Super Bowl 2020 (American Football) live op tv en livestream

Super Bowl 2020 (American Football) live op tv en livestream Op zondag 2 februari wordt de Super Bowl 2020 gespeeld. Het is de 54e editie van dit evenement. De Super Bowl is de finale van het NFL American Football-seizoen. Tijdens deze wedstrijd spelen de winnaars van de American Football Conference (AFC) en de National Football Conference (NFC) tegen elkaar. In 2020 zijn dat respectievelijk de Kansas City Chiefs en de San Francisco 49ers. Tijdens de traditionele halftime show treden Jennifer Lopez en Shakira op. Voorafgaand aan de wedstrijd zingt Demi Lovato het Amerikaanse volkslied. De Super Bowl 2020 wordt wereldwijd door veel zenders live op tv uitgezonden. Ook is de Super Bowl 2020 online via een livestream te volgen.

Geschiedenis van American Football

Deze sport is ontstaan als een variant op rugby. De eerste officiële American Footballwedstrijd werd in november 1869 gespeeld in New Jersey door twee universiteitsteams. Het spel had in die begintijd echter wel veel andere spelregels. Zo was het in de oertijd van het American Football verboden om met de bal in de hand te lopen. Met name in de laatste decennia van de 19e eeuw hebben er buitengewoon veel spelregelwijzigingen plaatsgevonden, zodat uiteindelijk het moderne American Football ontstond.

Populariteit van American Football

In de loop van de 20e eeuw groeide het uit tot één van de populairste sporten van Amerika. Velen beschouwen het zelfs als de ultieme nationale sport van de Verenigde Staten. Sociologen, psychologen en historici hebben op allerlei manieren geprobeerd om te verklaren waarom juist deze sport zo extreem populair is in Amerika, terwijl American Football buiten de Verenigde Staten, ondanks veel pogingen om het ook daar op grootse wijze te promoten, toch nooit buitengewoon populair is geworden.

Frontier mentaliteit?

Eén van de verklaringen voor de populariteit in de verenigde Staten is, dat American Football volgens sociologen qua mentaliteit goed zou aansluiten bij de 'Frontier mentality', die van oudsher bij de Amerikaanse cultuur hoort. Dit is de harde mentaliteit van kolonisten, die nieuwe stukken grondgebied voor zichzelf moesten veroveren. In het American Football gaat het (figuurlijk gezien) voor een belangrijk gedeelte ook om het veroveren van 'yards' grondgebied op de vijand.

Ontstaan NFL

Van oorsprong was American Football officieel een amateursport. Mede door de enorme populariteit van dit spel werden de amateurregels echter al snel grootschalig in het geheim overtreden. Reeds aan het einde van de 19e eeuw konden topspelers stiekem enorme kapitalen verdienen aan deze 'amateursport'. In de jaren twintig van de twintigste eeuw ontstond er een grote, officiële profcompetitie. Deze kreeg als naam de National Footbal League (NFL).

Ontstaan van de Super Bowl

Er waren in de loop der jaren diverse pogingen om naast de NFL nog andere grote profcompetities op te zetten. Een succesvolle concurrent van de NFL was de AFL (American Football League). De AFL ontstond in 1960. In de tweede helft van de jaren zestig kwamen er echter 'vredesbesprekingen' tussen de AFL en de NFL. Men besloot om met ingang van 1967 jaarlijks de kampioenen van de AFL en de NFL tegen elkaar te laten spelen om het 'overall kampioenschap American Football'. Dit superkampioenschap werd de 'Super Bowl' genoemd.

Fusie NFL en AFL

Uiteindelijk kwamen de NFL en de AFL in 1970 tot een fusie. Dit leidde tot een reorganisatie waarbij men wel de oude namen bleef gebruiken. De nieuwe, gezamenlijke organisatie droeg de oude naam NFL. Eén van de twee topcompetities van de vernieuwde NFL gaf men de naam AFL (en de andere noemde men NFC). De term Super Bowl bleef behouden voor de grote finale van het American Football-seizoen.

Erelijst NFL Super Bowl

Recordhouders qua aantal eindzeges in de Super Bowl zijn de Pittsburgh Steelers en de New England Patriots. Zij wonnen dit kampioenschap zes keer. De teams van de San Francisco 49ers en de Dallas Cowboys pakten vijf keer de eindzege. Ploegen die dit kampioenschap vier maal wonnen zijn de New York Giant en de Green Bay Packers.

Super Bowl 2020 (Super Bowl LIV), locatie: Miami (Florida)

De Super Bowl wordt in 2020 gehouden in het Hard Rock Stadium, dat zich bevindt in de Amerikaanse stad Miami, in de staat Florida. Dit is de thuisbasis van het NFL-team Miami Dolphins. Het heeft een capaciteit van circa 65.000 toeschouwers.

Halftime show Super Bowl 2020: Jennifer Lopez en Shakira

Voorafgaand aan de Super Bowl wordt traditioneel het Amerikaanse volkslied, 'The Star-Spangled Banner', gezongen door een beroemdheid. In 2020 heeft Demi Lovato de eer om dit volkslied te zingen. Tijdens de halftime show van deze editie van de Super Bowl wordt er een optreden gegeven door Jennifer Lopez en Shakira.

Reclamespots

Door het sportieve belang van de wedstrijd, maar ook door het vele entertainment er omheen, is de Super Bowl doorgaans het grootste mediaspektakel van het jaar in Amerika. Het evenement behaalt enorme kijkcijfers. Daar wordt vanzelfsprekend ook op ingespeeld door veel marketingmensen. Vaak maken zij nieuwe reclamespots speciaal voor Super Bowl. De zendtijd van die spots is peperduur. Zo moest men in 2016 voor een halve minuut zendtijd 5 miljoen dollar betalen.

Naamgeving: Super Bowl LIIV

In de Verenigde Staten gebruikt men doorgaans Latijnse cijfers om aan te geven om welke editie van de Super Bowl het gaat. De Super Bowl van 2020 is bijvoorbeeld de 54e editie. Het getal 54 omgezet in Latijnse cijfers is 'LIV'. Vandaar dat men in Amerika deze editie van de Super Bowl doorgaans de 'Super Bowl LIV' noemt.

Voorbeschouwing, teams Super Bowl LIV

In de Super Bowl 2020 spelen tegen elkaar de kampioenen van de twee grote American Football-competities: de American Football Conference (AFC) en de National Football Conference (NFC). Welke teams zijn dat in 2020?

Kampioen AFC: Kansas City Chiefs

De Kansas City Chiefs bestaan sinds 1960. Het grootste succes boekte het team in januari 1970, toen het zijn eerste en enige Super Bowl won. In 2020 plaatste het team zich pas voor de twee keer in haar geschiedenis voor deze nationale finale.

Seizoen 2019-2020

De Kansas City Chiefs eindigden in het reguliere seizoen van de AFC als tweede, achter de Baltimore Ravens. De Chiefs wonnen in de reugliere competitie 12 wedstrijden en leden vier nederlagen. In de playoffs schakelden zij achtereenvolgens de Houston Texans en de Tennessee Titans uit.

Kampioen NFC: San Francisco 49ers

De San Francisco 49ers bestaan sinds 1946. Dit team uit Californië beleefde zijn glorietijd in de jaren tachtig: in 1981, 1984, 1988 en 1989 won het team de Super Bowl. In 1994 wonnen ze voor de vijfde keer dat kampioenschap.

Seizoen 2019-2020

De San Francisco 49ers eindigden in het seizoen 2019-2020 als eerste in de eindstand van de reguliere competitie van de NFC. Het team behaalde 13 zeges en drie nederlagen. In de playoffs schakelden ze vervolgens de Minnesota Vikings en de Green Bay Packers uit en plaatsten zich zo voor de NFL-finale.

Super Bowl live op tv: o.a. FOX Sports voor Nederland, FOX voor Amerika

Welke zender in Amerika?

Door welke zenders wordt in 2020 in de Verenigde Staten de Super Bowl live uitgezonden? In de Verenigde Staten wordt de Super Bowl 2020 live op tv uitgezonden door FOX. Daarnaast produceert FOX Deportes in Amerika de live tv-uitzending van de Super Bowl LIV voor de Spaanstalige markt.

Hoe laat en welke zender in Nederland?

Voor Nederland heeft het bedrijf FOX eveneens de uitzendrechten van het NFL American Football. Zij zenden de Super Bowl 2020 live uit op FOX Sports. Hoe laat begint de live tv-uitzending van de Super Bowl 2020? Op welke zenders vindt die live-uitzending plaats?

Super Bowl 2020 in Nederland live op FOX Sports 1, 4 en 6

De live tv-uitzendingen van FOX Sports beginnen in Nederland op de avond van 2 februari om 23u00. De wedstrijd begint om circa 0u30. Men zendt dit evenement tegelijkertijd uit op drie verschillende zenders: FOX Sports 1, 4 en 6. Op FOX Sports 1 en FOX Sports 4 zendt men het evenement uit met Nederlandstalig commentaar. Op FOX Sports 6 kan men dit evenement met het Amerikaanse commentaar volgen.

De zender FOX Sports 1 zit bij KPN anno 2020 in het standaardpakket. Wie digitale tv bij KPN heeft, kan op die zender dus 'gratis' live naar de Super Bowl kijken. Die 'gratis zender' bevindt zich bij hen op digitaal kanaal 14.

Om daarentegen de zenders FOX Sports 4 en FOX Sports 6 te kunnen bekijken, dient men een abonnement bij FOX Sports te hebben op deze zenders. Het is mogelijk om voor de live tv-uitzending een 'dagpas' (een abonnement voor één etmaal) te kopen voor FOX Sports via uw tv-aanbieder. In de loop van het American Football-seizoen zijn er overigens op de abonneezenders van FOX Sports ook veel andere NFL-wedstrijden live op tv te bekijken.

Super Bowl 2020 in Nederland niet live op het open net van FOX tv? Neen

Bij diverse voorgaande edities van de Super Bowl werd dit evenement in Nederland door FOX niet alleen live uitgezonden op de betaalzenders van (FOX Sports), maar daarnaast ook op hun 'open net', de digitale zender FOX Tv, die te ontvangen is voor mensen die geen abonnement op FOX Sports hebben. In 2018 en 2019 was er helaas echter geen live tv-uitzending van de Super Bowl op dat 'open net' van FOX. In 2020 is er helaas wederom geen live tv-uitzending op het 'open net'.

Overige zenders live op tv in Europa: BBC

In Groot-Brittannië wordt de Super Bowl live op tv uitgezonden door zowel de BBC als Sky Sports. Met name dat de BBC het live op tv uitzendt is mooi nieuws voor veel Nederlanders. Nederlandse kijkers die geen abonnement op FOX Sports hebben, kunnen via die zender dus alsnog 'gratis' live naar dit evenement kijken op tv. De voorbeschouwing begint bij de Britse publieke omroep op zondag 2 februari om 23u59 op de zender BBC Two. De live-uitzending verhuist om circa 0u25 naar de zender BBC One; op die zender kan men vervolgens de wedstrijd bekijken.

België: live op Eleven Sports

In België wordt de Super Bowl 2020 live op tv uitgezonden door Eleven Sports. Hun live tv-uitzending begint in de nacht van zondag 2 februari op zondag 3 februari om 0u30. Daarvoor begint om 0u00 al de voorbeschouwing 'NFL Gameday'. Wat eerder op de avond zijn er bij Eleven Sports ook samenvattingen van de playoffs en documentaires over American Football te zien.

Livestream Super Bowl 2020

Livestream FOX Sports (Nederland)

Er wordt bij de NFL Superbowl 2020 een livestream verzorgd door Fox Sports. Men kan bij hen deze Super Bowl dus niet alleen live op tv volgen, maar ook live op het internet. Via die livestream kan men in de nacht van zondag 2 februari op maandag 3 februari live naar de Super Bowl 2020 kijken op bijvoorbeeld een computer, smartphone of tablet. Deze officiële livestream voor Nederland bevindt zich op FOX Sports Go App. Men dient een abonnement op die app te hebben, om deze livestream te kunnen bekijken. Met de livestream kan men de tv-uitzendingen van FOX Sports zien. Behalve de wedstrijd kan men op die livestream dus ook de voorbeschouwingen op de Super Bowl 2020 bekijken. Tijdens het American Football-seizoen kan men ook veel andere topwedstrijden uit de NFL bekijken via een livestream op hun app.

Dagpas livestream FOX Sports? Neen

Het is anno 2020 helaas niet meer mogelijk om een livestream bij FOX Sports via PPV (Pay Per View) te kopen. Ook is het niet meer mogelijk om bij FOX Sports een dagpas voor de livestream te kopen, waarmee men online naar de Super Bowl kan kijken. Wel is het mogelijk om een dagpas voor FOX Sports te kopen waarmee men op tv naar deze finale van het American Football-seizoen kan kijken.

Livestream NFL (PPV)

Er is ook een mondiale livestream voor de Super Bowl van de NFL. Deze livestream is beschikbaar via 'Pay Per View' (PPV). Om die officiële Amerikaanse livestream te bekijken, dient men online een 'NFL Game Pass' te kopen.

Go App livestream (hele EU)

Het is ook mogelijk om de Super Bowl 2020 via een livestream op de Go App (online tv) te bekijken. Via die app kan men in de nacht van 2 op 3 februari per livestream de uitzending van de BBC bekijken. Op die app kan men namelijk, indien men een abonnement heeft voor digitale tv bij Ziggo, dezelfde zenders per livestream bekijken als thuis op het televisietoestel. Aangezien de zenders BBC One en BBC Two in het basispakket van de digitale tv-zenders van Ziggo zitten, kan men automatisch per livestream naar de live-uitzending van de BBC bij de Super Bowl kijken op een smartphone, laptop, tablet of een ander type computer. Voor klanten van digital tv bij Ziggo is dit een automatisch service, zij hoeven hier niets voor bij te betalen; voor hen is dit in de praktijk dus een soort 'gratis livestream'. Die livestream kan men via die app niet alleen thuis, of in Nederland, maar in de hele EU bekijken. De voorbeschouwing op de Super Bowl kan men via de livestream vanaf 23u59 bekijken bij BBC Two. Vervolgens kan men vanaf 0u25 op BBC One naar de wedstrijd kijken.

Is het mogelijk om via zo'n livestream op die app naar de Nederlandse uitzending van de Super Bowl te kijken bij FOX Sports? Hiervoor geldt in principe hetzelfde als op tv. Indien men voor de betaalzenders van FOX Sports niet een extra tv-pakket heeft, dan is het niet mogelijk om op die manier per livestream naar de Super Bowl op FOX Sports te kijken. Indien men wel over een extra tv-zenderpakket beschikt van FOX Sports, dan bestaat die mogelijkheid wel om online per livestream naar zo'n zender te kijken.

BBC livestream?

De BBC heeft ook een eigen livestream waarmee men deze Super Bowl uitzendt. Dit is echter een livestream die puur bedoeld is voor de Britse kijkers. Deze livestream van de Super Bowl is dus 'geo-restricted'. Dit is nochtans een gratis livestream. Voor kijkers in Nederland en België is deze livestream op de site van de BBC echter 'geo-blocked' (geblokkeerd). Wanneer men toch de BBC live-uitzending per livestream wil bekijken, dan is in Nederland daarvoor een prime legaal alternatief de stream van de BBC op de Ziggo Go App. Die livestream is echter bedoeld voor klanten van digitale tv bij Ziggo. Ook is het mogelijk om de BBC-uitzending van de Super Bowl te bekijken via een livestream op de iTV-app. Die livestream is alleen beschikbaar voor mensen met een abonnement op interactieve tv bij KPN.

Livestream België via Telenet

Men kan dit evenement ook via een livestream bekijken bij Telenet Play Sports. In België wordt deze editie van de Super Bowl immers live uitgezonden door Eleven Sports. Die sportomroep is ook live op tv en via een livestream te ontvangen door abonnees van Telenet Play Sports. Drie zenders van Eleven Sports zitten namelijk in het sport tv-pakket dat Telenet aan haar klanten aanbiedt, waarin ook de zenders van Play Sports zitten. Klanten van Telenet die dat sportpakket (Play Sports) hebben, kunnen via de livestream inloggen op de site van Play Sports en daar per livestream ook naar de tv-uitzendingen van Eleven Sports kijken. Via de livestream begint de voorbeschouwing ook om 0u00. De livestream van de wedstrijd begint om 0u30.

Livestream Play Sports Go App (hele EU)

Het is ook mogelijk om via een livestream van de Play Sports Go App naar dit Amerikaanse topevenement te kijken. Ook daarop is namelijk een livestream beschikbaar van de live tv-uitzending van Eleven Sports. De livestream van de voorbeschouwing begint om 0u00. De stream van de wedstrijd begint live om 0u30. De Play Sports App bestaat sinds 2018 en biedt aan mensen die geen abonnement hebben op digitale televisie bij Telenet, om toch per livestream naar zenders van Play Sports en Eleven Sports te kunnen kijken. Men kan via die app namelijk een puur digitaal abonnement nemen, waarmee men dus op een smartphone of computer per livestream hun tv-uitzendingen kan bekijken. Elke livestream is voor abonnees in de hele EU te bekijken. Het is ook mogelijk om een dagpas te kopen, waarmee men één etmaal elke livestream (en dus ook de stream van dit Amerikaanse topevenement op 2 februari) kan bekijken.

Livestream iTV-app

Is het ook mogelijk om per livestream naar de finale van het American Football-seizoen te kijken op de iTV-app? Ja, klanten van KPN die een abonnement hebben op Interactieve Tv kunnen via die app per livestream naar allerlei tv-zenders kijken, waaronder BBC One en BBC Two. Ook de zender FOX Sports 1 (op digitaal kanaal 14) behoort tot de zenders die men hierop standaard via een 'gratis livestream' kan bekijken, indien men reeds zo'n abonnement voor digitale tv bij KPN heeft. Zo kan men dus in de nacht van zondag 2 februari op maandag 3 februari via die app per livestream kijken naar deze wedstrijd tussen de San Francisco 49ers en de Kansas City Chiefs. (Wie dus een abonnement op Interactieve Tv bij KPN heeft, hoeft dus niet een aanvullend abonnement bij FOX Sports te hebben om toch via een livestream op die app naar de Super Bowl op FOX Sports 1 te kunnen kijken. Sinds de zomer van 2019 is die zender voor hen 'gratis' via een livestream en op tv te bekijken.) Via die app kan men zo'n livestream (en dus ook deze livestream van het American Football) in de hele EU bekijken. De iTV-app is overigens wel bedoeld voor mensen die een livestream bekijken op hun smartphone of tablet. Wie als klant van KPN de Super Bowl in de nacht van 2 op 3 februari via een livestream op een desktop computer (of laptop) wil bekijken, kan dat beter doen via een stream op de site van Interactieve Tv. Klanten van KPN die dat tv-pakket hebben, kunnen via die site in de hele EU inloggen om via een livestream naar televisie te kijken.

Livestream NLziet? Neen

Is het ook mogelijk om de finale van het American Football-seizoen per livestream te bekijken op de NLziet-app? Neen, op die app kan men niet per livestream naar de zenders kijken waarop de strijd tussen de Kansas City Chiefs en de San Francisco 49ers wordt uitgezonden. Via die app kan men wel per livestream kijken naar zenders van de NPO, RTL Nederland en Talpa, maar niet naar zenders van FOX Sports en de BBC, waarop dit evenement te zien is.

Super Bowl 2020 terugkijken (wedstrijd en halftime show)

Via de eerder genoemde Ziggo Go App kunnen kijkers de BBC-uitzending van dit evenement (inclusief de halftime show) terugkijken via een stream op deze app. Die app is beschikbaar bij Ziggo voor Nederlandse kijkers. Wanneer men de beschikking heeft over deze app, dan kan men hiermee in de gehele EU dit evenement terugkijken via deze app.

Uitslag Super Bowl 2020

De Kansas City Chiefs en de San Francisco 49ers serveerden een zeer boeiende wedstrijd aan de vele miljoenen fans die wereldwijd naar de Super Bowl 2020 keken. Halverwege wedstrijd was de stand 10-10. In het derde kwart liep San Francisco uit naar 10-20. In het vierde kwart kwam Kansas echter op grandioze wijze terug. Uiteindelijk won Kansas de wedstrijd met 31-20. De grote ster van Kansas is quarterback Patrick Mahomes. Hij leek in deze wedstrijd lange tijd wat minder te spelen dan hij in de voorgaande wedstrijden van de playoffs deed. Uiteindelijk speelde hij echter toch weer een hoofdrol bij het glorieuze terugvechten
van Kansas en het winnen van deze wedstrijd. Hij werd ook uitgeroepen tot de MVP van deze Super Bowl.

Voorgaande editie: uitslag Super Bowl 2019

De strijd om de Super Bowl 2019 stond grotendeels in het teken van de ijzersterke defensies van beide ploegen. Pas in het vierde kwart van de wedstrijd werd de eerste en enige touchdown gescoord. De New England Patriots wonnen deze wedstrijd met 13-3. De quarterback van de Patriots, Tom Brady, pakte zo zijn zesde eindzege in de Super Bowl. Hij is met die zesde zege de recordhouder geworden: nooit eerder slaagde een speler erin om zo vaak deze hoofdprijs te winnen. Volgens velen is hij de G.O.A.T. (Greatest Of All Time) als quarterback in het American Football.

Lees verder

© 2017 - 2020 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Voetbal 2020: Liverpool-Chelsea, live tv en livestreamVoetbal 2020: Liverpool-Chelsea, live tv en livestreamOp de avond van woensdag 22 juli 2020 wordt in de Premier League de wedstrijd gespeeld tussen Liverpool FC en Chelsea. D…
Voetbal 2020: Nederland-Italië, live op tv en livestreamVoetbal 2020: Nederland-Italië, live op tv en livestreamOp maandag 7 september 2020 voetbalt Nederland tegen Italië. Deze wedstrijd wordt gespeeld in het kader van de UEFA Nati…
Voetbal 2020: FC Groningen-PSV, live op tv en livestreamVoetbal 2020: FC Groningen-PSV, live op tv en livestreamOp zondag 13 september 2020 vindt de competitiewedstrijd FC Groningen-PSV plaats. Het is voor PSV en Groningen de eerste…
EK voetbal 2021: Nederland-Oostenrijk, live tv en livestreamEK voetbal 2021: Nederland-Oostenrijk, live tv en livestreamOp donderdag 17 juni 2021 speelt Oranje op het EK voetbal tegen Oostenrijk. Deze twee teams zitten in de openingsronde v…

Prijzengeld schaatsen 2019: WK Afstanden, Sprint en AllroundPrijzengeld schaatsen 2019: WK Afstanden, Sprint en AllroundDe International Skating Union (ISU) stelt het prijzengeld dat verdeeld wordt op de WK Afstanden, WK Sprint en WK Allrou…
Wereldkampioenen schaken: overzicht winnaars WK schakenWereldkampioenen schaken: overzicht winnaars WK schakenHet WK schaken vond voor het eerst plaats in 1886. De Oostenrijker Wilhelm Steinitz werd er de eerste wereldkampioen sch…
Bronnen en referenties
  • https://en.wikipedia.org/wiki/NRG_Stadium
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Super_Bowl_LI
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Frontier_myth
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Halftime_show
  • https://en.wikipedia.org/wiki/2016_NFL_season
  • http://www.nfl.com/schedules
  • http://thecelebritycafe.com/2017/01/lady-gaga-hints-expect-super-bowl-halftime-performance/

Reageer op het artikel "Super Bowl 2020 (American Football) live op tv en livestream"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 03-02-2020
Rubriek: Sport
Subrubriek: Kampioenschappen
Bronnen en referenties: 7
Schrijf mee!