InfoNu.nl > Sport > Kampioenschappen > FIFA WK voetbal voor clubs 2017, live op tv en livestream

FIFA WK voetbal voor clubs 2017, live op tv en livestream

FIFA WK voetbal voor clubs 2017, live op tv en livestream Van 6 tot en met 16 december 2017 wordt de FIFA Club World Cup gehouden. Dit WK voor clubteams vindt plaats in de Verenigde Arabische Emiraten. De strijd om het wereldkampioenschap voor clubs wordt deels live op tv uitgezonden. Ook kan men dit WK voor clubs deels online via een livestream volgen. Welke teams doen mee aan dit WK voetbal voor clubteams? Hoe ziet het programma van de FIFA Club World Cup 2017 eruit? Hoe is de geschiedenis van dit WK voetbal voor clubs verlopen?

Geschiedenis WK voetbal voor clubs

Voorloper: Wereldbeker voor clubteams

Het WK voetbal voor clubteams bestaat sinds 1960. Oorspronkelijk had dit evenement echter een totaal andere opzet. De wereldbeker voor clubs was decennialang niet een toernooi, maar slechts een strijd tussen twee clubteams. De bedenker van deze wereldbeker voor clubteams was de Fransman Henri Delaunay.

Hij kwam met het idee om het beste clubteam van Europa tegen de sterkste club van Latijns-Amerika te laten spelen. Dit zijn immers veruit de twee sterkste continenten in de voetbalwereld. De eerste editie van de wereldbeker voor clubs vond plaats in 1960, tussen Real Madrid en Penaro. Madrid pakte die eerste wereldbeker voetbal voor clubteams.

Thuis- en uitwedstrijd

In die begintijd bestond de strijd om de wereldbeker doorgaans uit twee wedstrijden: elk team speelde een thuis- en een uitwedstrijd. Soms werd er daarna ook nog een beslissende derde wedstrijd gespeeld. Helaas had die wereldbeker voor clubteams jarenlang niet erg veel prestige. Diverse malen had bijvoorbeeld de winnaar van de Europacup I helemaal geen trek in deze wereldbekerwedstrijden en moest een andere Europese club invallen om het evenement toch door te laten gaan. In 1978 ging de strijd om de wereldbeker zelfs helemaal niet door, omdat zowel de Europese kampioen als de Latijns-Amerikaanse kampioen er geen interesse in hadden.

World Cup in Japan

Met ingang van 1980 werd de opzet veranderd. De strijd om de wereldbeker voetbal voor clubteams ging voortaan niet meer om twee wedstrijden, maar nog slechts om één wedstrijd. Die werd gespeeld in Japan. Deze wereldbeker bleef bestaan tot 2004. Dat jaar was FC Porto de laatste winnaar van de wereldbeker voor clubteams.

Nederlandse winnaars

Drie keer werd deze wereldbeker gewonnen door Nederlandse clubs. Feyenoord won hem in 1970, Ajax won in 1972 en 1995. PSV verloor in 1988 de strijd om de wereldbeker op strafschoppen tegen Nacional (Uruguay). Opvallend genoeg deed Ajax twee keer niet mee aan de strijd om de wereldbeker, terwijl ze zich hier wel voor hadden geplaatst: in 1971 en 1973 lieten ze zich vervangen door een andere Europese club.

FIFA WK voetbal voor clubs in 2000

De wereldvoetbalbond FIFA speelde al heel veel jaren met het idee om een grotere versie van het WK voetbal voor clubteams op te zetten. Niet één wedstrijd, niet twee duels, maar een compleet toernooi. De topclubs hadden hier echter weinig interesse in. Uiteindelijk zette de FIFA zijn plannen toch door en werd er in 2000 voor het eerst een WK voetbal voor clubs georganiseerd waaraan acht teams deelnamen. Dat jaar pakte Corinthians de titel. Het was de bedoeling dat in 2001 de tweede editie van dit WK voetbal voor clubteams zou worden gehouden. Uiteindelijk werd die editie van 2001 afgelast wegens financiële problemen. In de tussentijd bleef de jaarlijkse wedstrijd om de wereldbeker voor clubteams bestaan.

Sinds 2005: Jaarlijks WK voetbal voor clubteams

Pas in 2005 slaagde de FIFA er weer in om een WK voor clubteams te organiseren. Sindsdien vindt dit evenement ieder jaar plaats. Dat WK van 2005 werd gehouden in Japan. Dat was geen toeval: dat land was immers voorheen de organisator van de wereldbeker voor clubteams. Die wereldbeker werd in 2004 voor het laatst georganiseerd en is dus met ingang van 2005 definitief vervangen door het WK-toernooi.

Toekomstplannen WK voor clubteams?

Binnen de FIFA zijn er grote toekomstplannen voor een vernieuwd WK voor clubteams. Zo heeft men geopperd om dit WK in de toekomst eens in de vier jaar plaats te laten vinden (net als het WK voetbal voor landenteams). Het zal dan een veel grotere opzet hebben; aan dat vernieuwde WK voor clubteams zouden volgens die plannen 24 teams meedoen.

Deelnemers WK voetbal voor clubteams 2017

Aan de FIFA Club World Cup 2017 doen zeven ploegen mee. Dit zijn de zes winnaars van continentale Champions Leagues en één team uit het gastland. Favorieten voor de eindzege zijn Real Madrid (Spanje) en Gremio (Brazilië).

Deelnemers: teams FIFA Club World Cup 2017

 • UEFA Champions League (Europa): Real Madrid (Spanje)
 • CAF Champions League (Afrika): Wydad Casablanca (Marokko)
 • AFC Champions League (Azië): Urawa Red Diamonds (Japan)
 • Copa Libertadores (Zuid-Amerika): Gremio (Brazilië)
 • CONCACAF Champions League (Midden en Noord Amerika): CF Pachuca (Mexico)
 • OFC Champions League (Oceanië): Auckland City FC (Nieuw-Zeeland)
 • Kampioen van het gastland: Al-Jazira (V.A.E.)

Programma en speelschema

Het WK voetbal voor clubteams heeft een speciale opzet, die vooral bedoeld is om gerenommeerde teams zo weinig mogelijk wedstrijden te laten spelen. Dit heeft een historische achtergrond: juist de Europese ploegen hadden in het verleden geen interesse in een groot WK voor clubs, omdat ze hun jaarlijkse wedstrijdprogramma al druk genoeg vonden (nationale competitie, nationale beker en Europees voetbal).

Om ervoor te zorgen dat Europese clubs toch mee willen doen, begint de winnaar van de Champions League bijvoorbeeld pas in de halve finale van dit toernooi. Voor de Afrikaanse kampioen, Wydad Casablanca uit Marokko, begint daarentegen dit WK in de kwartfinale. De teams van Auckland City (Nieuw-Zeeland) en Al-Jazira (Verenigde Arabische Emiraten) beginnen het toernooi met een 'play-off'. De winnaar van die wedstrijd krijgt een plek in de kwartfinales. Hieronder vindt u het programma. In dit schema staan de uitslagen van de FIFA Club World Cup 2017.

Programma WK clubteams 2017

 • 6 december: Al-Jazira - Auckland City (Play-off) 1-0
 • 9 december: CP Pachuca - Wydad Casablanca (kwartfinale) 1-0
 • 9 december: Al-Jazira - Urawa Red Diamonds (kwartfinale) 1-0
 • 12 december, wedstrijd om de 5e plaats: Wydad Casablanca-Urawa Red Diamonds 2-3
 • 12 december, halve finale: Gremio - CP Pachuca 1-0 (na verlenging)
 • 13 december, halve finale: Real Madrid - Al Jazira 2-1
 • 16 december, troostfinale (3e/4e plaats): CP Pachuca - Al Jazira 4-1
 • 16 december om 18u00, finale WK voetbal voor clubteams: Gremio - Real Madrid 0-1

Live op tv en livestream

Dit WK is ook in Nederland en België live te volgen. In Nederland heeft NOS Studio Sport de uitzendrechten, in Vlaanderen heeft Sporza (VRT) de rechten. Bij de NOS en Sporza is dit evenement online te volgen; diverse wedstrijden zijn per livestream op hun websites te bekijken. Sporza zendt de halve finales en de finale live uit via een stream op hun website. Die livestream is bij Sporza te vinden in hun 'Match Center'. Verderop vindt u het uitzenschema van de livestream van Sporza voor dit WK voor clubs 2017. Ook de NOS zendt de beide halve finales en de finale online live uit via een stream.

Daarnaast worden ook enkele wedstrijden live op tv uitgezonden. Sporza zendt beide halve finales en de finale live op tv uit. De live-uitzendingen van Sporza zijn op de Vlaamse zender Canvas. NOS Studio Sport zendt één halve finale live uit (met Real Madrid) en vervolgens ook de finale. De halve finale met Madrid is op woensdag 13 december bij de NOS live te zien op de zender Nederland 2 (NPO2) om 17u55. De finale wordt op zaterdag 16 december eveneens door de NOS live op Nederland 2 uitgezonden om 17u55. De halve finale van 12 december wordt door de NOS niet op tv uitgezonden, maar wel online via de livestream.

Bij voorgaande edities zond Eurosport dit evenement ook live uit op tv en daarnaast ook per livestream op de Eurosport Player. In 2017 heeft Eurosport in Nederland en Vlaanderen echter niet de live-uitzendrechten van dit WK voetbal voor clubteams.

FIFA WK voor clubs 2017 live op tv bij Sporza

 • Di. 12 dec, 17u50: halve finale (Gremio - CP Pachuca) op de Vlaamse zender Canvas
 • Wo.13 dec, 17u50: halve finale (Real Madrid - Al Jazira) op de Vlaamse zender Canvas
 • Za. 16 dec, 17u50: finale (Real Madrid - Gremio) op de Vlaamse zender Canvas

Livestream Sporza bij het FIFA WK voor clubteams 2017

 • Di. 12 dec, 18u00: halve finale WK clubs
 • Wo. 13 dec, 18u00: halve finale WK clubs
 • Za. 16 dec, 18u00: finale WK clubs

FIFA WK voetbal voor clubs live bij de NOS

 • Di. 12 dec, 18u00: halve finale (Gremio - CP Pachuca) via de livestream op NOS.nl
 • Wo.13 dec, 17u55: halve finale (Real Madrid - Al Jazira) live op tv (Nederland 2) en op de livestream
 • Za. 16 dec, 17u55: finale live op tv (Nederland 2) en op de livestream

Lees verder

© 2017 - 2018 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Stand Eredivisie 2016-2017 en overzicht play-offsStand Eredivisie 2016-2017 en overzicht play-offsZondag 14 mei worden de laatste wedstrijden van de reguliere competitie van de Eredivisie-seizoen 2016/2017 gespeeld en…
Nederlandse eredivisie: play offs 2007-2008Het Nederlandse betaalde voetbal begint zich langzaam al weer op te maken voor de play-offs. Deze veel besproken wedstri…
Eredivisie 2017-2018: plaatsing Europees voetbalEredivisie 2017-2018: plaatsing Europees voetbalDe Eredivisie 2017-2018 is de hoogste betaalde voetbalcompetitie van Nederland. Elk voetbalseizoen strijden eredivisiecl…
Nederlandse eredivisie: play offs 2010-2011Nederlandse eredivisie: play offs 2010-2011Aan het eind van het voetbalseizoen worden er traditiegetrouw weer play offs gespeeld om plaatsen in het Europese voetba…
Voetbal 2018: Inter Milaan-PSV, live tv en livestreamVoetbal 2018: Inter Milaan-PSV, live tv en livestreamOp dinsdag 11 december 2018 speelt PSV uit tegen Inter Milaan. Dit is voor beide teams de zesde wedstrijd in het hoofdto…
Bronnen en referenties
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Wereldkampioenschap_voetbal_voor_clubs_2017
 • https://en.wikipedia.org/wiki/2001_FIFA_Club_World_Championship
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Wereldkampioenschap_voetbal_voor_clubs
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Wereldbeker_voetbal
 • http://sporza.be/cm/sporza/matchcenter
 • https://usatoday30.usatoday.com/sports/soccer/world/2001-08-10-world-cup-championships.htm
 • https://www.ad.nl/buitenlands-voetbal/fifa-wil-nieuw-wk-voor-clubs-met-24-teams~a054314c/

Reageer op het artikel "FIFA WK voetbal voor clubs 2017, live op tv en livestream"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 16-12-2017
Rubriek: Sport
Subrubriek: Kampioenschappen
Bronnen en referenties: 7
Schrijf mee!