheim overtreden. Reeds aan het einde van de 19e eeuw konden topspelers stiekem enorme kapitalen verdienen aan deze 'amateursport'. In de jaren twintig van de twintigste eeuw ontstond er een grote, officiële profcompetitie. Deze kreeg als naam de National Footbal League (NFL).

Ontstaan Super Bowl

Er waren in de loop der jaren diverse pogingen om naast de NFL nog andere grote profcompetities op te zetten. Een succesvolle concurrent van de NFL was de AFL (American Football League). De AFL ontstond in 1960. In de tweede helft van de jaren zestig kwamen er echter 'vredesbesprekingen' tussen de AFL en de NFL. Men besloot om met ingang van 1967 jaarlijks de kampioenen van de AFL en de NFL tegen elkaar te laten spelen om het 'overall kampioenschap American Football'. Dit superkampioenschap werd de 'Super Bowl' genoemd.

Fusie NFL en AFL

Uiteindelijk kwamen de NFL en de AFL in 1970 tot een fusie. Dit leidde tot een reorganisatie waarbij men wel de oude namen bleef gebruiken. De nieuwe, gezamenlijke organisatie droeg de oude naam NFL. Eén van de twee topcompetities van de vernieuwde NFL gaf men de naam AFL (en de andere noemde men NFC). De term Super Bowl bleef behouden voor de grote finale van het American Football-seizoen. In Amerika gebruikt men overigens doorgaans Latijnse cijfers om de edities van de Super Bowl te nummeren. De editie van 2020 is bijvoorbeeld de 54e editie en noemt men in Amerika daarom doorgaans ‘Super Bowl LIV’.

Erelijst NFL Super Bowl

Recordhouders qua aantal eindzeges in de Super Bowl zijn de Pittsburgh Steelers en de New England Patriots. Zij wonnen dit kampioenschap zes keer. De teams van de San Francisco 49ers en de Dallas Cowboys pakten vijf keer de zege in de Super Bowl. Ploegen die dit kampioenschap vier maal wonnen zijn de New York Giant en de Green Bay Packers.

Super Bowl 2020 (Super Bowl LIV), locatie: Miami (Florida)

De Super Bowl wordt in 2020 gehouden in het Hard Rock Stadium, dat zich bevindt in de Amerikaanse stad Miami, in de staat Florida. Dit is de thuisbasis van het NFL-team Miami Dolphins. Het heeft een capaciteit van circa 65.000 toeschouwers.

Halftime show Super Bowl 2020: Jennifer Lopez en Shakira

Voorafgaand aan de Super Bowl wordt traditioneel het Amerikaanse volkslied, 'The Star-Spangled Banner', gezongen door een beroemdheid. In 2020 heeft Demi Lovato de eer om dit volkslied te zingen. Tijdens de halftime show van deze editie van de Super Bowl wordt er een optreden gegeven door Jennifer Lopez en Shakira.

Reclamespots

Door het sportieve belang van de wedstrijd, maar ook door het vele entertainment er omheen, is de Super Bowl doorgaans het grootste mediaspektakel van het jaar in Amerika. Het evenement behaalt enorme kijkcijfers. Daar wordt vanzelfsprekend ook op ingespeeld door veel marketingmensen. Vaak maken zij nieuwe reclamespots speciaal voor Super Bowl. De zendtijd van die spots is peperduur. Zo moest men in 2016 voor een halve minuut zendtijd 5 miljoen dollar betalen.

Naamgeving: Super Bowl LIIV

In de Verenigde Staten gebruikt men doorgaans Latijnse cijfers om aan te geven om welke editie van de Super Bowl het gaat. De Super Bowl van 2020 is bijvoorbeeld de 54e editie. Het getal 54 omgezet in Latijnse cijfers is 'LIV'. Vandaar dat men in Amerika deze editie van de Super Bowl doorgaans de 'Super Bowl LIV' noemt.

Voorbeschouwing, teams Super Bowl LIV

In de Super Bowl 2020 spelen tegen elkaar de kampioenen van de twee grote American Football-competities: de American Football Conference (AFC) en de National Football Conference (NFC). Welke teams zijn dat in 2020? Zodra dat bekend is, wordt hier een uitgebreide voorbeschouwing geplaatst.

Super Bowl live op tv: o.a. FOX Sports voor Nederland, FOX voor Amerika

Door welke zenders wordt de Super Bowl live uitgezonden? In de Verenigde Staten wordt de Super Bowl 2020 live op tv uitgezonden door FOX. Daarnaast produceert ESPN Deportes in Amerika de live tv-uitzending van de Super Bowl LIV voor de Spaanstalige markt. Voor Nederland heeft het bedrijf FOX eveneens de uitzendrechten van het NFL American Football. Zij zenden de Super Bowl 2020 live uit op de abonneezenders van FOX Sports.

Hoe laat en welke zender?

Hoe laat begint bij FOX Sports de live tv-uitzending van de Super Bowl 2020? Op welke zenders vindt die live-uitzending plaats? Zodra dit definitief bekend is, wordt die info hier geplaatst.

Super Bowl 2020 live op tv in Nederland bij FOX Sports

Om de Super Bowl live te bekijken op de zenders van FOX Sports, dient men een abonnement op deze zenders te hebben. Het is overigens ook mogelijk om voor de live tv-uitzending deze Super Bowl een 'dagpas' (een abonnement voor één etmaal) te kopen bij FOX Sports.

Super Bowl 2020 in Nederland niet live op het open net van FOX tv?

Bij diverse voorgaande edities van de Super Bowl werd dit evenement in Nederland door FOX niet alleen live uitgezonden op de betaalzenders van (FOX Sports), maar daarnaast ook op hun 'open net', de digitale zender FOX Tv, die ook te ontvangen is voor mensen die geen abonnement op FOX Sports hebben. In 2018 en 2019 was er helaas echter geen live tv-uitzending van de Super Bowl op dat 'open net' van FOX. In 2020 is er helaas waarschijnlijk wederom geen live tv-uitzending op het 'open net'. Indien hier toch nog verandering in komt, dan wordt dat hier gemeld.

Overige zenders live op tv in Europa: BBC

In Groot-Brittannië wordt de Super Bowl live op tv uitgezonden door zowel de BBC als Sky Sports. Met name dat de BBC het live uitzendt is mooi nieuws voor veel Nederlanders. Nederlandse kijkers die geen abonnement op FOX Sports hebben, kunnen via die zender dus alsnog 'gratis' naar de Super Bowl 2020 kijken. De live tv-uitzending van de Super Bowl LIII begint bij de Britse publieke omroep op zondag 2 februari om 23u45 op de zender BBC One.

België: live op Eleven Sports

In België wordt de Super Bowl 2020 live op tv uitgezonden door Eleven Sports. Hun live tv-uitzending begint in de nacht van zondag 2 februari op zondag 3 februari om 0u30. Daarvoor begint om 23u30 al de voorbeschouwing 'Road to the Super Bowl'.

Livestream Super Bowl 2020

Livestream FOX Sports (Nederland)

Er wordt bij de NFL Superbowl 2020 een livestream verzorgd door Fox Sports. Men kan bij hen deze Super Bowl dus niet alleen live op tv volgen, maar ook live op het internet. Via die livestream kan men in de nacht van zondag 2 februari op maandag 3 februari live naar de Super Bowl 2019 kijken op bijvoorbeeld een computer of een smartphone. Deze officiële livestream voor Nederland bevindt zich op FOX Sports Go App. Men dient een abonnement op die app te hebben, om deze livestream te kunnen bekijken. Met de livestream kan men de tv-uitzendingen van FOX Sports zien. Behalve de wedstrijd kan men op die livestream dus ook de voorbeschouwingen op de Super Bowl 2020 bekijken.

Dagpas livestream FOX Sports?

Het is anno 2020 helaas niet meer mogelijk om een livestream bij FOX Sports via PPV (Pay Per View) te kopen. Ook is het niet meer mogelijk om bij FOX Sports een dagpas voor de livestream te kopen, waarmee men online naar de Super Bowl kan kijken. Wel is het mogelijk om een dagpas voor FOX Sports te kopen waarmee men op tv naar de Super Bowl kan kijken.

Livestream NFL (PPV)

Er is ook een mondiale livestream voor de Super Bowl van de NFL. Deze livestream is beschikbaar via 'Pay Per View' (PPV). Om die officiële Amerikaanse livestream te bekijken, dient men online een 'NFL Game Pass' te kopen.

Go App livestream?

Veel mensen in Nederland zijn inmiddels gewend geraakt om tv per livestream te kijken via de Go App. Is het mogelijk om via zo'n livestream op die app naar de Super Bowl te kijken bij FOX Sports? Of kan men de Super Bowl bekijken via een livestream van de BBC op die Ziggo GO app? Hiervoor geldt in principe hetzelfde als op tv. Aangezien de BBC in het basispakket van de digitale tv-zenders van Ziggo zit, kan men automatisch per livestream naar de live-uitzending van de BBC bij de Super Bowl kijken op een smartphone, laptop, tablet of een ander type computer.

Indien men voor de betaalzenders van FOX Sports niet een extra tv-pakket heeft, dan is het niet mogelijk om op die manier per livestream naar de Super Bowl op FOX Sports te kijken. Indien men wel over een extra pakket beschikt van FOX Sports, dan bestaat die mogelijkheid wel om online per livestream naar zo'n zender te kijken.

BBC livestream?

De BBC heeft ook een eigen livestream waarmee men deze Super Bowl uitzendt. Dit is echter een livestream die puur bedoeld is voor de Britse kijkers. Deze livestream van de Super Bowl is dus 'geo-restricted'. Dit is nochtans een gratis livestream. Voor kijkers in Nederland en België is deze livestream op de site van de BBC echter 'geo-blocked' (geblokkeerd). Wanneer men toch de BBC live-uitzending per livestream wil bekijken, dan is in Nederland daarvoor een prime legaal alternatief de stream van de BBC op de Ziggo Go App. Die livestream is echter bedoeld voor klanten van digitale tv bij Ziggo.

Livestream België

In België wordt deze editie van de Super Bowl live via een stream uitgezonden door Eleven Sports. Hun livestream is onder meer te verkrijgen bij Telenet Play Sports. Zo'n livestream is bij Telenet Play Sports te bekijken door vaste abonnees, maar het is ook mogelijk om deze stream te bekijken met een dagpas.

Super Bowl 2020 terugkijken (wedstrijd en halftime show)

Via de eerder genoemde Ziggo Go App kunnen kijkers de BBC-uitzending van de Super Bowl (inclusief de halftime show) terugkijken via een stream op deze app. Die app is beschikbaar bij Ziggo voor Nederlandse kijkers. Wanneer men de beschikking heeft over deze app, dan kan men hiermee in de gehele EU dit evenement terugkijken via deze app.

Voorgaande editie: uitslag Super Bowl 2019

De strijd om de Super Bowl 2019 stond grotendeels in het teken van de ijzersterke defensies van beide ploegen. Pas in het vierde kwart van de wedstrijd werd de eerste en enige touchdown gescoord. De New England Patriots wonnen deze wedstrijd met 13-3. De quarterback van de Patriots, Tom Brady, pakte zo zijn zesde eindzege in de Super Bowl. Hij is met die zesde zege de recordhouder geworden: nooit eerder slaagde een speler erin om zo vaak de Super Bowl te winnen. Volgens velen is hij de G.O.A.T. (Greatest Of All Time) als quarterback in het American Football.

Lees verder

© 2017 - 2020 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
EK voetbal 2020: Nederland op 22 juni, live tv en livestreamEK voetbal 2020: Nederland op 22 juni, live tv en livestreamNederland speelt op 22 juni 2020 haar derde poulewedstrijd op het EK voetbal 2020. Het is echter nog niet bekend wie de…
EK voetbal 2020: Nederland-Oostenrijk, live tv en livestreamEK voetbal 2020: Nederland-Oostenrijk, live tv en livestreamOp donderdag 18 juni 2020 speelt Oranje op het EK voetbal 2020 tegen Oostenrijk. Deze twee teams zitten in de openingsro…
Voetbal 2020: Ajax-Sparta, live op tv en livestreamVoetbal 2020: Ajax-Sparta, live op tv en livestreamOp zondag 19 januari 2020 spelen AFC Ajax en Sparta Rotterdam tegen elkaar in de Nederlandse eredivisie. Deze competitie…
Voetbal 2019: FC Groningen-Ajax, live op tv en livestreamVoetbal 2019: FC Groningen-Ajax, live op tv en livestreamOp zondag 26 januari 2020 voetbalt Ajax tegen FC Groningen. Dit is een competitiewedstrijd in de Nederlandse eredivisie.…
Vuelta 2020 - live op tv en livestreamVuelta 2020 - live op tv en livestreamDe Ronde van Spanje 2020 gaat van start op zaterdag 14 augustus. Dit is de 75e editie van deze Spaanse wielerwedstrijd.…
Bronnen en referenties
  • https://en.wikipedia.org/wiki/NRG_Stadium
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Super_Bowl_LI
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Frontier_myth
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Halftime_show
  • https://en.wikipedia.org/wiki/2016_NFL_season
  • http://www.nfl.com/schedules
  • http://thecelebritycafe.com/2017/01/lady-gaga-hints-expect-super-bowl-halftime-performance/

Reageer op het artikel "Super Bowl 2020 (American Football) live op tv en livestream"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 17-01-2020
Rubriek: Sport
Subrubriek: Kampioenschappen
Bronnen en referenties: 7
Schrijf mee!