InfoNu.nl > Sport > Kampioenschappen > EK vrouwenvoetbal 2017: halve finale Nederland-Engeland

EK vrouwenvoetbal 2017: halve finale Nederland-Engeland

EK vrouwenvoetbal 2017: halve finale Nederland-Engeland Op donderdag 3 augustus 2017 speelt Nederland in de halve finale van het EK vrouwenvoetbal tegen Engeland. Deze halve finale Nederland-Engeland vindt plaats in Enschede. De wedstrijd van de Oranje Leeuwinnen tegen de Engelse voetbalvrouwen wordt live op tv uitgezonden door de NOS. Ook is deze halve finale van het EK vrouwenvoetbal 2017 live op het internet te zien via een livestream.

Vrouwenvoetbal in Engeland

In de jaren zestig bestond er al een officieus Engels vrouwenteam. Dit team behaalde onder meer een derde plek op een officieus EK voetbal voor vrouwenteams in 1969. De officiële Engelse voetbalbond (FA) was in die periode echter nog een radicale tegenstander van het vrouwenvoetbal. Engelse voetbalclubs die dames op hun velden wedstrijden lieten spelen, konden zelfs rekenen op een straf van de FA.

Eerste officiële Engelse team

Onder druk van de UEFA kwam daar begin jaren zeventig verandering in. In november 1972 werd er voor het eerst een officieel Engels vrouwenelftal geformeerd onder auspiciën van de FA. De tegenstander bij hun eerste officiële interland was Schotland. Engeland won die wedstrijd met 2-3.

Erelijst?

Het Engelse nationale dameselftal heeft nog nooit een groot eindtoernooi gewonnen, maar het team heeft wel in diverse periodes tot de top van het internationale damesvoetbal behoord. In 1984 en 2009 was Engeland bijvoorbeeld de verliezende finalist op het EK vrouwenvoetbal. In 2015 haalde Engeland de derde plek op het WK vrouwenvoetbal. Daarmee was Engeland op dat toernooi overigens het succesvolste Europese land.

Engeland op het EK 2017

De Engelse dames waren zeer succesvol in de eerste ronde van het EK vrouwenvoetbal 2017. Ze zegevierden in alle drie de poulewedstrijden. De eerste werd zeer glansrijk gewonnen met 6-0 van Schotland, in de tweede wedstrijd versloegen de Engelse dames Spanje met 2-0 en in de derde match wonnen ze met 1-2 van Portugal. Vervolgens wonnen de Engelse dames in de kwartfinale op 30 juli in Deventer met 1-0 van Frankrijk en zo kwalificeerden ze zich voor de halve finale tegen Nederland.

Nederland op het EK vrouwenvoetbal 2017

De Oranje Leeuwinnen behaalden tijdens de openingsronde van het EK voetbal voor vrouwen 2017 met glans de eindzege in Poule A. De Nederlandse voetbalvrouwen wonnen (net als de Engelse voetbalvrouwen) alle drie hun poulewedstrijden. Op 16 juli wonnen de Oranje Leeuwinnen hun eerste poulewedstrijd met 1-0 van Noorwegen. Vervolgens wonnen de Nederlandse voetbalvrouwen op 20 juli hun tweede poulewedstrijd met 2-0 van Denemarken. Op 24 juli wonnen de Oranje Leeuwinnen hun derde en laatste poulewedstrijd met 1-2 van België.

Vervolgens stond Nederland op zaterdag 29 juli in de kwartfinale van het Europees kampioenschap damesvoetbal. De tegenstander was Zweden. De match vond plaats op De Vijverberg te Doetinchem. Nederland won deze kwartfinale met 2-0, dankzij doelpunten van Martens en Miedema.

Voorbeschouwing: halve finale Nederland-Engeland

Het Engelse vrouwenelftal behoort tot de wereldtop. Ze staan op de vijfde plek van de FIFA-ranking (wereldranglijst). Met name in de eerste poulewedstrijden van het EK vrouwenvoetbal 2017 toonden de Engelse dames ook een zeer goede vorm. In theorie moeten zij ook zeker beschouwd worden als de favorieten voor de zege in de halve finale Nederland-Engeland. Toch moet Nederland, mede vanwege het thuisvoordeel, zeker niet kansloos geacht worden in deze match.

Locatie: De Grolsch Veste te Enschede

Deze halve finale van het EK vrouwenvoetbal wordt gespeeld in het stadion De Grolsch Veste. Dit is de thuisbasis van FC Twente. Het is overigens ook de locatie waar op zondag 6 augustus de finale van dit EK vrouwenvoetbal 2017 zal plaatsvinden. Dit stadion heeft een capaciteit van ruim 30.000 toeschouwers.

Opstellingen en statistieken

Hoe laat begint de wedstrijd? De aftrap van de halve finale Nederland-Engeland is om 20u45. De scheidsrechter bij deze interland is Frappart (Frankrijk). Hieronder vindt u de statistieken van deze interland. Nederland pakte de zege in deze wedstrijd en plaatste zich zo voor de finale van het EK vrouwenvoetbal 2017.

Opstelling Nederland

Van Veenendaal, Van Lunteren, Dekker, v.d.Gragt (Zeeman/70), van Es, Groenen, v.d. Donk (Roord/90+1),Spitse, v.d. Sanden (Jansen/89), Miedema en Martens.

Opstelling Engeland

Chamberlain, Bronze, Bright, Houghton, Stokes, Moore (Carney/76), Williams (Duggan/67), Nobbs en Taylor.

Uitslag Nederland-Engeland: 3-0

Doelpunten: Miedema (22e minuut), V.d. Donk (62), Bright (94e/eigen doelpunt)

Gele kaarten:

  • Nederland: Van Lunteren en V.d. Donk
  • Engeland: Bright en Moore

Live op tv: halve finale Nederland-Engeland

Deze halve finale van Nederland op het EK vrouwenvoetbal 2017 wordt live op tv uitgezonden door de Nederlandse publieke omroep (NOS Studio Sport) en door Eurosport. De uitzending van de NOS vindt plaats op de zender Nederland 1 (NPO1) en begint om 20u30. De EK-uitzending op Eurosport1 begint om 20u00.

Livestream halve finale EK vrouwenvoetbal

Deze halve finale van het EK damesvoetbal is ook live op het internet te volgen via een livestream. Er zal onder meer een livestream van deze halve finale beschikbaar zijn op de website van de NOS. De livestreams van de NOS voor dit EK vrouwenvoetbal zijn echter wel 'geo-restricted'. Verder is het gehele EK damesvoetbal ook live te bekijken via streams op de Eurosport Player App. Om toegang te krijgen tot deze livestreams van Eurosport, dient men echter wel een betaald abonnement te hebben op de Eurosport Player App.

Lees verder

© 2017 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
EK hockey 2015, programma, speelschema en uitslagenVanaf 21 augustus tot en met 30 augustus 2015 vinden de Europees Kampioenschappen hockey plaats in Londen. De kampioensc…
Vrouwenvoetbal 2017: Oostenrijk-Nederland liveVrouwenvoetbal 2017: Oostenrijk-Nederland liveOp donderdag 19 oktober 2017 spelen de Nederlandse voetbalvrouwen een interland tegen het nationale vrouwenvoetbalteam v…
WK voetbal dames 2015  speelschema en programmaWK voetbal dames 2015 speelschema en programmaVan zaterdag 6 juni tot en met zondag 5 juli 2015 wordt het wereldkampioenschap voetbal voor vrouwen gehouden in Canada.…
Vrouwenvoetbal 2017: Nederland-Noorwegen, live op tvVrouwenvoetbal 2017: Nederland-Noorwegen, live op tvOp dinsdag 24 oktober 2017 speelt het Nederlandse vrouwenvoetbalteam haar eerste kwalificatiewedstrijd voor het WK vrouw…
EK Damesvoetbal 2017, loting, poule-indeling en live op tvEK Damesvoetbal 2017, loting, poule-indeling en live op tvHet Europees kampioenschapvoetbal (EK) voor vrouwen wordt in 2017 gehouden van 16 juli tot en met 6 augustus. Nederland…
Bronnen en referenties
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/De_Grolsch_Veste
  • https://en.wikipedia.org/wiki/England_women%27s_national_football_team
  • https://en.wikipedia.org/wiki/UEFA_Women%27s_Euro_2017
  • https://en.wikipedia.org/wiki/2015_FIFA_Women%27s_World_Cup

Reageer op het artikel "EK vrouwenvoetbal 2017: halve finale Nederland-Engeland"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 03-08-2017
Rubriek: Sport
Subrubriek: Kampioenschappen
Special: EK vrouwenvoetbal
Bronnen en referenties: 4
Schrijf mee!