InfoNu.nl > Sport > Kampioenschappen > Programma schaatsen NK Sprint en NK Allround 2017 in Thialf

Programma schaatsen NK Sprint en NK Allround 2017 in Thialf

Programma schaatsen NK Sprint en NK Allround 2017 in Thialf Het NK Sprint en het NK Allround schaatsen 2017 worden verreden van vrijdag 20 tot en met zondag 22 januari 2017. Het Nederlandse Kampioenschap wordt verreden in het vernieuwde ijsstadion Thialf in Heerenveen. Tijdens de beide NK's wordt gestreden om de nationale titels, maar ook om startbewijzen voor het WK Allround en het WK Sprint. Doordat vele toppers al geplaatst zijn voor het wereldkampioenschap Allround en Sprint zullen vele favorieten het NK Allround en het NK Sprint laten schieten. Zo heeft Sven Kramer bijvoorbeeld al laten weten in 2017 niet te gaan strijden voor een zesde Nationale Allroundtitel.

NK Allround en NK Sprint 2017


De bekende ijsbaanblokjes van Thialf te Heerenveen zijn te koop

Schaatsliefhebbers kunnen een bijzonder aandenken kopen. Op initiatief van Justlease.nl worden de 900 ijsbaanblokjes verkocht die bij het NK allruond en NK Sprint in Thialf op 20, 21 en 22 januari 2017 worden gebruikt.

Actie steunt 'Samen voor goud'

Justlease.nl vraagt vijf euro voor een ijsbaanblokje en een koper heeft tevens de kans om mee te mogen naar het WK allround in Hamar. De ijsbaanblokjes worden voorzien van een nummer en na afloop van de laatste schaatswedstrijd in het schaatsweekend wordt de winnaar getrokken. De 900 ijsbaanblokjes markeren in het schaatsweekend voor de laatste keer de bochten op het ijs en kunnen tot en met 22 januari 2017 worden gekocht. Vaan de opbrengst gaat € 2,50 naar “Samen voor goud”.

NK Allround en NK Sprint schaatsen in Thialf

Bij de KPN Nederlandse Kampioenschappen schaatsen vechten de Nederlandse schaatsdeelnemers om de snelste rondetijden en ook natuurlijk om de medailles. Ongeveer 12.500 schaatsliefhebbers bezoeken de Nederlandse kampioenschappen in Heerenveen. In 2017 worden het NK Allround en het NK Sprint gehouden in de gemoderniseerde schaatstempel van Nederland. De schaatstempel in Heerenveen is voor al haar bezoekers en sportliefhebbers ook voorzien van Wi-Fi. Tijdens het EK Allround en Sprint hebben een aantal schaatsers zich al gekwalificeerd voor het WK en besloten om daarom niet naar het NK Allround en NK Sprint te gaan.

Kwalificatie dames en heren

Het NK Allround en NK Sprint biedt schaatsers die zich nog niet gekwalificeerd hebben de mogelijkheid om zich te kwalificeren of het NK als training te gebruiken. Zo zijn er al schaatsers zeker van een kwalificatie voor de WK Afstanden op donderdag 9 tot en met zondag 12 februari 2017 in Calgary en WK Sprint op zaterdag 25 en zondag 26 februari 2017 en het WK Allround op zaterdag 4 en zondag 5 maart 2017 in Hamar.

Startbewijzen WK Allround en WK Sprint

Tijdens het NK Allround en het NK Sprint wordt er dus niet allen gestreden om de Nederlandse titels, maar ook om de nog overgebleven startbewijzen voor het WK Allround in het Noorse Hamar en het WK Sprint in het Canadese Calgary. Een groot gedeelte van de startbewijzen die Nederland kan verdelen voor deelname aan het WK Allround en het WK Sprint zijn al vergeven tijdens het EK Allround en het WK Sprint. Tijdens het NK Allround en het NK Sprint zullen daarom alleen de overgebleven startbewijzen nog kunnen worden verdeeld.

KampioenschapAantal tickets te verdelen tijdens NK
WK Allround Dames1
WK Allround Heren 1
WK Sprint Dames2
WK Sprint Heren1

Jorien ter Mors

Jorien ter Mors behaalde op het EK Sprint 2017 een tweede plaats in het eindklassement, waardoor Jorien ter Mors al verzekerd is van een startbewijs voor het WK Sprint 2017. Dit heeft haar daarom doen besluiten om zich af te melden voor het NK Sprint 2017. In plaats daarvan wil Jorien ter Mors starten op het NK Allround. De langere afstanden zouden volgens haar een nieuwe prikkel kunnen geven, een prikkel die haar lichaam nodig heeft om nog beter te kunnen presteren tijdens het WK Sprint en WK Afstanden. Volgens Jorien ter Mors is plaatsing voor het WK Allround in Hamar niet het doel. Coach Dennis van der Gun houdt de mogelijk dat ter Mors deel zal nemen aan het WK Allround, wanneer ze zich hier voor plaats, nog wel open. Tijdens het NK Allround 2013 won Jorien ter Mors verrassend de Nationale titel voor Ireen Wüst.

Marrit Leenstra

Marrit Leenstra werd vierde tijden het EK Sprint 2017, een plaats bij de beste drie was nodig om rechtstreekse plaatsing voor het WK Sprint af te dwingen. Hoewel ze dus nog geen ticket voor het WK Sprint in handen heeft, heeft Leenstra besloten om zich toch af te melden voor het NK Sprint, omdat ze zich zo goed mogelijk wil voorbereiden op de WK afstanden in Zuid-Korea. Doordat Leenstra het NK Sprint laat schieten kan ze zich ook niet kan kwalificeren voor het WK sprint.

Kai Verbij en Kjeld Nuis

Kai Verbij, Europees Kampioen Sprint 2017, heeft ook laten weten dat hij het NK Sprint zal laten schieten. Verbij heeft als Europees Kampioen al een startbewijs voor het WK Sprint in handen. Ook Nuis, tweede op het EK, heeft een startbewijs voor het WK en zal eveneens het NK Sprint niet rijden.

Wüst, Kramer en Blokhuijsen

Ireen Wüst en Sven Kramer hebben zich afgemeld voor het NK Allround 2017. Beiden behaalden begin januari de Europese Allroundtitel, waardoor ze automatisch geplaatst zijn voor het WK Allround. Kramer liet weten een trainingskamp in het Collalbo te verkiezen boven deelname aan het NK. Ireen Wüst liet weten via haar Twitter account dat ze wel zal deelnemen aan het NK Sprint. Jan Blokhuijsen die eveneens al geplaatst is voor het WK Allround zal wel deelnemen aan het NK Allround en daarmee zijn titel van 2016 willen proberen te verdedigen.

Programma NK Sprint 2017

Het NK Sprint 2017 wordt verreden over twee dagen. Het toernooi zal van start gaan op zaterdag 21 januari 2017.

Zaterdag 21 januari 2017 vanaf 15:45 uur

 • Eerste 500 meter Dames
 • Eerste 500 meter Heren
 • Eerste 1000 meter Dames
 • Eerste 1000 meter Heren

Zondag 22 januari 2017 vanaf 15:40

 • Tweede 500 meter Dames
 • Tweede 1000 meter Heren
 • Tweede 1000 meter Dames
 • Tweede 1000 meter Heren

Programma NK Allround 2017

In tegenstelling tot vele eerdere edities is het programma van NK Allround zowel bij de dames als bij de heren verspreidt over drie dagen.

Vrijdag 20 januari 2017 vanaf 12:45 uur

 • 500 meter Dames
 • 500 meter Heren
 • 3.000 meter Dames
 • 5.000 meter Heren

Zaterdag 21 januari 2017 aanvang 14:00 uur

 • 1.500 meter Dames
 • 1.500 meter Heren

Zondag 22 januari 2017 aanvang 13:00 uur

 • 10.000 meter Heren
 • 5.000 meter Dames

Uitslagen

Eindklassement
NK Allround mannenJan BlokhuijsenPatrick RoerstMarcel Bosker
NK Allround vrouwenMarije JolingYvonne NautaCarlijn Achtereekte
NK Sprint mannenRonald MulderJan SmeekensPim Schipper
NK Sprint vrouwenIreen WüstAnice DasSanneke de Neeling

Jorien ter Mors en Koen Verweij moesten tijdens NK Allround ziek opgeven.

Wie mogen er naar het WK Allround en WK Sprint?

ToernooiDeelnemers
WK Allround mannenSven Kramer, Jan Blokhuijsen, Patrick Roest
WK Allround vrouwenIreen Wüst, Antoinette de Jong, Marije Joling
WK Sprint mannenKai Verbij, Kjeld Nuis, Ronald Mulder
WK Sprint vrouwenIreen Wüst, Anice Das en Jorien ter Mors

Ireen Wüst

Ireen Wüst mag als Nederlands Kampioen Sprint deelnemen aan het WK Sprint 2017 in Calgary. Wüst heeft alleen laten weten dat ze zich waarschijnlijk af zal melden voor het WK Sprint, omdat het WK Allround een week later dan het WK Sprint op het programma staat.

Lees verder

© 2017 - 2020 Tekstschrijvert, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
NK schaatsen 2020 allround en sprint - live tv en livestreamNK schaatsen 2020 allround en sprint - live tv en livestreamOp zaterdag 25 januari en zondag 26 januari 2020 wordt het NK schaatsen gehouden. Bij dit evenement staan zowel de Neder…
Prijzengeld schaatsen 2019: WK Afstanden, Sprint en AllroundPrijzengeld schaatsen 2019: WK Afstanden, Sprint en AllroundDe International Skating Union (ISU) stelt het prijzengeld dat verdeeld wordt op de WK Afstanden, WK Sprint en WK Allrou…
Schaatsen: EK afstanden 2020 - live op tv en livestreamSchaatsen: EK afstanden 2020 - live op tv en livestreamVan vrijdag 10 januari tot en met zondag 12 januari 2020 wordt het EK schaatsen gehouden. Het EK vindt plaats in Thialf…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Mingo.nl, Flickr (CC BY-2.0)
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Thialf
 • http://www.schaatsen.nl/media/25118/nkas-tijdschema-dag3.pdf

Reageer op het artikel "Programma schaatsen NK Sprint en NK Allround 2017 in Thialf"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Tekstschrijvert
Laatste update: 23-01-2017
Rubriek: Sport
Subrubriek: Kampioenschappen
Bronnen en referenties: 3
Schrijf mee!