FIFA WK voetbal voor clubs 2019, live op tv en livestream

FIFA WK voetbal voor clubs 2019, live op tv en livestream Van 11 tot en met 21 december 2019 wordt de FIFA Club World Cup gehouden. Dit WK voor clubteams vindt plaats in Qatar. De strijd om het wereldkampioenschap voor clubs wordt deels live op tv uitgezonden. Ook kan men dit WK voor clubs deels online via een livestream volgen. Tot de teams die deelnemen aan dit WK voetbal voor clubteams behoort onder meer Liverpool FC (met de Nederlanders Van Dijk en Wijnaldum). Op zaterdag 21 december wordt de finale Liverpool-Flamengo gespeeld. Hoe ziet de rest van het programma van de FIFA Club World Cup 2019 eruit? Hoe is de geschiedenis van dit WK voetbal voor clubs verlopen?

Geschiedenis WK voetbal voor clubs

Voorloper: Wereldbeker voor clubteams

Het WK voetbal voor clubteams bestaat sinds 1960. Oorspronkelijk had dit evenement echter een totaal andere opzet. De wereldbeker voor clubs was decennialang niet een toernooi, maar slechts een strijd tussen twee clubteams. De bedenker van deze wereldbeker voor clubteams was de Fransman Henri Delaunay.

Hij kwam met het idee om het beste clubteam van Europa tegen de sterkste club van Latijns-Amerika te laten spelen. Dit zijn immers veruit de twee sterkste continenten in de voetbalwereld. De eerste editie van de wereldbeker voor clubs vond plaats in 1960, tussen Real Madrid en Penaro. Madrid pakte die eerste wereldbeker voetbal voor clubteams.

Thuis- en uitwedstrijd

In die begintijd bestond de strijd om de wereldbeker doorgaans uit twee wedstrijden: elk team speelde een thuis- en een uitwedstrijd. Soms werd er daarna ook nog een beslissende derde wedstrijd gespeeld. Helaas had die wereldbeker voor clubteams jarenlang niet erg veel prestige. Diverse malen had bijvoorbeeld de winnaar van de Europacup I helemaal geen trek in deze wereldbekerwedstrijden en moest een andere Europese club invallen om het evenement toch door te laten gaan. In 1978 ging de strijd om de wereldbeker zelfs helemaal niet door, omdat zowel de Europese kampioen als de Latijns-Amerikaanse kampioen er geen interesse in hadden.

World Cup in Japan

Met ingang van 1980 werd de opzet veranderd. De strijd om de wereldbeker voetbal voor clubteams ging voortaan niet meer om twee wedstrijden, maar nog slechts om één wedstrijd. Die werd gespeeld in Japan. Deze wereldbeker bleef bestaan tot 2004. Dat jaar was FC Porto de laatste winnaar van de wereldbeker voor clubteams.

Nederlandse winnaars

Drie keer werd deze wereldbeker gewonnen door Nederlandse clubs. Feyenoord won hem in 1970, Ajax won in 1972 en 1995. PSV verloor in 1988 de strijd om de wereldbeker op strafschoppen tegen Nacional (Uruguay). Opvallend genoeg deed Ajax twee keer niet mee aan de strijd om de wereldbeker, terwijl ze zich hier wel voor hadden geplaatst: in 1971 en 1973 lieten ze zich vervangen door een andere Europese club.

FIFA WK voetbal voor clubs in 2000

De wereldvoetbalbond FIFA speelde al heel veel jaren met het idee om een grotere versie van het WK voetbal voor clubteams op te zetten. Niet één wedstrijd, niet twee duels, maar een compleet toernooi. De topclubs hadden hier echter weinig interesse in. Uiteindelijk zette de FIFA zijn plannen toch door en werd er in 2000 voor het eerst een WK voetbal voor clubs georganiseerd waaraan acht teams deelnamen. Dat jaar pakte Corinthians de titel. Het was de bedoeling dat in 2001 de tweede editie van dit WK voetbal voor clubteams zou worden gehouden. Uiteindelijk werd die editie van 2001 afgelast wegens financiële problemen. In de tussentijd bleef de jaarlijkse wedstrijd om de wereldbeker voor clubteams bestaan.

Sinds 2005: Jaarlijks WK voetbal voor clubteams

Pas in 2005 slaagde de FIFA er weer in om een WK voor clubteams te organiseren. Sindsdien vindt dit evenement ieder jaar plaats. Dat WK van 2005 werd gehouden in Japan. Dat was geen toeval: dat land was immers voorheen de organisator van de wereldbeker voor clubteams. Die wereldbeker werd in 2004 voor het laatst georganiseerd en is dus met ingang van 2005 definitief vervangen door het WK-toernooi.

Toekomstplannen WK voor clubteams?

Binnen de FIFA zijn er grote toekomstplannen voor een vernieuwd WK voor clubteams. Zo heeft men geopperd om dit WK in de toekomst eens in de vier jaar plaats te laten vinden (net als het WK voetbal voor landenteams). Het zal dan een veel grotere opzet hebben; aan dat vernieuwde WK voor clubteams zouden volgens die plannen 24 teams meedoen.

Deelnemers WK voetbal voor clubteams 2019

Aan de FIFA Club World Cup 2019 doen zeven ploegen mee. Dit zijn de zes winnaars van continentale Champions Leagues en één team uit het gastland. Favorieten voor de eindzege zijn Liverpool FC (Engeland) en Flamengo (Brazilië).

Deelnemers: teams FIFA Club World Cup 2019

 • UEFA Champions League (Europa): Liverpool FC (Engeland)
 • CAF Champions League (Afrika): Espérance Sportive de Tunis (Tunesië)
 • AFC Champions League (Azië): Al-Hilal (Saoedi Arabië)
 • Copa Libertadores (Zuid-Amerika): Flamengo (Brazilië)
 • CONCACAF Champions League (Midden en Noord Amerika): Monterrey (Mexico)
 • OFC Champions League (Oceanië): Hienghène Sport (Nieuw-Caledonië)
 • Kampioen van het gastland: Al-Sad (Qatar)

Programma en speelschema

Het WK voetbal voor clubteams heeft een speciale opzet, die vooral bedoeld is om gerenommeerde teams zo weinig mogelijk wedstrijden te laten spelen. Dit heeft een historische achtergrond: juist de Europese ploegen hadden in het verleden geen interesse in een groot WK voor clubs, omdat ze hun jaarlijkse wedstrijdprogramma al druk genoeg vonden (nationale competitie, nationale beker en Europees voetbal).

Om ervoor te zorgen dat Europese clubs toch mee willen doen, begint de winnaar van de Champions League bijvoorbeeld pas in de halve finale van dit toernooi. Voor de Afrikaanse kamioen begint daarentegen dit WK in de kwartfinale. De teams van Oceanië en Qatar beginnen het toernooi met een 'play-off'. De winnaar van die wedstrijd krijgt een plek in de kwartfinales. Hieronder vindt u het programma. In dit schema worden de uitslagen van de FIFA Club World Cup 2019 bijgehouden.

Programma WK voor clubteams:

 • Wo. 11 december 18u30: Al-Sadd - Hienghène Sport (play-off) 3-1
 • Za. 14 december 15u00: Al-Hilal - Esperance Tunis (kwartfinale) 1-0
 • Za. 14 december 18u30: Monterrey - Al-Sadd (kwartfinale) 3-2
 • Di. 17 december 15u40, wedstrijd om de 5e en 6e plaats: Al-Sadd - Esperance 2-6
 • Di. 17 december 18u30: Flamengo - Al Hilal (halve finale) 3-1
 • Wo. 18 december 18u30: Liverpool - Monterrey (halve finale) 2-1
 • Za. 21 december 15u30, troostfinale: Monterrey-Al Hilal 2-2 (Monterry w.n.s.)
 • Za. 21 december 18u30, finale: Liverpool - Flamengo 1-0 (na verlenging)

Live op tv en livestream

Dit WK is ook in Nederland en België live op tv te volgen. In Nederland heeft NOS Studio Sport de uitzendrechten, in Vlaanderen heeft Sporza (VRT) de rechten. Bij de NOS en Sporza is dit evenement ook deels online te volgen; diverse wedstrijden zijn per livestream op hun websites te bekijken.

Live bij Sporza op tv en livestream

Sporza zendt beide halve finales en de finale live op tv uit. De live-uitzendingen van Sporza vinden grotendeels plaats op de Vlaamse zender Canvas. (De live tv-uitzendingen beginnen doorgaans om 18u15 op de zender Canvas, maar verhuizen om circa 20u00 naar de zender Ketnet, aangezien men dan op Canvas het journaal uitzendt.)

Sporza zendt de halve finales en de finale live uit via een stream op hun website. Die livestream is bij Sporza te vinden in hun rubriek 'Nu Live'. Deze livestream is gratis. De stream is echter wel geo-restricted. Dit houdt in dat men deze livestream van het WK clubteams bij Sporza alleen mag bekijken vanuit België.

Uitzendschema Sporza: WK clubteams 2019 live op tv en livestream

 • Di. 17 december: halve finale Flamengo-Al Hilal om 18u15 op Canvas en livestream
 • Wo. 18 december: halve finale van Liverpool FC om 18u15 op Canvas en livestream
 • Za. 21 december: finale om 18u15 op Canvas en livestream

Live bij NOS op tv en livestream

NOS Studio Sport zendt één halve finale live op tv uit (met Liverpool FC) en vervolgens ook de finale. Ook zijn deze twee wedstrijden bij hen online via een livestream te bekijken. Dit is een gratis livestream. Hun livestream bevindt zich op de site van de NOS. Ook kan men deze livestream van het WK voor voetbalclubs via de NOS-app bekijken.

Welke zender? Halve finale op NOS Nieuws, finale live op Nederland 2 (NPO2)

Let op: bij voorgaande edities was de halve finale van dit toernooi live te zien op een 'reguliere tv-zender' van de NOS (in 2018 was de halve finale van Real Madrid nog te zien op de zender Nederland 2), maar in 2019 is die halve finale alleen maar live te zien op het themakanaal NOS Nieuws. De finale op zaterdag 21 december is in 2019 wel 'gewoon' live op de zender Nederland 2 (NPO2) te zien.

Uitzendschema NOS: WK clubteams 2019 live op tv en livestream

 • Wo 18 december: halve finale van Liverpool FC om 18u30 live op themazender NOS Nieuws en de livestream
 • Zo. 21 december: finale om 18u20 op Nederland 2 en livestream

FIFA Club World Cup per livestream op een tv-app

Livestream via Go App

Het is ook mogelijk om in december 2019 via een livestream van de Go App (online tv) naar de halve finales en de finale van dit toernooi te kijken. Men kan daarop per livestream naar de tv-uitzendingen van Sporza en de NOS kijken. Dit is een livestream-dienst die bedoeld is voor klanten van Ziggo. Zo'n livestream op die app is niet beperkt tot Nederland: ook in de andere EU landen kan men als klant van Ziggo zo'n stream bekijken.

Livestream via NLziet

Het is ook mogelijk om de halve finale van Liverpool en de finale van dit toernooi per livestream te bekijken op de NLziet-app. Op die app kan men alleen per livestream naar de tv-uitzendingen van de NOS kijken. De live tv-uitzendingen van Sporza zijn niet via een stream op die app te bekijken. Om op die app per livestream naar de tv-zenders van de NPO te kunnen kijken, dient men een abonnement op die app te hebben.

Livestream WK clubvoetbal via NPO Start

De uitzendingen van dit WK voetbal voor clubs op de tv-zenders van de NPO kan men ook via de NPO Start-app per livestream bekijken. Dit is gratis. De gratis livestream op die app is echter wel geo-restricted en mag men alleen in Nederland bekijken.

Livestream via iTV-app

Voor klanten van interactieve tv is het mogelijk om de tv-uitzendingen van de NOS, doch ook die van Sporza, per livestream te bekijken op de iTV-app. Via die app kunnen KPN-klanten namelijk per livestream naar allerlei zenders kijken, waaronder de tv-zenders waarop Sporza en de NOS de finale uitzenden. Men kan zo'n livestream bij hen, bijvoorbeeld van deze Fifa Club World Cup, in de hele EU bekijken.

2019: niet bij Eurosport live op tv of livestream

Bij voorgaande edities zond Eurosport dit evenement ook live uit op tv en daarnaast ook per livestream op de Eurosport Player. In 2019 heeft Eurosport in Nederland en Vlaanderen echter niet de live-uitzendrechten van dit WK voetbal voor clubteams.

Voorgaande editie: Uitslagen WK voetbal voor clubteams 2018

 • 12 december: Al-Ain - Wellington (Play-off) 3-3 (Al-Ain wint na strafschoppen)
 • 15 december, kwartfinale: Kashima Antlers - Guadalajara 3-2
 • 15 december, kwartfinale: Esperance de Tunis - Al-Ain 0-3
 • 18 december, wedstrijd om de 5e plaats: Gualdalajara - Esperance de Tunis 1-1 (Tunis w.n.s.)
 • 18 december, halve finale: River Plate - Al Ain 2-2 (Al Ain wint na strafschoppen)
 • 19 december, halve finale: Real Madrid - Kashima 3-1
 • 22 december, troostfinale (3e/4e plaats): River Plate - Kashima 4-2
 • 22 december, finale WK voetbal voor clubteams: Real Madrid - Al Ain 4-1

Lees verder

© 2017 - 2020 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Voetbal 2020: Nederland-Italië, live op tv en livestreamVoetbal 2020: Nederland-Italië, live op tv en livestreamOp maandag 7 september 2020 voetbalt Nederland tegen Italië. Deze wedstrijd wordt gespeeld in het kader van de UEFA Nati…
WK 2019: Nederland Nieuw-Zeeland, live op tv en livestreamWK 2019: Nederland Nieuw-Zeeland, live op tv en livestreamOp dinsdag 11 juni 2019 speelt Nederland op het wereldkampioenschap vrouwenvoetbal tegen Nieuw-Zeeland. Dit is voor beid…
Voetbal 2020: Ajax-FC Twente, live op tv en livestreamVoetbal 2020: Ajax-FC Twente, live op tv en livestreamOp zondag 15 maart 2020 zouden Ajax en FC Twente tegen elkaar spelen in de Nederlandse eredivisie. Deze competitiewedstr…
DFB-Pokal: Duitse bekerfinale 2020, live op tv en livestreamDFB-Pokal: Duitse bekerfinale 2020, live op tv en livestreamOp zaterdag 4 juli 2020 wordt de finale van de DFB-Pokal gespeeld tussen Bayern München en Bayer Leverkusen. Dit is het…

WK voetbal 2018: Marokko-Iran, live op tv en livestreamWK voetbal 2018: Marokko-Iran, live op tv en livestreamOp vrijdag 15 juni 2018 wordt de interland Marokko-Iran gespeeld. Dit is voor beide teams de eerste wedstrijd op het WK…
Marokko op het WK voetbal 2018: live op tv en livestreamMarokko op het WK voetbal 2018: live op tv en livestreamHet Marokkaanse nationale team heeft zich geplaatst voor het wereldkampioenschap voetbal 2018, dat plaatsvindt in Ruslan…
Bronnen en referenties
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Wereldkampioenschap_voetbal_voor_clubs_2017
 • https://en.wikipedia.org/wiki/2001_FIFA_Club_World_Championship
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Wereldkampioenschap_voetbal_voor_clubs
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Wereldbeker_voetbal
 • http://sporza.be/cm/sporza/matchcenter
 • https://usatoday30.usatoday.com/sports/soccer/world/2001-08-10-world-cup-championships.htm
 • https://www.ad.nl/buitenlands-voetbal/fifa-wil-nieuw-wk-voor-clubs-met-24-teams~a054314c/

Reageer op het artikel "FIFA WK voetbal voor clubs 2019, live op tv en livestream"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 22-12-2019
Rubriek: Sport
Subrubriek: Kampioenschappen
Bronnen en referenties: 7
Schrijf mee!