InfoNu.nl > Sport > Kampioenschappen > WK schaatsen 2020: allround en sprint, live tv en livestream

WK schaatsen 2020: allround en sprint, live tv en livestream

WK schaatsen 2020: allround en sprint, live tv en livestream Op vrijdag 28 februari tot en met zondag 1 maart 2020 worden de wereldkampioenschappen schaatsen gehouden. Dit WK vindt plaats in Hamar (Noorwegen). Bij dit kampioenschap staan zowel het WK sprint als het WK allround op het programma. Dit WK schaatsen voor heren en dames wordt live op tv uitgezonden. Ook kan men het WK schaatsen live online volgen via een livestream.

WK schaatsen allround

Het WK allround schaatsen voor mannen bestaat officieel sinds 1889. Dat jaar werd de eerste editie van dit WK schaatsen gehouden in Amsterdam. De winnaar was Aleksandr Pansjin uit Rusland. De Nederlander Klaas Pander eindigde op dat eerste officiële WK schaatsen als derde. In die beginjaren werd het WK vaak in Amsterdam gehouden, op het Museumplein. Ook in 1890, 1892 en 1893 vond het daar plaats. Oorspronkelijk zou het ook in 1891 in Amsterdam plaatsvinden, maar de baan op het Museumplein was een natuurijsbaan en het WK kon toen niet doorgaan wegens dooi. In 1893 was Jaap Eden in Amsterdam de eerste Nederlander die erin slaagde om het WK schaatsen te winnen.

In 1933 werd het eerste officiële WK allround schaatsen voor dames georganiseerd. Dit vond plaats in Oslo. Het toernooi werd
gewonnen door de Oostenrijke Liselotte Landbeck, voor de Noorse Synnove Lie. Er waren geen Nederlandse deelneemsters bij dat allereerste officiële WK schaatsen voor vrouwen. In 1967 was Stien Kaiser in Deventer de eerste Nederlandse schaatsster die erin slaagde om het WK schaatsen voor dames te winnen.

Decennialang werden de WK's schaatsen voor heren en dames apart van elkaar georganiseerd, op verschillende locaties. Daar kwam in 1996 een einde aan. In dat jaar werden het WK allround schaatsen voor heren en dames allebei in Inzell georganiseerd. Sindsdien is het de gewoonte geworden dat beide kampioenschappen in hetzelfde weekend op dezelfde locatie worden gehouden.

Historie: WK sprint

De internationale schaatsbond ISU organiseerde in 1970 voor het eerst een ISU Sprintkampioenchap. In 1971 organiseerden ze de tweede editie van dat toernooi. Oorspronkelijk heette dit nog niet officieel het WK sprint. Met ingang van 1972 werd dit toernooi officieel het WK sprint. Hierop besloot men met terugwerkende kracht de edities van 1970 en 1971 alsnog de officiële status te geven van wereldkampioenschap, zodat de schaatsers die deze toernooi in die jaren wonnen, alsnog officieel de wereldkampioenen sprint van die jaren werden.

Gezamenlijk WK schaatsen: WK allround en WK sprint 2020

Het WK sprint en het WK allround werden jaarlijks op verschillende data en verschillende locaties verreden. Met ingang van 2020 komt daar verandering in. Voortaan wil men deze kampioenschappen jaarlijks in hetzelfde weekend en op dezelfde locatie organiseren.

Deelnemers: Nederlandse selectie WK schaatsen 2020

Welke deelnemers staan bij de heren en de dames aan de start bij het WK allround schaatsen 2020 in Hamar? En wie zijn de Nederlandse deelnemers aan het WK sprint 2020? Hieronder vindt u de Nederlandse selecties.

Nederlandse selectie WK Allround 2020

 • Dames: Ireen Wüst, Antoinette de Jong en Melissa Wijfje.
 • Heren: Patrick Roest, Jan Blokhuijsen en Sven Kramer.

Nederlandse selectie WK Sprint 2020

 • Dames: Jutta Leerdam, Letitia de Jong en Jorien ter Mors.
 • Heren: Kjeld Nuis, Dai Dai N'tab en Kai Verbij.

Programma WK allround schaatsen 2020

Hoe ziet het programma van het WK schaatsen eruit? Hieronder vindt u het programma van het gezamenlijke WK sprint en WK allround. Op vrijdag staan er alleen maar sprintonderdelen op het programma. Op zaterdag bestaat het programma uit zowel allround- als sprintonderdelen. Op zondag staan er alleen maar allround-onderdelen op het programma.

Programma vrijdag 28 februari 2020 (vanaf 17u30)

 • 500m Dames - Sprint
 • 500m Heren - Sprint
 • 1000m Dames - Sprint
 • 1000m Heren - Sprint

Programma zaterdag 29 februari 2020 (vanaf 10u30)

 • 500m Dames - Sprint
 • 500m Heren - Sprint
 • 500m Dames - Allround
 • 500m Heren - Allround
 • 1000m Dames - Sprint
 • 1000m Heren - Sprint
 • 3 km Dames - Allround
 • 5 km Heren - Allround

Programma zondag 1 maart 2020 (vanaf 13u00)

 • 1500m Dames - Allround
 • 1500m Heren - Allround
 • 5 km Dames - Allround
 • 10 km Heren - Allround

Live op tv: WK schaatsen 2020

Het WK allround schaatsen 2020 wordt in Nederland live uitgezonden op tv door de publieke omroep NPO (NOS Studio Sport). In principe zenden zij alle afstanden van dit WK schaatsen live uit op tv. Hoe ziet het uitzendschema eruit? Zodra dat schema bekend is, wordt het hier geplaatst.

Livestream WK schaatsen 2020 (allround en sprint)

Gratis livestream

Het WK schaatsen is ook live online te volgen via een livestream. Met zo'n livestream kan men het wereldkampioenschap schaatsen dus bekijken op een smartphone, laptop, tablet of een ander type computer. De livestream van het WK schaatsen is bij NOS Studio Sport helemaal gratis. Waar kan men deze gratis livestream vinden? Men kan deze gratis livestream van het wereldkampioenschap allround schaatsen op de wedstrijddagen vinden op de website van de NOS, in de rubriek 'sport'. Ook is de gratis livestream van het WK allround schaatsen op de wedstrijddagen te vinden in de NOS-app. De livestream van dit WK schaatsen begint op beide dagen tegelijk ongeveer met de live tv-uitzending. De livestream van de NOS bij dit WK allround schaatsen is geo-restricted. Dit betekent dat men deze livestream van dit schaatskampioenschap op de site en de app van de NOS officieel alleen in Nederland mag bekijken. Voor andere landen is die livestream van dit allroundkampioenschap officieel 'geo-blocked'.

Alternatief voor de livestream: Go App

Men kan het WK schaatsen 2020 ook beide dagen live bekijken via een livestream van de Go App (online tv). Met deze app van VodafoneZiggo kan men via een livestream naar veel televisiezenders kijken, waaronder Nederland 3 (NPO3) en Nederland 1 (NPO1). Via deze app kan men geheel legaal in de gehele EU per livestream naar het WK schaatsen kijken. Deze livestream is dus niet alleen beperkt tot Nederland. (De livestream van de NOS op hun site is dat officieel wel; ook hun stream op de NOS-app is geo-restricted). In veruit de meeste landen buiten de Europese Unie is elke livestream op de app van Ziggo Go echter wel 'geo-blocked'.

Terugkijken via stream

Via deze app van Ziggo kan men niet alleen per livestream in de gehele EU naar dit WK schaatsen kijken, men kan hierop achteraf ook de uitzendingen van dit schaatskampioenschap op een stream terugkijken.

NLziet livestream

Het is ook mogelijk om naar dit WK schaatsen te kijken via een livestream van NLziet. Met die app kan men diverse Nederlandse zenders per livestream bekijken, waaronder NPO3 en NPO1. Men dient echter wel een abonnement op die dienst te hebben om een livestream op die app te bekijken. Op NLziet kan men, behalve de Nederlandse publieke zenders, ook de zenders van RTL Nederland en SBS Broadcasting per livestream bekijken.

Lees verder

© 2012 - 2020 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
NK schaatsen 2020 allround en sprint - live tv en livestreamNK schaatsen 2020 allround en sprint - live tv en livestreamOp zaterdag 25 januari en zondag 26 januari 2020 wordt het NK schaatsen gehouden. Bij dit evenement staan zowel de Neder…
Schaatsen: WK afstanden 2020, live op tv en livestreamSchaatsen: WK afstanden 2020, live op tv en livestreamDe wereldkampioenschappen schaatsen per afstand worden in 2020 gehouden in Salt Lake City (USA). De openingsdag van dat…
Schaatsen: EK afstanden 2020 - live op tv en livestreamSchaatsen: EK afstanden 2020 - live op tv en livestreamVan vrijdag 10 januari tot en met zondag 12 januari 2020 wordt het EK schaatsen gehouden. Het EK vindt plaats in Thialf…
Schaatsen: NK afstanden 2019-2020, live op tv en livestreamSchaatsen: NK afstanden 2019-2020, live op tv en livestreamOp vrijdag 27 december 2019 begint het NK afstanden (schaatsen). De slotdag van dit Nederlands kampioenschap is zondag 2…
NK Afstanden 2020 schaatsen: programma en live op tvNK Afstanden 2020 schaatsen: programma en live op tvVrijdag 27 december tot en met zondag 29 december 2019 staat het NK Afstanden schaatsen 2020 op het schaatsprogramma. Vo…
Bronnen en referenties
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Wereldkampioenschappen_schaatsen_allround_2018
 • https://www.schaatsen.nl/kalender/2019/3/isu-wk-allround/
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Wereldkampioenschap_schaatsen_allround
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Olympic_Oval

Reageer op het artikel "WK schaatsen 2020: allround en sprint, live tv en livestream"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 18-02-2020
Rubriek: Sport
Subrubriek: Kampioenschappen
Bronnen en referenties: 4
Schrijf mee!