InfoNu.nl > Sport > Kampioenschappen > Favorieten Vuelta 2018 - algemeen klassement

Favorieten Vuelta 2018 - algemeen klassement

Favorieten Vuelta 2018 - algemeen klassement Van 25 augustus tot 16 september 2018 vindt in Spanje de laatste grote wielerronde van het jaar plaats. De Vuelta of de Ronde van Spanje begint met een proloogrit in Malaga. Het uitgetekende parcours is met zeven bergetappes met aankomst bergop en veertig tijdritkilometers bijzonder zwaar. Het podium van de Ronde van Frankrijk 2018 (Geraint Thomas, Tom Dumoulin en Chris Froome) mag dan al niet aan de start staan, toch zijn heel wat toppers wel van de partij.

Ronde van Spanje 2018

De Ronde van Spanje of de Vuelta behoort samen met de Ronde van Italië en de Ronde van Frankrijk tot de drie grote wielerrondes. De Vuelta van 2018 is de 73ste editie en wordt gehouden over 21 etappes waarbij 3271 kilometer moet worden afgelegd over een parcours dat zowel sprint-, heuvel- en bergetappes als twee tijdritten bevat. Op 25 augustus 2018 gaat de 73ste editie van de Vuelta van start met een individuele tijdrit in Malaga om op 16 september te eindigen met een etappe van Alcorcón naar Madrid. Met Fabio Aru, Nairo Quintana, Vincenzo Nibali en Alejandro Valverde staan vier ex-winnaars aan de start. Daarnaast lijken de Australiër Richie Porte, de Brit Simon Yates en de Colombiaan Miguel Angel Lopez de voornaamste kanshebbers voor de eindzege van de Vuelta 2018.

Richie Porte

Richie Porte was één van de favorieten om de Ronde van Frankrijk van 2018 te winnen, maar moest na een val in de negende etappe opgeven met een sleutelbeenbreuk. De Australiër verlegde nadien zijn focus op de Ronde van Spanje. In het verleden kwam hij er maar één keer aan de start: in 2012 werd Porte 68ste in het eindklassement. Richie Porte behaalde in een grote wielerronde nog nooit een podiumplaats, maar kan wel vele adelbrieven voorleggen in de kleinere rondes van één week: zo won hij reeds twee keer Parijs-Nice, één keer de Ronde van Romandië en in 2018 won hij de Ronde van Zwitserland.

Simon Yates

Simon Yates leek in mei 2018 lange tijd op weg om de Ronde van Italië te winnen. Hij won er drie etappes en mocht vanaf etappe zes tot en met etappe achttien de roze leiderstrui aantrekken. In etappe negentien zakte Yates vervolgens helemaal door het ijs om nog naar plaats 21 in het algemeen klassement weg te zakken. Toch liet de Brit in Italië zien dat hij een potentiële grote rondewinnaar is. In 2017 werd Simon Yates zevende in de Ronde van Frankrijk, in 2016 stak hij samen met een etappezege de zesde plaats in het eindklassement op zak.

Nairo Quintana

De 'Colombiaanse berggeit' is één van de grootste kleppers aan de start van de Ronde van Spanje. In de drie grote wielerrondes (Giro, Tour, Vuelta) verzamelde hij tussen 2013 en 2017 maar liefst zes podiumplaatsen. In 2014 won Quintana de Ronde van Italië en in 2016 schreef hij de Ronde van Spanje op zijn naam. Hij is samen met Fabio Aru, Alejandro Valverde en Vincenzo Nibali de enige voormalige winnaar van de Vuelta die deelneemt aan de editie van 2018. In 2018 werd de Colombiaan tweede in de Ronde van Catalonië en derde in de Ronde van Zwitserland. In de Ronde van Frankrijk kwam hij met een tiende plaats in het eindklassement minder goed voor de dag dan verwacht maar won hij wel één bergetappe.

Fabio Aru

De Sardijn Fabio Aru kende een zwak seizoen in 2018: in de Giro viel hij helemaal door de mand en ook in andere wedstrijden kon hij nergens hoopvolle resultaten laten optekenen. Toch behoort Fabio Aru tot het kransje kanshebbers op basis van sterke prestaties in het verleden: In 2015 was de Italiaan immers eindwinnaar van de Ronde van Spanje, in de Ronde van Italië eindigde hij twee keer (2014, 2015) op het podium en in 2017 werd hij vijfde in de Ronde van Frankrijk.

Miguel Angel Lopez

De Colombiaan Miguel Angel Lopez maakte in 2017 indruk in de Ronde van Spanje door twee bergritten te winnen. In het eindklassement werd hij achtste. In de Giro van 2018 bewees Lopez nog meer progressie te hebben geboekt: hij won het jongerenklassement en werd na Chris Froome en Tom Dumoulin derde in het algemeen klassement. Na de Ronde van Italië laste hij een rustpauze in en kwam hij pas in augustus terug in competitie in de Ronde van Burgos waar hij na landgenoot Sosa Cuervo tweede werd.

Alejandro Valverde

Alejandro Valverde is bij aanvang van de Vuelta in 2018 38 jaar. De ervaren Spanjaard kan het rijkst gevulde palmares voorleggen van alle deelnemers: maar liefst zes keer stond 'El Imbatido' op het podium in de Ronde van Spanje, in 2009 was hij zelfs eindwinnaar en hij won in totaal negen etappes. In 2018 rijft Alejandro Valverde nog steeds ereplaatsen en overwinningen bijeen. Toch lijkt hij in de grote rondes steeds meer te kort te komen. Het is dan ook de vraag of de Spanjaard mikt op het eindklassement, de meesterknecht wordt van Nairo Quintana of zijn vizier zal afstellen op etappe-overwinningen.

Vincenzo Nibali

De Italiaan Vincenzo Nibali behaalde voor de start van de Vuelta in 2018 maar liefst tien podiumplaatsen in de drie grote rondes. Hij was twee keer eindwinnaar van de Ronde van Italië, één keer van de Ronde van Frankrijk en één keer van de Ronde van Spanje. Nibali komt echter niet goed voorbereid aan de start van de Vuelta door een val tijdens de Ronde van Frankrijk waarbij hij een breuk opliep in een ruggenwervel. Waarschijnlijk mikt de Siciliaan zijn pijlen deze keer niet op het eindklassement maar op een ritoverwinning.

Wilco Kelderman

Wilco Kelderman is één van de schaduwfavorieten om de Ronde van Spanje te winnen. In 2018 kon de Nederlander enkele mooie ereplaatsen voorleggen zoals een tweede plaats in de Abu Dhabi Tour en een vijfde plaats in de Ronde van Zwitserland. Daarnaast kan hij ook terugblikken op een sterke Vuelta in 2017, waarin hij vierde werd in het eindklassement.
© 2018 - 2019 Jonasd, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
De UCI World TourVanaf 2011 behoort de Vuelta tot de UCI World Tour. De UCI, ofwel de Internationale Wielerunie. Dit is een international…
Nederlanders in de Vuelta 2018Nederlanders in de Vuelta 2018In de Spaanse plaats Malaga begint op 25 augustus 2018 de Vuelta Ciclista a Espana. Wie zijn de Nederlandse deelnemers o…
Vuelta 2011, rittenschema ronde van SpanjeDe Vuelta 2011 is sinds 1935 alweer de 66ste ronde van Spanje. De totale afstand die door de renners moet worden afgeleg…
De favorieten voor de Tour 2012De favorieten voor de Tour 2012Op zaterdag 30 juni gaat de 99ste Ronde van Frankrijk van start. Gezien het hoge aantal tijdritkilometers lijken Cadel E…
Vuelta 2012, rittenschema ronde van SpanjeOp 11 januari 2012 wordt officieel het rittenschema van de Vuelta 2012 bekend gemaakt. De ronde van Spanje begint op zat…
Bronnen en referenties
  • http://www.cqranking.com, geraadpleegd op 21/08/2018

Reageer op het artikel "Favorieten Vuelta 2018 - algemeen klassement"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Jonasd
Gepubliceerd: 22-08-2018
Rubriek: Sport
Subrubriek: Kampioenschappen
Bronnen en referenties: 1
Schrijf mee!