WK voetbal 2018: Marokko-Iran, live op tv en livestream

WK voetbal 2018: Marokko-Iran, live op tv en livestream Op vrijdag 15 juni 2018 wordt de interland Marokko-Iran gespeeld. Dit is voor beide teams de eerste wedstrijd op het WK voetbal 2018. De match tussen Iran en Marokko vindt plaats in Sint Petersburg. Marokko-Iran is live op tv te zien bij diverse zenders. Daarnaast is de wedstrijd Marokko-Iran ook live op het internet te bekijken via een livestream.

Wereldkampioenschap voetbal

Het WK voetbal 2018 wordt georganiseerd in Rusland. Er doen 32 landen mee aan dit WK. De openingswedstrijd van dit wereldkampioenschap vindt plaats op donderdag 14 juni 2018 en gaat tussen Rusland en Saudi-Arabië. In de eerste ronde van dit WK voetbal zitten Marokko en Iran in poule B, samen met Portugal en Spanje.

Geschiedenis: Marokko en het WK voetbal

WK 1970

In 1970 nam Marokko voor het eerst deel aan het wereldkampioenschap voetbal. Het was daarmee het tweede Afrikaanse land aller tijden dat deelnam aan het WK voetbal. (Het eerste was Egypte bij het WK van 1934.) Het WK van 1970 vond plaats in Mexico. In de eerste ronde zat Marokko in een poule samen met Peru, West-Duitsland en Bulgarije. Tegen Peru en West-Duitsland verloor Marokko, maar de laatste poulewedstrijd tegen Bulgarije eindigde in 1-1. Hierdoor werd Marokko het eerst Afrikaanse team aller tijden dat op een WK voetbal een punt haalde.

WK 1986

De tweede deelname van Marokko aan het WK voetbal was in 1986. Geheel toevallig werd het WK ook dat jaar, net als bij de eerste deelname van Marokko in 1970, gehouden in Mexico. Marokko was buitengewoon succesvol tijdens de eerste ronde van het WK voetbal 1986. De Marokkanen werden eerste in de groepsfase. Ze behaalden in totaal vijf punten. Marokko won tijdens die groepsfase van Portugal. Tegen Polen en Engeland speelden de 'Leeuwen van de Atlas' gelijk. Helaas kwam er in de volgende ronde (de achtste finale) een einde aan het Marokkaanse succesverhaal. De Marokkanen verloren met 0-1 van West-Duitsland.

WK 1994

In 1994 deed Marokko voor de derde keer mee aan het WK voetbal. Dit wereldkampioenschap, dat in de Verenigde Staten werd gehouden, was voor het Marokkaanse team een teleurstellende ervaring. Marokko zat in de eerste ronde in Groep F. Het team verloor alle drie zijn poulewedstrijden, telkens met één doelpunt verschil: 1-0 tegen België, 2-1 tegen Saoedi-Arabië en 2-1 tegen Nederland. Met nul punten eindigde Marokko dus als laatste in de poule en het team was daardoor vanzelfsprekend uitgeschakeld.

WK 1998

Marokko deed in 1998 voor de vierde keer mee aan de wereldkampioenschappen voetbal. Deze editie werd gehouden in Frankrijk. De 'Leeuwen van de Atlas' zaten in de eerste ronde in poule A. In de eerste wedstrijd speelde Marokko met 2-2 gelijk tegen Noorwegen. Vervolgens verloren de Marokkanen met 3-0 van de regerende wereldkampioen Brazilië. De laatste poulewedstrijd werd door Marokko gewonnen van Schotland met 0-3. De Marokkanen haalden in totaal dus vier punten. Doordat Noorwegen echter verrassend zijn laatste poulewedstrijd won van Brazilië (dat al zeker was van de groepswinst), haalden de Noren vijf punten. Hierdoor eindigde Noorwegen als tweede in de poule en ging door naar de volgende ronde. Marokko werd derde in de poule en was daarmee uitgeschakeld.

Marokko: kwalificatie voor WK voetbal 2018

Hoe verliep voor Marokko de kwalificatiecyclus voor het WK voetbal 2018? In de voorronde van het Afrikaanse kwalificatietoernooi schakelde Marokko het team van Equatioriaal-Guinea uit. Vervolgens zat Marokko tijdens de groepsfase van de kwalificatiecyclus in groep C. Daarin kwalificeerden zij zich als poulewinnaar voor het WK voetbal. Tweede werd in die poule Ivoorkust. Tijdens de groepsfase incasseerde het Marokkaanse elftal niet één tegendoelpunt.

Iran

Het Iraanse nationale voetbalelftal bestaat sinds 1941. Op 1 januari van dat jaar speelde Iran zijn eerste officiële interland. De tegenstander was Afghanistan. De locatie was de Afghaanse hoofdstad Kaboel. De match eindigde in 0-0. Iran is in de loop der tijd uitgegroeid tot één van de voetbalgrootmachten in Azië. Drie keer op rij wonnen zij het continentale kampioenschap, de Azië Cup: in 1968, 1972 en 1976. Ook wonnen ze op dit toernooi vier keer de bronzen medaille: in 1980, 1988, 1996 en 2004. Naast het 'gewone' Aziatische kampioenschap (de Azië Cup) bestaat er sinds 2000 ook een West- Aziatisch kampioenschap. Dit werd al vier keer door Iran gewonnen: in 2000, 2004, 2007 en 2008. In 2010 eindigden ze als tweede op dat toernooi.

Iran heeft in totaal vier keer meegedaan aan het WK voetbal: in 1978, 1998, 2006 en 2014. Elke keer werden ze reeds in de eerste ronde (groepsfase) uitgeschakeld. Slechts één keer slaagden de Iraniërs erin om een WK-wedstrijd te winnen. Dat was in 1998. De tegenstander die ze versloegen was nota bene hun politieke aartsvijand: de Verenigde Staten. Iran won met 1-2.

Iran: kwalificatie voor WK voetbal 2018

Hoe verliep voor Iran de kwalificatiecyclus voor het WK voetbal 2018? In het eerste deel van de Aziatische WK-kwalificatie was Iran de groepswinnaar in poule D. Iran haalde 20 punten uit acht wedstrijden, de nummer twee in de poule was Oman met 14 punten.

In de daaropvolgende ronde zat Iran in groep A. Wederom werden zij superieur groepswinnaar. Ditmaal haalden ze 24 punten uit tien wedstrijden. De nummer twee in de poule werd Zuid-Korea met 15 punten. De nummers één en twee in deze poule hadden zich automatisch geplaatst voor het WK voetbal 2018. Iran heeft voor dit WK in totaal 18 kwalificatiewedstrijden gespeeld, waarvan ze er niet één hebben verloren.

WK-selectie 2018 met twee aanvallers uit de eredivisie

De bondscoach van Iran is Carlos Queiroz uit Portugal. In de selectie van Iran voor de wereldkampioenschappen voetbal 2018 zitten twee spelers die de Nederlandse voetballiefhebbers zeer goed kennen, aangezien zij in de Nederlandse eredivisie spelen: de aanvallers Alireza Jahanbakhsh (AZ) en Reza Ghoochannejhad (SC Heerenveen).

Marokko en Iran: grootmachten op hun eigen continenten

Marokko en Iran behoren beiden op hun eigen continenten van oudsher tot de betere teams. Marokko is in Afrika één van de ploegen met de grootste erelijsten. Iran behoort al decennialang tot de beste teams van Azië. Op het mondiale podium hebben beide teams echter nog geen hoofdrol gespeeld.

Opstellingen en statistieken

De scheidsrechter bij de wedstrijd Marokko-Iran was Cakir (Turkije). Er waren 62.548 toeschouwers.

Opstelling Marokko (en wissels)

Mohand, Nordin Amrabat (S. Amrabat/76e minuut), Benatia, Saiss, Hakimi, Ziyech, El Ahmadi, Belhanda, Boussoufa, Harit (Da Costa/82) en El Kaabi (Bouhaddouz/77).

Opstelling Iran (en wissels)

Beiranvand, Rezaeian, Pouraliganji, Cheshmi, Hajsafi, Shojaei (Taremi/68), Ebrahimi (Hosseini/79), Amiri, Jahanbakhsh (Ghoddos/84), Azmoun en Ansarifard.

Uitslag Marokko-Iran: 0-1

Doelpunt: Bouhaddouz (95e minuut, eigen doelpunt)

Gele kaarten

  • Marokko: El Ahmadi
  • Iran: Shojaei, Jahanbakhsh en Ansarifard.

Live op tv: Marokko-Iran

Live op tv in Nederland: NOS

De wedstrijd Marokko-Iran wordt op vrijdag 15 juni 2018 wereldwijd live op tv uitgezonden door een groot aantal omroepen, waaronder het Nederlandse NOS Studio Sport en het Vlaamse Sporza (VRT). Bij de NOS is deze wedstrijd te zien op de zender Nederland 1 (NPO1). Om 16u30 begint men op die zender met het programma NOS FIFA WK voetbal waarin men voorbeschouwt op de wedstrijd Marokko-Iran. Rond 16u50 begint officieel de live tv-uitzending van de wedstrijd; men schakelt rond dat tijdstip naar het stadion, waar de elftallen het veld betreden en waar vervolgens de volksliederen klinken. De aftrap van de wedstrijd Marokko-Iran is om 17u00 (CET, de tijdzone van Nederland en België).

Live op tv in Vlaanderen: Sporza

In België begint bij Sporza (VRT) de voorbeschouwing op de wedstrijd Marokko-Iran om 16u40. Deze live tv-uitzending vindt plaats op de Vlaamse publieke zender één. Men schakelt op die zender vervolgens om circa 16u53 live naar het stadion, waar om 17u00 de wedstrijd tussen Marokko en Iran begint.

Marokko live op tv

De overige wedstrijden van Marokko op het WK voetbal 2018 zijn in Nederland en België eveneens live op tv te zien bij de NOS en Sporza. Op woensdag 20 juni is de tweede poulewedstrijd van het Marokkaanse elftal op dit WK te bekijken: Marokko-Portugal. Op maandag 25 juni wordt de derde poulewedstrijd van de 'Leeuwen van de Atlas' live uitgezonden: Marokko-Spanje.

Livestream Marokko-Iran

Livestream van Marokko-Iran in Nederland

De wedstrijd Marokko-Iran is ook live te volgen via een stream. Met zo'n livestream kan men online naar Marokko-Iran kijken op bijvoorbeeld een laptop of smartphone. Wie in Nederland deze wedstrijd op het internet wil bekijken, kan dat doen via de officiële livestream van het Nederlandse NOS Studio Sport. Die Nederlandse livestream is te vinden op de website van de NOS. Daarnaast bevindt de officiële livestream van Marokko-Iran zich ook op de NOS-app. Deze livestream is geheel gratis. De livestream van de NOS is echter (vanwege de uitzendrechten) wel geo-restricted. Dit houdt in dat elke livestream van de NOS bij dit WK voetbal officieel alleen in Nederland bekeken mag worden. De livestream van Marokko-Iran begin tegelijk met de live tv-uitzending (rond 16u50 schakelt men naar het stadion, maar daarvoor kan men vanaf circa 16u30 ook online reeds live een voorbeschouwing bekijken).

Livestream van Marokko-Iran in België

In Vlaanderen wordt de officiële livestream van Marokko-Iran verzorgd door Sporza (VRT). Zij zenden ook alle andere wedstrijden van het WK voetbal via een gratis livestream online uit in Vlaanderen. Men kan elke livestream van hen op de wedstrijddag vinden op de website van het Sporza (VRT). Net als bij de livestream van de NOS, geldt ook bij de stream van Sporza, dat deze 'geo-restricted' is. Bij deze livestream van Sporza houdt dat in dat deze stream alleen bedoeld is voor kijkers in België. Buiten België is deze livestream 'geo-blocked' (geblokkeerd). De livestream van de wedstrijd Marokko-Iran begint ook bij Sporza tegelijk met de live tv-uitzending.

Programma van Marokko op het WK voetbal 2018

Hoe ziet het speelschema van Marokko op het WK voetbal 2018 eruit? Op woensdag 20 juni spelen de 'Leeuwen van de Atlas' hun tweede wedstrijd. Dat is de match Marokko-Portugal in Moskou. De derde en laatste poulewedstrijd van het Marokkaanse nationale team vindt plaats op maandag 25 juni: Marokko-Spanje in Kaliningrad.

Lees verder

© 2017 - 2020 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Voetbal 2020: Nederland-Italië, live op tv en livestreamVoetbal 2020: Nederland-Italië, live op tv en livestreamOp maandag 7 september 2020 voetbalt Nederland tegen Italië. Deze wedstrijd wordt gespeeld in het kader van de UEFA Nati…
WK voetbal 2018: Frankrijk-Uruguay live op tv en livestreamWK voetbal 2018: Frankrijk-Uruguay live op tv en livestreamOp vrijdag 6 juli 2018 wordt 's middags de eerste kwartfinale gespeeld van het wereldkampioenschap voetbal 2018. Deze kw…
Voetbal 2020: Nederland-Griekenland, live tv en livestreamVoetbal 2020: Nederland-Griekenland, live tv en livestreamOp donderdag 28 mei 2020 zou Nederland een interland spelen tegen Griekenland. De interland zou plaatsvinden in Enschede…
WK voetbal 2018: België-Brazilië, live op tv en livestreamWK voetbal 2018: België-Brazilië, live op tv en livestreamOp vrijdag 6 juli 2018 vindt op het wereldkampioenschap voetbal de kwartfinale plaats tussen België en Brazilië. Deze ma…

WK hockey 2018 dames: speelschema en uitslagenWK hockey 2018 dames: speelschema en uitslagenDe veertiende editie van het wereldkampioenschap hockey wordt gehouden van 21 juli 2018 tot en met 5 augustus 2018. Het…
FIFA WK voetbal voor clubs 2019, live op tv en livestreamFIFA WK voetbal voor clubs 2019, live op tv en livestreamVan 11 tot en met 21 december 2019 wordt de FIFA Club World Cup gehouden. Dit WK voor clubteams vindt plaats in Qatar. D…
Bronnen en referenties
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Marokkaans_voetbalelftal
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Morocco_national_football_team
  • https://en.wikipedia.org/wiki/2018_FIFA_World_Cup
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Iran_national_football_team
  • http://www.fifa.com/worldcup/

Reageer op het artikel "WK voetbal 2018: Marokko-Iran, live op tv en livestream"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 15-06-2018
Rubriek: Sport
Subrubriek: Kampioenschappen
Bronnen en referenties: 5
Schrijf mee!