Schaatsen: WK sprint 2019, live op tv en livestream

Schaatsen: WK sprint 2019, live op tv en livestream Op zaterdag 23 februari en zondag 24 februari 2019 wordt het WK sprint (schaatsen) gehouden. Dit wereldkampioenschap wordt verreden in IJsstadion Thialf (Heerenveen). Het WK sprint 2019 wordt live op tv uitgezonden. Ook kan men op het internet per livestream naar dit wereldkampioenschap sprint kijken.

Geschiedenis: WK sprint (schaatsen)

Eerste editie

In 1970 werd de eerste editie van het ISU Sprintkampioenschap gehouden. Oorspronkelijk had dit evenement nog niet officieel de status van 'wereldkampioenschap'. Het ISU Sprintkampioenschap werd op 21 en 22 februari 1970 verreden in het Amerikaanse West Allis (Wisonsin), op de State Fairk Park-schaatsbaan. Valeri Moeratov won het toernooi bij de heren. Ljoedmila Titova won bij de dames.

Status: wel of geen officieel WK?

In 1971 werd in Inzell de tweede editie van het ISU Kampioenschap Sprint gehouden. Ook dat toernooi had toen nog niet de status van 'officieel wereldkampioenschap'. Na deze eerste twee proefedities besloot de ISU om met dit kampioenschap door te gaan en het voortaan (vanaf 1972) ook officieel de status van 'wereldkampioenschap sprint' te geven. Met terugwerkende kracht werd later bepaald dat ook de eerste twee edities (1970 en 1971) alsnog de status van wereldkampioenschap kregen, zodat de winnaars van die toernooien zich met terugwerkende kracht alsnog officiële wereldkampioenen mochten noemen.

Erelijst

De succesvolste schaatser uit de historie van het WK sprint bij de heren is Igor Zjelezovski. Deze atleet uit de Sovjet-Unie won de wereldtitel sprint zes keer. Drie atleten slaagden erin om het WK sprint bij de heren vier keer te winnen: Eric Heiden, Jeremy Wotherspoon en Lee Kyou-Hyuk.

Bij de dames is Karin Enke de succesvolste deelneemster aller tijden van het WK sprint. Deze atlete uit de DDR pakte zes keer goud. Monique Gabrecht won de titel vijf keer. Bonnie Blair en Sheila Young wonnen het WK sprint bij de dames drie keer.

Nederlandse successen

In Nederland focusten zowel de KNSB, de media en de meest schaatstalenten zich jarenlang vooral op het allround schaatsen. Pas in de tweede helft van de jaren negentig begon men meer aandacht voor het sprinten te krijgen. In 1998 was Jan Bos de eerste Nederlander die de wereldtitel op de sprint won. Daarna werd het WK sprint bij de heren ook nog door de volgende Nederlanders gewonnen: Erben Wennemars (2004 en 2005), Stefan Groothuis (2012), Michel Mulder (2013 en 2014) en Kai Verbij (2017). Bij de dames was Marianne Timmer in 2004 de eerste Nederlandse wereldkampioene sprint. In 2018 won Jorien ter Mors het WK sprint.

Deelnemers: Nederlandse selectie WK sprint 2019

Welke Nederlanders doen in 2019 mee aan het WK sprint (schaatsen)? Bij de heren bestaat de Nederlandse selectie voor het WK sprint uit Kjeld Nuis, Kai Verbij en Hein Otterspeer. Bij de dames zijn de Nederlandse deelnemers aan dit WK sprint Jutta Leerdam, Letitia de Jong en Sanneke de Neeling.

Locatie: Thialf in Heerenveen

Het WK sprint wordt in 2019 in de Friese schaatstempel Thialf verreden. Het WK sprint van 2019 is al het zevende wereldkampioenschap sprint dat in Heerenveen wordt gehouden. De eerste keer was in 1985, toen Thialf nog een onoverdekte schaatsbaan was. Vervolgens vond het WK sprint ook in Heerenveen plaats in 1989, 1996, 2006, 2008 en 2011. Naast Heerenveen is er overigens nog één andere Nederlandse plaats die ook de gastheer was van het WK sprint: in 1977 en 1982 vond dit WK schaatsen voor sprinters plaats in Alkmaar.

Programma WK sprint 2019 (schaatsen)

Hoe ziet het programma van het WK sprint 2019 eruit? Hieronder vindt u het schema van de wedstrijden op beide dagen. Op zowel zaterdag als zondag begint het programma om 15u00. Op beide dagen staat bij elke avond eerste de dameswedstrijd op het programma en volgt daarna de herenwedstrijd.

Programma zaterdag 23 februari 2019, vanaf 15u00:

 • 500 meter dames
 • 500 meter heren
 • 1000 meter dames
 • 1000 meter heren

Programma zondag 24 februari 2019, vanaf 15u00:

 • 500 meter dames
 • 500 meter heren
 • 1000 meter dames
 • 1000 meter heren

Tickets WK sprint 2019

Toegangskaarten voor dit WK schaatsen van de sprinters zijn onder meer te verkrijgen via de kassa van Thialf en bij de winkels van Primera. Een ticket voor een staantribune kost 35 euro. Een kaartje voor een zitplek op de westtribune kost 55 euro. Tickets voor de oostelijke zittribune (aan de kant van de finish) kosten 80 euro.

WK schaatsen live op tv

Zoals alle grote toernooien in de wereld van het schaatsen, wordt ook dit WK sprint live op tv uitgezonden door NOS Studio Sport. De live tv-uitzendingen vinden plaats op de zender Nederland 1 (NPO1). Op zaterdag 23 februari begint de live tv-uitzending om circa 14u50. Op zondag 24 februari 2019 is de live-uitzending van het WK sprint het hoofdonderdeel van de reguliere zondagmiddaguitzending van NOS Studio Sport op Nederland 1. Naast dit WK schaatsen is er in die uitzending ook aandacht voor diverse andere sporten. Op zondag beginnen de wedstrijden om 15u00, maar daarvoor is er ook al ruimschoots aandacht in die uitzending voor het WK sprint, met voorbeschouwingen op de wedstrijden van zondag en nabeschouwingen op de races van zaterdag.

Live schaatsen

Na het wereldkampioenschap sprint volgt er op de kalender van de schaatswereld in dit seizoen nog één kampioenschap dat eveneens live op tv en online per livestream wordt uitgezonden: het WK allround 2019 (2 en 3 maart).

Livestream WK sprint 2019

Gratis livestream

Het WK sprint wordt ook live op het internet uitgezonden via een livestream. Deze gratis livestream bevindt zich op de website van de NOS. Ook kan men deze livestream van het WK sprint (schaatsen) via de NOS-app bekijken. De stream van het WK sprint begint op beide dagen tegelijk met de live tv-uitzending van de NOS bij dit schaatstoernooi. Dat houdt in dat op zaterdag 23 februari de livestream om 14u50 begint. Op zondag 24 februari kan men de hele middag op de gratis livestream de reguliere zondagmiddaguitzending van NOS Studio Sport bekijken; de wedstrijden zijn op die middag vanaf circa 15u00 live op de stream te zien.

Livestream geo-restricted

Deze gratis livestream van de NOS bij dit WK sprint is echter wel 'geo-restricted'. Dit houdt in dat men de officiële livestream van de NOS bij dit wereldkampioenschap sprint alleen in Nederland mag bekijken. In andere landen is de livestream van de NOS van dit WK sprint 2019 officieel geo-blocked (geblokkeerd).

Go App: alternatief voor livestream van de NOS

Ook is het mogelijk om via de Go App de live tv-uitzendingen van dit NK sprint op beide wedstrijddagen per livestream te bekijken. Met de Go App kan men online (per livestream) tv kijken. Deze app is echter alleen bedoeld voor klanten van Ziggo. Met deze applicatie kan men geheel legaal per livestream de live tv-uitzendingen van het WK sprint 2019 in de gehele EU bekijken. In de meeste landen buiten de EU is elke livestream van de Ziggo Go App daarentegen geo-blocked (geblokkeerd). Men kan op de Ziggo Go dit WK sprint niet alleen live aanschouwen, men kan op deze app ook achteraf via een stream dit wereldkampioenschap schaatsen terugkijken.

Een andere manier om per livestream naar het WK sprint te kijken is de app NLziet. Via die app kan men online per livestream naar een reeks Nederlandse zenders kijken. Onder de zenders die men per livestream kan bekijken is dus ook de zender NPO1 (Nederland) waarop dit WK schaatsen wordt uitgezonden. Om een livestream via die app te kunnen bekijken, dient men echter wel een abonnement op die dienst te hebben. Via die app kan men niet alleen live kijken naar dit kampioenschap, maar kan men eveneens achteraf het WK sprint terugkijken.

WK sprint 2019: uitslagen

Uitslagen WK sprint dames 2019

Op zaterdagmiddag won de Japanse Nao Kodairo bij de dames de openingsafstand: de 500 meter. Later op die middag won de Amerikaanse Brittany Bowe de 1000 meter. Op zondag ging ook de zege op de 500 meter bij de dames naar Kodaira en op die zondag won Brittany Bowe wederom de 1000 meter. In het algemeen klassement ging de eindzege bij dit WK sprint voor dames naar de Japanse Nao Kodaira. Haar landgenote Miho Takagi won het zilver. De Amerikaanse Bowe won brons. De beste Nederlandse deelneemster aan dit WK sprint voor dames was Sanneke de Neeling; zij eindigde als zesde in het algemeen klassement.

Uitslagen WK sprint heren 2019

Bij de heren won de Japanner Tatsuya Shinhama de eerste 500 meter. Op die eerste dag won de Nederlander Kjeld Nuis de 1000 meter. Op de tweede dag ging de zege op de 500 meter naar de Rus Pavel Kulizhnikov. De Nederlander Nuis won op zondagmiddag ook de tweede (en afsluitende) 1000 meter van dit WK sprint. De eindzege in het algemeen klassement ging naar de Rus Pavel Kulizhnikov, de Japanner Shinhama won zilver en de Nederlander Nuis won brons.

Lees verder

© 2018 - 2020 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
NK schaatsen 2020 allround en sprint - live tv en livestreamNK schaatsen 2020 allround en sprint - live tv en livestreamOp zaterdag 25 januari en zondag 26 januari 2020 wordt het NK schaatsen gehouden. Bij dit evenement staan zowel de Neder…
Schaatsen: WK afstanden 2020, live op tv en livestreamSchaatsen: WK afstanden 2020, live op tv en livestreamDe wereldkampioenschappen schaatsen per afstand worden in 2020 gehouden in Salt Lake City (USA). De openingsdag van dat…
Prijzengeld schaatsen 2019: WK Afstanden, Sprint en AllroundPrijzengeld schaatsen 2019: WK Afstanden, Sprint en AllroundDe International Skating Union (ISU) stelt het prijzengeld dat verdeeld wordt op de WK Afstanden, WK Sprint en WK Allrou…
Schaatsen: NK afstanden 2019-2020, live op tv en livestreamSchaatsen: NK afstanden 2019-2020, live op tv en livestreamOp vrijdag 27 december 2019 begint het NK afstanden (schaatsen). De slotdag van dit Nederlands kampioenschap is zondag 2…

Alle Champions League-topscorers (1955-2019)Alle Champions League-topscorers (1955-2019)Vanaf 1955 wordt er gevoetbald door clubteams om uit te maken welk Europees voetbalteam het beste van Europa is. De comp…
Alle topscorers op het EK-voetbal (1960-2016)Alle topscorers op het EK-voetbal (1960-2016)Sinds 1960 wordt er elke vier jaar één keer gestreden om de beste te worden van het Europese continent. Het eerste Europ…
Bronnen en referenties
 • https://thialf.nl/evenementen/evenementenkalender?news_id=670290
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Wereldkampioenschappen_schaatsen_sprint
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Wereldkampioenschappen_schaatsen_sprint_mannen
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Wereldkampioenschappen_schaatsen_sprint_1970
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Wereldkampioenschappen_schaatsen_sprint_2018

Reageer op het artikel "Schaatsen: WK sprint 2019, live op tv en livestream"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 25-02-2019
Rubriek: Sport
Subrubriek: Kampioenschappen
Bronnen en referenties: 5
Schrijf mee!