InfoNu.nl > Sport > Kampioenschappen > EK schaatsen 2019 - live op tv en livestream

EK schaatsen 2019 - live op tv en livestream

EK schaatsen 2019 - live op tv en livestream Van vrijdag 11 januari tot en met zondag 13 januari 2019 wordt het EK schaatsen gehouden. Dit EK vindt plaats in Colalbo (Italië). Op het programma staan zowel het EK allround als het EK sprint, voor zowel heren als dames. Het EK schaatsen 2019 wordt live op tv uitgezonden. Daarnaast is het Europees kampioenschap schaatsen 2019 ook online via een livestream te volgen. Hoe ziet het programma van het EK schaatsen 2019 eruit? Hoe is de geschiedenis van het EK schaatsen verlopen?

Geschiedenis EK schaatsen

Mijlen of kilometers

Het eerste officiële EK schaatsen werd georganiseerd in 1891. Dit Europees kampioenschap vond plaats in Hamburg (Duitsland). Opvallend genoeg werd er bij dat eerste EK nog niet gerekend met afstanden in kilometers, maar in 'mile' (mijlen). Ook bij het tweede EK in 1892 rekende men nog in 'mile'. Bij het derde EK schaatsen, dat in 1893 in Berlijn werd verreden, was voor het eerst de internationale schaatsunie ISU de officiële organisator en dat jaar werden voor het eerst ook de afstanden gemeten in meters en kilometers.

Nederlandse successen

In 1953 werd het EK allround schaatsen voor het eerst door een Nederlander gewonnen. Kees Broekman zegevierde dat jaar in het Noorse Hamar. Het was een zeer succesvol EK voor Nederland, want ook op de tweede plek eindigde een Nederlander: Wim van der Voort.

In 1966 werd het EK schaatsen gehouden in Nederland: Deventer was dat jaar de gastheer van dit Europees kampioenschap. Dit EK werd voor Nederland niet alleen sportief een groot succes: Ard Schenk won de titel, Kees Verkerk won zilver. Ook qua publieke belangstelling en qua mediahype werd dit EK in Nederland een zeer groot succes. Het wordt beschouwd als het begin van het grote Ard & Keesie-tijdperk. Dit toernooi werd daarnaast ook gezien als het grote begin van de grote populariteit van het langebaanschaatsen als tv-sport in Nederland. Vanwege de vele in Oranje geklede, enthousiaste supporters op de tribunes wordt dit EK verder ook gezien als een beginpunt van de Oranje-gekte bij sportevenementen.

EK dames

Hoewel er dus al sinds 1891 een EK allround schaatsen voor heren was, duurde het nog extreem lang, voordat er eindelijk ook een EK schaatsen voor vrouwen kwam. Het eerste officiële Europees kampioenschap voor vrouwen werd pas in 1970 georganiseerd. Dit vond plaats in Heerenveen. In 1972 was Atje Keulen-Deelstra de eerste Nederlandse die erin slaagde om het EK schaatsen voor dames te winnen. Zij won ook in 1973 en 1974. Na die editie van 1974 werd het EK voor de vrouwen enkele jaren niet georganiseerd. Pas in 1981 keerde het weer terug op de kalender.

Jarenlang waren de EK's van de heren en de dames aparte toernooien, die op aparte data en aparte locaties plaatsvonden. Hier kwam in 1990 een einde aan. Sindsdien worden jaarlijks de EK's schaatsen voor mannen en vrouwen op dezelfde locatie en in hetzelfde weekend verreden.

Hervorming: EK schaatsen sprint, allround en afstanden

Decennialang bestond er bij de heren en de dames slechts één type Europees kampioenschap schaatsen: het EK allround. Met ingang van 2017 kwam daar echter verandering in, als gevolg van een grote hervorming van de schaatskalender. Er kwamen twee nieuwe types EK's bij: een EK sprint en een EK afstanden. Sinds 2017 is de situatie zo, dat in de even jaren er een EK afstanden wordt gehouden. In de oneven jaren (zoals 2019) wordt er zowel een EK allround als een EK sprint gehouden.

Nederlandse deelnemers: EK schaatsen 2019

Selectie Nederland: EK allround, heren en dames

Welke Nederlanders doen in 2019 mee aan het EK allround schaatsen bij de heren en dames? Bij het EK allround voor de heren gaan Patrick Roest, Sven Kramer en Douwe de Vries namens Nederland van start. Bij het EK allround voor de dames zijn Antoinette de Jong, Ireen Wüst en Carlijn Achtereekte de Nederlandse deelnemers.

Nederlandse selectie EK sprint, heren en dames

Welke schaatsers zitten in de selectie van de KNSB voor het EK sprint bij de heren en dames? Bij de heren gaan de volgende deelnemers namens Nederland van start: Kjeld Nuis, Thomas Krol en Kai Verbij. Bij de dames gaan de volgende Nederlandse deelnemers van start op het Europees kampioenschap sprint: Jutta Leerdam, Letitia de Jong en Sanneke de Neeling.

Programma EK schaatsen 2019: EK allround en EK sprint

In 2019 worden er dus een EK allroundschaatsen en een EK sprint gehouden voor heren en dames. Dit vindt plaats in het Italiaanse Colalbo. Hoe ziet het programma van het Europees kampioenschap schaatsen er bij deze editie precies uit? Wanneer worden welke afstanden verreden? Hieronder vindt u het programma per dag van het EK schaatsen 2019.

Programma EK schaatsen vrijdag 11 januari 2019, vanaf 13u30:

 • 500 meter dames (EK allround)
 • 500 meter heren (EK sprint)
 • 3 kilometer dames (allround)
 • 1000 meter heren (sprint)

Programma EK schaatsen zaterdag 12 januari 2019, vanaf 11u05:

 • 1500 meter dames (allround)
 • 500 meter heren (sprint)
 • 500 meter dames (sprint)
 • 500 meter heren (allround)
 • 5 kilometer dames (allround)
 • Medailleceremonie dames EK allround
 • 1000 meter dames (sprint)
 • 1000 meter heren (sprint)
 • Medailleceremonie heren EK sprint
 • 5 kilometer heren (allround)

Programma EK schaatsen zondag 13 januari 2019, vanaf 12u30:

 • 500 meter dames (sprint)
 • 1500 meter heren (allround)
 • 1000 meter dames (sprint)
 • Medailleceremonie dames EK sprint
 • 10 kilometer heren (allround)
 • Medailleceremonie heren EK allround

Live op tv: EK schaatsen 2019

Het EK schaatsen in het Italiaanse Colalbo wordt in 2019 weer live op tv uitgezonden. De uitzendrechten (live tv en livestream) zijn voor Nederland in handen van de publieke omroep NPO (NOS Studio Sport). Hoe laat beginnen de uitzendingen op de verschillende dagen van het EK schaatsen 2019? Op welke zender vinden zij plaats? Hieronder vindt u het uitzendschema van het EK schaatsen 2019. Zoals u ziet wanneer u dit schema vergelijkt met het bovenstaande wedstrijdprogramma, worden alle wedstrijden van dit EK schaatsen in principe live op tv uitgezonden door de NOS.

Uitzendschema EK schaatsen live op tv en livestream

 • Vr. 11 januari: 13u25 live op tv bij Nederland 1 (NPO1) en livestream
 • Za. 12 januari: 11u00 live op Nederland 1 en livestream
 • Zo. 13 januari: 12u10 live op Nederland 1 en livestream

Live schaatsen in 2019

Welke overige grote toernooien zijn live op tv en online per livestream te bekijken bij? Op 26 en 27 januari worden het NK allround en NK sprint gehouden, dat eveneens grotendeels live te zien is bij de NOS. Van 7 tot en met 10 februari staan de WK afstanden op het programma, dat integraal door de NOS live op tv en via hun stream wordt uitgezonden. Op 23 en 24 februari kunnen schaatsliefhebbers live op tv en online per livestream genieten van het WK sprint. Op 2 en 3 maart kan men live het WK allround schaatsen bekijken op tv en via een livestream.

Livestream EK schaatsen 2019

Livestream NPO

Het EK schaatsen 2019 wordt ook via een livestream uitgezonden. Met zo'n livestream kan men naar het EK schaatsen 2019 kijken op bijvoorbeeld een computer of smartphone. De officiële livestream voor Nederland is bij dit EK schaatsen 2019 in handen van NOS Studio Sport. Hun livestream bevindt zich op de wedstrijddagen van dit EK schaatsen op de website van de NOS. De livestream bevindt zich daar op de wedstrijddagen in de rubriek 'Sport'. Deze livestream van het EK schaatsen 2019 is geheel gratis. Deze gratis livestream kan men overigens ook bekijken via de NOS-app. Bij dit EK schaatsen is het uitzendschema van hun livestream hetzelfde als hun schema van de live tv-uitzendingen. Zowel op tv als op de livestream zendt de NOS integraal alle wedstrijden van dit EK schaatsen live uit.

De livestream van de NOS is bij dit Europees kampioenschap schaatsen wel 'geo-restricted'. Dit houdt in dat men deze gratis livestream van het EK schaatsen officieel alleen in Nederland mag bekijken. Buiten Nederland is deze livestream op de site van de NOS voor het Europees kampioenschap schaatsen officieel 'geo-blocked' (geblokkeerd).

Livestream via Go App

Men kan het EK ook bekijken via de livestream op de 'Go App' (online tv). Hiermee kan men online per livestream naar televisie-uitzendingen kijken. Dit is een geheel legaal alternatief voor de livestream van de NOS. Hiermee kan men per livestream op 11, 12 en 13 januari naar de NOS live tv-uitzendingen van het EK schaatsen 2019 kijken. Anders dan bij veel andere grote sportevenementen, zendt de NOS bij dit EK schaatsen exact evenveel live op tv uit als via hun livestream. (Bij diverse andere evenementen zenden zij meer live uit via hun eigen livestream dan op tv, maar dat is bij dit EK dus niet het geval.) Hierdoor kan men bij dit EK dus live via de stream op de Go App (online tv) dus ook exact hetzelfde zien als via de officiële livestream van de NOS.

Deze Go App is een product van Ziggo en is ook bedoeld voor klanten die digitale tv bij dit bedrijf hebben. De livestream van de Go App is te bekijken in de gehele EU. (Dat is dus een voordeel als men in een ander EU-land dan Nederland per livestream naar dit EK schaatsen wil kijken.) In veruit de meeste landen buiten de EU is de livestream van de Ziggo Go App geo-blocked (geblokkeerd). De livestream van de Go App is gratis voor klanten die reeds een tv-abonnement hebben via Ziggo.

Uitslagen EK schaatsen 2019

EK allround

Sven Kramer heeft in het Italiaanse Colalbo de Europese titel allround schaatsen 2019 gewonnen. Het was zijn tiende Europese titel. Kramer won voor zijn landgenoot Patrick Roest en de Noor Sverre Lunde Pedersen. Bij het EK allround schaatsen 2019 voor vrouwen ging de titel eveneens naar Nederland. Antoinette de Jong won dit kampioenschap. Martina Sablikova (Tsjechië) werd tweede. De Italiaanse Francesca Lollobrigida eindigde als derde.

EK sprint

Het EK sprint 2019 werd bij de heren gewonnen door de Nederlander Kai Verbij, voor de Noren Havard Lorentzen en Henrik Rukke. Bij de dames werd het EK sprint gewonnen door Vanessa Herzog (Oostenrijk), voor twee Russische dames: Daria Katsjanova eindigde als tweede, Olga Fatkoelina eindigde als derde. Op de vierde, vijfde en zesde plek eindigden drie Nederlandse dames, namelijk: Jutta Leerdam, Sanneke de Neeling en Letitia de Jong.

Lees verder

© 2012 - 2019 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
NK schaatsen 2019 allround en sprint - live tv en livestreamNK schaatsen 2019 allround en sprint - live tv en livestreamOp zaterdag 26 januari en zondag 27 januari 2019 wordt het NK schaatsen gehouden. Bij dit evenement staan zowel de Neder…
EK Schaatsen Allround en Sprint 2019, programma live op tvEK Schaatsen Allround en Sprint 2019, programma live op tvDe Europese Kampioenschappen Schaatsen 2019 (het EK Schaatsen 2019) worden verreden van vrijdag 11 tot en met zondag 13…
NK Afstanden 2019 schaatsen: programma en live op tvNK Afstanden 2019 schaatsen: programma en live op tvVrijdag 28 december tot en met zondag 30 december 2018 staat het NK Afstanden schaatsen 2019 op het schaatsprogramma. Vo…
Prijzengeld schaatsen 2019: WK Afstanden, Sprint en AllroundPrijzengeld schaatsen 2019: WK Afstanden, Sprint en AllroundDe International Skating Union (ISU) stelt het prijzengeld dat verdeeld wordt op de WK Afstanden, WK Sprint en WK Allrou…
Schaatsen: NK afstanden 2018-2019, live op tv en livestreamSchaatsen: NK afstanden 2018-2019, live op tv en livestreamOp vrijdag 28 december 2018 begint het NK afstanden (schaatsen). De slotdag van dit Nederlands kampioenschap is zondag 3…
Bronnen en referenties
 • http://schaatsen.blog.nl
 • http://nl.wikipedia.org
 • http://rtvnh.nl

Reageer op het artikel "EK schaatsen 2019 - live op tv en livestream"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reactie

Mevr Sterk, 13-01-2019 13:43 #1
Zou graag de namen van de verslaggevers weten bij het Allround schaatsen mannen.

Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 13-01-2019
Rubriek: Sport
Subrubriek: Kampioenschappen
Bronnen en referenties: 3
Reacties: 1
Schrijf mee!