InfoNu.nl > Sport > Kampioenschappen > Programma OS 2022 - Olympische Spelen in Peking (China)

Programma OS 2022 - Olympische Spelen in Peking (China)

Programma OS 2022 - Olympische Spelen in Peking (China) Programma Olympische Spelen 2022 in Peking (China). De Winterspelen duren van 4 februari 2022 tot en met 20 februari 2022. De onderdelen zijn: alpineskiën, biatlon, bobsleeën, cross-country skiën, curling, kunstschaatsen, freestyleskiën, ijshockey, rodelen, noordse combinatie, shorttrack schaatsen, skeleton, schansspringen, snowboarden, langebaanschaatsen. Ook besteden we aandacht aan de televisie uitzendingen over de Olympische Spelen die door de NOS verzorgd worden. Het tijdsverschil met Peking in de wintertijd is 7 uur.

Programma langebaanschaatsen 2022

Tijdens de Olympische Winterspelen 2022 gaat de Nederlandse aandacht natuurlijk vooral uit naar de prestaties van de Nederlandse schaatsers. De afstanden die verreden worden zijn: 500 meter (mannen en vrouwen), 1000 meter (mannen en vrouwen), 1500 meter (mannen en vrouwen), 3000 meter (vrouwen), 5000 meter (mannen en vrouwen), 10000 meter (mannen), ploegenachtervolging (mannen en vrouwen) en mass start (mannen en vrouwen).

Programma alpineskiën 2022

Alpineskiën op de Olympische Winterspelen 2018 bevat 11 onderdelen: afdaling (mannen en vrouwen); super-combinatie (mannen en vrouwen); super-g (mannen en vrouwen); reuzenslalom (mannen en vrouwen; slalom (mannen en vrouwen); team. Vooral de landen waar veel geskied wordt zijn er goed in, zoals Oostenrijk, Zweden, Noorwegen, VS, Frankrijk, etc. De wedstrijden vinden plaats in februari 2022.

Bij alpineskiën zit de hele voet vastgeklemd aan de ski, dit in tegenstelling tot Noordse combinatie. Alpineskiën kent 5 vormen voor zowel mannen als vrouwen: afdaling (gaat om snelheid en terreinomstandigheden die techniek vereisen), super-combinatie (bestaat uit een afdaling en een slalom), super-g (lijkt op afdaling maar er zitten extra bochten in het parcours zodat meer techniek vereist is dan bij een gewone afdaling), reuzenslalom (er wordt geslalomd tussen poortjes die op 15-30 meter afstand van elkaar staan; vanwege de hoge snelheid (80 km/uur) is behendigheid zeer relevant), en slalom (is het meest technische ski-onderdeel; de poorten staan behoorlijk dicht op elkaar).

Programma biatlon 2022

Tijdens de Olympische Winterspelen 2022 worden 10 onderdelen biatlon gehouden: Bij de mannen is dit: 10 kilometer sprint, 12,5 kilometer achtervolging, 20 kilometer individueel, 15 kilometer massastart, 4 x 7,5 kilometer estafette. Bij de vrouwen is dit: 7,5 kilometer sprint, 10 kilometer achtervolging, 15 kilometer individueel, 12,5 kilometer massastart, 4 x 6 kilometer estafette.

Biatlon is een skisport waarbij langlaufen (vrije stijl) gecombineerd wordt met geweerschieten. Op bepaalde punten moet met het geweer op een doel (50 meter afstand) geschoten worden. Het gaat om vijf schoten (liggend of staand). Wordt een doel gemist dan betekent dit tijdverlies omdat men een extra strafrondje moet skiën voordat men weer op het gewone parcours mag deelnemen. Bij de Olympische Winterspelen kent men vijf varianten: sprint, achtervolging, individueel, massastart en estafette. De sport wordt bij de mannen sinds 1960 op de Winterspelen beoefend, en bij de vrouwen sinds 1992.

Programma bobsleeën 2022

Tijdens de Olympische Winterspelen 2022 worden bij de discipline bobslee drie onderdelen afgewerkt: tweemansbob mannen; viermansbob mannen; en tweemansbob vrouwen. Elk onderdeel kent 4 manches (eerste run, tweede run, derde run, vierde run) waarvan twee op één dag worden verreden. De wedstrijden vinden in februari 2022 plaats.

Bobslee wordt op een bochtig ijsparcours afgelegd. Er bestaat een tweemansbob met een maximale lengte van 2,70 meter en een maximale breedte van 0,67 meter. De slee heeft een gewicht van maximaal 390 kg. In de tweemansbob zitten een remmer en een aanduwer. Daarnaast bestaat een viermansbob met een maximale lengte van 3,85 meter en een maximale breedte van 0,67 meter. De slee heeft een gewicht van maximaal 635 kg. In de viermansbob zitten een remmer en drie aanduwers. Op de eerste vijftig meter van het parcours wordt hardlopend snelheid gemaakt. De afstand wordt gemiddeld met 6 seconden afgelegd. Het is logisch dat degene die snel starten het eerste beneden zijn, hoewel het erg belangrijk is om goed te sturen en dat bij soms snelheden van 140 km/uur. Het gaat dus om techniek en snelheid in deze sport. Ook moeten de bobs zeer gestroomlijnd zijn en moeten de deelnemers gestroomlijnd in de bob zitten om zo weinig mogelijk weerstand te ondervinden.

Programma crosscountry 2022

Tijdens de Olympische Winterspelen 2022 worden bij het langlaufen (crosscountry) 12 onderdelen afgewerkt voor vrouwen en mannen te samen. Het gaat om de volgende sporten: 1,5 kilometer sprint (mannen en vrouwen); team sprint (mannen en vrouwen); 15 kilometer mannen, 10 kilometer vrouwen; 30 kilometer mannen, 15 kilometer vrouwen; 50 kilometer mannen, 30 kilometer vrouwen; 4 x 10 kilometer mannen, 4 x 5 kilometer vrouwen.

Langlaufen is een skisport waarbij door lopen en glijden op latten wordt voortbewogen. Er zijn verschillende stijlen: klassieke stijl (men zet zich af met de ski ondersteund door stokken); vrije stijl (schaatstechniek met zijwaartse afzet met of zonder stokken). Er zijn verschillende routes (loipes): 1,5 kilometer sprint mannen en vrouwen; team sprint vrije stijl; 15 kilometer vrije stijl mannen; 10 kilometer vrije stijl vrouwen; 30 kilometer achtervolging mannen; 15 kilometer achtervolging vrouwen; 50 kilometer massastart mannen klassiek; 30 kilometer massastart vrouwen klassiek; 4 x10 kilometer estafette mannen; 4 x 5 kilometer estafette vrouwen.

Programma curling 2022

Tijdens de Olympische Winterspelen 2022 strijden 10 mannen- en 10 vrouwenteams om het goud. De wedstrijden vinden plaats in februari 2018.

Curling wordt gespeeld met zware granietstenen (ongeveer 20 kg) die over het ijs glijden. Er spelen twee ploegen (landen) met ieder vier spelers tegen elkaar. De granietstenen worden met een handvat vastgehouden en vervolgens vooruit geduwd over een ijsbaan van 42,5 meter lengte. De wedstrijd bestaat uit 10 ends. Elk team heeft acht stenen waarbij elke speler er twee gooit. Doel is om de stenen midden in het huis (de dolly) te krijgen (rode en blauwe cirkels, die verder geen betekenis hebben, aan het einde van de baan) die dichter bij elkaar liggen dan die van de tegenstander. Elke steen die dichter bij de dolly ligt dan de steen van de tegenpartij krijgt een punt. Zo worden op het eind alle punten bij elkaar opgeteld. Met een draaiende beweging kan men de stenen gebogen laten lopen. Elk team heeft ook een bezem die men gebruikt om voor de steen uit de baan schoon te vegen en zo de loop van de steen te beïnvloeden en te verlengen. Er bestaat geen gelijkspel. Is na 10 ends de stand gelijk dan wordt nog een extra end gespeeld.

Programma kunstrijden 2022

Tijdens de Olympische Winterspelen 2022 zijn bij het kunstrijden op de schaats vijf medailles te verdelen: bij de mannen, bij de vrouwen; bij de paren; bij het ijsdansen; en bij het team. Mannen, vrouwen en paren leggen de korte en lange (vrije) kür af. Bij het ijsdansen gaat het om de verplichte, originele en lange (vrije) kür. De wedstrijden vinden plaats in februari 2022.

Kunstrijden op de schaats, of kunstschaatsen zoals sommigen het noemen, is een artistieke schaatssport waarbij rotaties, sprongen (pirouetten), en sierlijke bewegingen worden gemaakt. Een serie van deze bewegingen wordt een kür genoemd. Er bestaan verschillende soorten küren. Bij mannen, vrouwen en paren gaat het om de korte (maximaal 2.40 minuut) en lange (vrije) kür (maximaal 4 minuten bij de dames en 4,5 minuut bij de heren). Bij het ijsdansen is sprake van een verplichte, originele en lange (vrije) kür. De kür wordt op muziek afgelegd en beoordeeld door een jury. De jury kijkt naar: bekwaamheid; overgangen, verbindend voetwerk, bewegingen; presentatie, uitvoering; choreografie en compositie; interpretatie van de muziek. Bij het ijsdansen gaat het om de volgende beoordeling: bekwaamheid; presentatie, uitvoering; interpretatie; timing.

Programma freestyleskiën 2022

Freestyleskiën is de meest spectaculaire sport tijdens de Olympische Winterspelen 2022. Er bestaan 5 onderdelen voor zowel mannen als vrouwen: moguls, aerials, slope-style, halfpipe en skicross. Het gaat bij freestyleskiën om bekwaamheid, techniek en acrobatisch vermogen.

Deze vorm van skiën gaat om techniek, kracht en artistiek vermogen. Op de Olympische Spelen 2010 worden voor zowel de mannen als vrouwen drie onderdelen afgewerkt: aerials (er wordt met skilatten staande van een schans gesprongen waarbij acrobatische bewegingen worden gemaakt; uiteraard dient men weer keurig rechtop neer te komen); moguls (de skiër gaat zo snel mogelijk van een boekelpiste af en maakt hierbij allerlei acrobatische figuren; er staan twee schansen in het parcours waarbij aerial figuren gemaakt dienen te worden; de tijd en punten bepalen de eindscore); skicross (vier tot zes skiërs strijden tegen elkaar over een geaccidenteerde piste; wie het eerst bij de finish is heeft gewonnen).

Programma ijshockey 2022

IJshockey is hockey dat op het ijs gespeeld wordt met een puck. Doel is om de puck in het doel van de tegenstander te scoren met een stick. De spelers hebben ijshockeyschaatsen aan. Elke team heeft vijf spelers plus een goallie op het ijs. Het veld is verdeeld in drie vakken: het verdedigingsvak, het neutrale vak en het aanvalsvak. Omdat het een ruwe sport is hebben de spelers helmen op, beenbeschermers, elleboogbeschermers, en dikke pakken en handschoenen aan. De goallie is helemaal ingepakt. Belangrijke termen zijn: face-off (twee spelers strijden om de puck in de face-off cirkel nadat de scheidsrechter de puck heeft geworpen), penalties (lichte straf twee minuten van het ijs; zware straf vijf minuten van het ijs), en icing (team A speelt de puck vanaf het eigen veld over de achterlijn van team B; er komt dan een face-off op het veld van team A), powerplay (ploeg speelt met één man meer vanwege een penalty bij de tegenpartij), checken (tegenstander een duw geven), offside (speler komt eerder in het aanvalsvak dan de puck).

Programma rodelen 2022

Tijdens de Olympische Winterspelen 2022 zijn er vier medailles te verdelen bij het rodelen: mannen, vrouwen, dubbel en team. De mannen en vrouwen leggen vier manches af (eerste, tweede, derde en vierde run). Bij het dubbel worden twee manches afgelegd (eerste run en tweede run).

Rodelen is het tegenovergestelde van skeleton. Bij skeleton lig je met je buik op een sleetje; bij roddelen lig je op je rug met de voeten naar voren. Bij de Olympische Winterspelen daalt men van een kunstijsbaan af (bij andere wedstrijden wordt soms ook op natuurijsbanen afgedaald). Er zijn bij de spelen drie disciplines: mannen individueel, vrouwen individueel en de dubbel. Er is geen landenwedstrijd, zoals bij andere wedstrijden nog wel eens het geval is.

Programma noordse combinatie 2022

Noordse combinatie is één van de skisporten tijdens de Olympische Winterspelen 2018. Deze sport wordt alleen door mannen beoefend. Ze leggen drie onderdelen af: Individueel: individueel normale schans (2 sprongen) + individueel 15 kilometer langlaufen; team: team grote schans + team estafette langlaufen; sprint: individueel grote schans + individueel 7,5 kilometer langlaufen.

Noordse combinatie is een vorm van skiën die bestaat uit twee onderdelen: schansspringen en langlaufen. Bij de Olympische Winterspelen worden twee individuele onderdelen en één team onderdeel afgelegd. Individueel kent twee sprongen van de normale schans en 15 kilometer langlaufen. Bij het team onderdeel wordt twee maal gesprongen van de grote schans en gelanglauft. Het sprint onderdeel bestaat uit een sprong van de grote schans waar gekeken wordt naar de afstand en de techniek van de sprong (jurering) + 7,5 kilometer langlaufen.

Programma shorttrack 2022

Tijdens de Olympische Winterspelen 2022 worden door de dames en heren shorttrack schaatswedstrijden gehouden. Het gaat om de volgende afstanden: 500 meter mannen en vrouwen; 1000 meter mannen en vrouwen, 1500 meter mannen en vrouwen; 3000 meter vrouwen estafette; 5000 meter mannen estafette.

Shorttrack schaatsen is een vorm van langebaanschaatsen op een ovale baan die 111,12 meter lang is. De ijsbaan ligt op een ijshockeybaan. Het gaat bij shorttrack niet om de tijd. Vier tot zes rijders strijden tegen elkaar om de eerste plaats. Het gaat hierbij om snelheid, techniek, tactiek, acceleratievermogen en behendigheid. De afstanden zijn 500 meter mannen en vrouwen (4,5 ronde); 1000 meter mannen en vrouwen (9 ronden); 1500 meter mannen en vrouwen (13,5 ronden); 3000 meter dames estafette; 5000 meter heren estafette. Omdat de rijders dicht op elkaar rijden kunnen er allerlei overtredingen gemaakt worden: opzettelijk blokkeren of hinderen; afwijken van de lijn; een gedeelte van de baan afsnijden; optillen van de schaats (komt veel voor bij de finish); en hulp tijdens de race.

Programma skeleton 2022

Tijdens de Olympische Winterspelen 2022 worden in februari 2022 skeleton wedstrijden gehouden door zowel mannen als vrouwen. Er worden vier manches afgelegd: eerste run, tweede run, derde run en vierde run. Het is pas de achtste keer dat deze discipline op de Olympische Spelen wordt beoefend. De eerdere keren waren: 1928, 1948, 2002, 2006, 2010, 2014 en 2018.

Skeleton is sleeën op je buik met een skeletachtige slee. Het wordt uitgevoerd op een bobsleebaan en er worden zeer hoge snelheden mee gehaald. Hoewel het de oudst bekende vorm van sleeën is heeft het nog maar weinig keren meegedaan met de Olympische Spelen, 5 keer in totaal: 1928, 1948, 2002, 2006 en 2010. De sport draait om snelheid en techniek. Het wordt zowel door mannen als vrouwen beoefend.

Programma schansspringen 2022

Schansspringen tijdens de Olympische Winterspelen 2022 bestaat uit drie onderdelen die door mannen worden beoefend: normale (kleine) schans, grote schans en team grote schans. Kleine schans is 90 meter en grote schans is 120 meter. Voor het eerst doen ook vrouwen mee aan het schansspringen.

Schansspringen is een skisport waarbij van een schans zover en zo mooi mogelijk moet worden gesprongen. Het is vooral een individuele sport. Eén onderdeel is voor teams die bestaan uit 4 individuele springers per team. Er is de kleine schans van 90 meter (k-90) en de grote schans van 120 meter (k-120). De sprong bestaat uit vijf onderdelen: voorbereiding, aanloop, afzet, vlucht en landing. Sinds de jaren 90 van de vorige eeuw bestaat de v-sprong waarmee de springers veel verder komen dan vroeger. Een telemark-landing scoort hoger bij de jury dan een parallelle sprong. De winnaar is degene met de meeste punten qua afstand en techniek. Wanneer het K-punt wordt bereikt krijgt de springer 60 punten; bij elke meter meer 1,8 punten erbij; bij elke meter minder 1,8 punten eraf. Daarnaast zijn er dus punten voor de stijl.

Programma snowboarden 2022

Tijdens de Olympische Winterspelen 2022 worden bij het snowboarden vijf onderdelen afgewerkt zowel bij de mannen als de vrouwen: slope-style, cross, halfpipe, reuzenslalom en parallel reuzenslalom. Het is een behoorlijk spectaculaire sport waarbij de snowboarders allerlei capriolen uithalen.

Met snowboarden daalt men van een besneeuwde helling af op een board waarop de schoenen vastzitten. Er zijn verschillende boards, zoals freestyleboards en freeride boards. De eerste is korter dan de tweede en wordt meer gebruikt voor het draaien bij een sprong. De tweede is geschikt voor poedersneeuw. Er is ook nog de alpineboard. Deze is meer geschikt voor de snelheid en het bochtenwerk. Snowboarden wordt gekenmerkt door aan aantal tricks, zoals 180 spin (halve draai om je lengteas in de lucht), 360 spin (volledige draai om je lengteas in de lucht), 720 spin (dubbel draai om je lengteas in de lucht), ollie (een soort dolfijnbeweging), frontflip (salto voorover in de lucht), backflip (salto achterwaarts in de lucht), rodeo 540 (salto achterover in de lucht met een halve draai om je lengteas). Bij de Olympische Spelen komen bij het freestyleboarden de halfpipe aan de orde en bij het alpineboarden de parallelle reuzenslalom en de cross. Sinds 2018 is het onderdeel big air nieuw.

Nederlandse medailles 2018

standnaamgoud
zilver
brons
totaal
1
 • Kjeld Nuis - 1500 meter langebaanschaatsen (goud)/ 1000 meter langebaanschaatsen (goud)
2 2
2
 • Ireen Wüst - 3000 meter langebaanschaatsen (zilver)/1500 meter langebaanschaatsen (goud)/ploegenachtervolging langebaanschaatsen (zilver)
12 3
3
 • Jorien ter Mors - 1000 meter langebaanschaatsen (goud)/3000 meter estafette shorttrack (brons)
 • Sven Kramer - 5000 meter langebaanschaatsen (goud)/ploegenachtervolging langebaanschaatsen (brons)
 • Suzanne Schulting - 3000 meter shorttrack (brons)/1000 meter shorttrack (goud)
1 12
6
 • Carlijn Achtereekte - 3000 meter langebaanschaatsen (goud)
 • Esmee Visser - 5000 meter langebaanschaatsen (goud)
1 1
8
 • Yara van Kerkhof - 500 meter shorttrack (zilver)/3000 meter estafette shorttrack (brons)
 • Antoinette de Jong - 3000 meter langebaanschaatsen (brons)/ploegenachtervolging langebaanschaatsen (zilver)
 • Marrit Leenstra - 1500 meter langebaanschaatsen (brons)/ploegenachtervolging langebaanschaatsen (zilver)
 • Patrick Roest - 1500 meter langebaanschaatsen (zilver)/ploegenachtervolging langebaanschaatsen (brons)
112
12
 • Sjinkie Knegt - 1500 meter shorttrack (zilver)
 • Jorrit Bergsma - 10000 meter langebaanschaatsen (zilver)
 • Lotte van Beek - ploegenachtervolging langebaanschaatsen (zilver)
1 1
15
 • Jan Blokhuijsen - ploegenachtervolging langebaanschaatsen (brons)
 • Koen Verweij - ploegenachtervolging langebaanschaatsen (brons)
 • Lara van Ruijven - 3000 meter shorttrack (brons)
11

Nederlandse medailles 2014

standnaamgoud
zilver
brons
totaal
1
 • Ireen Wüst - 3000 meter langebaanschaatsen (goud)/1000 meter langebaanschaatsen (zilver)/1500 meter langebaanschaatsen (zilver)
12 3
2
 • Sven Kramer - 5000 meter langebaanschaatsen (goud)/10.000 meter langebaanschaatsen (zilver)
11 2
3
 • Michel Mulder - 500 meter langebaanschaatsen (goud)/1000 meter langebaanschaatsen (brons)
 • Jorrit Bergsma - 10.000 meter langebaanschaatsen (goud)/5000 meter langebaanschaatsen (brons)
1 12
5
 • Stefan Groothuis - 1000 meter langebaanschaatsen
 • Jorien ter Mors - 1500 meter langebaanschaatsen
1 1
7
 • Margot Boer -500 meter langebaanschaatsen (zilver)/1000 meter langebaanschaatsen (brons)
112
8
 • Jan Blokhuijsen - 5000 meter langebaanschaatsen (zilver)
 • Jan Smeekens - 500 meter langebaanschaatsen (zilver)
 • Koen Verweij - 1500 meter langebaanschaatsen (zilver)
1
11
 • Bob de Jong - 10.000 meter langebaanschaatsen (brons)
 • Ronald Mulder - 500 meter langebaanschaatsen (brons)
 • Sjinkie Knegt - 1000 meter shorttrack (brons)
 • Lotte van Beek - 1500 meter langebaanschaatsen (brons)
11

Nederlandse medailles 2010

standnaamgoud
zilver
brons
totaal
1
 • Sven Kramer - 5000 meter lange baan schaatsen (goud)
 • Mark Tuitert - 1500 meter lange baan schaatsen (goud)
 • Ireen Wüst - 1500 meter lange baan schaatsen (goud)
 • Nicolien Sauerbreij - parallel reuzenslalom snowboarden (goud)
1 4x1
5
 • Annette Gerritsen - 1000 meter lange baan schaatsen (zilver)
1 1x1
6
 • Laurine van Riessen - 1000 meter lange baan schaatsen (brons)
 • Bob de Jong - 10000 meter lange baan schaatsen (brons)
 • heren ploegenachtervolging schaatsen (brons)
13x1

Succesvolste Nederlandse deelnemers op Winterspelen

SporterGoudZilverBronsTotaal
1. Ireen Wüst (2006-2018 schaatsen)55111
2. Sven Kramer (2006-2018 schaatsen)4239
3. Ard Schenk (1968-1972 schaatsen)3104
4. Yvonne van Gennip (1984-1992 schaatsen)3003
4. Marianne Timmer (1998-2006 schaatsen)3003
4. Jorien ter Mors (2014-2018 schaatsen)3003
7. Gianni Romme (1998-2002 schaatsen)2103
7. Jochem Uytdehaage (2002 schaatsen)2103
9. Kjeld Nuis (2018 schaatsen)2002
10. Kees Verkerk (1964-1972 schaatsen)1304

Laatste medaillespiegels sinds 1994

Pyeongchang 2018

LandGoudZilverBronsTotaal
1. Noorwegen14141139
2. Duitsland1410731
3. Canada1181029
4. Verenigde Staten98623
5. Nederland86620
6. Zweden76114
7. Zuid-Korea58417
8. Zwitserland56415

Sotsji 2014

LandGoudZilverBronsTotaal
1. Rusland119929
2. Noorwegen116926
3. Canada1010525
4. Verenigde Staten991028
5. Nederland87924
6. Duitsland86519
7. Zwitserland72211
8. Wit-Rusland5016

Vancouver 2010

LandGoudZilverBronsTotaal
1. Canada147526
2. Duitsland1013730
3. Verenigde Staten9151337
4. Noorwegen98623
5. Zuid-Korea66214
6. Zwitserland6039
7. China52411
10. Nederland4138

Turijn 2006

LandGoudZilverBronsTotaal
1. Duitsland1112629
2. Verenigde Staten99725
3. Oostenrijk97723
4. Rusland86822
5. Canada710724
6. Zweden72514
7. Zuid-Korea63211
11. Nederland3249

Salt Lake City 2002

LandGoudZilverBronsTotaal
1. Noorwegen135725
2. Duitsland1216836
3. Verenigde Staten10131134
4. Canada73717
5. Rusland54413
6. Frankrijk45211
7. Italië44513
9. Nederland3508

Nagano 1998

LandGoudZilverBronsTotaal
1. Duitsland129829
2. Noorwegen1010525
3. Rusland96318
4. Canada65415
5. Verenigde Staten63413
6. Nederland54211
7. Japan51410
8. Oostenrijk35917

Lillehammer 1994

LandGoudZilverBronsTotaal
1. Rusland118423
2. Noorwegen1011526
3. Duitsland97824
4. Italië75820
5. Verenigde Staten65213
6. Zuid-Korea4116
7. Canada36413
18. Nederland0134

Medaillespiegel aller tijden tot en met de Winterspelen van 2014 (top 12)

In verband met mogelijke dopinggevallen zijn de medailles van 2018 nog niet verwerkt in deze tabel.
LandenGoudZilverBronsTotaal
1. Noorwegen118114100332
2. Verenigde Staten9610583284
3. Duitsland797953211
4. Sovjet Unie785759194
5. Canada635652171
6. Oostenrijk597881218
7. Zweden534255150
8. Zwitserland513948138
9. Rusland473835120
10. Finland436257162
11. DDR393635110
12. Nederland373835110

Beste Olympiërs op de Winterspelen (top 13)

SporterGoudZilverBronsTotaal
1. Marit Bjorgen (Noo) 2002-2018 langlaufen84315
2. Ole Einar Bjorndalen (Noo) 1998-2014 biatlon84113
3. Bjorn Daehli (Noo) 1992-1998 langlaufen84012
4. Ljoebov Jegorova (Rus) 1992-1994 langlaufen6309
5. Viktor An (ZKo/Rus) 2006-2014 shorttrack6028
6. Lidija Skoblikova (Sov) 1960-1964 schaatsen6006
7. Ireen Wüst 2006-2018 schaatsen55111
8. Claudia Pechstein (Dui) 1992-2006 schaatsen5229
9. Larissa Lasoetina (GOS/Rus) 1992-1998 langlaufen5117
10. Clas Thunberg (Fin) 1924-1928 schaatsen5117
11. Thomas Alsgaard (Noo) 1994-2002 langlaufen5106
12. Bonnie Blair (VS) 1988-1994 schaatsen5016
13. Eric Heiden (VS) 1980 schaatsen5005

Lees verder

© 2012 - 2020 Etsel, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Olympische Spelen 1896-2020Olympische Spelen 1896-2020Van 24 juli tot 9 augustus 2020 vinden in Tokio de 29ste Olympische Spelen plaats. 124 jaar eerder, in 1896, werden in A…
De Olympische Spelen en een overzicht tot en met 2028De Olympische Spelen en een overzicht tot en met 2028De geschiedenis van de Olympische Spelen begint eeuwen geleden in het oude Griekenland. Meer dan 1500 jaar zijn er geen…
De Olympische SpelenDe Olympische SpelenDe Olympische Spelen, de Paralympische Spelen en de Olympische Jeugdspelen zijn zeer populair en er worden grote prestat…
De olympische ringenDe olympische ringenDe olympische vlag heeft vijf ringen in vijf verschillende kleuren. Wie is de bedenker hiervan en waarom staan er vijf g…
Schaatsen op de Olympische Winterspelen: 1500 meter mannenSchaatsen op de Olympische Winterspelen: 1500 meter mannenDe 1500 meter, ook wel de schaatsmijl genoemd, is een officiële schaatsafstand bij het langebaanschaatsen en staat sinds…
Bronnen en referenties
 • Zie links in artikel
 • Wikipedia
 • Website Sochi
 • Website Pyeongchang
 • Nocnsf
 • http://nos.nl/artikel/2044156-eurosport-zendt-vanaf-2018-olympische-spelen-uit.html
 • http://nos.nl/artikel/2094210-olympische-spelen-2018-en-2020-te-zien-bij-de-nos.html

Reageer op het artikel "Programma OS 2022 - Olympische Spelen in Peking (China)"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Etsel
Laatste update: 26-12-2018
Rubriek: Sport
Subrubriek: Kampioenschappen
Special: Olympische Spelen
Bronnen en referenties: 7
Schrijf mee!