InfoNu.nl > Sport > Overige sport > Vier maal klimmen in de Tour de France

Vier maal klimmen in de Tour de France

De Tour de France brengt de wielrenners door de verschillende landschappen van Frankrijk. Het landschap varieert dermate dat specialisten zich kunnen toeleggen op verschillende disciplines. De sprinters pakken hun momenten in de etappes in het vlakke landschap. De klimmers laten zien wat zij kunnen in de Alpen en Pyreneeën. In dit artikel vier bekende beklimmingen die zeer regelmatig worden opgenomen in het parcours van de Tour de France: Col du Galibier, Col de Tourmalet, Alpe d' Huez en de Mont Ventoux.

Col du Galibier

De Col du Galibier is een bergpas in de Franse Alpen. De Col du Galibier ligt op 2.646 meter hoogte en is daarmee de hoogste beklimming die opgenomen wordt in de Tour de France. Je kunt de bergpas Col du Galibier alleen bereiken via de Col de Télégraph vanuit noordelijke richting, of de Col de Lautaret vanuit zuidelijke richting. Dat betekent dat je al een zware klim moet verrichten, voordat je kunt beginnen aan de beklimming van de Col du Galibier.

Vanuit de noordelijke richting is de lengte van de totale beklimming 34,5 kilometer met een gemiddeld stijgingspercentage van 6,6 %. De eerste 12 kilometer van de beklimming wordt ingenomen door de Col du Télégraphe met een gemiddeld stijgingspercentage van 7%. Dan volgt er een lichte afdaling naar het dorp Valloire en dan begint de daadwerkelijke beklimming van de Col du Galibier. De klim is 17 kilometer lang. Het gemiddelde stijgingspercentage van de die beklimming van de Galibier is 7,2%, maar laat je niet verrassen door de laatste kilometers waar je nog klimmetjes van 8,5% tot zelfs 10% voor de kiezen krijgt.

Vanuit de zuidelijke richting is het meest gekozen vertrekpunt Briançon. De totale beklimming is 37 kilometer lang. De eerste 14 kilometer stijgen slechts met gemiddeld 3%. Dan begint de klim naar de Col de Lautaret (2.058 meter hoogte). De klim is ook ruim 14 kilometer lang met een gemiddeld stijgingspercentage van 4,5%. Dan resten nog de 8 kilometers beklimming van de Col du Galibier. De stijgingspercentages schommelen tussen de 9% en 12%! Tijdens de beklimming (vanuit zuiden) kom je een standbeeld van Henri Desgrange (1865 – 1940), oprichter van de Tour de France tegen.

Col du Tourmalet

De Col de Tourmalet is gelegen in de Hautes Pyrénées, de Franse Pyreneeën in Zuid-West Frankrijk. Het is een bergpas en het gebied doet zeker ’s winters dienst als wintersportgebied. De beklimming naar de bergpas wordt veelvuldig opgenomen in wielerrondes, zo ook de Tour de France. De pas ligt op 2.115 meter hoogte. Het is daarmee niet de hoogste beklimming in de Tour, dat is de Col de Galibier. Maar als de Galibier niet is opgenomen in het parcours, dan is de Tourmalet een goede vervanger. De beklimming kan vanuit de westzijde worden aangevangen vanuit Luz-Saint-Saveur. De beklimming is dan 18 kilometer lang met een hoogteverschil van 1.405 meter. Het gemiddelde stijgingspercentage is 7,8% met een maximum van 9,5%. Vanuit de oostzijde vertrek van vanuit Campan. Deze heeft een lengte van 17 kilometer en het hoogteverschil is 1.285 meter. Het gemiddelde stijgingspercentage is 7,6% met een maximum van 10%.

Mont Ventoux

Een berg die zeer geregeld onderdeel uit maakt van de Tour de France is de Mont Ventoux. Deze berg ligt in de Franse streek Provence en is de enige van dit kaliber in de regio. Daarmee lijkt hij op zich zelf te staan; van verre kun je de berg zien liggen, met de kenmerkende zendmast op het hoogste punt. De top van de berg ligt op 1.912 meter. Je kunt de Mont Ventouw via drie routes beklimmen met een racefiets. De zuidelijke beklimming vertrekt vanuit Bédoin, de noordelijke vanuit Malaucène en vanuit het oosten vertrek je vanuit Sault. De beklimming vanuit Bédoin is erg zwaar door de lengte van de klim (21,4 kilometer), het gemiddelde stijgingspercentage van 7,5 %. Zeker als dan ook de brandende Zuid-Franse zon op je schijnt. De zware klim is de wielrenner Tom Simpson in 1967 fataal geworden, al schijnt ook doping en alcohol daarbij een rol te hebben gespeeld. De Mont Ventoux wordt ook geregeld opgenomen in andere wielerkoersen zoals Parijs-Nice en de Dauphiné Libéréde. De snelste beklimming ooit is gemaakt door de Spanjaard Iban Mayo in 2004. Hij beklom de Mont Ventoux tijdens de Dauphiné Libéré in 55 minuten en 51 seconden.

Alpe d’Huez

Alpe d’Huez is géén berg, maar een dorp. Het is eigenlijk een wintersportplaats in de Franse Alpen. En geen onverdienstelijke, want het behoorde in 2010 tot de top 3 van Franse wintersportplaatsen. Wielerfanaten kennen Alpe d’Huez natuurlijk van de Tour de France. De beklimming naar Alpe d’Huez is veelvuldig opgenomen in de ronde. Het dorp ligt op de berg Pic Blanc, op een hoogte van 1.860 meter. De beklimming welke wordt gekenmerkt door de 21 haarspeldbochten, begint in het dorp Le Bourg d'Oisans en is in totaal 13,8 kilometer lang. Je overbrugt een hoogteverschil van 1.061 meter. Het gemiddelde stijgingspercentage is 7,9% met op één punt maar liefst 11,5%. De beklimming Alpe d’Huez in de Tour de France is in het verleden zeer succesvol gedaan door Nederlandse renners. Achtmaal wist een Nederlander als eerste de finish aan de top van de beklimming te bereiken. De laatste keer was in 1989 door Gert-Jan Theunisse. De snelste beklimming staat op naam van Alberto Contador, hij reed in 2010 tijdens de Dauphiné Libéré in 37.30 minuten van de voet naar de top van de berg.

Lees verder

© 2012 - 2019 Solnah, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Tour de France 2013: parcours en etappeschemaTour de France 2013: parcours en etappeschemaTour de France 2013: parcours en etappeschema. De Tour de France 2013 zal beginnen op 29 juni 2013 in Porto Vecchio en d…
Route en schema van de Tour de France 2018Route en schema van de Tour de France 2018Op zaterdag 7 juli 2018 start de Tour de France. Het is alweer de 105e ronde van Frankrijk. Dit jaar start de Tour op he…
Rittenschema Tour de France 20132013 is een feestelijk jaar voor de Tour de France. In de zomer van 2013 wordt namelijk de 100e editie verreden van deze…
Nederlandse deelnemers Tour 2013Nederlandse deelnemers Tour 2013Aan de honderdste editie van de Tour de France nemen zeventien Nederlanders deel. Deze jubileum editie van de Tour is op…
De Tour de France 2013: parcours en etappeschemaDe Tour de France 2013: parcours en etappeschemaVan zaterdag 29 juni 2013 tot en met zondag 21 juli 2013 zal voor de honderdste keer de Tour de France worden verreden.…
Bronnen en referenties
  • Wikipedia

Reageer op het artikel "Vier maal klimmen in de Tour de France"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Solnah
Gepubliceerd: 12-07-2012
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 1
Schrijf mee!