InfoNu.nl > Sport > Kampioenschappen > Finale WK basketbal 2019, live op tv en livestream

Finale WK basketbal 2019, live op tv en livestream

Finale WK basketbal 2019, live op tv en livestream Op zondag 15 september 2019 wordt de finale gespeeld van het wereldkampioenschap basketbal. Deze finale vindt plaats in Beijing (China). De finale van het WK basketbal 2019 is wereldwijd live op tv te bekijken. Ook kan men deze basketbalwedstrijd via een livestream op het internet bekijken. De live-uitzending begint op zondag 15 september om 14u00 (Nederlandse tijd).

Geschiedenis basketbal

Oorsprong

De sport basketbal werd in 1891 uitgevonden door de Canadese sportleraar James Naismith. Hij werkte in die tijd bij de YMCA in Springfield (Verenigde Staten) en speelde het spel veelvuldig met z'n studenten. Oorspronkelijk werden er perzikenmanden gebruikt als 'baskets'. Als er dus gescoord was, lag het spel enige tijd stil, aangezien iemand naar die mand moest klimmen om de bal daaruit te halen. Na enkele jaren werden de manden vervangen door netten, waar de bal doorheen kon vallen, waardoor het spel heel wat meer snelheid kreeg.

Olympische status

Basketbal werd al snel een populair spel in Amerika. In 1904 was het daarom een demonstratiesport op de Olympische Spelen,
toen die in St. Louis werden gehouden. Buiten de Verenigde Staten duurde het echter enige tijd voordat dit spel z'n
doorbraak beleefde. In 1936 werd het een officiële Olympische sport.

Geschiedenis wereldkampioenschap basketbal

Eerste WK basketbal

In 1950 werd het eerste officiële WK basketbal gehouden. Het toernooi vond plaats in Argentinië, aangezien dit het enige land was dat zich kandidaat stelde om het eerste WK basketbal te organiseren. Argentinië won dat eerste WK ook; Amerika werd tweede.

WK basketbal met NBA-spelers

Decennialang was het officiële WK basketbal echter eigenlijk een onvolwaardig wereldkampioenschap. Aan dit WK deden namelijk in die tijd de beste spelers ter wereld (de profs uit de NBA) niet mee. Pas sinds 1994 mogen spelers uit de NBA meedoen.

Erelijst WK basketbal

Hoe ziet anno 2019 de erelijst van het wereldkampioenschap basketbal eruit? De meest succesvolle landen uit de historie van het WK zijn Joegoslavië en Amerika. Zij wonnen beiden de wereldtitel vijf keer. De Sovjet-Unie won het WK drie keer, Brazilië pakte twee keer de wereldtitel en Spanje won het WK één keer. Nederland heeft slechts één keer deelgenomen aan het WK basketbal, namelijk in 1986. Het Nederlandse team werd toen veertiende.

Finale WK basketbal 2019: Spanje-Argentinië

Welke teams staan op de middag van zondag 15 september in de finale van dit basketbaltoernooi? Die finale gaat tussen Spanje en Argentinië. De topfavoriet (Amerika) werd reeds in de kwartfinale door Frankrijk uitgeschakeld. Vervolgens won Argentinië in de halve finale van Frankrijk en kwalificeerde zich zo dus voor de eindstrijd. Ook Spanje haalde de eindstrijd; zij schakelden in de halve eindstrijd via de verlenging Australië uit. Spanje won de wereldtitel door in de eindstrijd Argentinië te verslaan.

Programma (Nederlandse tijden): halve finales en finale WK basketbal 2019

  • Vrijdag 13 september 10u00: halve finale Spanje-Australië 95-88 (na verlenging)
  • Vrijdag 13 september 14u00: halve finale Argentinië-Frankrijk 80-66
  • Zondag 15 september 15u00, finale WK basketbal: Spanje-Argentinië 95-75

Finale WK basketbal 2019 live op tv

Live op tv in Nederland: welke zender?

De uitzendrechten van het WK basketbal 2019 (live tv en livestream) zijn in Nederland in handen van Ziggo Sport Totaal. Zij zenden de finale op zondag 15 september 2019 live uit op de tv-zender Ziggo Sport Docu. (Deze live-uitzending is dus niet te zien op hun open net 'Ziggo Sport 14'). De live tv-uitzending begint om 14u00.

Ziggo Sport Docu?

De tv-zender Ziggo Sport Docu is een abonneezender. Men dient een abonnement te hebben op het complete zenderpakket van Ziggo Sport Totaal om deze tv-zender te kunnen ontvangen. Dit zenderpakket kan men bij Ziggo kopen, maar het is ook mogelijk om dit zenderpakket te kiezen als 'gratis bonus', wanneer men abonnementen combineert van Vodafone en Ziggo. De halve finales van het WK basketbal zijn live te zien op de tv-zender Ziggo Sport Extra, wat eveneens in het totaalpakket van Ziggo Sport Totaal zit.

Uitzendschema: halve finales en finale live bij Ziggo Sport Totaal

  • Vr. 13 september 10u00, halve finale: Spanje-Australië op Ziggo Sport Extra en livestream
  • Vr. 13 september 14u00, halve finale: Argentinië-Frankrijk op Ziggo Sport Extra en livestream
  • Zo. 15 september 15u00, finale live op Ziggo Sport Docu en livestream

Overige landen

Door welke omroepen wordt deze finale van de World Cup Basketball 2019 live in andere landen uitgezonden? In België zijn de uitzendrechten (live tv en livestream) in handen van het BeTV, waartoe ook VOO Sport behoort (die Belgische live tv-uitzending begint om 14u00 op hun kanaal 32). In Duitsland wordt het toernooi live uitgezonden door Magenta Sport. In Canada is het via een livestream te zien bij DAZN. In Australië is het live op tv en per livestream te zien bij FOX Sports. In Groot-Brittannië wordt het live op tv en per livestream uitgezonden door Eurosport. In de Verenigde Staten van Amerika is het live op tv te zien bij ESPN.

Livestream finale WK basketbal 2019

Livestream Ziggo Sport Go App

De finale van het WK basketbal is ook te bekijken via een livestream van Ziggo Sport Totaal. Met zo'n livestream kan men deze finale van dit basketbaltoernooi online bekijken op een smartphone of computer. De officiële livestream bevindt zich op de middag van zondag 15 september op de Ziggo Sport Go App. De livestream begint net als de live tv-uitzending om 14u00. Om deze livestream van de finale te kunnen bekijken, dient men een betaald abonnement op die app te hebben. Het is echter ook mogelijk om deze livestream van dit basketbalkampioenschap op hun site te kopen via PPV (Pay Per View).

Livestream Go App

Het is in principe eveneens mogelijk om deze basketbalfinale via een livestream op de reguliere Go App van Ziggo te bekijken. Met die app kan men online (per livestream) tv kijken. Om op die app ook de livestream van de zender Ziggo Sport Docu te kunnen ontvangen, dient men echter wel een aanvullend tv-abonnement te hebben voor het gehele zenderpakket Ziggo Sport Totaal. Op die Go App kan men namelijk dezelfde tv-zenders per livestream bekijken op een smartphone of computer, als men thuis ook op televisie kan kijken. Als men het zenderpakket dus uitbreid voor de tv, dan geldt die uitbreiding eveneens voor het aantal zenders dat men via de livestream op deze Go App kan bekijken. Een livestream op de Go App is niet allen in Nederland online te bekijken, maar in elk land van de EU.

Lees verder

© 2019 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Damesvoetbal 2019: Slovenië-Nederland, live tv en livestreamDamesvoetbal 2019: Slovenië-Nederland, live tv en livestreamOp vrijdag 4 oktober 2019 speelt het Nederlands vrouwenvoetbalteam een wedstrijd tegen het nationale vrouwenelftal van S…
Damesvoetbal 2019: Nederland-Rusland, live tv en livestreamDamesvoetbal 2019: Nederland-Rusland, live tv en livestreamHet Nederlands vrouwenvoetbalteam speelt op dinsdag 8 oktober 2019 tegen Rusland. Dit is een kwalificatiewedstrijd voor…
Hockey Pro League dames 2019 live op tv en livestreamHockey Pro League dames 2019 live op tv en livestreamIn 2019 wordt de Hockey Pro League gehouden. Deze competitie voor landenteams vervangt de Hockey World League (HWL). De…
Finale Nations League 2019, live op tv en livestreamFinale Nations League 2019, live op tv en livestreamIn juni 2019 wordt het eindtoernooi gespeeld van de UEFA Nations League 2019. Hieraan doen vier teams mee. De eerste hal…
Hockey Pro League 2019 heren - live op tv en livestreamHockey Pro League 2019 heren - live op tv en livestreamIn 2019 wordt de Hockey Pro League gehouden. Deze landencompetitie is de opvolger van de Hockey World League (HWL). Er d…
Bronnen en referenties
  • https://en.wikipedia.org/wiki/2019_FIBA_Basketball_World_Cup
  • http://www.fiba.basketball/basketballworldcup/2019/broadcaster-list
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Basketball
  • https://www.ziggosport.nl/programmagids/

Reageer op het artikel "Finale WK basketbal 2019, live op tv en livestream"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 15-09-2019
Rubriek: Sport
Subrubriek: Kampioenschappen
Bronnen en referenties: 4
Schrijf mee!