InfoNu.nl > Sport > Kampioenschappen > FIFA WK voetbal voor clubs 2018, live op tv en livestream

FIFA WK voetbal voor clubs 2018, live op tv en livestream

FIFA WK voetbal voor clubs 2018, live op tv en livestream Van 12 tot en met 22 december 2018 wordt de FIFA Club World Cup gehouden. Dit WK voor clubteams vindt plaats in de Verenigde Arabische Emiraten. De strijd om het wereldkampioenschap voor clubs wordt deels live op tv uitgezonden. Ook kan men dit WK voor clubs deels online via een livestream volgen. Welke teams doen mee aan dit WK voetbal voor clubteams? Hoe ziet het programma van de FIFA Club World Cup 2018 eruit? Hoe is de geschiedenis van dit WK voetbal voor clubs verlopen?

Geschiedenis WK voetbal voor clubs

Voorloper: Wereldbeker voor clubteams

Het WK voetbal voor clubteams bestaat sinds 1960. Oorspronkelijk had dit evenement echter een totaal andere opzet. De wereldbeker voor clubs was decennialang niet een toernooi, maar slechts een strijd tussen twee clubteams. De bedenker van deze wereldbeker voor clubteams was de Fransman Henri Delaunay.

Hij kwam met het idee om het beste clubteam van Europa tegen de sterkste club van Latijns-Amerika te laten spelen. Dit zijn immers veruit de twee sterkste continenten in de voetbalwereld. De eerste editie van de wereldbeker voor clubs vond plaats in 1960, tussen Real Madrid en Penaro. Madrid pakte die eerste wereldbeker voetbal voor clubteams.

Thuis- en uitwedstrijd

In die begintijd bestond de strijd om de wereldbeker doorgaans uit twee wedstrijden: elk team speelde een thuis- en een uitwedstrijd. Soms werd er daarna ook nog een beslissende derde wedstrijd gespeeld. Helaas had die wereldbeker voor clubteams jarenlang niet erg veel prestige. Diverse malen had bijvoorbeeld de winnaar van de Europacup I helemaal geen trek in deze wereldbekerwedstrijden en moest een andere Europese club invallen om het evenement toch door te laten gaan. In 1978 ging de strijd om de wereldbeker zelfs helemaal niet door, omdat zowel de Europese kampioen als de Latijns-Amerikaanse kampioen er geen interesse in hadden.

World Cup in Japan

Met ingang van 1980 werd de opzet veranderd. De strijd om de wereldbeker voetbal voor clubteams ging voortaan niet meer om twee wedstrijden, maar nog slechts om één wedstrijd. Die werd gespeeld in Japan. Deze wereldbeker bleef bestaan tot 2004. Dat jaar was FC Porto de laatste winnaar van de wereldbeker voor clubteams.

Nederlandse winnaars

Drie keer werd deze wereldbeker gewonnen door Nederlandse clubs. Feyenoord won hem in 1970, Ajax won in 1972 en 1995. PSV verloor in 1988 de strijd om de wereldbeker op strafschoppen tegen Nacional (Uruguay). Opvallend genoeg deed Ajax twee keer niet mee aan de strijd om de wereldbeker, terwijl ze zich hier wel voor hadden geplaatst: in 1971 en 1973 lieten ze zich vervangen door een andere Europese club.

FIFA WK voetbal voor clubs in 2000

De wereldvoetbalbond FIFA speelde al heel veel jaren met het idee om een grotere versie van het WK voetbal voor clubteams op te zetten. Niet één wedstrijd, niet twee duels, maar een compleet toernooi. De topclubs hadden hier echter weinig interesse in. Uiteindelijk zette de FIFA zijn plannen toch door en werd er in 2000 voor het eerst een WK voetbal voor clubs georganiseerd waaraan acht teams deelnamen. Dat jaar pakte Corinthians de titel. Het was de bedoeling dat in 2001 de tweede editie van dit WK voetbal voor clubteams zou worden gehouden. Uiteindelijk werd die editie van 2001 afgelast wegens financiële problemen. In de tussentijd bleef de jaarlijkse wedstrijd om de wereldbeker voor clubteams bestaan.

Sinds 2005: Jaarlijks WK voetbal voor clubteams

Pas in 2005 slaagde de FIFA er weer in om een WK voor clubteams te organiseren. Sindsdien vindt dit evenement ieder jaar plaats. Dat WK van 2005 werd gehouden in Japan. Dat was geen toeval: dat land was immers voorheen de organisator van de wereldbeker voor clubteams. Die wereldbeker werd in 2004 voor het laatst georganiseerd en is dus met ingang van 2005 definitief vervangen door het WK-toernooi.

Toekomstplannen WK voor clubteams?

Binnen de FIFA zijn er grote toekomstplannen voor een vernieuwd WK voor clubteams. Zo heeft men geopperd om dit WK in de toekomst eens in de vier jaar plaats te laten vinden (net als het WK voetbal voor landenteams). Het zal dan een veel grotere opzet hebben; aan dat vernieuwde WK voor clubteams zouden volgens die plannen 24 teams meedoen.

Deelnemers WK voetbal voor clubteams 2018

Aan de FIFA Club World Cup 2018 doen zeven ploegen mee. Dit zijn de zes winnaars van continentale Champions Leagues en één team uit het gastland. Favorieten voor de eindzege zijn Real Madrid (Spanje) en River Plate (Argentinië).

Deelnemers: teams FIFA Club World Cup 2018

 • UEFA Champions League (Europa): Real Madrid (Spanje)
 • CAF Champions League (Afrika): Espérance Sportive de Tunis (Tunesië)
 • AFC Champions League (Azië): Kashima Antlers (Japan)
 • Copa Libertadores (Zuid-Amerika): River Plate (Argentinië)
 • CONCACAF Champions League (Midden en Noord Amerika): Guadalajara (Mexico)
 • OFC Champions League (Oceanië): Team Wellington (Nieuw-Zeeland)
 • Kampioen van het gastland: Al-Ain (V.A.E.)

Programma en speelschema

Het WK voetbal voor clubteams heeft een speciale opzet, die vooral bedoeld is om gerenommeerde teams zo weinig mogelijk wedstrijden te laten spelen. Dit heeft een historische achtergrond: juist de Europese ploegen hadden in het verleden geen interesse in een groot WK voor clubs, omdat ze hun jaarlijkse wedstrijdprogramma al druk genoeg vonden (nationale competitie, nationale beker en Europees voetbal).

Om ervoor te zorgen dat Europese clubs toch mee willen doen, begint de winnaar van de Champions League bijvoorbeeld pas in de halve finale van dit toernooi. Voor de Afrikaanse kamioen begint daarentegen dit WK in de kwartfinale. De teams van Wellington (Nieuw-Zeeland) en Al-Jazira (Verenigde Arabische Emiraten) beginnen het toernooi met een 'play-off'. De winnaar van die wedstrijd krijgt een plek in de kwartfinales. Hieronder vindt u het programma. In dit schema staan de uitslagen van de FIFA Club World Cup 2018.

Programma WK clubteams 2018

 • 12 december: Al-Ain - Wellington (Play-off) 3-3 (Al-Ain wint na strafschoppen)
 • 15 december, kwartfinale: Kashima Antlers - Guadalajara 3-2
 • 15 december, kwartfinale: Esperance de Tunis - Al-Ain 0-3
 • 18 december, wedstrijd om de 5e plaats: Gualdalajara - Esperance de Tunis 1-1 (Tunis w.n.s.)
 • 18 december, halve finale: River Plate - Al Ain 2-2 (Al Ain wint na strafschoppen)
 • 19 december, halve finale: Real Madrid - Kashima 3-1
 • 22 december, troostfinale (3e/4e plaats): River Plate - Kashima 4-2
 • 22 december, finale WK voetbal voor clubteams: Real Madrid - Al Ain 4-1

Live op tv en livestream

Dit WK is ook in Nederland en België live op tv te volgen. In Nederland heeft NOS Studio Sport de uitzendrechten, in Vlaanderen heeft Sporza (VRT) de rechten. Bij de NOS en Sporza is dit evenement ook deels online te volgen; diverse wedstrijden zijn per livestream op hun websites te bekijken.

Live bij Sporza op tv en livestream

Sporza zendt beide halve finales en de finale live op tv uit. De live-uitzendingen van Sporza zijn op de Vlaamse zender Canvas. Sporza zendt de halve finales en de finale live uit via een stream op hun website. Die livestream is bij Sporza te vinden in hun rubriek 'Nu Live'. Deze livestream is gratis. De stream is echter wel geo-restricted. Dit houdt in dat men deze livestream van het WK clubteams bij Sporza alleen mag bekijken vanuit België.

Uitzendschema Sporza: WK clubteams 2018 live op tv en livestream

 • Di. 18 december: River Plate-Tunis om 17u20 op Canvas en livestream
 • Wo. 19 december: Real Madrid-Kashima om 17u20 op Canvas en livestream
 • Zo. 22 december: finale om 17u20 op Canvas en livestream

Live bij NOS op tv en livestream

NOS Studio Sport zendt één halve finale live op tv uit (met Real Madrid) en vervolgens ook de finale. Ook zijn deze twee wedstrijden bij hen online via een livestream te bekijken. Dit is een gratis livestream. Hun livestream bevindt zich op de site van de NOS. Ook kan men deze livestream van het WK voor voetbalclubs via de NOS-app bekijken.

Uitzendschema NOS: WK clubteams 2018 live op tv en livestream

 • Wo 19 december: halve finale van Real Madrid om 17u25 op Nederland 2 en livestream
 • Zo. 22 december: finale om 17u15 op Nederland 2 en livestream

2018: niet bij Eurosport live op tv of livestream

Bij voorgaande edities zond Eurosport dit evenement ook live uit op tv en daarnaast ook per livestream op de Eurosport Player. In 2018 heeft Eurosport in Nederland en Vlaanderen echter niet de live-uitzendrechten van dit WK voetbal voor clubteams.

Voorgaande editie: Uitslagen WK voetbal voor clubteams 2017

 • 6 december: Al-Jazira - Auckland City (Play-off) 1-0
 • 9 december: CP Pachuca - Wydad Casablanca (kwartfinale) 1-0
 • 9 december: Al-Jazira - Urawa Red Diamonds (kwartfinale) 1-0
 • 12 december, wedstrijd om de 5e plaats: Wydad Casablanca-Urawa Red Diamonds 2-3
 • 12 december, halve finale: Gremio - CP Pachuca 1-0 (na verlenging)
 • 13 december, halve finale: Real Madrid - Al Jazira 2-1
 • 16 december, troostfinale (3e/4e plaats): CP Pachuca - Al Jazira 4-1
 • 16 december om 18u00, finale WK voetbal voor clubteams: Gremio - Real Madrid 0-1

Lees verder

© 2017 - 2019 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
WK voetbal 2018: België-Brazilië, live op tv en livestreamWK voetbal 2018: België-Brazilië, live op tv en livestreamOp vrijdag 6 juli 2018 vindt op het wereldkampioenschap voetbal de kwartfinale plaats tussen België en Brazilië. Deze ma…
WK voetbal 2018: Frankrijk-Uruguay live op tv en livestreamWK voetbal 2018: Frankrijk-Uruguay live op tv en livestreamOp vrijdag 6 juli 2018 wordt 's middags de eerste kwartfinale gespeeld van het wereldkampioenschap voetbal 2018. Deze kw…
Marokko op het WK voetbal 2018: live op tv en livestreamMarokko op het WK voetbal 2018: live op tv en livestreamHet Marokkaanse nationale team heeft zich geplaatst voor het wereldkampioenschap voetbal 2018, dat plaatsvindt in Ruslan…
Eredivisie seizoen 2019/20: speelschema, teams en speeldataEredivisie seizoen 2019/20: speelschema, teams en speeldataHet 64ste seizoen van de eredivisie start op vrijdag 2 augustus 2019 en eindigt op zondag 10 mei 2020. In 32 weken tijd…
Bronnen en referenties
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Wereldkampioenschap_voetbal_voor_clubs_2017
 • https://en.wikipedia.org/wiki/2001_FIFA_Club_World_Championship
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Wereldkampioenschap_voetbal_voor_clubs
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Wereldbeker_voetbal
 • http://sporza.be/cm/sporza/matchcenter
 • https://usatoday30.usatoday.com/sports/soccer/world/2001-08-10-world-cup-championships.htm
 • https://www.ad.nl/buitenlands-voetbal/fifa-wil-nieuw-wk-voor-clubs-met-24-teams~a054314c/

Reageer op het artikel "FIFA WK voetbal voor clubs 2018, live op tv en livestream"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 22-12-2018
Rubriek: Sport
Subrubriek: Kampioenschappen
Bronnen en referenties: 7
Schrijf mee!