InfoNu.nl > Sport > Kampioenschappen > Premier League Darts 2017: deelnemers en prijzengeld

Premier League Darts 2017: deelnemers en prijzengeld

Premier League Darts 2017: deelnemers en prijzengeld De Premier League Darts 2017 is een dartscompetitie waarin de beste darters ter wereld het tegen elkaar opnemen. Volgens traditie begint de dartscompetitie op de eerste donderdag (2-2-2017) in februari. In totaal doen er tien darters mee aan deze lucratieve competitie. De editie van 2017 heeft zestien speelrondes die worden gespeeld in het Verenigd Koninkrijk, Ierland en Nederland. Titelhouder is Michael van Gerwen die vorig jaar Phil Taylor in de finale versloeg. Het prijzengeld van de Premier League Darts 2017 is gigantisch met een totaal van £825,000. Wie zijn de deelnemers van de Premier League Darts 2017?

Premier League Darts 2017: opzet, speeldata en locaties

Opzet

De Premier League Darts 2017 is een dartscompetitie voor de beste en populairste darters van de Professional Darts Corporation. De jaarlijkse dartscompetitie is in 2005 voor de eerste keer gehouden en dit jaar is dus de twaalfde editie van het evenement. Dit jaar zijn er zestien speelrondes verspreid over het Verenigd Koninkrijk, Ierland en er is ook een speelronde in Nederland. Elke speelronde wordt gehouden op een verschillende locatie in een verschillende stad. De twee deelnemers die na de negende speelronde op plaats tien en negen staan vallen af. Dit wordt ook wel 'Judgement Night' genoemd in de dartswereld. Na speelronde negen spelen de overgebleven darters allemaal nog eenmaal tegen elkaar in de weken die volgen. Uiteindelijk zullen dan in speelronde zestien (play-offs) de vier darters bovenaan de ranglijst van de Premier League Darts tegen elkaar gaan spelen. De nummer een van de competitie speelt in de halve finale tegen de nummer vier en de nummer twee speelt tegen de nummer drie. Winnaars van de halve finale spelen uiteindelijk tegen elkaar in de finale voor de titel van de Premier League Darts 2017.

Speeldata en locatie

 • 2 februari 2017, Metro Radio Arena, Newcastle (Verenigd Koninkrijk)
 • 9 februari 2017, Motorpoint Arena, Nottingham (Verenigd Koninkrijk)
 • 16 februari 2017, First Direct Arena, Leeds (Verenigd Koninkrijk)
 • 23 februari 2017, The Brighton Centre, Brighton (Verenigd Koninkrijk)
 • 2 maart 2017, Westpoint Arena, Exeter (Verenigd Koninkrijk)
 • 9 maart 2017, The SSE Hydro, Glasgow (Verenigd Koninkrijk)
 • 16 maart 2017, Rotterdam Ahoy, Rotterdam (Nederland)
 • 23 maart 2017, The Manchester Arena, Manchester (Verenigd Koninkrijk)
 • 30 maart 2017, Motorpoint Arena, Cardiff (Verenigd Koninkrijk)
 • 6 april 2017, 3Arena, Dublin (Ierland)
 • 13 april 2017, Echo Arena, Liverpool (Verenigd Koninkrijk)
 • 20 april 2017, The SSE Arena, Belfast (Ierland)
 • 27 april 2017, Barclaycard Arena, Birmingham (Verenigd Koninkrijk)
 • 4 mei 2017, The Sheffield Arena, Sheffield (Verenigd Koninkrijk)
 • 11 mei 2017, GE Oil & Gas Arena, Aberdeen (Verenigd Koninkrijk)
 • 18 mei 2017, The O2, London (Verenigd Koninkrijk)

Deelnemers van de Premier League Darts 2017

In totaal doen er tien darters mee aan de Premier League Darts 2017. De tien darters zijn allemaal lid van de Professional Darts Corporation. De vier darters die bovenaan de 'Order of Merit' (dartsranking PDC op basis van verdiend prijzengeld van de afgelopen twee seizoenen) staan, zijn automatisch geplaatst voor de dartscompetitie. Daarnaast worden er vier wildcards uitgedeeld door de Professional Darts Corporation (PDC) en mag de tv-omroep Sky Sports twee spelers aanwijzen.

Michael van Gerwen (Order of Merit)

Michael van Gerwen is als eerste geplaatst op de Order of Merit. De darter heeft begin van 2017 voor de tweede keer in zijn carrière het PDC WK Darts gewonnen. Naast het winnen van de PDC WK Darts heerst Michael van Gerwen al de afgelopen jaren in het dartcircuit. Hij heeft een record aantal titels veroverd in het jaar 2016 en was ook de winnaar van de Premier League 2016. Bijnaam van Michael van Gerwen is Mighty Mike.

Gary Anderson (Order of Merit)

Gary Anderson is door zijn tweede plek op de Order of Merit automatisch geplaatst voor de Premier League Darts 2017. De Schotse darter verloor begin van het jaar in de finale van het PDC WK Darts 2017. Zoals bekend was Michael van Gerwen hem de baas. The Flying Scotsman is de bijnaam van de darter die al twee keer eerder de Premier League op zijn naam schreef (2011 en 2015). Daarnaast heeft hij in de jaren 2015 en 2016 de PDC WK Darts gewonnen. Hij is na Michael van Gerwen zeker een van de favorieten voor de eindzege.

Peter Wright (Order of Merit)

Peter Wright staat op de derde plaats van de Order of Merit voor aanvang van de Premier League Darts 2017. De Schotse darter staat bekend om zijn solide spel en zijn uitvoering gemonteerde haarstijl. Elk toernooi behoort de darter tot een van de kanshebbers en komt ook altijd ver in de belangrijke dartstoernooien. Het winnen van een groot toernooi blijft echter een groot aandacht punt voor de darter met de bijnaam 'Snakebite'. Vaak strandt de extravagante darter in een halve finale of finale. Dit jaar is de halve finale ook zijn eindstation geweest tijdens het PDC WK Darts. Hij verloor toen van de Schot Gary Anderson.

Adrian Lewis (Order of Merit)

De Engelse darter Adrian Lewis is door zijn vierde plek op de Order of Merit verzekerd van deelname aan de dartscompetitie. Jackpot is de bijnaam van de plaatsgenoot (Stoke-on-Trent) van collega-dartslegende Phil Taylor. Door veel darters wordt de stevige Engelsman geprezen voor zijn unieke talent voor het werpen van de drie pijlen. Successen heeft Jackpot ook al behaald in het verleden door bijvoorbeeld tweemaal het PDC WK Darts (2011 en 2012) te winnen. Deze dartscompetitie heeft de Brit nog niet gewonnen, zijn beste resultaat is een finaleplek in de Premier League Darts 2011.

James Wade (wildcard PDC)

James 'The Machine' Wade is ook dit jaar weer van de partij bij de Premier League Darts 2017. De Engelse darter heeft de dartscompetitie een keer op zijn naam geschreven in het jaar 2011. De laatste jaren is James Wade stabiel maar het winnen van toernooien wordt wel steeds lastiger met bovengenoemde toppers. De man die een bipolaire stoornis heeft kan echter nog steeds mee met de wereldtop. Tijdens het PDC WK Darts 2017 is hij in de kwartfinale gestrand tegen Peter Wright.

Dave Chisnall (wildcard PDC)

Dave Chisnall is een darter uit Engeland. De darter met de bijnaam Chizzy staat bekend om zijn vele 180'ers in een dartswedstrijd. Meestal is de Dave Chisnall te herkennen aan zijn knalgele shirt waarin hij speelt. Zijn beste resultaat in de Premier League Darts is een halve finaleplek in de editie van 2015. Tijdens het PDC WK Darts 2017 verloor hij in de kwartfinale van de Schot Gary Anderson.

Jelle Klaassen (wildcard PDC)

De Nederlander Jelle Klaassen is na acht jaar afwezigheid weer van de partij in de Premier League Darts. Na een moeilijke periode timmert de darter weer naar de weg naar boven. De darter staat op de negende plek in de Order of Merit (dartsranking PDC). Dit jaar heeft 'The Cobra' (bijnaam van Jelle Klaassen) matig gepresteerd op de PDC WK Darts 2017. Hij werd namelijk al in de derde ronde uitgeschakeld van het belangrijkste toernooi van het jaar.

Kim Huybrechts (wildcard PDC)

De opmerkelijkste naam in de Premier League Darts 2017 is waarschijnlijk de Belg Kim Huybrechts. De darter heeft geluk dat hij een wildcard heeft gehad omdat hij op een dertiende plek in de Order of Merit staat. Zijn goede spel op de PDC WK Darts 2017 is een van de redenen dat hij aanwezig is. Daarnaast heeft collega-darter Mensur Suljović tijdens het WK Darts aangegeven nog niet klaar te zijn voor de Premier League Darts 2017 en wilde meer tijd met zijn familie doorbrengen. The Hurricane (bijnaam Kim Huybrechts) heeft wel dankbaar de uitnodiging aangenomen en gaat zich meten met de beste spelers ter wereld.

Phil Taylor (wildcard Sky Sports)

Phil 'The Power' Taylor kan natuurlijk niet ontbreken in de Premier League Darts 2017. De Britse darter heeft dan ook een wildcard gekregen van Sky Sport. In het verleden heeft de darter zesmaal de Premier League Darts gewonnen. Daarnaast is hij zestien keer winnaar van de PDC WK Darts. Hij is met deze zeges de meest succesvolle darter in de geschiedenis van de Professional Darts Corporation. Favoriet voor de eindzege is de man uit Stoke-On-Trent niet in de Premier League Darts 2017. De laatste jaren is hij voorbij gestreefd door darters Michael van Gerwen en Gary Anderson.

Raymond van Barneveld (wildcard Sky Sports)

Raymond van Barneveld heeft een wildcard gekregen van Sky Sports. Deze uitverkiezing is zeker terecht getuige zijn hoge niveau tijdens de PDC WK Darts 2017. Hij werd op WK Darts in een bloedstollende wedstrijd verslagen door Michael van Gerwen. De Hagenees liet begin van dit jaar zijn beste spel en dat is indrukwekkend. Indien Raymond van Barneveld (Barney) deze vorm kan vasthouden in de Premier League Darts 2017 dan is hij zeker een van de favorieten voor de eindzege. Barney heeft in het verleden een keer eerder de Premier League Darts gewonnen.

Prijzengeld

Het totale prijzengeld van de Betway Premier League 2017 is £825,000. Dit is maar liefst £125,000 meer dan de vorige editie van de prestigieuze dartscompetitie. De totale prijzenpot van 2016 was namelijk £700,000. De winnaar van de editie van 2017 krijgt een bedrag van £250,000 bijgeschreven op zijn rekening. Dit is een recordbedrag in de historie van de competitie. Er is ook nog een bonus van £25,000 te verdienen voor de darter die op de eerste plek van de dartscompetitie staat. Dit bedrag wordt verdiend door de nummer 1 voor aanvang van de halve finale van de Premier League Darts 2017.

Verdeling prijzengeld

 • Winnaar: £250,000
 • Verliezend finalist: £120,000
 • Halve finalist: £80,000
 • Vijfde plaats: £65,000
 • Zesde plaats: £55,000
 • Zevende plaats: £50,000
 • Achtste plaats: £45,000
 • Negende plaats: £30,00
 • Tiende plaats: £25,000
 • Bonus voor nummer 1 (voor play-offs): £25,000

Lees verder

© 2017 - 2018 Infoplus, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
McCoy's Premier League Darts 2012McCoy's Premier League Darts 2012In 2012 was alweer de achtste editie van de McCoy's Chips Premier League Darts. Dit dart toernooi wordt georganiseerd do…
Premier League Darts 2013Op donderdag 7 februari 2013 gaat de negende editie van de McCoy's Crisps Premier League Darts van start. Deze dartcompe…
Premier League Darts: winnaars, prijzengeld, geschiedenisPremier League Darts: winnaars, prijzengeld, geschiedenisDe Premier League Darts is één van de grootste en populairste dartevenementen. Bij deze competitie van de PDC spelen tie…
PDC WK Darts 2017, opbouw deelnemersveld, prijzengeldPDC WK Darts 2017, opbouw deelnemersveld, prijzengeldHet PDC WK Darts wordt jaarlijks rond de jaarwisseling in Engeland georganiseerd en is het belangrijkste darttoernooi te…
Premier League Darts 2014 - deelnemers, speelschema, tvPremier League Darts 2014 - deelnemers, speelschema, tvOp donderdag 6 februari 2014 gaat in de Echo Arena in Liverpool de tiende editie van start van de Premier League Darts.…
Bronnen en referenties
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Premier_League_Darts
 • http://www.pdc.tv/premier-league-darts/article/z1zwhtdjjtt1q4htqk4lbv1w/title/2017-betway-premier-league-field
 • http://sport.infonu.nl/kampioenschappen/164365-de-geschiedenis-en-winnaars-van-pdc-wk-darts.html

Reageer op het artikel "Premier League Darts 2017: deelnemers en prijzengeld"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Infoplus
Laatste update: 03-02-2017
Rubriek: Sport
Subrubriek: Kampioenschappen
Special: PDC (darts)
Bronnen en referenties: 3
Schrijf mee!