InfoNu.nl > Sport > Kampioenschappen > Finale EK vrouwenvoetbal 2017 live op tv en livestream

Finale EK vrouwenvoetbal 2017 live op tv en livestream

Finale EK vrouwenvoetbal 2017 live op tv en livestream Op zondag 6 augustus 2017 wordt de finale gespeeld van het Europees kampioenschap voetbal voor vrouwen: Nederland-Denemarken. Deze finale vindt plaats in het stadion De Grolsch Veste te Enschede. De finale van het EK vrouwenvoetbal 2017 wordt live op tv uitgezonden door onder meer de NOS, ZDF, Eurosport en Sporza. Ook is de finale Nederland-Denemarken live op het internet te zien via diverse livestreams.

Historie: finale EK vrouwenvoetbal

Het EK vrouwenvoetbal 2017 is de twaalfde editie van dit evenement. Het eerste EK voetbal voor vrouwen werd in 1984 georganiseerd. Die eerste editie had nog een totaal andere opzet dan de latere edities. Er was in 1984 niet één finale, er waren twee finalewedstrijden. De finalisten (Zweden en Engeland) speelden beiden een wedstrijd thuis en een wedstrijd uit.

Zweden won de eerste wedstrijd thuis met 1-0. Vervolgens verloren ze de tweede wedstrijd uit met 0-1. Hierna volgde er geen verlenging, maar werden er meteen strafschoppen genomen. Zweden won die strafschoppenserie met 4-3 en zo werden zij de eerste officiële Europese kampioen vrouwenvoetbal.

Succesvolste landen

Bij de daaropvolgende tien edities van het EK vrouwenvoetbal werd er wel 'gewoon' één finale gespeeld. Het Duitse damesteam was veruit het succesvolste team uit de historie van het EK: zij stonden acht keer in de finale van het EK damesvoetbal en pakten ook elke keer de overwinning. Zij wonnen het EK in de volgende jaren: 1989 (toen nog als West-Duitsland), 1991, 1995, 1997, 2001, 2005, 2009 en 2013. Het op één na succesvolste land uit de historie van het EK vrouwenvoetbal is Noorwegen. Zij stonden zes keer in de finale van het EK voetbal voor vrouwen. Twee keer wonnen de Noorse dames de finale (in 1987 en 1993), vier maal waren zij de verliezende finalisten.

Kentering

Er is echter een kentering gaande in het Europese vrouwenvoetbal. De twee klassieke grootheden, Duitsland en Noorwegen, zijn anno 2017 niet meer zo sterk als voorheen. Geen van deze beide teams staat in 2017 in de finale van het EK vrouwenvoetbal. Noorwegen werd roemloos in de eerste ronde uitgeschakeld; de Noorse dames werden laatste in hun poule. Duitsland werd in de kwartfinale van dit EK damesvoetbal uitgeschakeld met 1-2 door Denemarken.

Locatie finale: Grolsch Veste te Enschede

De finale Nederland-Denemarken van dit EK vrouwenvoetbal wordt gespeeld in de Grolsch Veste. Dit is de thuisbasis van de club FC Twente uit Enschede. Het stadion heette oorspronkelijk het Arke Stadion. De eerste versie van dit stadion werd geopend in 1998. Het was toen echter een veel kleiner stadion, met een capaciteit van circa 13.000 toeschouwers. Dit sportcomplex werd gebouwd ter vervanging van het Stadion Het Diekman, dat decennialang de thuisbasis van Twente was.

Eerste grote verbouwing

In 2007 begon men aan een grootschalige verbouwing van het Arke Stadion. Qua omvang werd het stadion daarbij ongeveer verdubbeld. Toen het vernieuwde stadion van Twente in 2008 werd heropend, kreeg het ook een nieuwe naam: Grolsch Veste. Deze naam werd verkozen door de grote sponsor van deze verbouwing, het biermerk Grolsch. De naam van de accommodatie is een verwijzing naar de oorsprong van Grolsch; dit bier kwam namelijk uit de vestingstad Groenlo, die vroeger 'Grolsch Veste' werd genoemd. Na de eerste grote verbouwing had de Grolsch Veste een capaciteit van 24.000 toeschouwers.

Tweede verbouwing en ongeluk

In 2011 werd er een tweede grote verbouwing in dit stadion uitgevoerd, waarbij de capaciteit werd uitgebreid naar meer dan 30.000 toeschouwers. Bij deze bouwwerkzaamheden vond in de zomer van 2011 een afschuwelijk ongeluk plaats, waarbij twee doden vielen en veertien gewonden. Ter nagedachtenis aan deze gruwelijke gebeurtenis bevindt zich in het stadion een monument, dat als titel draagt: ‘Ineens was het stil’.

Grolsch Veste

Het stadion van Twente bevindt zich bij het Station Enschede Kennispark. De hoofdtribune van het stadion heet de Cor Hilbrink Tribune. Dit is een eerbetoon aan de ondernemer Cornelis Christiaan Hilbrink (1918-1973), die midden jaren zestig de eerste voorzitter van FC Twente was. Andere prominente tribunes in het stadion zijn VAK-P en de Diekman Tribune. In een hal van het stadioncomplex staat een standbeeld van Epi Drost (1945-1995), die beschouwd wordt als één van de belangrijkste en beste spelers uit die historie van FC Twente. Sommige supportersgroepen, die niet gecharmeerd zijn door de naam Grolsch Veste, noemen het stadion doorgaans het 'Epi Drost Stadion'.

Denemarken

Het eerste team dat zich voor der finale van het EK vrouwenvoetbal 2017 kwalificeerde was Denemarken. Hun halve finale begon op 3 augustus om 18u00 tegen Oostenrijk. In de halve finale Denemarken-Oostenrijk was het na de reguliere speeltijd nog 0-0. Ook in de verlenging werd er niet gescoord. Uiteindelijk won Denemarken deze halve finale via strafschoppen.

Nederland

Het tweede team dat zich voor deze finale plaatste was Nederland. Hun halve finale begon om 20u45. De Oranje Leeuwinnen wonnen hun halve finale op grandioze wijze met 3-0 van Engeland. Deze halve finale vond plaats in de Grolsch Veste, waar dus ook de finale wordt gespeeld van het Europees kampioenschap vrouwenvoetbal.

Voorbeschouwing finale EK vrouwenvoetbal 2017: Nederland-Denemarken

In theorie lijkt Nederland de favoriet te zijn voor de zege in deze finale van het EK vrouwenvoetbal. De Nederlandse voetbalvrouwen hebben het thuisvoordeel, daarnaast zitten ze in een goede flow na een zeer sterke halve finale tegen het sterke Engeland en bovendien hebben de Nederlandse vrouwen tijdens dit toernooi al eens van de Deense vrouwen gewonnen. Toch ging die zege van de Oranje Leeuwinnen tegen Denemarken in de poulefase wel zeer moeizaam. Het werd toen duidelijk dat Nederland best moeite heeft met het type spel van de Deense vrouwen en daarom moet Denemarken zeker niet kansloos worden geacht in deze finale.

Finale Nederland-Denemarken: opstellingen en statistieken

Hoe laat begint de finale van het EK vrouwenvoetbal 2017? De aftrap van de wedstrijd Nederland-Denemarken is op 6 augustus 's middags om 17u00. De scheidsrechter is Staubli (Zwitserland). Er zijn bij deze finale 28.182 toeschouwers.

Nederland

Van Veenendaal, Van Lunteren (Janssen/57), Dekker, van der Gragt, van Es (v.d.Berg/94e), Groenen, Van de Donk, Spitse, Van de Sanden, Miedema en Martens.

Denemarken

Petersen, Nielsen, Boye, Sorensen (Roddik/77), Larsen, Sandvej, Troelsgaard, Kildemoes (Thogersen/61), Junge Pedersen (Christiansen/82), Veje, Harder en Nadim.

Uitslag Nederland-Denemarken: 4-2

  • Doelpunten Nederland: Miedema (10, 89), Martens (28) en Spitse (51)
  • Doelpunten Denemarken: Nadim (6/pen) en Harder (33)

Gele kaarten:

  • Nederland: Groenen, Dekker en v.d. Gragt
  • Denemarken: Nadim

Live op tv: finale Nederland-Denemarken

De finale van het EK vrouwenvoetbal 2017 wordt live op tv uitgezonden door diverse Europese omroepen. Het Nederlandse NOS Studio Sport begint om 16u15 met het voorbeschouwen op deze wedstrijd op de zender Nederland 1 (NPO1). Op de zender Eurosport 1 begint de live-uitzending van de finale Nederland-Denemarken om 16u45. Bij het Vlaamse Sporza begint de uitzending van de finale om 16u50 op de zender Canvas. Bij het Duitse ZDF begint de uitzending om 16u30. Op veel tv-zenders begint de uitzending aansluitend op een uitzending van het WK atletiek; indien die atletiekuitzending iets uitloopt, zouden de uitzendingen van de voorbeschouwingen op het EK vrouwenvoetbal soms enkele minuten later kunnen beginnen.

Livestream finale EK vrouwenvoetbal 2017 Nederland-Denemarken

De finale van dit UEFA Women's Euro 2017 is ook live op het internet te bekijken via een livestream. NOS Studio Sport en Sporza hebben beide een geo-restricted livestream van de finale Nederland-Denemarken op hun website. Deze livestreams zijn gratis, maar zijn niet in alle landen te bekijken. Bij Eurosport heeft men een livestream van de finale van dit EK vrouwenvoetbal op de Eurosport Player App. Men dient echter wel te betalen voor een abonnement (of een dagpas) op die app om de livestream van de Eurosport Player voor de finale Nederland-Denemarken te kunnen bekijken.

Lees verder

© 2017 - 2019 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Vrouwenvoetbal 2019: Nederland-Kameroen live tv & livestreamVrouwenvoetbal 2019: Nederland-Kameroen live tv & livestreamOp zaterdag 15 juni 2019 spelen de Oranje Leeuwinnen op het WK vrouwenvoetbal tegen het nationale vrouwenvoetbalteam van…
WK 2019: Nederland – Nieuw-Zeeland, live op tv en livestreamWK 2019: Nederland – Nieuw-Zeeland, live op tv en livestreamOp dinsdag 11 juni 2019 speelt Nederland op het wereldkampioenschap vrouwenvoetbal tegen Nieuw-Zeeland. Dit is voor beid…
Finale Algarve Cup 2018: Nederland-Zweden, live op tvFinale Algarve Cup 2018: Nederland-Zweden, live op tvOp woensdag 7 maart 2018 zou het Nederlands vrouwenvoetbalteam in Portugal de finale spelen van het toernooi om de Algar…
Finale WK vrouwenvoetbal 2019, live op tv en livestreamFinale WK vrouwenvoetbal 2019, live op tv en livestreamOp zondag 7 juli 2019 wordt de finale gespeeld van het WK vrouwenvoetbal. De WK-finale gaat tussen Nederland en de Veren…
Vrouwenvoetbal 2020: Kosovo-Nederland, live tv en livestreamVrouwenvoetbal 2020: Kosovo-Nederland, live tv en livestreamOp vrijdag 10 april 2020 speelt het vrouwenvoetbalteam van Nederland een interland tegen Kosovo. Het duel Kosovo-Nederla…
Bronnen en referenties
  • https://en.wikipedia.org/wiki/UEFA_Women%27s_Euro_2017
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/De_Grolsch_Veste
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Epi_Drost
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Stadion_Het_Diekman
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Europees_kampioenschap_voetbal_vrouwen
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Europees_kampioenschap_voetbal_vrouwen_1984

Reageer op het artikel "Finale EK vrouwenvoetbal 2017 live op tv en livestream"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 06-08-2017
Rubriek: Sport
Subrubriek: Kampioenschappen
Special: EK vrouwenvoetbal
Bronnen en referenties: 6
Schrijf mee!