Schaatsen: EK afstanden 2020 - live op tv en livestream

Schaatsen: EK afstanden 2020 - live op tv en livestream Van vrijdag 10 januari tot en met zondag 12 januari 2020 wordt het EK schaatsen gehouden. Het EK vindt plaats in Thialf (Heerenveen). Dit is het EK afstanden; in dit seizoen staan er geen EK allround of EK sprint op het programma. Het EK schaatsen 2020 wordt live op tv uitgezonden. Daarnaast is het Europees kampioenschap schaatsen 2020 ook online via een livestream te volgen. Hoe ziet het programma van het EK schaatsen 2020 eruit? Hoe is de geschiedenis van het EK schaatsen verlopen?

Geschiedenis EK schaatsen

Mijlen of kilometers

Het eerste officiële EK schaatsen werd georganiseerd in 1891. Dit Europees kampioenschap vond plaats in Hamburg (Duitsland). Opvallend genoeg werd er bij dat eerste Europese kampioenschap nog niet gerekend met afstanden in kilometers, maar in 'mile' (mijlen). Ook bij het tweede EK in 1892 rekende men nog in 'mile'. Bij het derde Europese kampioenschap schaatsen, dat in 1893 in Berlijn werd verreden, was voor het eerst de internationale schaatsunie ISU de officiële organisator en dat jaar werden voor het eerst ook de afstanden gemeten in meters en kilometers.

Nederlandse successen

In 1953 werd het Europees kampioenschap allround schaatsen voor het eerst door een Nederlander gewonnen. Kees Broekman zegevierde dat jaar in het Noorse Hamar. Het was een zeer succesvol schaatskampioenschap voor Nederland, want ook op de tweede plek eindigde een Nederlander: Wim van der Voort.

In 1966 werd het Europees kampioenschap schaatsen gehouden in Nederland: Deventer was dat jaar de gastheer van dit Europees kampioenschap. Dit EK werd voor Nederland niet alleen sportief een groot succes: Ard Schenk won de titel, Kees Verkerk won zilver. Ook qua publieke belangstelling en qua mediahype werd dit Europese schaatskampioenschap in Nederland een zeer groot succes. Het wordt beschouwd als het begin van het grote Ard & Keesie-tijdperk. Dit toernooi werd daarnaast ook gezien als het grote begin van de grote populariteit van het langebaanschaatsen als tv-sport in Nederland. Vanwege de vele in Oranje geklede, enthousiaste supporters op de tribunes wordt dit EK verder ook gezien als een beginpunt van de Oranje-gekte bij sportevenementen.

EK dames

Hoewel er dus al sinds 1891 een EK allround schaatsen voor heren was, duurde het nog extreem lang, voordat er eindelijk ook een EK schaatsen voor vrouwen kwam. Het eerste officiële Europees kampioenschap voor vrouwen werd pas in 1970 georganiseerd. Dit vond plaats in Heerenveen. In 1972 was Atje Keulen-Deelstra de eerste Nederlandse die erin slaagde om het EK schaatsen voor dames te winnen. Zij won ook in 1973 en 1974. Na die editie van 1974 werd het EK voor de vrouwen enkele jaren niet georganiseerd. Pas in 1981 keerde dit kampioenschap weer terug op de kalender.

Jarenlang waren de EK's van de heren en de dames aparte toernooien, die op aparte data en aparte locaties plaatsvonden. Hier kwam in 1990 een einde aan. Sindsdien worden jaarlijks de Europese kampioenschappen schaatsen voor mannen en vrouwen op dezelfde locatie en in hetzelfde weekend verreden.

Hervorming: EK schaatsen sprint, allround en afstanden

Decennialang bestond er bij de heren en de dames slechts één type Europees kampioenschap schaatsen: het EK allround. Met ingang van 2017 kwam daar echter verandering in, als gevolg van een grote hervorming van de schaatskalender. Er kwamen twee nieuwe types EK's bij: een Europees kampioenschap sprint en een Europees kampioenschap afstanden. Sinds 2017 is de situatie zo, dat in de even jaren er een EK afstanden wordt gehouden. In de oneven jaren (zoals 2019) wordt er zowel een EK allround als een EK sprint gehouden. In 2020 wordt er dus weer alleen een EK afstanden gehouden en geen Europees kampioenschap allround of sprint.

Nederlandse deelnemers: selectie voor het EK afstanden 2020

Welke Nederlanders doen mee aan het Europees kampioenschap afstanden 2020? Hieronder vindt u een overzicht van de Nederlandse deelnemers aan alle afstanden van dit schaatskampioenschap.

Nederlandse selectie heren:

 • 500 meter: Dai Dai N'tab, Kai Verbij en Jan Smeekens.
 • 1000 meter: Thomas Krol, Dai Dai Nítab en Kai Verbij.
 • 1500 meter: Thomas Krol, Patrick Roest en Koen Verweij.
 • 5 km: Patrick Roest, Jorrit Bergsma en Sven Kramer.
 • Ploegenachtervolging: Marcel Bosker, Sven Kramer en Patrick Roest (reserve: Koen Verweij).
 • Mass start: Arjan Stroetinga en Jorrit Bergsma.
 • Teamsprint: geen Nederlandse deelname. (Het Nederlandse team heeft uiteindelijk op één dag voor het begin van het toernooi besloten om, met name vanwege ontevredenheid over de opbouw van het programma, niet deel te namen aan de teamsprint. Oorspronkelijk waren hiervoor geselecteerd: Dai Dai N'tab, Kai Verbij en Thomas Krol, met als reserverijder Jan Smeekens).

Nederlandse selectie dames:

 • 500 meter: Jutta Leerdam, Femke Kok en Letitia de Jong.
 • 1000 meter: Jutta Leerdam, Letitia de Jong en Ireen Wüst.
 • 1500 meter: Melissa Wijfje, Joy Beune en Ireen Wüst.
 • 3 km: Esmee Visser, Carlijn Achtereekte en Irene Schouten.
 • Ploegenachtervolging: Antoinette de Jong, Ireen Wüst en Melissa Wijfje (reserve: Carlijn Achtereekte).
 • Mass start: Irene Schouten en Melissa Wijfje.
 • Teamsprint: Jutta Leerdam, Femke Kok en Letitia de Jong (reserve: Ireen Wüst).

Programma EK afstanden 2020

In 2020 worden dus een Europees kampioenschap afstanden gehouden voor heren en dames. Die vinden plaats in Thialf Heerenveen (Nederland). Hoe ziet het programma van het Europees kampioenschap schaatsen (afstanden) er bij deze editie precies uit? Wanneer worden welke afstanden verreden? Hieronder vindt u het programma per dag van het EK schaatsen 2020 (afstanden). Bij elke afstand in dit schema is de naam van de winnaar geplaatst.

Programma EK afstanden vrijdag 10 januari 2020, vanaf 19u30:

 • 1500m Dames: Ireen Wüst
 • 1500m Heren: Thomas Krol
 • Team Spint Dames: Rusland
 • Team Sprint Heren: Rusland

Programma EK afstanden zaterdag 11 januari 2020, vanaf 13u40:

 • 500m Dames: Olga Fatkoelina
 • 500m Heren: Pavel Koelizjnikov
 • 3 km Dames: Esmee Visser
 • 5 km Heren: Patrick Roest

Programma EK afstanden zondag 12 januari 2020, vanaf 14u15:

 • Team Pursuit (ploegenachtervolging) Dames: Nederland
 • Team Pursuit (ploegenachtervolging) Heren: Nederland
 • 1000m Dames: Jutta Leerdam
 • 1000m Heren: Pavel Koelizjnikov
 • Mass Start Dames: Irene Schouten
 • Mass Start Heren: Bart Swings

Live op tv: EK schaatsen (afstanden) 2020

Het Europees kampioenschap schaatsen (afstanden) in Heerenveen wordt in 2020 weer live op tv uitgezonden. De uitzendrechten (live tv en livestream) zijn voor Nederland in handen van de publieke omroep NPO (NOS Studio Sport). Alle afstanden zijn live bij hen te zien. Hoe laat beginnen de live-uitzendingen op de verschillende dagen van het Europese schaatskampioenschap (afstanden) 2020? Op welke zender vinden zij plaats? Op vrijdagavond 10 januari 2020 vindt de live tv-uitzending plaats op de zender NPO3 (Nederland 3) en begint om 19u25. Op zaterdag 11 januari 2020 vindt de live tv-uitzending plaats op Nederland 1 (NPO1) en begint om 13u30. Op zondag 12 januari is dit Europese schaatskampioenschap het hoofdonderdeel van de zondagmiddaguitzending op Nederland 1 (NPO1). In die uitzending komen ook diverse andere sporten aan bod. De sportuitzending begint reeds om 13u10. De schaatswedstrijden beginnen op die zondag om 14u15, doch daarvoor zijn er al voorbeschouwingen op de wedstrijden te zien. Hieronder vindt u het uitzendschema (live tv en livestream). Hierboven vindt u het programma, waarin u kunt bekijken wanneer welke wedstrijd verreden wordt.

Uitzendschema: EK afstanden (schaatsen) 2020 live op tv

 • Vr. 10 januari: vanaf 19u25 op Nederland 3 (NPO3)
 • Za. 11 januari: vanaf 13u30 op Nederland 1 (NPO1)
 • Zo. 12 januari: de hele middag op Nederland 1 (NPO1)

Schaatsen live op tv in het seizoen

Welke overige topschaatstoernooien zijn er verder live op tv (en online via een livestream) te zien in het seizoen 2019-2020? Op 25 en 26 januari 2020 worden gezamenlijk het NK Allround en NK Sprint in Heerenveen gehouden. Dat toernooi is live op tv en per livestream te zien. Op 7 en 8 februari kan men live online kijken naar de World Cup Schaatsen in Calgary. Van 13 tot en met 16 februari kan men live op televisie en via de livestream kijken naar het WK Afstanden in Salt Lake City (USA). Van 28 februari tot en met 1 maart worden in Hamar gezamenlijk het WK Allround en WK Sprint gehouden. Ook dat evenement is integraal live op tv en per livestream te zien. Op 7 en 8 maart kan men live online via een gratis stream kijken naar de World Cup Finale in Heerenveen.

Livestream EK schaatsen (afstanden) 2020

Gratis livestream EK afstanden bij de NPO

Het EK afstanden 2020 wordt ook via een livestream uitgezonden. Met zo'n livestream kan men naar het EK schaatsen 2020 kijken op bijvoorbeeld een computer of smartphone. De officiële livestream voor Nederland is bij dit Europees kampioenschap schaatsen 2020 in handen van NOS Studio Sport. Hun livestream bevindt zich op de wedstrijddagen van dit EK schaatsen op de website van de NOS. De livestream bevindt zich daar op de wedstrijddagen in de rubriek 'Sport'. Deze livestream van het Europees kampioenschap schaatsen 2020 is geheel gratis. Deze gratis livestream kan men overigens ook bekijken via de NOS-app. Die app is vooral bedoeld voor mensen die dit schaatskampioenschap via een smartphone (of tablet) wille volgen.

Uitzendschema livestream Europees kampioenschap afstanden

Bij dit EK schaatsen (afstanden) is het uitzendschema van hun livestream hetzelfde als hun schema van de live tv-uitzendingen. Zowel op tv als op de livestream zendt de NOS integraal alle afstanden van dit Europees kampioenschap schaatsen live uit. Hoe laat begint de livestream? Op vrijdag 10 januari begint deze gratis livestream van het Europees kampioenschap afstanden om 19u25. Om zaterdag 11 januari is de livestream van dit EK afstanden vanaf 13u30 te zien. Op zondag 12 januari kan men de wedstrijden van dit Europese kampioenschap schaatsen (afstanden) vanaf 14u15 op de livestream bekijken.

De livestream van de NOS is bij dit Europees kampioenschap schaatsen wel 'geo-restricted'. Dit houdt in dat men deze gratis livestream van het EK schaatsen officieel alleen in Nederland mag bekijken. Buiten Nederland is deze livestream op de site van de NOS voor het Europees kampioenschap schaatsen officieel 'geo-blocked' (geblokkeerd).

Livestream EK afstanden (schaatsen) via Go App (hele EU)

Men kan het EK afstanden ook bekijken via de livestream op de 'Go App' (online tv). Hiermee kan men online per livestream naar televisie-uitzendingen kijken. Dit is een geheel legaal alternatief voor de livestream van de NOS. Hiermee kan men per livestream op 10, 11 en 12 januari naar de NOS live tv-uitzendingen van het Europees kampioenschap afstanden 2020 kijken. Anders dan bij veel andere grote sportevenementen, zendt de NOS bij dit EK schaatsen exact evenveel live op tv uit als via hun livestream. (Bij diverse andere evenementen zenden zij meer live uit via hun eigen livestream dan op tv, maar dat is bij dit Europese schaatskampioenschap dus niet het geval.) Hierdoor kan men bij dit Europees kampioenschap dus live via de stream op de Go App (online tv) dus ook exact hetzelfde zien als via de officiële livestream van de NOS.

Deze Go App is een product van Ziggo en is ook bedoeld voor klanten die digitale tv bij dit bedrijf hebben. De livestream van de Go App is te bekijken in de gehele EU. (Dat is dus een voordeel als men in een ander EU-land dan Nederland per livestream naar dit Europees kampioenschap schaatsen wil kijken.) In veruit de meeste landen buiten de EU is de livestream van de Ziggo Go App geo-blocked (geblokkeerd). De livestream van de Go App is gratis voor klanten die reeds een tv-abonnement hebben via Ziggo.

Livestream NLziet

Het Europees kampioenschap afstanden is ook per livestream te bekijken op de tv-app NLziet. Men dient wel een betaald abonnement te hebben bij hen, om die livestream te kunnen bekijken. Op die app kan men per livestream naar de zenders van de NPO kijken, maar ook naar zender van RTL Nederland en Talpa. Zo'n livestream op die app is overigens wel in de hele EU te bekijken.

Livestream NPO Start

Het Europees kampioenschap afstanden kan men eveneens per livestream bekijken via NPO Start. Op hun site en app kan men namelijk gratis per livestream naar de tv-zenders kijken waarop de NPO dit schaatskampioenschap live uitzendt. Hun livestream is echter wel geo-restricted: die zenders kan men alleen per livestream in Nederland bekijken.

Livestream EK schaatsen (afstanden) via de iTV-app

Dit Europees kampioenschap afstanden is ook per livestream te bekijken via de iTV-app. Die app is beschikbaar voor alle klanten van interactieve tv bij KPN. Men kan hierop per livestream in de hele EU naar tv-zenders kijken. Daaronder zijn dus de zenders waarop de NPO dit Europees kampioenschap afstanden uitzendt. Deze app is bedoeld om tv te kijken via een livestream op een smartphone of tablet.

Livestream Interactieve Tv

Klanten van de KPN kunnen dit schaatskampioenschap ook online bekijken via de site van Interactieve Tv. Ook daarop kan men namelijk per livestream naar alle tv-zenders uit het KPN-pakket kijken, net als op de iTV-app. De site van Interactieve Tv is echter vooral geoptimaliseerd voor mensen die per livestream naar tv willen kijken op een desktop computer of laptop. Ook via die site kunnen klanten van KPN, indien ze daarop inloggen, in de hele EU per livestream naar televisie kijken.

Live op de radio

Dit schaatskampioenschap kan men bij de NPO niet alleen volgen via live tv-uitzendingen en een gratis livestream, ook is er in het hele weekend van dit toernooi veel live aandacht voor de schaatswedstrijden op NPO Radio1.

Voorgaande editie: Uitslagen EK schaatsen 2019

EK allround

Sven Kramer heeft in het Italiaanse Colalbo de Europese titel allround schaatsen 2019 gewonnen. Het was zijn tiende Europese titel. Kramer won voor zijn landgenoot Patrick Roest en de Noor Sverre Lunde Pedersen. Bij het Europees kampioenschap allround schaatsen 2019 voor vrouwen ging de titel eveneens naar Nederland. Antoinette de Jong won dit kampioenschap. Martina Sablikova (Tsjechië) werd tweede. De Italiaanse Francesca Lollobrigida eindigde als derde.

EK sprint

Het Europees kampioenschap sprint 2019 werd bij de heren gewonnen door de Nederlander Kai Verbij, voor de Noren Havard Lorentzen en Henrik Rukke. Bij de dames werd het Europees kampioenschap sprint gewonnen door Vanessa Herzog (Oostenrijk), voor twee Russische dames: Daria Katsjanova eindigde als tweede, Olga Fatkoelina eindigde als derde. Op de vierde, vijfde en zesde plek eindigden drie Nederlandse dames, namelijk: Jutta Leerdam, Sanneke de Neeling en Letitia de Jong.

Lees verder

© 2012 - 2020 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
NK Afstanden 2020 schaatsen: programma en live op tvNK Afstanden 2020 schaatsen: programma en live op tvVrijdag 27 december tot en met zondag 29 december 2019 staat het NK Afstanden schaatsen 2020 op het schaatsprogramma. Vo…
Schaatsen: NK afstanden 2019-2020, live op tv en livestreamSchaatsen: NK afstanden 2019-2020, live op tv en livestreamOp vrijdag 27 december 2019 begint het NK afstanden (schaatsen). De slotdag van dit Nederlands kampioenschap is zondag 2…
Voetbal 2020: Nederland-Italië, live op tv en livestreamVoetbal 2020: Nederland-Italië, live op tv en livestreamOp maandag 7 september 2020 voetbalt Nederland tegen Italië. Deze wedstrijd wordt gespeeld in het kader van de UEFA Nati…
Formule 1: GP Vietnam 2020, live op tv en livestreamFormule 1: GP Vietnam 2020, live op tv en livestreamOp zondag 5 april 2020 wordt de F1 Esports Virtual Vietnam Grand Prix verreden. Dit is een virtuele race, die men mondia…

Programma OS 2022 - Olympische Spelen in Peking (China)Programma OS 2022 - Olympische Spelen in Peking (China)Programma Olympische Spelen 2022 in Peking (China). De Winterspelen duren van 4 februari 2022 tot en met 20 februari 202…
Voorbereiding Openingsceremonie - sluitingsceremonie OS 2021Voorbereiding Openingsceremonie - sluitingsceremonie OS 2021De Olympische Zomerspelen 2021 vinden plaats in de periode 23 juli tot en met 8 augustus 2021 in Tokio in Japan. De open…
Bronnen en referenties
 • http://schaatsen.blog.nl
 • http://nl.wikipedia.org
 • http://rtvnh.nl

Reageer op het artikel "Schaatsen: EK afstanden 2020 - live op tv en livestream"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reactie

Mevr Sterk, 13-01-2019 13:43 #1
Zou graag de namen van de verslaggevers weten bij het Allround schaatsen mannen.

Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 12-01-2020
Rubriek: Sport
Subrubriek: Kampioenschappen
Bronnen en referenties: 3
Reacties: 1
Schrijf mee!