InfoNu.nl > Sport > Kampioenschappen > Voetbal: Nederland - Denemarken 9 juni 2012 (0-1)

Voetbal: Nederland - Denemarken 9 juni 2012 (0-1)

Voetbal: Nederland - Denemarken 9 juni 2012 (0-1) Programma Nederlands elftal tijdens het EK 2012. Oranje moet spelen tegen Duitsland, Portugal en Denemarken. Kenners beschouwen deze poule als de zwaarste. Er wordt gespeeld op 9 juni 2012 (Nederland - Denemarken), 13 juni 2012 (Nederland - Duitsland) en 17 juni 2012 (Portugal - Nederland).

9 juni 2012 om 18.00 uur in Charkiv (Metalist stadion) Nederland - Denemarken: 0-1

opstelling Nederland

Stekelenburg, Van der Wiel (Kuijt, 85'), Heitinga, Vlaar, Willems, Robben, Van Bommel, Sneijder, De Jong (Van der Vaart, 71'), Afellay (Huntelaar, 71'), Van Persie

opstelling Denemarken

Andersen, Jacobsen, Kjær, Agger, S.Poulsen, Kvist, Zimling, Eriksen (Schøne 74'), Rommedahl (Mikkelsen, 84'), Krohn-Dehli, Bendtner

voorbeschouwing

Denemarken lijkt het minst sterkst in deze poule met Duitsland en Portugal. Het wordt de 30ste keer dat Nederland tegen Denemarken aantreedt. Nederland won 12 keer en Denemarken 8 keer. Het werd 10 keer gelijk. Een opvallend grote overwinning van Oranje tegen de Denen vond tijdens een vriendschappelijke wedstrijd in 1984 in Amsterdam plaats. Het werd toen 6-0. Doelpuntenmakers waren: 1-0: Kieft '22; 2-0: v.d. Gijp '28; 3-0: Houtman '54; 4-0: Hoekstra '59; 5-0: Houtman '72; 6-0: v.d. Gijp '87 (p). Tijdens een EK-eindronde speelde beide landen twee keer tegen elkaar. Nederland won één keer met 3-0 tijdens het EK 2000 in Rotterdam. Doelpuntenmakers waren: 1-0: Kluivert '57; 2-0: R. de Boer '66; 3-0: Zenden '77. Tijdens het EK in 1992 werd in Göteborg 2-2 gelijkgespeeld. Toen waren de doelpuntenmakers: 1-0: R. Koeman '32; 2-0: Wouters '56; 2-1: Bartram '62 (p); 2-2: Heintze '65. Op het WK 2010 speelden beide landen voor het laatst tegen elkaar het werd toen 2-0 voor Oranje.

 • 2 juni 2012: Oranje heeft haar laatste oefenwedstrijd tegen Noord-Ierland met 6-0 gewonnen. Denemarken heeft haar laatste oefenwedstrijd tegen Australië met 2-0 gewonnen.
 • 4 juni 2012: Oranje vertrekt vanmiddag naar Krakau waar het zich zal voorbereiden op het EK. Cruyff is negatief gestemd over het zwarte uit tenue van Oranje. "Kijk, als je op de tribune zit, dan zie je het veld liggen, dat is dus groen. En dan de spelers erop in het zwart, da's duidelijk om te zien. Maar als je op het veld staat, dan zie je dat groen niet, maar de donkere tribune erachter. Als er dan iemand, je medespeler dus, zwart aan heeft, wordt-ie onzichtbaar. Die zie je haast niet staan. Dat is gewoon zo." Cruijff brengt in Sp!its nog wel enige nuance aan. "Het ligt er een beetje aan hoe het stadion in elkaar zit. Als de tribune wat verder weg is, dan zal het nog wel meevallen. Maar als de tribune dichtbij is, dan is het op bepaalde momenten zeker een nadeel."
 • 5 juni 2012: Oranje brengt morgen een bezoek aan Auschwitz-Birkenau waar meer dan 1 miljoen Joden en niet-Joden werden gedood door de Nazi's tijdens de Tweede Wereldoorlog. Vanochtend hebben de Oranje gangers ook een kalme training gedaan. De basiself van de wedstrijd tegen Noord-Ierland stond maar kort op het veld; de overige internationals trainden langer. Joris Mathijsen deed alleen een looptraining. Morgen zal hij volop meetrainen. Bert van Marwijk is tevreden over het trainingsveld.
 • 6 juni 2012: De Sloveen Damir Skomina fluit de wedstrijd Nederland-Denemarken. Hij heeft eerder de oefenwedstrijden van Oranje tegen Japan (3-0) en tegen Oekraïne (1-1) gefloten. Joris Mathijsen doet niet mee met de wedstrijd tegen Denemarken. Het is nog maar de vraag of hij fit is voor de wedstrijd tegen Duitsland. Bert van Marwijk zal waarschijnlijk een keuze maken tussen Ron Vlaar en Wilfred Bouma als vervanger voor Mathijsen.
 • 7 juni 2012: Het is nog steeds niet zeker of Joris Mathijsen bij de groep blijft. Vandaag trainde hij weer apart. Vrijdag beslist Van Marwijk of eventueel een vervanger wordt opgeroepen voor de centrale verdediger. Christian Eriksen, van het Deens elftal, heeft liesklachten. Hij kan niet optimaal spelen. Bondscoach Olsen heeft Denemarken in een underdog positie gemanoeuvreerd. Hij zegt dat Denemarken minder talent heeft dan Nederland, Duitsland en Portugal. "Natuurlijk is het Nederlands elftal favoriet, maar dat wil niet zeggen dat wij bij voorbaat al de handdoek in de ring werpen. We willen het kansje dat we hebben, met beide handen aangrijpen", zei Olsen vandaag. Hij hoopt op geluk tegen Nederland.
 • 8 juni 2012: Het Nederlands elftal is in Charkov gearriveerd. Vanavond om 18.00 vindt een training plaats. Van Marwijk zal ook bekend maken of Mathijsen in de selectie blijft.

scheidsrechter

 • Damir Skomina (Slo)

toeschouwers

 • 35.000

geel

 • Van Bommel
 • S. Poulsen
 • Kvist

stand/scoreverloop

 • 0-1 Krohn-Dehli (24 min.)

stand poule

 1. Denemarken 1-3 (1-0)
 2. Duitsland 1-3 (1-0)
 3. Nederland 1-0 (0-1)
 4. Portugal 1-0 (0-1)14 juni 2010 om 13.30 uur Nederland - Denemarken 2-0

opstelling Nederland

Maarten Stekelenburg, Gregory van der Wiel, Joris Mathijsen, John Heitinga, Giovanni van Bronckhorst, Mark van Bommel, Nigel de Jong (De Zeeuw, 88'), Wesley Sneijder, Dirk Kuijt, Robin van Persie (Afellay, 77'), Rafael van der Vaart (Elia, 67')

opstelling Denemarken

Sorensen, Agger, Kjaer, Jacobsen, S.Poulsen, Kahlenberg (Eriksen, 73'), C. Poulsen, Jørgensen, Bendtner (Beckman, 62'), Rommedahl, Enevoldsen (Grønkjaer, 56')

voorbeschouwing

De openingswedstrijd op het WK 2010 van Nederland vindt plaats op 14 juni 2010 tegen Denemarken. Denemarken en Nederland hebben 29 keer eerder tegen elkaar gespeeld. Daarvan won Oranje 11 keer, het werd 10 keer gelijk en 8 keer wonnen de Denen. De statistieken zijn dus in het voordeel van Nederland. We denken dan ook dat Nederland met 2-0 of meer gaat winnen. Nederland kende een goede voorbereiding op het WK. Het team is een echte eenheid geworden, als het dat al niet was.
 • 27 mei 2010: Denemarken wint met 2-0 van Senegal in een vriendschappelijke wedstrijd.
 • 5 juni 2010: Oranje gaat op weg naar Zuid-Afrika zonder de geblesseerde Robben. Het is nog onduidelijk of hij later alsnog zal aansluiten bij de groep. Robben raakte geblesseerd tijdens WK-oefenduel: Nederland-Hongarije 5 juni 2010: 6-1. Denemarken heeft haar laatste oefenwedstrijd tegen Zuid-Afrika met 1-0 verloren.
 • 6 juni 2010: Oranje is om 9.45 uur in Zuid-Afrika gearriveerd. De spelers stapten in een oranje gekleurde spelersbus met de tekst: "Let niet op de grote vijf, maar pas op voor de oranje elf." Oranje kreeg zware politiebegeleiding op weg naar het hotel. Morgen om 11.30 vindt de eerste training plaats. Arjen Robben gaat toch naar Zuid-Afrika. Hij denkt over een week hersteld te zijn van een klein scheurtje in zijn linker hamstring.
 • 7 juni 2010: Het Nederlands elftal heeft haar eerste training afgerond. De basiself van afgelopen zaterdag tegen Hongarije trainden een uur. De overige spelers anderhalf uur. Zondag heeft het elftal een hersteltraining in de sportschool afgewerkt. Arjen Robben werkt in Nederland aan zijn herstel. Hij is optimistisch na de eerste behandeling door fysiotherapeut Dick van Toorn.
 • 8 juni 2010: Volgens bondscoach Bert van Marwijk kan Arjen Robben in ieder geval niet meedoen met de wedstrijd tegen Denemarken. Robben heeft na de CL-finale bijna niet meer gespeeld en getraind. Bovendien zit hij dus nu met de hamstringblessure. Dit wil overigens niet zeggen dat Robben helemaal niet meer naar Zuid-Afrika komt. Ondertussen is Khalid Boulahrouz door zijn enkel gegaan en moest hij de training afbreken. Van Marwijk denkt echter dat de verdediger er woensdag weer bij kan zijn.
 • 9 juni 2010: Khalid Boulahrouz deed vanochtend weer mee met de training. De 'shuttle-run-test' werd gehouden onder toezicht van 5000 toeschouwers. Daarna werden pass- en trapoefeningen gehouden. Wesley Sneijder vierde zijn 26ste verjaardag. En Arjen Robben sluit waarschijnlijk dit weekeinde bij de groep aan. Hij zal niet meedoen tegen Denemarken.
 • 10 juni 2010: Oranje was vandaag bij de opening van het Cruyff Court in Hillbrow, de meest beruchte wijk in Zuid-Afrika. Het Nederlands elftal speelde een partijtje voetbal tegen lokale kinderen.
 • 12 juni 2010: Arjen Robben heeft zich bij de groep gevoegd in Zuid-Afrika.
 • 14 juni 201: Het is zover. De wedstrijd gaat vandaag beginnen. Er zijn geen verrassingen in de opstelling van Oranje.

scheidsrechter

 • Stephane Lannoy (Fra)

toeschouwers

 • 83.465

wedstrijdverslag

In een tamelijk moeizame wedstrijd heeft Oranje van de Denen gewonnen met 2-0. Nederland begon erg nerveus en creëerde weinig kansen, m.u.v. een paar kleine kansjes voor Van der Vaart en Van Persie. Denemarken kreeg zelfs de beste kans met Bendtner die naast kopte. Ook Rommedahl en Kahlenberg losten een paar goede schoten af op het doel van Stekelenburg. Maar in de tweede helft kwam Oranje dan toch redelijk verrassend op voorsprong dankzij een eigen doelpunt van Poulsen die een voorzet van Van Persie slecht weg kopte in eigen doel. Na dat doelpunt kwam Nederland beter in het spel omdat de Denen moesten gaan aanvallen. Ook werden bij Nederland Elia ingebracht en later Afellay. Deze invallers zorgden voor meer gevaar in het spel van de Nederlanders. Elia wist op enig moment tegen de paal te schieten en Kuijt maakte het karwei af. Zo kon het Nederlands elftal met een 2-0 voorsprong rustig de wedstrijd uitspelen. De volgende wedstrijd is: WK 2010 Zuid-Afrika E: Nederland - Japan 19 juni 2010.

geel

 • De Jong
 • Van Persie
 • Kjaer

stand/scoreverloop

 • 1-0 S. Poulsen (46 min, ed.)
 • 2-0 Kuijt (85 min.)Selectie Oranje met rugnummers
Doel: Maarten Stekelenburg (Ajax) (1), Sander Boschker (FC Twente) (22) en Michel Vorm (FC Utrecht) (16)

Verdediging: John Heitinga (Everton) (3), Gregory van der Wiel (Ajax) (2), Giovanni van Bronckhorst (Feyenoord) (5), Joris Mathijsen (HSV) (4), André Ooijer (PSV) (13), Khalid Boulahrouz (Stuttgart) (12) en Edson Braafheid (Bayern München) (15)

Middenveld: Ibrahim Afellay (PSV) (20), Rafael van der Vaart (Real Madrid) (23), Nigel de Jong (Manchester City) (8), Wesley Sneijder (Internazionale) (10), Mark van Bommel (Bayern München) (6), Stijn Schaars (AZ) (18) en Demy de Zeeuw (Ajax) (14)

Aanval: Ryan Babel (19), Dirk Kuijt (Liverpool) (7), Arjen Robben (Bayern München) (11), Robin van Persie (Arsenal) (9), Klaas-Jan Huntelaar (AC Milan) (21) en Eljero Elia (HSV) (17)Selectie Denemarken
Doel: Stephan Andersen (Brondby), Jesper Christiansen (Kopenhagen), Thomas Sørensen (Stoke City),

Verdediging: Daniel Agger (FC Liverpool), Per Krøldrup (Fiorentina), Lars Jacobsen (Blackburn Rovers), Simon Kjær (Palermo), Patrick Mtiliga (Malaga), William Jørgensen (Kopenhagen), Simon Poulsen (AZ),

Middenveld: Christian Eriksen (Ajax), Thomas Enevoldsen (FC Groningen), Mickel Beckmann (Randers), Daniel Jensen (Werder Bremen), Christian Poulsen (Juventus), Jesper Grønkjaer (Kopenhagen), Thomas Kahlenberg (VfL Wolfsburg), Martin Jørgensen (Aarhus), Jakob Poulsen (Aarhus)

Aanval: Jon Dahl Tomasson (Feyenoord), Dennis Rommedahl (Ajax), Nicklas Bendtner (Arsenal), Søren Larsen (MSV Duisburg)Oefenwedstrijd Nederland-Denemarken (29 mei, Eindhoven, Philips Stadion) - uitslag: 1-1

voorbeschouwing

Het meest gedenkwaardige treffen tussen Oranje en Denemarken was de halve finale op het Europese Kampioenschap van 1992. Na een eindstand van 2-2 moesten penalties uitsluitsel brengen. Marco van Basten faalde bij de tweede penalty voor Nederland, de Denen misten niet vanaf de stip en bereikten de finale en wonnen die ook. Laatste ontmoeting tussen Denemarken en Nederland was op 10 november 2001 (oefenwedstrijd): 1-1

Opstelling Nederland
 • Van der Sar, Ooijer (De Jong, 46 min.), Heitinga, Mathijsen, Van Bronkhorst, Van de Vaart (Kuijt, 65 min.), De Zeeuw, Sneijder (Affelay, 82 min), Engelaar (De Cler, 65 min.), Robben (Babel, 77 min.), Van Nistelrooy (Vennegoor, 65 min.)

Opstelling Denemarken
 • Christiansen, Jacobsen, Krøldrup, Andreasen (M. Christensen, 77 min.), Kvist (T.Rasmussen, 82 min.), Jørgensen (Retov, 63 min.), C.Poulsen, Kahlenberg (Tomasson 46 min.), Perez (Vingaard, 77 min), Bendtner, Rommedahl

Wedstrijdverslag

Na de 3-0 overwinning tegen Oekraïne kwam Nederland tegen Denemarken niet verder dan een 1-1 gelijkspel. In de eerste helft speelde Nederland een goede wedstrijd. Nederland had veel balbezit en combineerde goed. Denemarken werd verrast door snelle omschakelingen. Al na vijf minuten schoot Robben net naast. Ook Mathijsen kopte naast het doel, Robben mistte nogmaals en Van der Vaart had vier kansen. Na een half uur scoorde Van Nistelrooy na een mooie aanval via Van der Vaart, Van Nistelrooy, De Zeeuw en Sneijder. In de tweede helft was het bagger van Nederlandse zijde. Vooral de verdediging bleek niet solide te zijn. Daardoor kon Poulsen scoren. Er werden veel wisselspelers ingebracht, maar die konden het tij niet keren. Alleen Vennegoor of Hesselink en Kuijt kregen nog twee opgelegde kansen.

Scoreverloop

 • 1-0 Van Nistelrooy 29 min.
 • 1-1 C.Poulsen 56 min.
© 2011 - 2017 Etsel, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Speelschema EK voetbal 2012 Polen en Oekraïne, wedstrijdenSpeelschema EK voetbal 2012 Polen en Oekraïne, wedstrijdenSpeelschema EK voetbal 2012 Polen en Oekraïne: het EK 2012 zal in Polen en Oekraïne worden gehouden van 8 juni tot en me…
Wedstrijden Oranje - EK 2012 (Groepsfase)In 2012 wordt het Europees kampioenschap voetbal gehouden in Polen en Oekraïne. Wie zijn de tegenstanders van het Nederl…
EK onder 17 2012, loting, programma en uitslagenEK onder 17 2012, loting, programma en uitslagenEK onder 17 2012: loting, programma en uitslagen. Het EK voor onder 17 begint met de kwalificatieronde begint op 21 sept…
EK onder 19 2012 Estland, programma en uitslagenEK onder 19 2012 Estland, programma en uitslagenHet EK onder 19 van 2012 zal in mei 2012 in Estland worden gespeeld. Voor die tijd moeten er nog wedstrijden gespeeld wo…
Speelschema EK voetbal 2012 (met uitslagen en standen)Speelschema EK voetbal 2012 (met uitslagen en standen)Het Europees kampioenschap voetbal wordt in 2012 georganiseerd door Polen en Oekraïne. Hier is het speelschema te vinden…
Bronnen en referenties
 • NOS Studio Sport
 • Wikipedia
 • Voetbalstats

Reageer op het artikel "Voetbal: Nederland - Denemarken 9 juni 2012 (0-1)"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Etsel
Laatste update: 04-04-2017
Rubriek: Sport
Subrubriek: Kampioenschappen
Bronnen en referenties: 3
Schrijf mee!