InfoNu.nl > Sport > Kampioenschappen > De Mosconi Cup Pool: Team Europe tegen Team USA

De Mosconi Cup Pool: Team Europe tegen Team USA

De Mosconi Cup Pool: Team Europe tegen Team USA De Mosconi Cup is een van de belangrijkste pooltoernooien die er is. Elk jaar speelt team Europe tegen team USA om de felbegeerde titel. Anno 2017 bestaat een team uit vijf spelers en één non-playing captain. Deze spelers komen uit in single- en doublewedstrijden. Het team dat als eerste elf wedstrijden wint mag zich kampioen noemen. De eerste editie werd gehouden in 1994 in London. Er werd toen nog naar zestien gewonnen wedstrijden gespeeld. Team USA wist te winnen met 16-12. Voor de meeste spelers uit Europa en de Verenigde Staten is geselecteerd worden voor de Mosconi Cup het ultieme doel in hun poolcarrière.

9-ball

In alle wedstrijden wordt de spelvariant 9-ball gespeeld. Bij deze variant zijn er negen ballen, de nummers 1 tot en met 9, en de witte bal. De bedoeling van het spel is om bal nummer 9 te potten. Echter moet wel bij elke stoot de laagst genummerde bal aangespeeld worden. In de praktijk betekent dit dus dat er meestal gewoon de ballen 1 tot en met 9 op volgorde worden gepot. Het kan echter zo zijn dat er een mogelijkheid ligt tot het spelen van een 'combo'. Dit kan door bijvoorbeeld de 1 tegen de 9 aan te spelen. Als de 9 er dan in gaat wint de speler ook. Omdat telkens maar één bal aangespeeld mag worden is een belangrijk deel van het spel de verdediging. Vaak kun je de bal die je moet aanspelen niet potten en zul je dus met een goede verdediging de fout moeten afdwingen bij de tegenstander, om zo een kans te creëren.

Format

In de Mosconi Cup worden altijd korte wedstrijden gespeeld. Waar het in normale toernooien gewoon is om tot negen of zelfs elf gewonnen racks te spelen, wordt in de Mosconi Cup gespeeld tot 5 of 6 gewonnen racks. Dit zorgt ervoor dat er meer druk komt te staan op de spelers. Een slecht begin kan meteen fataal zijn, want er is weinig tijd om een achterstand in te halen. De eerste wedstrijd van het toernooi is traditioneel de teamwedstrijd. Hierin spelen alle spelers van het team. Om de beurt spelen ze een rack tegen een speler uit het andere team. Alle wedstrijden hierna zijn ofwel singles of wel doubles. Bij de doubles-wedstrijden spelen de twee spelers uit een team om de beurt één shot. Het is dus belangrijk om rekening te houden met de voorkeuren van je medespeler. Het vergt oefening en goed teamwork om in zo'n wedstrijd goed te spelen. Als dit er niet is zullen de spelers niet in het juiste ritme komen, en zullen ze vrijwel zeker ondermaats presteren. De doubles-wedstrijden zijn de lastigste omdat je positie speelt voor iemand anders. Als je voor jezelf een moeilijke bal overlaat is dat minder erg dan wanneer je je medespeler met een lastig shot opzadelt. Dit legt meer druk op elk shot, wat het uitvoeren weer lastiger maakt.

De dominantie van team USA

In de beginjaren van de Mosconi Cup was team USA erg dominant. De tweede editie werd wel gewonnen door team Europe. In een bloedstollende wedstrijd wisten zij uiteindelijk met 16-15 te winnen. De volgende zes edities gingen allemaal naar USA, met als toppunt een 12-1 overwinning in 2001. Dit was de periode waarin Johnny Archer en Earl Strickland de Amerikanen leidden. Team Europe bestond toen ook veelal uit snookerspelers, zoals Ronnie O'sullivan, Steve Davis en Jimmy White, die ook af en toe meededen bij het poolen, maar hier niet hun prioriteit hadden. In 2002 wist Europa eindelijk weer een keer te winnen, maar het succes bleek van korte duur. Team USA won de volgende vier edities. Hierna draaide echter alles om.

Johan Ruijsink

In 2006 in Rotterdam werd de Nederlander Johan Ruijsink voor het eerst verkozen tot non-playing captain van team Europa. In dit jaar had Europa een gouden kans op de overwinning. Het team dat als eerste dertien wedstrijden zou winnen, won de Mosconi Cup. Europa stond 12-10 voor. Mika Immonen speelde toen tegen Mike Davis. Op een 4-4 stand miste Immonen de kans om het af te maken, waarna hij de wedstrijd 5-4 verloor. Vervolgens eindigde de Mosconi Cup in een 12-12 stand nadat David Alcaide had verloren van Corey Deuel. Een gelijke stand betekende dat de Cup voor het team was dat hem op dat moment had, en dat was USA.

Het volgende jaar bleef Ruijsink captain en wist Europa weer te winnen. In 2008 deden ze dit weer, dit keer onder leiding van een andere Nederlander: ex-professional en voormalig speler van team Europe, Alex Lely. Dit was de eerste keer dat Europa meerdere edities achter elkaar won. In 2009 was het weer USA die won, maar in 2010 kwam Johan Ruijsink weer terug. Europa won vervolgens alle edities tot en met 2016. In 2014 was Ruijsink voor het laaste de captain, hierna werd hij opgevolgd door Marcus Chamat. Een Zweed die zelf ook meerdere keren voor team Europa heeft gespeeld. Hij wist echter het succes van Ruijsink door te zetten.

Nederland in de Mosconi Cup

Alex Lely

Nederland heeft anno 2017 in totaal drie spelers gehad die meegedaan hebben in de Mosconi Cup. Alex Lely was de eerste in 1999. Europa verloor toen 12-7. In 2005 deed hij nog een keer mee. Ook toen zat hij in het verliezende team. Ook heeft hij twee keer als captain deelgenomen. In 2008 wist Europa onder zijn leiding te winnen, in 2009 kon dit kunstje niet herhaald worden.

Niels Feijen

Niels Feijen maakte zijn debuut in 2001. In dit jaar won USA met 11-1. De meest eenzijdige Mosconi Cup tot nu toe. Hierna speelde hij in nog elf edities mee. Drie maal won hij de MVP Award, de prijs voor de meest waardevolle speler van het toernooi. Slechts twee Europese spelers deden vaker mee dan Niels Feijen. Verder zijn er nog twee Amerikanen die ook in meer edities deelnamen dan Feijen.

Nick van den Berg

Nick van den Berg is de derde Nederlander die Europa heeft mogen vertegenwoordigen. Hij speelde voor het eerst mee in 2002. Dit was een van de zeldzame overwinningen van Europa in die tijd. Het was namelijk pas de tweede keer in negen edities dat Europa won. Na dit jaar volgden nog zes deelnames voor Van den Berg.
© 2017 Gujanator, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Speelschema WK voetbal 2010Op 11 juni zal het wereldkampioenschap voetbal van start gaan. Het WK 2010 zal plaatsvinden in Zuid-Afrika. De laatste w…
Speelschema Jong Oranje Olympische Spelen Peking 2008Jong Oranje heeft zich geplaatst voor de Olympische spelen in Peking 2008. In dit artikel lees je meer over jong oranje…
Champions Trophy Hockey 2008; teams en speelschema vrouwenVan 17 mei tot en met 25 mei vindt in Mönchengladbach (Duitsland) de World Hockey Women's Champions Trophy plaats. Aan d…
Champions Trophy Hockey 2008; teams en speelschema mannenVan 21 juni tot en met 29 juni vindt in Rotterdam de World Hockey Men's Champions Trophy plaats. Aan dit prestigieuze to…
Tegenstanders groepsfase Nederlands Elftal EK 2012Tegenstanders groepsfase Nederlands Elftal EK 2012De oranjegekte is weer beginnen, het EK Voetbal is van start gegaan! Om alvast in de stemming te komen wordt in dit arti…
Bronnen en referenties

Reageer op het artikel "De Mosconi Cup Pool: Team Europe tegen Team USA"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Infoteur: Gujanator
Gepubliceerd: 23-02-2017
Rubriek: Sport
Subrubriek: Kampioenschappen
Bronnen en referenties: 1
Schrijf mee!