Voorbereiding Openingsceremonie - sluitingsceremonie OS 2021

Voorbereiding Openingsceremonie - sluitingsceremonie OS 2021 De Olympische Zomerspelen 2021 vinden plaats in de periode 23 juli tot en met 8 augustus 2021 in Tokio in Japan. De openingsceremonie en de sluitingsceremonie van de Olympische Spelen vinden plaats in het Olympisch Stadion van Japan. De ceremonies zullen plaatsvinden zonder publiek in verband met corona. Alleen leden van het Internationaal Olympisch Comité (IOC), sponsors en hoogwaardigheidsbekleders zouden naar binnen mogen. Waarschijnlijk zullen in het stadion alleen de vlaggendragers van de landen aanwezig zijn en niet alle sporters. De Openingsceremonie wordt op televisie en online door de NOS op NPO1 uitgezonden en vindt plaats op vrijdag 23 juli om 13.00 uur.

Tokio bereidt zich voor op de Openings- en Sluitingsceremonie van de Olympische Spelen 2021

Anno 2019 zijn de voorbereidingen aan de gang voor 's werelds grootste sportceremonie - de openings- en sluitingsceremonie van de Olympische en Paralympische Spelen. Als onderdeel van de voorbereidingen heeft The Tokyo Organizing Committee van de Olympische en Paralympische Spelen een "Basisbeleid" vastgesteld dat de aanpak van de ceremonieproductie definieert, gebaseerd op een samenvatting van de aspecten die ze willen communiceren om de aantrekkingskracht van Japan en Tokio naar de wereld te benadrukken. De kosten van de openings- en slotceremonie van de Olympische Spelen van 2021 in Tokio lopen hoger op dan gedacht. De organisatoren maakten bekend dat ze het budget verhogen tot 13 miljard yen (bijna 10 miljoen euro). In verband met de coronacrisis en als gevolg daarvan het verplaatsen van de Spelen. Wordt gerekend op nog eens 5 miljard euro aan extra kosten.

Olympisch Stadion

Het New National Stadium zal dienen als het belangrijkste stadion voor de openings- en sluitingsceremonie. De sloop van het oude Nationale Stadion werd voltooid in mei 2015. Toen begon de bouw van een nieuw stadion op dezelfde locatie op 11 december 2016. Het stadion zal op 30 november 2019 worden overgedragen aan het IOC voor de nodige wedstrijden en ceremoniële voorbereidingen. De capaciteit tijdens de Olympische Spelen zal 60.102 zijn, rekening houdend met pers- en directiestoelen.

Olympische vlam

De Olympische vlam zal op twee locaties in Tokyo branden. Zoals gebruikelijk brandt er een vlam in het Olympische stadion. Daarnaast zal een vlam branden aan de rand van de baai, vlakbij de voetgangersbrug Yume-no-ohashi, de zogeheten 'Dream Bridge', die twee delen van de stad met elkaar verbindt. Hier worden ook diverse evenementen gehouden zoals 3x3 basketbal en sportklimmen. De olympische vlam is op 20 maart 2020 vanuit Griekenland gearriveerd in Japan. Het vliegtuig, met aan boord een lantaarntje met de vlam, landde in Matsushima, waarna de vlam door olympisch kampioenen Saori Yoshida (worstelen) en Tadahiro Nomura (judo) in ontvangst genomen werd.

Regisseur openingsceremonie dag voor Spelen ontslagen

De Japanner Kentaro Kobayashi had het evenement vrijdag moeten regisseren, maar kwam in opspraak vanwege opmerkingen die hij in het verleden had gemaakt over de Holocaust.

Openingsceremonie Olympische Spelen Tokyo 2021

In Tokio zijn de 29ste Olympische Zomerspelen officieel geopend tijdens een sfeervolle openingsceremonie, die door de coronamaatregelen een soberder karakter droeg dan bij vorige Spelen. Keizer Naruhito van Japan verklaarde vrijdag om 16.14 uur Nederlandse tijd de Spelen voor geopend. Hij deed dat voor vrijwel lege tribunes, maar voor een goedgevuld middenterrein, waar zich na de vlaggenparade de in totaal 206 olympische delegaties verzameld hadden. Skateboardster Keet Oldenbeuving (16) en atleet Churandy Martina (37) voerden de bescheiden Nederlandse afvaardiging aan. Die telde 42 sporters, slechts een deel van de 288 Nederlandse olympiërs. Tijdens de ceremonie verscheen eerst de Japanse boksster Arisa Tsubata in de spotlights. Zij trainde in eenzaamheid op een hometrainer en symboliseerde zo de moeilijke tijd die sporters tijdens de coronapandemie doormaken. Het daaropvolgende programma van zang en dans was stijlvol en soms ingetogen, onder meer toen werd stilgestaan bij overleden sporters. Daarbij werden niet alleen covid-slachtoffers herdacht, maar ook de Israëliërs die bij de Spelen van 1972 gedood werden door terroristen. Nadat de Japanse vlag het stadion was ingedragen werd Kimigayo, het volkslied van het gastland, ten gehore gebracht door de Japanse zanger Misia. Omlijst door een kleurrijke show verschenen grote olympische ringen in het stadion. De ringen waren gemaakt van het hout van de bomen, die door atleten werden geplant bij de Zomerspelen van 1964, die ook plaatsvonden in Tokio. Na de entree van de olympiërs legden onder anderen tafeltennisster Kusumi Ishikawa en atleet Ryota Yamagata de olympische eed af. Daarna voerden Seiko Hashimoto (preses van de organisatie) en IOC-voorzitter Thomas Bach het woord en werd de olympische vlag gehesen. Op de tonen van Ravels Bolero werd de olympische fakkel binnengebracht en om 16.48 uur ontstak tennisvedette Naomi Osaka daarmee het olympisch vuur.

Sluitingsceremonie Olympische Spelen Tokyo 2021

Nog niet bekend.Openingsceremonie Olympische Spelen Pyeongchang 2018

Op 9 februari 2018 om 13.42 uur Nederlandse tijd heeft de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in de 23ste Olympische Winterspelen officieel geopend. Anderhalf uur eerder was de ceremonie in het Olympisch Stadion in Pyeongchang gestart met 'Het land van de vrede', een kleurrijk spektakel, waarin de historie, toekomst, cultuur en natuur van Korea centraal stonden. Nadat atleten uit 92 landen het stadion hadden betreden en IOC-voorzitter Bach de stad had bedankt, verklaarde Moon de Winterspelen voor geopend. Daarna werd de olympische vlag gehesen, klonk de hymne, werd de eed afgelegd en ontstak oud-kunstrijdster Kim Yu-na het vuur.

Sluitingsceremonie Olympische Spelen Pyeongchang 2018

IOC-preses Thomas Bach heeft zondag 25 februari 2018 om 13.40 uur Nederlandse tijd de 23ste editie van de Olympische Winterspelen officieel afgesloten. Om 13.53 uur werd de olympische vlam gedoofd. De sluitingsceremonie was begonnen met muziek, waarna uitgelaten sporters uit de 92 deelnemende landen het Olympisch Stadion betraden. Toen iedereen een plaats op de tribunes had gevonden, werden de medaillewinnaars van de 30 en 50 km langlaufen op het middenterrein gehuldigd en zetten twee leden van de atletencommissie van het IOC de vrijwilligers in het zonnetje. Nadat het Griekse volkslied was gespeeld, werd de olympische vlag door Pyeongchangs burgemeester Shim Jae-gook overgedragen aan de burgemeester van Peking, Chen Jining. De Chinese hoofdstad (waar de Spelen van 2022 plaatsvinden) verzorgde vervolgens een korte show. Lee Hee-beom, preses van de organisatie, citeerde Shakespeare ("Parting is such sweet sorrow"), waarna IOC-voorzitter Bach de atleten, de organisatoren, de vrijwilligers en het Koreaanse volk bedankte. Hij sprak van "de Spelen van de nieuwe horizonten". De vlam werd gedoofd en de Nederlandse dj Martin Garrix nam het slotakkoord voor zijn rekening.Bron: Stux, PixabayBron: Stux, Pixabay

Openingsceremonie Olympische Spelen Rio 2016

Bij de show waren zo'n 80.000 mensen aanwezig. Het stadion was niet helemaal uitverkocht. De Braziliaanse zanger Paulinho da Viola zong het Braziliaans volkslied. In het eerste deel van de ceremonie was het milieu het belangrijkste thema. Er werd aandacht gevraagd voor grote ecologische vraagstukken, zoals herbebossing en het broeikaseffect (de opwarming van de aarde). Daarna volgde de uitbeelding van de geschiedenis van Brazilië en alles wat het land trots maakt: luchtvaartpionier Alberto Santos-Dumont, topmodel Gisele Bündchen en een bonte stoet artiesten. Vervolgens kwamen de atleten binnen met de Griekse ploeg traditioneel op kop. Nederland kwam binnen met slechts 33 atleten (van de 243) en vlaggendrager Jeroen Dubbeldam het stadion binnen. De meeste Nederlandse sporters moeten de volgende dag al gaan sporten dus kwam de opening ongelegen. De Braziliaanse interim-president Michel Temer, vervanger van de geschorste Dilma Rousseff, opende de Spelen. Thomas Bach, de voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité (IOC), sprak de hoop uit op een betere wereld. "We leven in een wereld van crisis, wantrouwen en onzekerheid. Hier is ons olympische antwoord. De tienduizend beste sporters van de wereld gaan met elkaar de strijd aan en leven vreedzaam met elkaar in een dorp, waar ze hun eten en emoties delen", sprak Bach. "We leven in een wereld waarin mensen denken dat ze superieur zijn aan anderen. Ons antwoord is olympische solidariteit. In onze olympische wereld tolereren we geen ongelijkheid. Onze diversiteit maakt ons één." Bach prees ook Rio de Janeiro. Langeafstandloper Vanderlei de Lima mocht het olympische vuur ontsteken bij afwezigheid van Pelé.

Sluitingsceremonie Olympische Spelen Rio 2016

De sluitingsceremonie vond plaats in de stromende regen. Toch was het een groot feest met vuurwerk, dans en muziek. Hoogtepunt was de binnenkomst van de duizenden atleten waaronder die uit Nederland. Ze kwamen dansend binnen en maakten opnames met hun telefoons. De vlaggendragers liepen voorop. Aan het eind van het feest werd de Olympische Vlag overgedragen aan Tokio. IOC voorzitter Bach bedankte de Brazilianen. "Jullie hebben de wereld geïnspireerd de afgelopen zestien dagen. Obrigado, Carioca's'', verwees hij naar de bijnaam van de inwoners van Rio. "Bedankt voor jullie gastvrijheid. We houden van jullie. De afgelopen zestien dagen heeft een verenigd Brazilië de hele wereld vermaakt met zijn onweerstaanbare levensvreugde. Dank jullie wel." De meeste Nederlandse sporters vertrokken echter voordat Bach zijn toespraak hield. Het was te koud.Openingsceremonie Olympische Spelen Sochi 2014

Om 17.15 uur begon de ceremonie met een overzicht van de geografie en geschiedenis van Rusland gezien door de ogen van een jong meisje (de elfjarige Lubov). Bij het verlichten van de Olympische ringen ging iets mis. Eén ring was kapot. Na de binnenkomst van de president van Rusland, Vladimir Poetin, en zijn begroeting van de Duitser Thomas Bach, voorzitter van het IOC, werd het Russische volkslied gezongen. Vervolgens kwamen de sporters van de diverse landen binnen. Onder de aanwezigen waren o.a. Koning Willem Alexander en Koningin Máxima. Ook premier Rutte was aanwezig. Hij had eerder op de dag nog een gesprek (drie kwartier) met president Poetin over de gebrekkige homo- en mensenrechten in Rusland. Nederland kwam met 29 van de 41 atleten het stadion binnen. Zij liepen achter vlaggendraagster Jorien ter Mors. In totaal kwamen 88 landen het Olympisch Stadion van Sochi binnen. Na binnenkomst van alle atleten ging de show verder met uitbeeldingen van de Russische geschiedenis met o.a. een optreden van balletdansers. Ook de elfjarige Lubov was nog aanwezig. Na de show sprak Thomas Bach, voorzitter van het IOC, waarin hij iedereen bedankte voor zijn inzet deze Olympische Spelen te organiseren. De sporters noemde hij ambassadeurs van de vrede. Aan het einde van zijn toespraak verklaarde hij de Spelen voor geopend. Dit deed ook Vladimir Poetin. Na het afleggen van de eed kwam de olympische vlam het stadion binnen. De tennisspeelster Maria Sjarapova droeg de fakkel. Daarna overhandigde ze de fakkel aan een andere bekende Russische atlete. Uiteindelijk brachten twee beroemde Russische sporters de vlam buiten het stadion en werd het Olympisch vuur ontstoken dat ruim twee weken blijft branden.

Sluitingsceremonie Olympische Spelen Sochi 2014

Om 17.15 uur is de sluitingsceremonie begonnen. Begonnen werd met het op ludieke wijze herstellen van de fout die tijdens de opening werd gemaakt toen de vijfde ring niet oplichtte. De Russische vlag werd binnengedragen door de Russische medaillewinnaars. Een jongerenkoor zong het Russisch volkslied. Onder begeleiding van een fanfare kwamen de atleten (eerst de vlaggendragers) binnen. De laatste medaillewinnaars werden gehuldigd. Daarna werden de vrijwilligers bedankt. In een korte show werd de fantasiewereld van Marc Chagall uitgebeeld. Een Russische pianist speelde een klassiek stuk. Hierna volgde een stuk ballet waarbij door Rusland werd gereisd. Men kwam vervolgens uit bij het circus. Daarna werd de Olympische Vlag gestreken. De burgemeesters van Sochi en Pyeongchang wisselden de Olympische Vlag uit. Zuid-Korea presenteerde zich als nieuw gastland voor de OS in 2018. Thomas Bach verklaarde de Spelen voor gesloten. Het Olympisch Vuur werd gedoofd. Het festijn werd afgesloten met vuurwerk.

Lees verder

© 2011 - 2021 Jehoeda, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Verplichte vrije dagen 2020 en 2021 en schoolvakantiesVerplichte vrije dagen 2020 en 2021 en schoolvakantiesWat zijn in 2020 en 2021 de verplichte vrije dagen en schoolvakanties, wat zijn de data? Wie werkt heeft bovenop deze ve…
Vlaggendragers Nederland tijdens de Olympische WinterspelenVlaggendragers Nederland tijdens de Olympische WinterspelenOp vrijdag 9 februari 2018 vindt in Pyeongchang de openingsceremonie van de 23e Olympische Winterspelen plaats. Het is e…
Betaaldata zorgtoeslag 2020 en 2021Betaaldata zorgtoeslag 2020 en 2021Wat zijn de betaaldata en voorwaarden voor de zorgtoeslag 2020 en 2021, hoe werkt de zorgtoeslag? De zorgtoeslag 2020 en…
Geen uitbetaling AOW ontvangenGeen uitbetaling AOW ontvangenHebt u nog geen AOW ontvangen deze maand, ook al is de uitbetalingsdatum vandaag en zou de AOW vandaag worden gestort? S…

EK schaatsen live op tv en livestreamEK schaatsen live op tv en livestreamDe Europese kampioenschappen allround schaatsen bestaan al sinds 1891. Sinds 2017 bestaat er ook een EK sprint. In 2018…
De tante van... Philippe GilbertDe tante van... Philippe GilbertOndanks talrijke overwinningen miste Philippe Gilbert nog één kampioenstrui, een trui die zijn tante Marie Rose Gaillard…
Bronnen en referenties
 • Wikipedia
 • Website London 2012
 • Website Sochi 2014
 • Website Rio 2016
 • http://nos.nl/artikel/2100588-olympische-vlam-onderweg-naar-rio-de-janeiro.html
 • http://www.hollandheinekenhouse.nl/
 • http://www.nu.nl/muziek/4292239/nederlands-huldigingslied-olympische-spelen-krijgt-braziliaanse-versie.html
 • http://www.nu.nl/festivals/4294972/holland-heineken-house-maakt-artiesten-olympische-spelen-bekend.html
 • http://sportnieuws.nl/overig/olympische-spelen/geniaal-heineken-bedenkt-klap-mee-daille-olympische-spelen-video/
 • http://nos.nl/rio2016/artikel/2123164-vlagdrager-dubbeldam-slagroom-op-de-taart.html
 • http://nos.nl/rio2016/artikel/2123102-dubbeldam-vlagdrager-tijdens-openingsceremonie.html
 • http://www.elsevier.nl/cultuur/achtergrond/2016/08/olympische-spelen-beginnen-in-braziliaanse-sferen-335927/
 • http://www.ad.nl/andere-sporten/holland-heineken-huis-verrijst-als-beachclub-in-rio~a3f7fe64/
 • http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20160804_02412546
 • http://nos.nl/rio2016/artikel/2123378-pele-ontbreekt-bij-openingsceremonie-rio.html
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Pyeongchang_Olympic_Stadium
 • Afbeelding bron 1: Stux, Pixabay
Jehoeda (1.615 artikelen)
Laatste update: 23-07-2021
Rubriek: Sport
Subrubriek: Kampioenschappen
Bronnen en referenties: 17
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.