InfoNu.nl > Sport > Kampioenschappen > Wat maakt een sport Olympisch?

Wat maakt een sport Olympisch?

De Olympische Spelen vormen voor vele sporters de grootste sportieve uitdaging. Niet elke sport mag enkel beschouwd worden als een Olympische sport. Dit artikel gaat in op de definitie van een Olympische sport en de selectiecriteria om een Olympisch sport te worden. De algemene definitie voor een sport is: fysieke krachtmeting, fysiek spel of denkspel dat op reglementaire wijze in competitieverband of recreatief gespeeld kan worden (bron Wikipedia).

Sport volgens het IOC

Het Internationaal Olympisch Comité, het organiserend orgaan van de Olympische Spelen, hanteert een eigen definitie voor een sport om als Olympisch bestempeld te kunnen worden. Ofwel; “een sport is een verzameling van discipline die door één enkele bij het IOC aangesloten internationale sportbond (zoals de Federation Internationale) wordt vertegenwoordigd”. Deze aansluiting is noodzakelijk om te komen volgen in hoeverre de sport zich aan de algemene Olympische regels houdt. Daarnaast dient de sport veelvuldig uitgevoerd te worden over de gehele wereld. Een niet Olympische sport kan aangemeld worden bij het ‘IOC’s Olympisch programma commissie’ ter beoordeling.

Deze definitie zorgt voor veel discussie, omdat een Olympische sport dus afhankelijk is van de Internationale sportbond en niet van de sport zelf en/of wereldwijde populariteit.

Stemming

Binnen het IOC wordt per periode gestemd over de deel te nemen sporten. Het stemrecht richt zich met name op sporten waarbij de bond een Olympische gedragscode heeft overtreden, of waarbij de sport als nieuw aangemeld wordt. Op dat moment geldt een stemming om te bepalen of de sport in aanmerking komt of blijft. Twee derde van de stemmers dient het met elkaar eens te zijn om te komen tot een besluit.

Olympische sporten en Nederland

Op dit moment zijn 35 sporten (zomer en winterspelen samen) goedgekeurd voor de Olympische Spelen. Deze sporten kunnen weer onderverdeeld zijn in subcategorieën, zoals aquasport wat onderverdeeld is in zwemmen, water polo, duiken en synchroon zwemmen. Voor 2012 zullen diverse Nederlandse sporters uitkomen op 17 sporten van de 28 die worden getoond tijdens de Olympische zomerspelen. Zwemmen is hierbij het grootste onderdeel.

Demonstratiesport

Naast officiële Olympische sporten worden jaarlijks demonstratiesporten gehouden. Deze sporten doen niet mee voor een medaille, maar worden wel getoond tijdens de spelen, zoals rolschaatsen of golf. Ook weggestemde sporten (dus eerder Olympische sporten) kunnen worden ingezet als demonstratiesport om eventueel op een later moment weer te worden toegevoegd aan het Olympische sportkader.
© 2012 - 2018 Jukito, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Olympische Spelen 2012 Londen: speelschema triathlonOlympische Spelen 2012 Londen: speelschema triathlonOlympische Spelen 2012 Londen: speelschema triathlon. Op 4 en 7 augustus 2012 wordt de triathlon gehouden op de Olympisc…
Europese Spelen (EOS) 2015, de Olympische Spelen voor EuropaEuropese Spelen (EOS) 2015, de Olympische Spelen voor EuropaHet Europees Olympisch Comité (EOC) heeft in december 2012 ingestemd met het invoeren van de Europese Spelen. De Europes…
Olympische Spelen 2012 Londen: speelschema synchroonzwemmenOlympische Spelen 2012 Londen: speelschema synchroonzwemmenOlympische Spelen 2012 Londen: speelschema synchroonzwemmen. Van 5 tot en met 10 augustus 2012 worden er wedstrijden voo…
De 500 m schaatsen vrouwen Olympische Winterspelen 2014De 500 m schaatsen vrouwen Olympische Winterspelen 2014Voor sporters is de deelname aan de Olympische Spelen het hoogst haalbare wat een sporter kan bereiken. De sporters stre…
Olympische Spelen 2012 Londen: speelschema moderne vijfkampOlympische Spelen 2012 Londen: speelschema moderne vijfkampOlympische Spelen 2012 Londen: speelschema moderne vijfkamp. Op 11 en 12 augustus 2012 vindt de moderne vijfkamp plaats…
Bronnen en referenties
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Olympische_sport
  • http://www.olympic.org/sports

Reageer op het artikel "Wat maakt een sport Olympisch?"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Jukito
Gepubliceerd: 15-06-2012
Rubriek: Sport
Subrubriek: Kampioenschappen
Bronnen en referenties: 2
Schrijf mee!