EK voetbal 2021: speelschema groepsfase en knock-outfase

EK voetbal 2021: speelschema groepsfase en knock-outfase In juni 2021 staat de zestiende editie van het Europees Kampioenschap voetbal voor de deur. Voor het eerst in de geschiedenis van de UEFA wordt het toernooi niet in één of twee landen gehouden, maar over twaalf verschillende steden, met twaalf verschillende stadions. Er doen in totaal 24 landen mee aan het toernooi die gezamenlijk 371 miljoen aan prijzengeld verdelen. Op 11 juni 2021 start het toernooi, terwijl een maand later het toernooi afgelopen is. Hoe ziet het speelschema eruit?

Europees Kampioenschap voetbal 2021

Op 11 juni 2021 start de zestiende editie van het Europees Kampioenschap voetbal. Exact een maand later eindigt het toernooi in Engeland met de finale. Door het 60-jarig jubileum van de UEFA, besloot ze om niet één of twee gastlanden te nemen, maar het toernooi te verdelen over twaalf verschillende steden verspreid over Europa. Daardoor is geen enkel land op voorhand geplaatst voor het toernooi. Deze opzet is een eenmalig format want in 2024 wordt het toernooi georganiseerd door Duitsland.

Van de vijftien edities voor die van 2021 wonnen Duitsland en Spanje het vaakst (drie keer). Spanje won voor het laatst in 2012, terwijl Duitsland in 1996 zich voor het laatst de beste van Europa mocht noemen.

Coronavirus: EK niet in 2020

Door de uitbraak van het coronavirus besloot de UEFA in maart 2020 om het EK met een jaar uit te stellen. De UEFA besloot dat om nationale competities de ruimte te geven hun competities af te maken waar mogelijk.

Kwalificatie

De reguliere EK-kwalificatie startte in maart 2019 en eindigt in november 2019. Alle 55 leden van de UEFA doen mee aan de kwalificatie, waar in totaal twintig tickets voor het oprapen liggen. De tien kwalificatiegroepen in de kwalificatie vaardigen allemaal twee landen af. De vier resterende plekken zijn te verdienen middels de play-offs die gespeeld worden door de landen die wonnen in de betreffende groep van de Nations League. Als deze al gekwalificeerd zijn voor het hoofdtoernooi, wordt de plek doorgeschoven naar het land met de beste resultaten na de groepswinnaars.

Uit elke divisie uit de Nations League wordt één team alsnog toegelaten tot het EK voetbal. Elke divisie speelt een mini-toernooitje om te bepalen welk land dat wordt. De vier winnaars voegen zich bij de twintig landen die zich al wel plaatsten via de normale kwalificatiereeks.

Prijzengeld

Er wordt flink gestrooid met de miljoenen euro's door de UEFA. De winnaar van het EK van 2021 kan maximaal 34 miljoen verdienen, door alle groepswedstrijden te winnen en uiteindelijk de beste te zijn van het toernooi. Tijdens de finale staat er maar liefst 10 miljoen op het spel. De verliezer gaat naar huis met 7 miljoen. De totale prijzenpot van het toernooi bedraagt 371 miljoen, wat maar liefst 70 miljoen meer is dan tijdens EK voetbal van 2016.

Alleen al meedoen aan het toernooi levert 9,25 miljoen op. Wanneer je als land een groepswedstrijd wint levert dat 1,5 miljoen op, bij een gelijkspel wordt de 1,5 miljoen gelijk verdeeld over de twee landen. Doorgaan naar de achtste finale wordt beloond met 2 miljoen, terwijl tot de beste acht behoren 3,25 miljoen oplevert. Doorgaan naar de halve finales levert 5 miljoen per land op.

Landen

De landen die meedoen worden in oktober en november 2019 grotendeels bekend. België was op 10 oktober 2019 het eerste land dat gekwalificeerd was, na 21 punten uit zeven wedstrijden. De landen die gekwalificeerd zijn, met tussen haakjes de groep waar ze aan deelnamen:
 • Engeland (winnaar groep A)
 • Tsjechië (nummer twee groep A)
 • Oekraïne (winnaar groep B)
 • Portugal (nummer twee groep B)
 • Duitsland (winnaar groep C)
 • Nederland (nummer twee groep C)
 • Zwitserland (winnaar groep D)
 • Denemarken (nummer twee groep D)
 • Kroatië (winnaar groep E)
 • Wales (nummer twee groep E)
 • Spanje (winnaar groep F)
 • Zweden (nummer twee groep F)
 • Polen (winnaar groep G)
 • Oostenrijk (nummer twee groep G)
 • Frankrijk (winnaar groep H)
 • Turkije (nummer twee groep H)
 • België (winnaar groep I)
 • Rusland (nummer twee groep I)
 • Italië (winnaar groep J)
 • Finland (nummer twee groep J)

Stadions EK voetbal 2021

Het EK voetbal van 2021 wordt door het 60-jarig jubileum in verschillende landen gespeeld. In totaal werden er dertien stadions uitgekozen van de negentien die aangeboden werden, waarbij het stadion in Brussel afviel vanwege de werkzaamheden die te traag verliepen. De UEFA heeft besloten tien stadions te selecteren waar niet eerder een EK-wedstrijd werd afgespeeld. Alleen het Stadio Olimpico in Rome en de Johan Cruijff Arena in Amsterdam organiseerden eerder een EK-wedstrijd. Van de twaalf verschillende landen organiseerden zelfs zeven landen niet eerder een EK-wedstrijd.

De UEFA besloot dat er zeven stadions moesten zijn die drie groepswedstrijden en één wedstrijd in de achtste finale zouden herbergen. Daarnaast zijn er vier stadions die drie groepswedstrijden organiseren en een wedstrijd in de kwartfinale. Het stadion dat in Londen gebruikt wordt voor het EK, het Wembley Stadion, wordt gebruikt voor drie groepswedstrijden, de halve finales en de finale. Op voorhand was het de bedoeling dat in Wembley alleen de laatste drie wedstrijden van het toernooi gespeeld zouden worden, maar door de afwijzing richting Brussel, nam Wembley de drie groepswedstrijden over.

In de volgende tabel de soort wedstrijden per stadion, inclusief het land en de stad die het stadion herbergt en de capaciteit die het stadion heeft:
StadionSoortLand en stadCapaciteit
Parken StadionGroepswedstrijden en achtste finaleKopenhagen (Denemarken)38.065
AvivastadionGroepswedstrijden en achtste finaleDublin (Ierland)51.700
Hampden ParkGroepswedstrijden en achtste finaleGlasgow (Schotland)52.063
San MemésGroepswedstrijden en achtste finaleBilbao (Spanje)53.332
Johan Cruijff ArenaGroepswedstrijden en achtste finaleAmsterdam (Nederland)54.990
Arena NaționalăGroepswedstrijden en achtste finaleBoekarest (Roemenië)55.600
Puskás ArénaGroepswedstrijden en achtste finaleBoedapest (Hongarije)67.889
KrestovskistadionGroepswedstrijden en kwartfinaleSint-Petersburg (Rusland)68.134
Olympisch Stadion BakoeGroepswedstrijden en kwartfinaleBakoe (Azerbeidzjan)68.700
Stadio OlimpicoGroepswedstrijden en kwartfinaleRome (Italië)72.698
Allianz ArenaGroepswedstrijden en kwartfinaleMünchen (Duitsland)75.000
Wembley StadionGroepswedstrijden en (halve) finale(s)Londen (Engeland)90.000

Speelschema groepsfase EK 2021

Op 30 november 2019 vond de loting plaats, waarna de speelschema's van alle aparte groepen aangevuld kunnen worden met landen en met de aanvangstijden van de wedstrijden. Voor de loting wordt er via een vast systeem aangegeven welk land tegen welk land op een bepaalde datum speelt. De denkbeeldige landen hebben de nummers één tot en met vier toebedeeld gekregen. Voordat de laatste vier landen bekend zijn, die door middel van de play-offs een ticket bemachtigen, wordt de loting dus al verricht. De vier overige landen, die dan nog niet bekend zijn, krijgen wel een plekje toegewezen.

De landen worden ingedeeld op basis van de ranglijst van de Europese landen die opgesteld is op basis van de prestaties. Landen die zich kwalificeren voor het toernooi en ook opgenomen zijn op de stadionlijst, worden toebedeeld aan de groep waarin het stadion toegevoegd is.

Groep A

In groep A wordt de eerste groepswedstrijd gespeeld van het voetbaltoernooi. De groepswedstrijden in groep A worden afgewerkt in de hoofdstad van Italië (Rome) en in de hoofdstad van Azerbeidzjan (Bakoe). Italië speelt al haar wedstrijden thuis. Turkije, Wales en Zwitserland werden tijdens de loting toegewezen aan groep A. Het speelschema:
DatumStadionWedstrijdUitslag
11 juni 2021Stadio OlimpicoTurkije - Italiën.n.b.
12 juni 2021Olympisch Stadion BakoeWales - Zwitserlandn.n.b.
16 juni 2021Olympisch Stadion BakoeTurkije - Walesn.n.b.
16 juni 2021Stadio OlimpicoItalië - Zwitserlandn.n.b.
20 juni 2021Olympisch Stadion BakoeZwitserland - Turkijen.n.b.
20 juni 2021Stadio OlimpicoItalië - Walesn.n.b.

Groep B

De wedstrijden van de landen in groep B worden afgewerkt in Kopenhagen (Denemarken) en Sint-Petersburg (Rusland). Rusland en Denemarken kwalificeerden zich, waardoor ze deelnemen aan groep B. Denemarken is het land dat alle wedstrijden in eigen land speelt. Ook België en Finland spelen in deze groep. Het speelschema van groep B ziet er als volgt uit:
DatumStadionWedstrijdUitslag
12 juni 2021Parken StadionDenemarken - Finlandn.n.b.
12 juni 2021KrestovskistadionBelgië - Ruslandn.n.b.
16 juni 2021KrestovskistadionFinland - Ruslandn.n.b.
17 juni 2021Parken StadionDenemarken - Belgiën.n.b.
21 juni 2021Parken StadionRusland - Denemarkenn.n.b.
21 juni 2021KrestovskistadionFinland - Belgiën.n.b.

Groep C

De landen die in groep C worden geplaatst, spelen hun wedstrijden in Nederland, in de Johan Cruijff Arena, en in Boekarest (Roemenië). In negen dagen wordt de gehele groep C gespeeld. Nederland is één van de teams die meedoet aan groep C en speelt al haar wedstrijden in de Johan Cruijff Arena. Oekraïne is een ander team dat al op voorhand zeker was van groep C, door de resultaten van alle landen in de kwalificatie en het feit dat Oekraïne niet bij Rusland in één groep kan door de politieke onrust. Oostenrijk is ook onderdeel van groep C. Het speelschema:
DatumStadionWedstrijdUitslag
13 juni 2021Johan Cruijff ArenaNederland - Oekraïnen.n.b.
13 juni 2021Arena NaționalăOosterijk - winnaar play-off A/Dn.n.b.
17 juni 2021Johan Cruijff ArenaNederland - Oostenrijkn.n.b.
17 juni 2021Arena NaționalăOekraïne - winnaar play-off A/Dn.n.b.
21 juni 2021Johan Cruijff Arenawinnaar play-off A/D - Nederlandn.n.b.
21 juni 2021Arena NaționalăOekraïne - Oostenrijkn.n.b.

Groep D

De landen in groep D hoeven weinig te reizen, ze moeten tussen Glasgow en Londen op en neer reizen. Engeland neemt, aangezien ze gekwalificeerd is voor het toernooi, deel aan groep D. Kroatië, Tsjechië en de winnaar van play-off C zijn ook actief in groep D.
DatumStadionWedstrijdUitslag
13 juni 2021Wembley StadionEngeland - Kroatiën.n.b.
14 juni 2021Hampden Parkwinnaar play-off C - Tsjechiën.n.b.
18 juni 2021Hampden ParkKroatië - Tsjechiën.n.b.
18 juni 2021Wembley StadionEngeland - winnaar play-off Cn.n.b.
22 juni 2021Hampden ParkKroatië - winnaar play-off Cn.n.b.
22 juni 2021Wembley StadionTsjechië - Engelandn.n.b.

Groep E

De wedstrijden worden gespeeld in Bilbao (San Memés) of Dublin (Avivastadion). Omdat er ook wedstrijden in Spanje gespeeld worden, en Spanje geplaatst is, neemt het Spaanse elftal deel aan groep E. Spanje speelt al haar wedstrijden in het San Mamés. De winnaar van play-off groep B neemt deel aan groep E, evenals Zweden en Polen. Het volledige speelschema:
DatumStadionWedstrijdUitslag
14 juni 2021San MamésSpanje - Zwedenn.n.b.
14 juni 2021AvivastadionPolen - winnaar play-off Bn.n.b.
18 juni 2021AvivastadionZweden - winnaar play-off Bn.n.b.
19 juni 2021San MamésSpanje - Polenn.n.b.
23 juni 2021San Maméswinnaar play-off B - Spanjen.n.b.
23 juni 2021AvivastadionZweden - Polenn.n.b.

Groep F

De landen in groep F spelen in München (Duitsland) in de Allianz Arena of in de Puskás Aréna in Boedapest (Hongarije). Duitsland is onderdeel van groep F en speelt al haar wedstrijden thuis. Het speelschema ziet er als volgt uit:
DatumStadionWedstrijdUitslag
15 juni 2021Puskás Arénawinnaar play-off A/D - Portugaln.n.b.
15 juni 2021Allianz ArenaFrankrijk - Duitslandn.n.b.
19 juni 2021Puskás Arénawinnaar play-off A/D - Frankrijkn.n.b.
19 juni 2021Allianz ArenaPortugal - Duitslandn.n.b.
23 juni 2021Puskás ArénaPortugal - Frankrijkn.n.b.
23 juni 2021Allianz ArenaDuitsland - winnaar play-off A/Dn.n.b.

Speelschema knock-out fase EK 2021

De knock-out fase start anders dan in de jaren voor 2016 met de achtste finale, vanwege het aantal deelnemers dat meedoet aan het toernooi. In 2016 werd er voor het eerst een achtste finale afgewerkt op een Europees Kampioenschap voetbal. De beste twee landen uit iedere groep gaan door in de knock-out fase, terwijl vier van de zes nummers drie ook nog een plekje kunnen veroveren bij de beste zestien van het toernooi. De knock-out fase eindigt in Londen met de finale.

Achtste finale

De achtste finales worden gespeeld in acht verschillende stadions.
DatumStadionWedstrijdUitslag
26 juni 2021Johan Cruijff Arena(1) Nummer 2 groep A - nummer 2 groep Bn.n.b.
26 juni 2021Wembley Stadion(2) Winnaar groep A - nummer 2 groep Cn.n.b.
27 juni 2021Puskás Aréna(3) Winnaar groep C - nummer 3 groep D/E/Fn.n.b.
27 juni 2021San Memés(4) Winnaar groep B - nummer 3 groep A/D/E/Fn.n.b.
28 juni 2021Parken Stadion(5) Nummer 2 groep D - nummer 2 groep En.n.b.
28 juni 2021Arena Națională(6) Winnaar groep F - nummer 3 groep A/B/Cn.n.b.
29 juni 2021Aviviastadion(7) Winnaar groep D - nummer 2 groep Fn.n.b.
29 juni 2021Hampden Park(8) Winnaar groep E - nummer 3 groep A/B/C/Dn.n.b.

Kwartfinale

DatumStadionWedstrijdUitslag
2 juli 2021Krestovskistadion(1) Winnaar achtste finale 6 - winnaar achtste finale 5n.n.b.
2 juli 2021Allianz Arena(2) Winnaar achtste finale 4 - winnaar achtste finale 2n.n.b.
3 juli 2021Olympisch Stadion Bakoe(3) Winnaar achtste finale 3 - winnaar achtste finale 1n.n.b.
3 juli 2021Stadio Olimpico(4) Winnaar achtste finale 8 - winnaar achtste finale 7n.n.b.

Halve finale

DatumStadionWedstrijdUitslag
6 juli 2021Wembley Stadion Winnaar kwartfinale 1 - winnaar kwartfinale 2n.n.b.
7 juli 2021Wembley Stadion Winnaar kwartfinale 4 - winnaar kwartfinale 3n.n.b.

Finale

De finale van het EK van 2021 vindt plaats op 11 juli 2021 te Londen tussen de winnaars van de halve finales. Er wordt geen wedstrijd gespeeld om de derde plaats.

Lees verder

© 2019 - 2020 Voetbol, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Copa América 2021: landen en speelschemaCopa América 2021: landen en speelschemaVan 11 juni tot en met 10 juli 2021 vindt de 47e editie plaats van de Copa América in Argentinië en Colombia. De Copa Am…
EK voetbal 2021 onder 21 jaar: kwalificatie en speelschemaEK voetbal 2021 onder 21 jaar: kwalificatie en speelschemaDoor de uitbraak van het coronavirus besloot de UEFA om het toernooi later te spelen en daarnaast in tweeën te hakken. O…
Europa League 2020-21: speeldata en opzetEuropa League 2020-21: speeldata en opzetOp 20 augustus start het seizoen 2020-21 met de eerste wedstrijd in de kwalificatie. Aan het begin van het seizoen doen…
Champions League 2020-21: speeldata en opzetChampions League 2020-21: speeldata en opzetHet Champions League-seizoen 2020-21 ziet er anders uit dan de jaren daarvoor. Door de uitbraak van het coronavirus star…

WK rugby 2019 live op tv en livestreamWK rugby 2019 live op tv en livestreamHet wereldkampioenschap rugby 2019 begint op vrijdag 20 september. De finale wordt op zaterdag 2 november gespeeld. Het…
Alle Champions League-topscorers (1955-2019)Alle Champions League-topscorers (1955-2019)Vanaf 1955 wordt er gevoetbald door clubteams om uit te maken welk Europees voetbalteam het beste van Europa is. De comp…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: UEFA, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • https://en.wikipedia.org/wiki/UEFA_Euro_2020

Reageer op het artikel "EK voetbal 2021: speelschema groepsfase en knock-outfase"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Voetbol
Laatste update: 17-06-2020
Rubriek: Sport
Subrubriek: Kampioenschappen
Bronnen en referenties: 2
Schrijf mee!