WK schaatsen 2020: allround en sprint, live tv en livestream

WK schaatsen 2020: allround en sprint, live tv en livestream Op vrijdag 28 februari tot en met zondag 1 maart 2020 worden de wereldkampioenschappen schaatsen gehouden. Dit WK vindt plaats in Hamar (Noorwegen). Bij dit kampioenschap staan zowel het WK sprint als het WK allround op het programma. Dit WK schaatsen voor heren en dames wordt live op tv uitgezonden. Ook kan men het WK schaatsen live online volgen via een livestream.

WK schaatsen allround

Het WK allround schaatsen voor mannen bestaat officieel sinds 1889. Dat jaar werd de eerste editie van dit WK schaatsen gehouden in Amsterdam. De winnaar was Aleksandr Pansjin uit Rusland. De Nederlander Klaas Pander eindigde op dat eerste officiële WK schaatsen als derde. In die beginjaren werd het WK vaak in Amsterdam gehouden, op het Museumplein. Ook in 1890, 1892 en 1893 vond het daar plaats. Oorspronkelijk zou het ook in 1891 in Amsterdam plaatsvinden, maar de baan op het Museumplein was een natuurijsbaan en het wereldkampioenschap kon toen niet doorgaan wegens dooi. In 1893 was Jaap Eden in Amsterdam de eerste Nederlander die erin slaagde om het WK schaatsen te winnen.

In 1933 werd het eerste officiële WK allround schaatsen voor dames georganiseerd. Dit vond plaats in Oslo. Het toernooi werd
gewonnen door de Oostenrijke Liselotte Landbeck, voor de Noorse Synnove Lie. Er waren geen Nederlandse deelneemsters bij dat allereerste officiële WK schaatsen voor vrouwen. In 1967 was Stien Kaiser in Deventer de eerste Nederlandse schaatsster die erin slaagde om het wereldkampioenschap schaatsen voor dames te winnen.

Decennialang werden de wereldkampioenschappen schaatsen voor heren en dames apart van elkaar georganiseerd, op verschillende locaties. Daar kwam in 1996 een einde aan. In dat jaar werden de wereldkampioenschappen allround schaatsen voor heren en dames allebei in Inzell georganiseerd. Sindsdien is het de gewoonte geworden dat beide kampioenschappen in hetzelfde weekend op dezelfde locatie worden gehouden.

Historie: WK sprint

De internationale schaatsbond ISU organiseerde in 1970 voor het eerst een ISU Sprintkampioenchap. In 1971 organiseerden ze de tweede editie van dat toernooi. Oorspronkelijk heette dit nog niet officieel het WK sprint. Met ingang van 1972 werd dit toernooi officieel het wereldkampioenschap sprint. Hierop besloot men met terugwerkende kracht de edities van 1970 en 1971 alsnog de officiële status te geven van wereldkampioenschap, zodat de schaatsers die deze toernooi in die jaren wonnen, alsnog officieel de wereldkampioenen sprint van die jaren werden.

Gezamenlijk WK schaatsen: WK allround en WK sprint 2020

Het WK sprint en het WK allround werden jaarlijks op verschillende data en verschillende locaties verreden. Met ingang van 2020 komt daar verandering in. Voortaan wil men deze kampioenschappen jaarlijks in hetzelfde weekend en op dezelfde locatie organiseren.

Deelnemers: Nederlandse selectie WK schaatsen 2020

Welke deelnemers staan bij de heren en de dames aan de start bij het WK allround schaatsen 2020 in Hamar? En wie zijn de Nederlandse deelnemers aan het WK sprint 2020? Hieronder vindt u de Nederlandse selecties.

Nederlandse selectie WK Allround 2020

 • Dames: Ireen Wüst, Antoinette de Jong en Melissa Wijfje.
 • Heren: Patrick Roest, Jan Blokhuijsen en Sven Kramer.

Nederlandse selectie WK Sprint 2020

 • Dames: Jutta Leerdam, Letitia de Jong en Jorien ter Mors.
 • Heren: Kjeld Nuis, Dai Dai N'tab en Kai Verbij.

Programma WK schaatsen 2020: WK allround en WK sprint

Hoe ziet het programma van het WK schaatsen in Hamar eruit? Hieronder vindt u het programma van het gezamenlijke WK sprint en WK allround. (Na afloop van elke wedstrijddag worden bij onderdeel in het onderstaande programma de winnaars ingevuld.) Op vrijdag staan er alleen maar sprintonderdelen op het programma. Op zaterdag bestaat het programma uit zowel allround- als sprintonderdelen. Op zondag staan er alleen maar allround-onderdelen op het programma in Hamar.

Programma vrijdag 28 februari 2020 (vanaf 17u30)

 • 500m Dames - Sprint: Miho Takagi (Jap)
 • 500m Heren - Sprint: Laurent Dubreuil (Can)
 • 1000m Dames - Sprint: Miho Takagi (Jap)
 • 1000m Heren - Sprint: Tatsuya Shinhama (Jap)

Programma zaterdag 29 februari 2020 (vanaf 10u30)

 • 500m Dames - Sprint: Nao Kodaira (Jap)
 • 500m Heren - Sprint: Tatsuya Shinhama (Jap)
 • 500m Dames - Allround: Karolina Bosiek (Pol)
 • 500m Heren - Allround: Seitaro Ichinohe (Jap)
 • 1000m Dames - Sprint: Miho Takagi (Jap)
 • 1000m Heren - Sprint: Kjeld Nuis (Ned)
 • 3 km Dames - Allround: Martina Sablikova (Tsj)
 • 5 km Heren - Allround: Patrick Roest (Ned)

Programma zondag 1 maart 2020 (vanaf 13u00)

 • 1500m Dames - Allround: Ireen Wüst (Ned)
 • 1500m Heren - Allround: Patrick Roest (Ned)
 • 5 km Dames - Allround: Martina Sablikova (Tsj)
 • 10 km Heren - Allround: Patrick Roest (Ned)

Eindklassementen:

 • Dames sprint: Miho Takagi (Jap)
 • Heren sprint: Tatsuya Shinhama (Jap)
 • Dames allround: Ireen Wüst (Ned)
 • Heren allround: Patrick Roest (Ned)

Live op tv: WK schaatsen 2020

Hoe laat? Welke zender?

De wereldkampioenschappen schaatsen 2020 (allround en sprint) worden in Nederland live uitgezonden op tv door de publieke omroep NPO (NOS Studio Sport). Zij zenden alle afstanden van dit WK schaatsen live uit op tv. Hoe ziet het uitzendschema eruit? Hoe laat beginnen de live tv-uitzendingen? Op welke zender zijn de wedstrijden te zien? Hieronder vindt u dat schema van de live-uitzendingen (televisie en stream). Op vrijdag zijn de live tv-uitzendingen op de zender Nederland 2 te zien. Op de overige dagen zijn de live tv-uitzendingen op Nederland 1 te bekijken. Op vrijdag staan er alleen wedstrijden van het wereldkampioenschap sprint op het programma. Op zaterdag staan er zowel wedstrijden van het wereldkampioenschap sprint als van het wereldkampioenschap allround op het programma. Op zondag staan er alleen afstanden van het wereldkampioenschap allround op het programma.

Uitzendschema WK schaatsen 2020 live op tv en livestream

 • Vr. 28 februari: 17u15 op Nederland 2 (NPO2) en livestream
 • Za. 29 februari: 10u20 op Nederland 1 (NPO1) en livestream
 • Zo. 1 maart: 13u00 op Nederland 1 (NPO1) en livestream

Livestream WK schaatsen 2020 (allround en sprint)

Gratis livestream

Het wereldkampioenschap schaatsen (sprint en allround) is ook live online te volgen via een livestream. Met zo'n livestream kan men het wereldkampioenschap schaatsen dus live bekijken op een smartphone, laptop, tablet of een ander type computer. De livestream van het wereldkampioenschap schaatsen is bij NOS Studio Sport helemaal gratis. Waar kan men deze gratis livestream vinden? Men kan deze gratis livestream van het wereldkampioenschap allround schaatsen op de wedstrijddagen vinden op de website van de NOS, in de rubriek 'sport'. Ook is de gratis livestream van het WK allround schaatsen op de wedstrijddagen te vinden in de NOS-app. De livestream van dit WK schaatsen begint op alle dagen ongeveer tegelijk met de live tv-uitzending. Let op: in verschillende overzichten van NOS Studio Sport wordt gemeld dat de livestream van dit WK schaatsen op vrijdag 28 februari pas om 17u45 zou beginnen. In werkelijkheid begint de livestream op die dag (net als de live tv-uitzending) om 17u15. Op zaterdag 29 februari begint de livestream ook iets eerder dan oorspronkelijk door de NOS gemeld werd. Deze livestream begint om 10u20 (en niet om 10u30 zoals in het overzicht van de NOS staat). Op zondag begint de livestream van dit wereldkampioenschap schaatsen om 13u00.

De livestream van de NOS bij dit wereldkampioenschap schaatsen (sprint en allround) is geo-restricted. Dit betekent dat men deze livestream van dit schaatskampioenschap op de site en de app van de NOS officieel alleen in Nederland mag bekijken. Voor andere landen is die livestream van dit allroundkampioenschap officieel 'geo-blocked'. De livestream van dit WK schaatsen in Hamar op de website van de NOS is vooral bedoeld voor mensen die dit schaatskampioenschap op een desktop computer of laptop willen bekijken. De livestream op de NOS-app is vooral bedoeld voor mensen die dit mondiale schaatskampioenschap in Hamar op een smartphone willen bekijken.

Livestream WK schaatsen via Go App (hele EU)

Men kan het WK schaatsen 2020 ook beide dagen live bekijken via een livestream van de Go App (online tv). Met deze app van VodafoneZiggo kan men via een livestream naar veel televisiezenders kijken, waaronder Nederland 2 (NPO3) en Nederland 1 (NPO1), waarop de kampioenschap sprint en allround worden uitgezonden. Via deze app kan men geheel legaal in de gehele EU per livestream naar het WK schaatsen in Hamar kijken. Deze livestream is dus niet alleen beperkt tot Nederland. (De livestream van de NOS op hun site is dat officieel wel; ook hun stream op de NOS-app is geo-restricted). In veruit de meeste landen buiten de Europese Unie is elke livestream op de app van Ziggo Go echter wel 'geo-blocked'. Tot de enkele landen buiten de EU waar men wel zo'n livestream op die app kan bekijken, behoren Noorwegen en Groot-Brittannië.

Terugkijken via stream

Via deze app van Ziggo kan men niet alleen per livestream in de gehele EU naar dit wereldkampioenschap schaatsen (sprint en allround) in Hamar kijken, men kan hierop achteraf ook de tv-uitzendingen van dit schaatskampioenschap op een stream terugkijken.

NLziet livestream van het wereldkampioenschap schaatsen (allround en sprint)

Het is ook mogelijk om naar dit WK schaatsen (sprint en allround) te kijken via een livestream van NLziet. Met die app kan men diverse Nederlandse tv-zenders per livestream bekijken, waaronder NPO2 en NPO1. Men dient echter wel een abonnement op die dienst te hebben om een livestream op die app te bekijken. Op NLziet kan men, behalve de Nederlandse publieke zenders, ook de zenders van RTL Nederland en Talpa Broadcasting per livestream bekijken. Elke livestream op die NLziet-app is voor abonnees in de hele EU te bekijken. Buiten de EU is deze livestream 'geo-blocked'.

Livestream via iTV-app van WK allround en WK sprint

Klanten van KPN kunnen ook per livestream naar dit wereldkampioenschap schaatsen (allround en sprint) in Hamar kijken. Indien men een abonnement heeft op Interactieve Tv bij KPN, dan kan men hiervoor de iTV-app gebruiken. Daarop kan men elke standaardzender uit het tv-pakket per livestream bekijken. Daaronder zijn de tv-zenders NPO1 en NPO2, waarop de schaatskampioenschappen (allround en sprint) live worden uitgezonden. De iTV-app is bedoeld voor het bekijken van een livestream van een tv-uitzending op een smartphone. Wie als klant van KPN de live-uitzendingen van dit wereldkampioenschap schaatsen (allround en sprint) liever op een desktop computer wil bekijken, kan hiervoor een livestream gebruiken op de website van Interactieve Tv. De livestream op die site is in de hele EU te bekijken. Ook de livestream op de iTV-app kan men in de hele EU bekijken. Zo kan men dus ook in andere Europese landen geheel legaal per livestream naar het wereldkampioenschap schaatsen (allround en sprint) kijken. Net als de Go App is deze iTv-app buiten Europa in de meeste landen 'geo-blocked'.

Livestream WK schaatsen via NPO Start

Het is ook mogelijk om de live tv-uitzendingen dit mondiale schaatskampioenschap (sprint en allround) in Hamar te bekijken via een livestream op de site of de app van NPO Start. Bij hen kan men namelijk geheel gratis per livestream naar de standaardzenders van de NPO kijken. Tot de kanalen die men daarop per livestream kan bekijken behoren de twee tv-zenders waarop dit schaatskampioenschap in 2020 live wordt uitgezonden. Zo'n livestream is echter wel geo-restricted: elke gratis stream van NPO Start is alleen in Nederland te bekijken en is vanuit andere landen 'geo-blocked'.

Schaatsen live op tv in 2020

Welke evenementen staan er nog op de schaatskalender 2019-2020 na dit WK allround en WK sprint? Welke grote evenementen kan men in dit seizoen nog live op tv (of online via een livestream) bekijken? Op 7 en 8 maart kan men live de World Cup Finale van Heerenveen bekijken op tv en per livestream. Dat is het laatste grote evenement dat bij het langebaanschaatsen op het programma staat in het seizoen 2019-2020. In de periode 16 tot en met 22 maart staat het WK kunstschaatsen op het programma. Dat kampioenschap kan men ook live op tv en per livestream volgen.

Lees verder

© 2012 - 2020 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
NK schaatsen 2020 allround en sprint - live tv en livestreamNK schaatsen 2020 allround en sprint - live tv en livestreamOp zaterdag 25 januari en zondag 26 januari 2020 wordt het NK schaatsen gehouden. Bij dit evenement staan zowel de Neder…
Schaatsen: WK afstanden 2020, live op tv en livestreamSchaatsen: WK afstanden 2020, live op tv en livestreamDe wereldkampioenschappen schaatsen per afstand worden in 2020 gehouden in Salt Lake City (USA). De openingsdag van dat…
Schaatsen: EK afstanden 2020 - live op tv en livestreamSchaatsen: EK afstanden 2020 - live op tv en livestreamVan vrijdag 10 januari tot en met zondag 12 januari 2020 wordt het EK schaatsen gehouden. Het EK vindt plaats in Thialf…
Schaatsen: NK afstanden 2020, live op tv en livestreamSchaatsen: NK afstanden 2020, live op tv en livestreamOp vrijdag 30 oktober 2020 begint het NK afstanden (schaatsen). De slotdag van dit Nederlands kampioenschap is zondag 1…

Medaillespiegel Olympische Zomerspelen 2016 in BraziliëMedaillespiegel Olympische Zomerspelen 2016 in BraziliëDe 28e editie van de Olympische Zomerspelen zullen in 2016 worden gehouden in Rio de Janeiro in Brazilië. Het is voor de…
De Olympische SpelenDe Olympische SpelenDe Olympische Spelen, de Paralympische Spelen en de Olympische Jeugdspelen zijn zeer populair en er worden grote prestat…
Bronnen en referenties
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Wereldkampioenschappen_schaatsen_allround_2018
 • https://www.schaatsen.nl/kalender/2019/3/isu-wk-allround/
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Wereldkampioenschap_schaatsen_allround
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Olympic_Oval

Reageer op het artikel "WK schaatsen 2020: allround en sprint, live tv en livestream"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 01-03-2020
Rubriek: Sport
Subrubriek: Kampioenschappen
Bronnen en referenties: 4
Schrijf mee!