World Baseball Classic (WBC) - WK honkbal 2017, live op tv

World Baseball Classic (WBC) - WK honkbal 2017, live op tv In maart 2017 wordt de World Baseball Classic (WBC) gehouden. Dit landentoernooi wordt beschouwd als het WK honkbal. Er doen 16 landen mee aan dit evenement, waaronder Nederland. Het toernooi begint op maandag 6 maart. De finale van de World Baseball Classic staat op woensdag 22 maart op het programma en wordt gespeeld in Los Angeles (USA). Hoe is de geschiedenis van dit evenement verlopen? Hoe kan men de WBC 2017 live op tv of via een livestream op het internet volgen?

Historie: WK honkbal

Amateur World Series

Hoewel honkbal één van de grootste sporten op aarde is, heeft er toch heel lang geen wereldkampioenschap honkbal bestaan. Wel bestond er vroeger een toernooi genaamd de Amateur World Series. Dat werd wel beschouwd als een officieus WK voor landenteams (amateurs). In de praktijk mochten daar echter decennialang alleen maar landenteams uit Noord-Amerika en Latijns-Amerika aan meedoen. Pas in de jaren zeventig gingen er ook landen uit Europa en later ook uit Azië meedoen aan de Amateur World Series. Zo groeide dit toernooi eindelijk daadwerkelijk uit tot een soort WK honkbal voor amateurs.

Baseball World Cup

Met ingang van de editie van 1990 werd de naam van dit toernooi veranderd in de Baseball World Cup. Vanaf eind jaren negentig mochten ook spelers uit de minor-league (de lagere Amerikaanse profcompetitie) deelnemen aan dit evenement. Er kwam echter geen overeenstemming met de MLB (Major League Baseball) om ook de topspelers uit de Amerikaanse topcompetitie deel te laten nemen aan dit landentoernooi. Door het ontbreken van topprofs werd de Baseball World Cup door velen niet als een werkelijk WK honkbal beschouwd.

World Baseball Classic (WBC)

In 2006 ontstond er een grote concurrent voor de World Cup: het nieuwe toernooi genaamd de World Baseball Classic (WBC). Bij de oprichting van dit nieuwe evenement was er wel medewerking van de Amerikaanse topcompetitie MLB. Hierdoor konden de topspelers wel deelnemen aan de WBC (al doen in de praktijk beslist niet alle toppers werkelijk mee).

Mede door de deelname van topprofs aan de WBC overvleugelde dit toernooi al snel haar concurrent, de Baseball World Cup. Enige jaren bleven die twee grote honkbaltoernooien naast elkaar bestaan, maar uiteindelijk besloot men om in 2011 de laatste World Cup te organiseren. Ook werd er besloten dat voortaan de winnaar van de World Baseball Classic (WBC) de officiële wereldkampioen honkbal was.

Erelijst World Baseball Classic (WBC)

In 2006 werd de eerste editie van de World Baseball Classic gehouden. Japan won dit toernooi, door in de finale Cuba met 10-6 te verslaan. In 2009 vond de tweede editie van het WBC plaats. Wederom pakte Japan de eindzege, ditmaal door in de finale Zuid-Korea met 5-3 te verslaan. In 2013 werd het toernooi voor de derde keer gespeeld. De Dominicaanse Republiek won dat jaar de wereldtitel, door in de finale met 3-0 van Puerto Rico te winnen. Het Nederlandse team speelde dat jaar overigens zijn beste World Baseball Classic: Nederland werd vierde op dit WK honkbal.

World Baseball Classic 2017: programma, opzet, speelschema

Dit toernooi is qua organisatie en speelsteden zeer mondiaal. Er zijn vier verschillende gastlanden waar wedstrijden van dit WK honkbal worden gespeeld: Japan (Tokio), Zuid-Korea (Seoul), Mexico (Guadalajara) en de verenigde Staten (Miami, San Diego en Los Angeles). De finale zal in Los Angeles plaatsvinden.

Er doen zestien landen mee. In de eerste ronde zijn die ingedeeld in vier poules van vier landen. Hieronder vindt u het schema. Nederland is ingedeeld in poule A, samen met Zuid-Korea, Taiwan en Israel. De wedstrijden van deze groep worden gespeeld in de Gocheok Sky Dome, in de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul. De tijden in het speelschema van Nederlandse zijn de Nederlandse tijden (CET).

Programma Nederland, eerste ronde:

 • Dinsdag 7 maart: Nederland - Zuid-Korea (10u30 's ochtends) 5-0
 • Woensdag 8 maart: Taiwan - Nederland (10u30 's ochtends) 5-6
 • Donderdag 9 maart: Israel - Nederland (04u00 's ochtends) 4-2

Verslag eerste ronde World Baseball Classic 2017

Met twee overwinningen en één nederlaag werd Nederland tweede in de eindstand van Poule A tijdens de eerste ronde van de WBC 2017. Israel werd groepswinnaar. Israel en Nederland plaatsten zich hierdoor voor de tweede ronde, die net als de eerste ronde ook via het poulesysteem wordt gespeeld. Die tweede ronde bestaat uit twee poules van vier ploegen. Nederland, Japan, Israel en Cuba zitten in poule E. De twee beste teams in de eindstand van elke poule uit die tweede ronde plaatsen zich voor de halve finales. De wedstrijden in deze poule worden gespeeld in de Tokyo Dome te Japan. De tijdstippen van de wedstrijden die hieronder vermeld zijn, betreffen de tijdzone van Nederland (CET). De eerste twee wedstrijden worden in Japan 's avonds gespeeld en dan is het in Nederland elf uur 's ochtends.

Programma Nederland, tweede ronde (poule E):

 • Zondag 12 maart: tegenstander Japan - Nederland (om 11u00) 8-6
 • Maandag 13 maart: Nederland - Israel (om 11u00) 12-2
 • Woensdag 15 maart: Nederland - Cuba (om 4u00 's ochtends) 14-1

Nederland in de halve finale

In de laatste wedstrijd van poule E won Japan met 8-3 van Israel. Daarmee plaatste Nederland en Japan zich als de nummers twee en één in deze poule voor de halve finales van dit toernooi. Op maandag 20 maart wordt in Los Angeles (in het Dodger Stadium) de halve finale Nederland-Puerto Rico gespeeld. Puerto Rico is de winnaar van poule F. De wedstrijd vindt voor de Nederlandse tv-kijkers plaats in de nacht van maandag op dinsdag om 2u00 (CET).

Halve finales:

 • Nacht van 20 op 21 maart om 2u00: Nederland-Puerto Rico 3-4
 • Nacht van 21 op 22 maart om 2u00: USA-Japan 2-1

Finale:

 • 22 maart om 2u00: USA-Puerto Rico 8-0

Nederlandse selectie

De bondscoach van het Nederlandse team is bij dit toernooi Hensley Meulens. Hij kan bij dit toernooi een beroep doen op een groot aantal topprofs. Prominente namen zijn onder meer Didi Gregorius en Jurickson Profar, die beiden actief zijn in de Major League Baseball (MLB). Ook de werper Rick van den Hurk heeft al toegezegd dat hij zal deelnemen aan de World Baseball Classic 2017. Van den Hurk speelde jarenlang in de Major League Baseball en verhuisde daarna naar Azië waar hij in de topcompetities van Zuid-Korea en Japan speelde. Andere prominente profs in de voorlopige selectie zijn onder meer Andrelton Simmons, Xander Bogaerts en Jonathan Schoop. De prominentste afwezige in de selectie is Kenley Jansen; deze ster uit de MLB heeft afgezegd voor dit toernooi.

Pitchers:

Mike Bolsenbroek (Regensburg Legionäre, Dui), Rick van den Hurk (Fukuoka Hawks, Jap), Tom de Blok (Amsterdam Pirates), Rob Cordemans (Amsterdam Pirates), Lars Huijer (Hoofddorp Pioniers), Jair Jurrjens (clubloos), Orlando Yntema (Neptunus), Diegomar Markwell (Neptunus), Loek van Mil (Neptunus), Shairon Martis (Lincoln Saltdogs, USA), Jim Ploeger (HCAW), Tom Stuifbergen (DSS) en Juan Carlos Sulbaran (St. Louis Cardinals, USA).

Catchers:

Shawn Zarraga (Cincinnati Reds, USA) en Dashenko Ricardo (Lincoln Saltdogs, USA).

Infielders:

Didi Gregorius (New York Yankees, USA), Jonathan Schoop (Baltimore Orioles, USA), Sharlon Schoop (Baltimore Orioles, USA), Xander Bogaerts (Boston Red Sox, USA), Yurendell de Caster (clubloos), Andrelton Simmons (Los Angeles Angels of Anaheim, USA) en Curt Smith (Lincoln Saltdogs, USA).

Outfielders:

Wladimir Balentien (Yakult Swallows, Jap), Chris Garia, Randolph Oduber (Lincoln Saltdogs, USA), Kalian Sams (clubloos). Dwayne Kemp (Neptunus) en Jurickson Profar (Texas Rangers, USA).

Voorbeschouwing: favorieten

Japan, het enige land dat dit toernooi al meermaals heeft gewonnen, behoort in 2017 wederom tot de favorieten voor de wereldtitel. Andere kanshebbers zijn onder meer Puerto Rico, de Dominicaanse Republiek en Cuba. Nederland is mogelijk ook kansrijk in de strijd om de medailles. Hoe sterk de deelnemende landen op dit toernooi zullen zijn, zal bij heel veel teams afhangen van de grote vraag: welke topspelers uit de grote profcompetities zullen wel of niet bereid zijn (of krijgen wel of niet toestemming van hun team) om aan dit WK honkbal deel te nemen?

Live op tv: Fox Sports

In Nederland wordt dit toernooi live op tv uitgezonden door Fox Sports. Zij zenden sowieso alle wedstrijden van Nederland live uit, maar ook de meeste andere wedstrijden van dit toernooi. Hieronder vindt u het uitzendschema van FOX Sports. Dit schema wordt tijdens het toernooi regelmatig geüpdate. De uitzendrechten van dit evenement zijn onder meer in handen van MLB Network (Engelstalig Amerika), ESPDN Deportes (Spaanstalige Amerika), Sportsnet (Canada) en Sky Sport (pay per view).

Uitzendschema FOX Sports, honkbal: WBC 2017 live op tv

Maandag 6 maart:

 • 10u30: Israel - Zuid Korea op FOX Sports 6

Dinsdag 7 maart:

 • 04u00: Israel - Taiwan op FOX Sports 6
 • 10u30: Zuid Korea - Nederland op FOX Sports 2
 • 11u00: Cuba - Japan op FOX Sports 6

Woensdag 8 maart:

 • 04u00: China - Cuba op FOX Sports 6
 • 10u30: Taiwan - Nederland op FOX Sports 2
 • 11u00: Japan - Australië op FOX Sports 6

Donderdag 9 maart:

 • 04u00: Nederland - Israel op FOX Sports 2
 • 10u30: Zuid Korea - Taiwan op FOX Sports 2
 • 11u00: Australië - China op FOX Sports 6
 • 24u00: Canada - Dominicaanse Republiek op FOX Sports 2

Vrijdag 10 maart:

 • 03u00: Mexico - Italië op FOX Sports 2
 • 04u00: Australië - Cuba op FOX Sports 6
 • 11u00: China - Japan op FOX Sports 5
 • 24u00: Colombia-USA op FOX Sports 2
 • 0u300: Venezuela - Puerto Rico op FOX Sports 2

Zaterdag 11 maart:

 • 18u00: Colombia-Canada op FOX Sports 7
 • 21u00: Venezuela-Italië op FOX Sports 2

Zondag 12 maart:

 • 0u30: USA - Dominicaanse Republiek op FOX Sports 2
 • 4u00: Cuba - Israel op FOX Sports 2
 • 11u00: Japan - Nederland op FOX Sports 2
 • 17u30: Dominicaanse Republiek - Colombia op FOX Sports 6
 • 24u00: Canada - USA op FOX Sports 2

Maandag 13 maart:

 • 03u00: Mexico-Venezuela op FOX Sports 6
 • 11u00: Nederland - Israel op FOX Sports 2

Dinsdag 14 maart:

 • 2u00: Venezuela-Italië op FOX Sports 2
 • 11u00: Cuba - Japan op FOX Sports 6

Woensdag 15 maart:

 • 2u00: Dominicaanse Republiek-Puerto Rico op FOX Sports 6
 • 4u00: Nederland - Cuba op FOX Sports 2
 • 11u00: Israel-Japan op FOX Sports 6

Vrijdag 17 maart:

 • 3u00: Venezuela-Dominicaanse Republiek op FOX Sports 6

Zaterdag 18 maart:

 • 3u00: Verenigde Staten - Puerto Rico op FOX Sports 6

Zondag 19 maart:

 • 3u00 Verenigde Staten - Dominicaanse Republiek op FOX Sports 6

In de nacht van maandag 20 maart op dinsdag 21 maart:

 • 2u00 halve finale Nederland-Puerto Rico op FOX Sports 2 en FOX Sports 6

In de nacht van dinsdag 21 maart op woensdag 22 maart:

 • 2u00 halve finale Verenigde Staten-Japan op FOX Sports 2 en FOX Sports 6

In de nacht van woensdag 22 maart op donderdag 23 maart:

 • 2u00 finale Verenigde Staten-Puerto Rico op FOX Sports 2 en FOX Sports 6

Livestream

Voor abonnees van Fox Sports is het toernooi live te volgen via een stream op de Fox Sports Go App. Bij de voorgaande editie van de World Baseball Classic was het toernooi onder meer live te volgen via een livestream op de website van de NOS Studio Sport. Ook was het toernooi in 2013 te volgen via een livestream op het Youtube-channel van LoveBaseball. In 2017 is er helaas niet zo'n openbare live stream beschikbaar.
© 2017 - 2020 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Hockey Pro League dames 2020 live op tv en livestreamHockey Pro League dames 2020 live op tv en livestreamIn 2020 wordt de Hockey Pro League gehouden. Dit is een competitie voor landenteams. De damesteams van Nederland en Belg…
Hockey Pro League 2020 heren - live op tv en livestreamHockey Pro League 2020 heren - live op tv en livestreamIn 2020 wordt de Hockey Pro League gehouden. Er doen negen landen mee aan deze competitie, waaronder Nederland en België…
Darts: World Series Finals 2019, live op tv en livestreamDarts: World Series Finals 2019, live op tv en livestreamDe vijfde editie van de World Series of Darts Finals wordt gehouden van vrijdag 1 november tot en met zondag 3 november…
Bredene-Koksijde Classic 2020, live op tv en livestreamBredene-Koksijde Classic 2020, live op tv en livestreamOp vrijdag 20 maart 2020 zou de Bredene-Koksijde Classic verreden worden. Deze Belgische profwielerkoers is een wedstrij…

Premier League Darts 2018: Speelschema en prijzengeldPremier League Darts 2018: Speelschema en prijzengeldDe Premier Leauge Darts 2018 is de dertiende editie van het jaarlijkse dartstoernooi georganiseerd door de Professional…
Schaatsen op de Olympische Spelen 2018Schaatsen op de Olympische Spelen 2018De Olympisch Winterspelen 2018 werden gehouden van vrijdag 9 februari tot met zondag 25 februari 2018. Gastheer van de O…
Bronnen en referenties
 • http://m.mlb.com/news/topicid/209143850
 • https://en.wikipedia.org/wiki/2017_World_Baseball_Classic
 • https://en.wikipedia.org/wiki/World_Baseball_Classic
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Baseball_World_Cup
 • https://www.foxsports.nl/meer-sport/nieuws/artikel/1437808/world-baseball-classic-fox-sports

Reageer op het artikel "World Baseball Classic (WBC) - WK honkbal 2017, live op tv"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 23-03-2017
Rubriek: Sport
Subrubriek: Kampioenschappen
Bronnen en referenties: 5
Schrijf mee!