InfoNu.nl > Sport > Kampioenschappen > WK voetbal 2018: Marokko-Iran

WK voetbal 2018: Marokko-Iran

WK voetbal 2018: Marokko-Iran Op vrijdag 15 juni 2018 wordt de interland Marokko-Iran gespeeld. Dit is voor beide teams de eerste wedstrijd op het WK voetbal 2018. De match tussen Iran en Marokko vindt plaats in Sint Petersburg. Marokko-Iran is live op tv te zien bij diverse zenders. Daarnaast is de wedstrijd Marokko-Iran ook live op het internet te bekijken via een livestream.

Wereldkampioenschap voetbal

Het WK voetbal 2018 wordt georganiseerd in Rusland. Er doen 32 landen mee aan dit WK. De openingswedstrijd van dit wereldkampioenschap vindt plaats op donderdag 14 juni 2018 en gaat tussen Rusland en Saudi-Arabië. In de eerste ronde van dit WK voetbal zitten Marokko en Iran in poule B, samen met Spanje en Portugal.

Geschiedenis: Marokko en het WK voetbal

WK 1970

In 1970 nam Marokko voor het eerst deel aan het wereldkampioenschap voetbal. Het was daarmee het tweede Afrikaanse land aller tijden dat deelnam aan het WK voetbal. (Het eerste was Egypte bij het WK van 1934.) Het WK van 1970 vond plaats in Mexico. In de eerste ronde zat Marokko in een poule samen met Peru, West-Duitsland en Bulgarije. Tegen Peru en West-Duitsland verloor Marokko, maar de laatste poulewedstrijd tegen Bulgarije eindigde in 1-1. Hierdoor werd Marokko het eerst Afrikaanse team aller tijden dat op een WK voetbal een punt haalde.

WK 1986

De tweede deelname van Marokko aan het WK voetbal was in 1986. Geheel toevallig werd het WK ook dat jaar, net als bij de eerste deelname van Marokko in 1970, gehouden in Mexico. Marokko was buitengewoon succesvol tijdens de eerste ronde van het WK voetbal 1986. De Marokkanen werden eerste in de groepsfase. Ze behaalden in totaal vijf punten. Marokko won tijdens die groepsfase van Portugal. Tegen Polen en Engeland speelden de 'Leeuwen van de Atlas' gelijk. Helaas kwam er in de volgende ronde (de achtste finale) een einde aan het Marokkaanse succesverhaal. De Marokkanen verloren met 0-1 van West-Duitsland.

WK 1994

In 1994 deed Marokko voor de derde keer mee aan het WK voetbal. Dit wereldkampioenschap, dat in de Verenigde Staten werd gehouden, was voor het Marokkaanse team een teleurstellende ervaring. Marokko zat in de eerste ronde in Groep F. Het team verloor alle drie zijn poulewedstrijden, telkens met één doelpunt verschil: 1-0 tegen België, 2-1 tegen Saoedi-Arabië en 2-1 tegen Nederland. Met nul punten eindigde Marokko dus als laatste in de poule en was vanzelfsprekend uitgeschakeld.

WK 1998

Marokko deed in 1998 voor de vierde keer mee aan de wereldkampioenschappen voetbal. Deze editie werd gehouden in Frankrijk. De 'Leeuwen van de Atlas' zaten in de eerste ronde in poule A. In de eerste wedstrijd speelde Marokko met 2-2 gelijk tegen Noorwegen. Vervolgens verloren de Marokkanen met 3-0 van de regerende wereldkampioen Brazilië. De laatste poulewedstrijd werd door Marokko gewonnen van Schotland met 0-3. De Marokkanen haalden in totaal dus vier punten. Doordat Noorwegen echter verrassend zijn laatste poulewedstrijd won van Brazilië (dat al zeker was van de groepswinst), haalden de Noren vijf punten. Hierdoor eindigde Noorwegen als tweede in de poule en ging door naar de volgende ronde. Marokko werd derde in de poule en was daarmee uitgeschakeld.

Marokko: kwalificatie voor WK voetbal 2018

Hoe verliep voor Marokko de kwalificatiecyclus voor het WK voetbal 2018? In de voorronde van het Afrikaanse kwalificatietoernooi schakelde Marokko het team van Equatioriaal-Guinea uit. Vervolgens zat Marokko in de groepsfase van de kwalificatiecyclus in groep C. Daarin kwalificeerden zij zich als poulewinnaar voor het WK voetbal. Tweede werd Ivoorkust. Tijdens de groepsfase incasseerde het Marokkaanse elftal niet één tegendoelpunt.

Iran

Het Iraanse nationale voetbalelftal bestaat sinds 1941. Op 1 januari van dat jaar speelde Iran zijn eerste officiële interland. De tegenstander was Afghanistan. De locatie was de Afghaanse hoofdstad Kaboel. De match eindigde in 0-0. Iran is in de loop der tijd uitgegroeid tot één van de voetbalgrootmachten in Azië. Drie keer op rij wonnen zij het continentale kampioenschap, de Azië Cup: in 1968, 1972 en 1976. Ook wonnen ze op dit toernooi vier keer de bronzen medaille: in 1980, 1988, 1996 en 2004. Naast het 'gewone' Aziatische kampioenschap (de Azië Cup) bestaat er sinds 2000 ook een West- Aziatisch kampioenschap. Dit werd al vier keer door Iran gewonnen: in 2000, 2004, 2007 en 2008. In 2010 eindigden ze als tweede op dat toernooi.

Iran heeft in totaal vier keer meegedaan aan het WK voetbal: in 1978, 1998, 2006 en 2014. Elke keer werden ze reeds in de eerste ronde (groepsfase) uitgeschakeld. Slechts één keer slaagden de Iraniërs erin om een WK-wedstrijd te winnen. Dat was in 1998. De tegenstander die ze versloegen was nota bene hun politieke aartsvijand: de Verenigde Staten. Iran won met 1-2.

Iran: kwalificatie voor WK voetbal 2018

Hoe verliep voor Iran de kwalificatiecyclus voor het WK voetbal 2018? In het eerste deel van de Aziatische WK-kwalificatie was Iran superieur de groepswinnaar in poule D. Iran haalde 20 punten uit acht wedstrijden, de nummer twee in de poule was Oman met 14 punten.

In de daaropvolgende ronde zat Iran in groep A. Wederom werden zij superieur groepswinnaar. Ditmaal haalden ze 24 punten uit tien wedstrijden. De nummer twee in de poule werd Zuid-Korea met 15 punten. De nummers één en twee in deze poule hadden zich automatisch geplaatst voor het WK voetbal 2018. Iran heeft voor dit WK in totaal 18 kwalificatiewedstrijden gespeeld, waarvan ze er niet één hebben verloren.

Voorbeschouwing: Marokko-Iran

Marokko en Iran behoren beiden op hun eigen continenten van oudsher tot de betere teams. Marokko is in Afrika één van de ploegen met de grootste erelijsten. Iran behoort al decennialang tot de beste teams van Azië. Op het mondiale podium hebben beide teams echter nog geen hoofdrol gespeeld. Bij deze wedstrijd op het WK voetbal 2018 lijkt Marokko de favoriet te zijn voor de zege in deze wedstrijd tegen Iran.

Opstellingen en statistieken

Voorafgaand aan de wedstrijd Marokko-Iran worden hier de opstellingen van beide ploegen geplaatst. Na afloop van deze match worden hier de statistieken gemeld (doelpuntenmakers, wissels, kaarten, enzovoort).

Live op tv en livestream: Marokko-Iran

De wedstrijd Marokko-Iran wordt wereldwijd live op tv uitgezonden door een groot aantal omroepen, waaronder het Nederlandse NOS Studio Sport en het Vlaamse Sporza (VRT). Zodra bekend is hoe laat deze uitzendingen beginnen en op welke zenders deze plaatsvinden, dan wordt deze informatie hier geplaatst. De wedstrijd is ook online live te volgen via een stream. Er is een livestream beschikbaar bij Sporza en ook één bij NOS Studio Sport. Deze twee livestreams zijn (vanwege de uitzendrechten) wel geo-restricted. De livestream van Sporza is alleen in België te bekijken. De livestream van de NOS is alleen in Nederland te zien.

Programma van Marokko op het WK voetbal 2018

Hoe ziet het speelschema van Marokko op het WK voetbal 2018 eruit? Op woensdag 20 juni spelen de 'Leeuwen van de Atlas' hun tweede wedstrijd. Dat is de match Marokko-Portugal in Moskou. De derde en laatste poulewedstrijd van het Marokkaanse nationale team vindt plaats op maandag 25 juni: Marokko-Spanje in Kaliningrad.

Lees verder

© 2017 - 2018 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Speelschema en Uitslagen Iran - WK Voetbal 2014Iran neemt voor de vierde keer deel aan het Wereldkampioenschap voetbal. Het wist zich via twee kwalificatie rondes te p…
Speelschema/Uitslagen Bosnië-Herzegovina - WK Voetbal 2014Bosnië en Herzegovina neemt sinds die oprichting van de nationale voetbalbond in 1992 voor het eerst deel aan het Wereld…
Speelschema en Uitslagen Nigeria - WK Voetbal 2014Nigeria wist zich via de play offs van de CAF te plaatsen voor het Wereldkampioenschap voetbal in Brazilië. Het wist in…
WK voetbal 1998In 1998 was het de beurt aan Frankrijk om het 16e Wereld Kampioenschap voetbal te organiseren. Om meer landen meet te ku…
Play-offs kwalificatie WK 2018: Zweden - Italië, live op tvPlay-offs kwalificatie WK 2018: Zweden - Italië, live op tvIn november 2017 staan de nationale teams van Zweden en Italië tegenover elkaar in het kader van de play-offs van de kwa…
Bronnen en referenties
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Marokkaans_voetbalelftal
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Morocco_national_football_team
  • https://en.wikipedia.org/wiki/2018_FIFA_World_Cup
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Iran_national_football_team
  • http://www.fifa.com/worldcup/

Reageer op het artikel "WK voetbal 2018: Marokko-Iran"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Gepubliceerd: 04-12-2017
Rubriek: Sport
Subrubriek: Kampioenschappen
Bronnen en referenties: 5
Schrijf mee!